Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Ahoj všem,

jsem úplně nový jak na foru chronomagu, tak především v lásce k hodinkám. Posted Image Mám jednoduchou, rychlou otázku - jak je to s ručním natahováním automatů? Mám konkrétně letecké automaty Prim (od včera Posted Image ), které jsem si koupil poté, co jsem k vánocům dostal od přítelkyně nádherně zrestaurované klasické Diplomaty. Asi se do Prim zamilovávám... Posted Image.

Nerozumím té technice, tak se radši ptám. Vím, že natahovat ručně se dají, otázka je, jestli je to vhodné. Předchozí majitel (JanC na tomhle foru...) mi poslal nafocený dobový dokument k hodinkám (viz příloha) a tam je napsáno, že by se to nemělo...

Nebudu je nosit každý den a takový ten přístroj, který s nimi třese ještě nemám... Tak prosím o radu.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Odesláno

Radím rukou nenatahovat příliš často. Za občasné natažení se nic nestane. Uvědom si ale, že jsou to už hodinky co mají něco za sebou, takže raději s respektem. Když je budeš nosit jen občas, jak píšeš, tak se na watch winder vykašli, rozejdou se Ti po prvních pohybech ruky.

Odesláno

Když beru po pauze letecký automaty znovu na ruku, tak udělám nátah tím, že asi 5 x pootočím korunkou zakývám s nima a dám je na ruku.

Odesláno

mám s nima výbornou zkušenost. teda vlastně přítelkyně :) koupila mi staré Diplomaty a nechala to renovovat přímo v Eltonu (nový ciferník, sklíčko, vyčištění ruček a celého pouzdra + nové dýnko + vyčištění strojku) a fakt super. teda podle mě jako laika :)

takže jim to nafotím, pošlu pro předběžnou kalkulaci a uvidím. vypadají, že jsou ve výborném stavu, až na pouzdro zespoda.

fotky - odkaz na původní inzerát: http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/34581-prim-letecke/

Odesláno

Má poznámka o renovaci nesměřuje k nějakému problému s Eltonem, to právě naopak. Tedy pokud pominu dlouhé dodací lhůta a docela velké peníze, ale spíš k filozofii renovovat ANO či NE. Na fotkách jsem viděl, že máš číslované, tedy jedny z 2500 ks vyrobených pro armádu. Elton Ti tam číslo vyrazí? jsou poměrně zajímavé letecké předělané do nerezu ještě tak zajímavé? .... Bla bla bla, je to Tvůj boj :-)

Odesláno

chápu. číslované dýnko si chci určitě nechat a do nerezu to taky nechci - to jsem tady na x forech četl, že je blbost, tak tomu prostě budu věřit. :) spíš jsem tou "renovací" myslel vyčištění ciferníku, ruček, sklíčka i pouzdra (zespoda určitě bude potřeba nějak přebrousit - jestli to jde) a mrknout na strojek. takže vlastně nechat vše původní... takový je zatím můj plán, ale rád si přečtu jakékoliv další názory zkušenějších k tomu - jsem fakt total nováček. takže děkuju dopředu!

Odesláno

Pavle, jestli do toho můžu mluvit, tak jestli s nima chceš něco dělat, tak je hoď k hodináři, ať je seřídí a nechají se nosit každý den. Sklíčko je slušné, ručky a ciferník bez závady. Snad jen to pouzdro, ale to je na tvém uvážení.

Odesláno

U leteckých silně doporučuju nic neměnit, ani neupravovat. Pak je originalita v háji a to je to jediné, co dělá ty hodinky tak ceněné. Jinak by to byly obyčejný primky. A kdybys je chtěl někdy náhodou (člověk nikdy neví) prodat, tak cokoliv, co na nich nebude původní, ti silně srazí jejich cenu.

Odesláno

ok, rád si nechám poradit. jak říkám, záměr je ne měnit, ale když už tak vyčistit původní díly a seřídit. je fakt, že sklíčko, ručičky i ciferník vypadají super. jen ten spodek není ok... nějaký tip na dobrého hodináře v Praze, který tomu rozumí a na kterého je spoleh?

Odesláno

chápu. číslované dýnko si chci určitě nechat a do nerezu to taky nechci - to jsem tady na x forech četl, že je blbost, tak tomu prostě budu věřit. :) spíš jsem tou "renovací" myslel vyčištění ciferníku, ruček, sklíčka i pouzdra (zespoda určitě bude potřeba nějak přebrousit - jestli to jde) a mrknout na strojek. takže vlastně nechat vše původní... takový je zatím můj plán, ale rád si přečtu jakékoliv další názory zkušenějších k tomu - jsem fakt total nováček. takže děkuju dopředu!

Já je viděl na fotkách. Vypadají dobře. Jestli jdou v normě, tak bych s nimi nedělal nic - je to originál. Maximálně novou korunku(a původní si schovat)$ a vyměnit těsnění - kvůli vodotěsnosti. A pouzdro? Tak si sežeň lepší a schovej si ho na později, až bude opravdu potřeba.

Odesláno

Jak píše Karlos, tyhle hodinky by měly opravdu zůstat takové jaké jsou i se spoustou šrámů co mají. Když si uvědomíš co všechno ty tvé třeba zažily a proč jsou takové jaké jsou budeš si jich opravdu vážit mnohem víc než když na nich bude proveden jakákoliv výrazný zásah. S tím pouzdrem ti nikdo nic neudělá- je to mosaz na které zapracoval pot, přechromování nebo výměna za jiné i třeba mosazné pouzdro mě osobně přijde na škodu a tvé pouzdro je ve velmi slušném stavu.

Popravdě hodinky v 20 a více let aktivní službě nemohou vypadat jako nové, pokud byly opravdu používány.

Mohu ti doporučit nechávat si hodinky každé čtyři roky vyčistit a seřídit, pokud je budeš nosit, automaty jsou velmi háklivé na opotřebení čepu rotoru nátahu, když se to zanedbá je oprava pak dost nákladná (jak jsem se dozvěděl od jednoho výborného hodináře).

Jinak užívej hodinky v radosti, jsou krásné.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...