Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Takhle, to, z čeho dělám hodinky, je kulatina, která má daný ten vzor - spoustu soustředných kroužků. můžeš si ještě vybrat, jestli normálně vrstvenou (dělá to na boku takové pruhy jako na těchhle), nebo kroucenou - to je pak na boku taková šroubovice.

O'p'B

Odesláno

Nadherna prace!!!!

Sem zvedav jak budou vypadat komplet!

Kazdopadne je krasny sledovat jak takhle neco vznika.. Smekam...

Odesláno

Závitníky mám normální HSS, ale přebroušené, protože standartní geometrie je v damasteelu nebo nedej bože v titanu strašně rychle po smrti.

Myslíš tím, že metrika je příliš jemná? Možná by byl vhodnější Whitworth W1/8" , má hrubší stoupání.

Odesláno

Myslíš tím, že metrika je příliš jemná? Možná by byl vhodnější Whitworth W1/8" , má hrubší stoupání.

Tím není myšlen profil závitu, ale geometrie nástroje - pro různé materiály jsou nástroje jinak broušeny (různé úhly hřbetu a čela, nebo jiný podbrus), ale vytváří klasický metrický závit. Volba nástroje vždy vychází z druhu obráběného materiálu - jednoduše: na obyčejnou (nelegovanou)ocel, zušlechtěnou ocel nebo nerez se použije jiný typ nástroje.

Odesláno

Přesně tak, většina závitníků má navíc ten problém, že má strašně velkou plochu v kontaktu s vnitřkem díry, a pomalý náběh - to znamená, že se vytváří velké tření, a třeba v titanu se závitník prostě zadrhne a ulomí se. Když se tyhle přebytečné plochy odbrousí, závitník se zkrátí, a udělá se mu rychlejší stoupání, řeže pak mnohem líp. A že jenom tak nekecám, o tom svědčí můj přebroušený M2 závitník, který mám už skoro dva roky v kuse, a to s ním závituju každý den minimálně jeden závit. A kohokoli se zeptáte, tak vám poví, že normální M2 závitník mu nevydrží dýl než dvacet děr, max :)

A jinak, díky za komentáře, ale nechte toho, mě už se pomalu nevejde ego do baráku :)

O'p'B

Odesláno

A jinak, díky za komentáře, ale nechte toho, mě už se pomalu nevejde ego do baráku :)

Hele, uděláš pár hodinek, koupíš si větší barák a ego budeš cpát na půdu :cheers: Jinak se skláním před Tvým uměním a odvahou se do něčeho takového pustit...paráda :notworthy:
Odesláno

Moooc pěkný, asi se někdy do Slatiny zastavím na kukačku. Stačí objet Stránskou skálu :D

Jak plánuješ zasadit skla do průhledu a do pouzdra? Jak budeš řešit korunku a těsnost?

Odesláno

Díky díky :) Odvahu to chtělo, to je pravda, ale ti co mě znají, ví, že se do všeho vrhám po hlavě :)

Říkám to pořád, pokud budete mít někdo cestu kolem, stavte se, rád si pokecám a hlavně zapauzuju.

Sklo je v pouzdrech nalisované, pouzdro je prostě vysoustružené napřesno. U damasteelu nebo jiného damašku je trochu problém s 'reliéfností'povrchu po leptání, takže kvalitní UV lepidlo na sklíčka to jistí. Ono, lepší to mít jištěné než později pokažené, že jo? (better safe than sorry) :)

O'p'B

Odesláno

Takže pro ten damasteel a titan musí mít závitník úhly alfa, beta, gama, éta (níže na obrázku) jinak nastaveny.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Odesláno (upraveno)

co tak koukám na ten obrázek, tak jenom éta. přebroušení po obvodu se týká plochy za ostřím víc než ostří samotného.

O'p'B

Běžte mi s nástrojovejma úhlama do pípu. Mám toho plnou palici ze zkoušek :D A ješte to bude strašit v oddychovém tématu. Jinak tření nástroje do značné míry určuje právě hřbet a postavení jednotlivých ostří a u závitníku i náběh, stoupání. Tribologie je u titanu velmi často ku prospěchu věci, ostatně jako u velké většiny třískového obrábění.

To lepení mě právě taky napadlo, damašek, by neseděl po celém obvodu stejně, ještě mě napadlo, že tam třeba použiješ nějakou tobě známou plastovou vložku z konkrétních hodinek...

Upraveno uživatelem B.F.G.
Odesláno

A ješte to bude strašit v oddychovém tématu.

Jaké oddechové téma? Tady se maká na 120 procent a buduje tvrdá konkurence Eltonu. Lenochům vstup zakázán. :whistle:

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...