Kobliha Odesláno 11. října 2010 Nahlásit Odesláno 11. října 2010 Po zhruba třech měsících téměř každodenního nošení se vracím recenzí ke svým Oriskám, které jsem uvedl v červenci v chlubírně. Oris Dizzy Gillespie Limited Edition 733 7593 4089-Set Oris Dizzy Gillespie Limited Edition Údaje výrobce Pohon: ORIS 733, postavený na SW200, automat Velikost: 39.00 x 36.50 mm, Sklíčko: Safír, oboustraně klenutý, vnitřní antireflex Zadní víčko: Nerezová ocel, připevněné šroubky, gravírované Ovládání: Korunka z nerezové oceli Luminiscenční materiál: Superluminova C3 Water Resistance: 5 bar (50 m, 164 ft) Šířka mezi nožičkami: 23 mm Kalibr: Oris 733, postavený na SW 200 Rozměry: ? 25.60 mm Funkce: Centrální ručička pro hodiny, minuty a sekundy, datumové okénko, hacking a mžiková změna datumu Nátah: Automatický, obousměrný s červeným rotorem Rezerva nátahu: 38 hodin Frekvence: 28?800 A/h, 4 Hz Kameny: 26 Oris Dizzy Gillespie ref. 733 7593 4089-Set je limitovanou edicí hodinek zařazených výrobcem do skupiny ?Culture?. Vyznačeje se ostře řezaným obdélníkovým pouzdrem, tmavě hnědým ciferníkem, datumovkou umístěnou na 6 hodině a centrální vteřinovkou. John Birks ?Dizzy? Gillespie (21. října 1917 - 6. ledna 1993) byl americký jazzový trumpetista, kapelník, zpěvák a skladatel. Spolu s Charlie Parkerem byli vůdčími postavami v rozvoji bebopu a moderního jazzu. Učil a ovlivnil mnoho dalších hudebníků, včetně trumpetistů Milese Davise, Fatse Navarra, Clifforda Browna a další. Jeho přispění rozvoji jazzu bylo obrovské. Byl jedním z nejlepších jazzových trumpetistů všech dob (někteří říkají, že byl dokonce nejlepší). Gillespie byl virtuózním a nadaným improvizátorem, který do jazzu přinesl novou, do té doby v jazzu neslyšenou harmonickou složitost. Pro laiky byl především známý jako černošský trumpetista s trubkou zahnutou vzhůru, který při hraní do kulata nafukuje tváře. Dizzy Gillespie Pohon O pohon se stará mechanický strojek s automatickým natahováním, označený jako ORIS 733. Ten vychází ze Sellity SW200 a údajně má červený rotor. Osobně jsem se přesvědčit neodvážil. Průměr strojku je 25,60 mm, má centrálně umístěnou hodinovou, minutovou a vteřinovou ručičku s hackingem a datumovku s mžikovou změnou. Strojek umožňuje i ruční nátah. Tím, že Oris nepatří do Swatch Group, objevuje se tento kalibr nově ve stále více modelech Orisu a zřejmě to tak bude i do budoucna. Jak jsem napsal, změna data je mžiková. V praxi to vypadá tak, že asi 15 min před půlnocí se čísílko mírně posune nalevo a asi do 2 minut po půlnoci přeskočí na nové datum. Hodinky byly téměř denně nošené při kancelářské práci, tedy dotahované jen rotorem, v noci odpočívaly položené na dýnku. Naměřená odchylka je průměrných +12sec/den. Rezervu chodu jsem neměřil, ale zkusmo jsem došel k tomu, že celodenní nošení jim umožnilo s nějakou rezervou přečkat noc. Pouzdro Pouzdro je obdélníkové a vychází z modelu ?Junior? z roku 1970. ORIS Junior Ačkoli rozměry 39.00 x 36.50 mm signalizují spíš malé hodinky, jejich rozměr si uvědomíte, když si spočítáte uhlopříčku (jestli se vám nechce počítat, tak je to 53,4mm). Výška hodinek je v nejvyšším bodě 10,5mm. Největší tloušťka obvodové hrany (v místě korunky) je 7,4mm. Základní rozměry Tvar je ostře řezaný, s nekompromisními hranami. V obou směrech je však mírné vyklenutí. Stejně tak safírové sklíčko kopíruje toto obousměrné klenutí. Horní plocha pouzdra je leštěná, pak následuje zkosení, které přechází do nožiček a je pískované, tedy matné. Stejně jsou provedeny i kratší boční stěny pouzdra. Nožičky sahají svou spodní hranou až pod úroveň dýnka a umožňují tak kopírovat zakulacené zápěstí. Strana pouzdra v místě nožiček je leštěná, stejně tak dýnko, které je tlusté asi 1,5mm a zasahuje do stran pouzdra. Tvar pouzdra Dýnko je plné, takže pohledu na otáčející se rotor a kmitající strojek si neužijete, zato se můžete kochat gravírovaným obrázkem Dizziho Gillespiho s jeho trumpetou. Na dýnku je rovněž označení modelu a jeho pořadové číslo v limitované 1917 kusové sérii. Dýnko je také vyklenuté, jeho tvar je vlastně velmi plochý komolý jehlan. Připevněno je v rozích čtyřmi šroubky. Dýnko má tvar komolého jehlanu a je ozdobeno gravírovaným obrázkem Dizziho Gillespiho Korunka je signovaná a nastavují se jí obvyklým způsobem čas a datum. Signovaná korunka Zajímavé je, že pouzdro nebylo zřejmě použito u žádného standardního modelu ale jen u limitek. Pouzdro limitky ?Leonhard Euler? má shodný základní tvar, ale je menší. Udávané rozměry jsou totiž 35 x 35mm a rozteč nožiček 21mm. Pouzdro thajské limitky ?King of Thailands 80th birthday? se zdá mít stejný tvar s ?Dizzy?, rozměry se mi však nepodařilo zjistit. A ještě se vrátím k původnímu modelu ?Junior?. Zdá se, že v sedmdesátých letech nebyl tento tvar pouzdra nijak neobvyklý. Narazil jsem na něj u několika výrobců a dokonce to vypadalo, jakoby od sebe opisovali i nezvyklý tvar indexů. Zřejmě dobový módní trend. Ciferník Barva ciferníku je tmavě hnědá až černá. Na přímém osvětlení však háže jasně hnědé odlesky. Navíc je doplněn čarami, které vytvářejí kostkový vzor. Pravidelnost čar je narušena zdvojením některých z nich. Čáry nesvírají s pouzdrem žádný určitý úhel, odhadem snad 30 stupňů. Čáry vedoucí z leva nahoře jsou rovnoběžné s indexem na 11 a 5. Osvětlený číselník je jasně hnědý se šrafami Indexy jsou vyvedeny velkým ?ručně psaným? typem písma bílé až krémové luminiscenční barvy. Číslice 1, 5, 7 a 11 jsou vynechány a nahrazeny stylizovanými ?načmáranými? indexy opět s luminiscencí. Luminiscenční barvy je na čísleníku tolik, že hodinky můžete v noci používat místo svítilny. No, to přeháním, ale svítí výrazně. Nightshot Další textové informace už ve tmě zářit nebudou ? pod 12 hodinou je na ciferníku nápis ORIS a pod čarou název modelu. Na 6 hodině je okénko datumovky rozdělující drobný, až u hrany pouzdra umístěný nápis SWISS MADE. Datumovka je olemovaná jemnou čárou se zaoblenými rohy a nad ní umístili tvůrci malý nápis AUTOMATIC. Při běžném pohledu nepostřehnete barevný rozdíl mezi hnědým ciferníkem a černým podkladem datumovky. A tady musím podotknout, že se mi subjektivně lépe čtou bílá čísla data na černém pozadí, než naopak. Výsledkem pohledu na ciferník je několikeré překvapení ? první pohled informuje o černém ciferníku s velkými číslicemi. Následuje překvapivý záblesk jasně hnědé barvy, detailní studium odhalí šrafování a nakonec si vynutí otázku: A proč pod takovým divným úhlem? A takových otázek by mohlo být víc: Proč do tak jasně pravoúhle definovaného pouzdra indexy ručně psaným písmem? Myslím, že je to vlastně perfektní odraz jazzové inspirace. I improvizace musí mít pevně daný řád, jinak vznikne hudební chaos. Proto se tady střídá přísně definovaný tvar pouzdra s dalšími překvapivými a ?rozpustilými? detaily. Ručičky Pro tyto hodinky zvolili designéři nádherný tvar stříbrných ručiček vyplněných luminiscenční barvou. Stejné jsou použity u mnoha dalších modelů z řady ?culture?. Vteřinovka je štíhlá, bez luminiscence a také stříbrná. Vzhledem k tomu, že na ciferníku nejsou minutové indexy, jsou to hodinky, na kterých si čas jen tak plyne. Můžete pozorovat pohyb vteřinovky, aniž byste měli výčitky, že ztrácíte drahocený čas. Řemen Pásek je kožený tmavě hnědý se světlejším prošitím. O stupeň světlejší prošití je patrné jen za jasného osvětlení Šířka je netypických 23mm a v místě klasické spony už obvyklých 18mm. Spona je signovaná. Signovaná spona Závěr Hodinky to rozhodně nejsou nenápadné. Na trhu není moc modelů s obdélníkovým, ostře řezaným pouzdrem, navíc položeným?na délku?. Kombinace přísného tvaru a ?nevázaných? čísel vytváří jakési napětí a rozhodně vzbuzuje pozornost. Hodinky se hodí k jakémukoli stylovému oblékání a dají se nosit i k obleku (pokud nemusíte být naprosto, ale naprosto seriózní). Dokonce bych je označil za unisex, protože díky módě velkých hodinek si je docela klidně mohou dovolit nosit i dívky a dámy. Ani pro hubené zápěstí průměru 16,5cm, šířky 5,5cm nejsou hodinky díky šířce jen 36,5mm velké 5
Micey Odesláno 11. října 2010 Nahlásit Odesláno 11. října 2010 (upraveno) +1, super recenze! Líbily se mi už předtím v chlubírně, ale teď když se ti povedlo vyfotit ten cifr tak mi přijdou fakt parádní.. Škoda že to sklo nemá antireflex, nebo? Ten jazz do nich zakomponovali fakt..elegantně. Upraveno 11. října 2010 uživatelem Micey
Z. Odesláno 11. října 2010 Nahlásit Odesláno 11. října 2010 Oris ty limitky prostě umí. Líbí se mi téměř všechny. Díky za pěknou recenzi a gratuluji k parádním hodinkám.
Kobliha Odesláno 11. října 2010 Autor Nahlásit Odesláno 11. října 2010 V 11. 10. 2010 v 15:32, 'Micey' napsal: Škoda že to sklo nemá antireflex, nebo? Antireflex je údajně jen vnitřní. Děkuji za chválu.
NIGHTinGALE Odesláno 11. října 2010 Nahlásit Odesláno 11. října 2010 Super recenze a pěkný hodinky od značky, která mě přivedla na Chronomag.
fobus Odesláno 11. října 2010 Nahlásit Odesláno 11. října 2010 Gratuloval som už v chlubírne...ale ešte raz - gratulácia...a díky za super recenziu...vidím, že Oris odvádza fakt dobrú prácu...a to nielen v prípade limitiek...
Matthew Odesláno 4. listopadu 2010 Nahlásit Odesláno 4. listopadu 2010 Moc hezký, už jsem nad Oris taky párkrát přemýšlel. Chyběl by mi tu průhled na strojek
Kid_A Odesláno 27. února 2013 Nahlásit Odesláno 27. února 2013 Taky na ne občas koukám na netu. Zatím sem nosil jen Milese a momentálně Franka Sinatru:-) líbi se mi i limitka boba dilana a nejvíc zlatej limitovanej sinatra na tahu z rejnoka :-) kdybys je pouštěl do světa, děj mi určitě vědět:-)
gougy Odesláno 16. května 2014 Nahlásit Odesláno 16. května 2014 skvělá recenze i fotky, díky za oživení vlákna
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se