Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Oživím toto vlákno, hledám někoho kdo má zkušenosti s pobytem v Doha, tedy Katarském hlavním městě. Nějak rychle se to seběhlo a v úterý tam na cca dva měsíce odlétám.

• po 3 týdnech...
  • Odpovědi 46
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno

Prosím o radu. Doporučili by ste nejaké konkrétne očkovania v prípade trojmesačného pobytu v Číne (Peking, Šanghaj)? Ďakujem.

Zrejme ázijská klasika: žltačka, týfus, tetanus. Ja nič iné nemám, chodievam ale prevažne do JV Ázie. Každopádne, zavolaj si sem, povedia ti lepšie.

Odesláno

Beijing a Shanghai? Nepotrebuješ žiadne extra očkovanie, rozumej, nie je povinné, ale sa odporúča (prepáč, novšie poznatky nemám, len roku 2007). Ale platí to čo písal fivver, pozri si, kedy si bol očkovaný proti tetanusu, či tvoj ročník narodenia nemá ísť na preočkovanie, možno by som dal aj proti hepatidíde typu A. Ja som tam bol 2x, očkovanie proti tetanusu som mal, inak nič. 

Odesláno

Hodně záleží na tom, zda se budeš pohybovat ve městech (Peking, Šanghaj), nebo i po vsích. Jestli plánuješ jíst na ulici (doporučuji) atd. Určitě bych to s očkováním nijak nehrotil, ale tetanus a pokud jsi zodpovědnější než já, tak žloutenku. Já tam jezdím bez očkování a jediné, co mne potkalo, byla infekce čehosi po kousnutí nějakým místním komárem či něčím takovým, která mne trochu pocuchala imunitru. Ale to se může stát kdekoli a očkování to nevyřeší.

Pokud Ti Šanghaj poleze na mozek a budeš mít pár dnů, zajeď kousíček od Šanghaje do SuZhou, moc fajn místo. Ježiš já bych zas letěl... Ani nevíš, jak Ti ty tři měsíce závidím :-)

Jinak dobrá rada - pokud nemluvíš čínsky, naučč se dobrý den, děkuji, nashledanou a pořiď si takový malý čínsko anglický sklovníček od Cambridge press. Když se budeš pokoušet komunikovat čínsky, ukazovat jim, co chceš v tom slovníčku atd., lidi jsou trochu ochotnější a otevřenější.

Odesláno

Tam skôr (teda na 99%) človek dostane sračku, ak bude experimentovať z ich echt domácou kuchyňou. Takže pribaliť niečo na trávenie a vodku. Ale aj tak zo skúsenstí so žalúdočnými problémami, najlepšie zabrala ich nejaká koreňová medecínka ako tie naše. Ideš tam na dlhšie, takže telo sa prispôsobí.

Znalosť pár slov je základ, to robí dobre všade. Niet lepšej školy ako počuť výslovnosť od domácich. Ale tam tých dialektov je mraky. 

Odesláno

Ďakujem všetkým za rady. Tie očkovania preverím. Necestujem ja, ale dcéra a ja zas nebudem celé leto kľudne spať. Minulý rok to aspoň bolo USA, predtým Belgicko, tento rok som jej vyhovoril Indiu, tak že teda chce aspoň do Číny. :frusty:

Odesláno

Pokud bude bydlet v alespon trochu normálních hotelech, at si vezme netbook nebo něco s čím se připojí na net, přes net tam poměrně hodně věcí dokáže zarezervovat, letenky, hotely, vše bez problému.

No a at se připraví, že číňani často ne tak úplně sdílí evropské standardy chování, klidně si evropanku prohlíží z dvaceti centimetrů a prostě čučí nebo si chtějí povídat, nic tím nemyslí.

Klidně spát asi můžeš, Čína je hodně bezpečná. Samozřejmě pokud se bude držet v bezpečných regionech co se politické situace týče.

Hromadná doprava většinou funguje super a je levná, levné jsou taxíky, ale at dá pozor a používá výhradně oficiální - ty vždy pouští taxametr a jsou bez problému.

Pokud by jí Čína začla lézt na nervy, at zaletí do Taipeje, Tchajwan je prostě úžasný.

Pokud má nějaké stravovací omezení, tak myslím bude mít problém. Například oni prostě nepochopí, co je to vegetarián a proč chcete jídlo bez masa - často se nám stávalo, že nám na tofu přidali i maso "na přilepšenou" :o)

Naprosto zásadní je opravdu dobré pojištění - v číně to funguje hodně drsně a když není na zaplacení, tak péči nedostane, dobré pojištění je nutnost, na solidaritu absolutně nespoléhat...

V létě jí s sebou stačí pár triček, kraťasů a prádlo, deštník si koupí tam a nic jiného nepotřebuje. Ale at si vezme léky, které ji tu fungují na střevní potíže a na poštípání a odřeniny něco s antibiotickou složkou.

Repelenty a vše nutné tam koupí za půl darma, já jel poprvé s dvacetikilovým báglem a podruhé už jen s tím, co jsem psal...

Pokud má nějaký dotaz, klidně napiš...

Odesláno

S rybou (varená vo vode, alebo na  páre) + ryža, nič nepokazí. Ani so shrimpami, ktoré sú prakticky vždy ako súčasť predkrmu. Odtrhneš hlavičku, nožky, priehladné šupiny = lahodné mäso. Zo žiadnej z rýb mi nikdy tam zle nebolo. Iba z varených rybých žalúdkov (pripravované ako hot pot), pikatnej prímesy a nejakého ich zeleného piva. Ani ich polievky extra nemusím. Ak človek chce echt Čínu, treba ísť do menších dedín, alebo viac do vnútrozemia. A nech sa nezdráha mľaskať a sŕkať.  

Odesláno

my nakonec měli čínsky (od našich místních přátel) napsaný lístek s prosbou o bezmasé jídlo a seznamem toho, co v něm může být, ale moc to nefungovalo :-)

já to řešil klasicky, chodil jsem tam, kde bylo plno a kde jedli místní, nakonec mi bylo opravdu zle jen po slavnostní večeři v lepší restauraci, z místního jídla to bylo relativně OK.Samozřejmě to bylo většinou v intencích větších měst, vesnice a venkov je ještě něco naprosto jiného a na to už nemám dost dobrodružnou povahu.

Dobře fungují trhy, kde je v létě hromada ovoce, tam bacha na to, aby ji nevzali na hůl.

V městech je samozřejmě hafo různých řetězců, obchodních i fastfoodových, takže jídla bych se nakonec nebál, určitě to dokáže hravě pořešit.

Fakt myslím, že si nemusíš dělat velké starosti, Čína je moc fajn... Úplně jiný svět, ale podle mne docela dost bezpečný.

Nevím, jaký má dcera budget, ale existují hotely, které jsem velmi slušné (tím myslím čistý pokoj se sociálním zařízením západního typu a klimatizací) a přitom relativně levné, internet na pokoji je v podstatě obvyklý standard. My bydleli vždy v hotelech, které byly orientovány spíš na místní klientelu, kromě všudypřítomné neznalosti angličtiny to bylo vždy absolutně ok. Ale at se připraví na to, že se prostě nedomluví, nebo domluví až na desátý dvacátý pokus - tak to prostě chodí.

Co se peněz týče, vždy jsem to řešil výběrem z bankomatu, výměna je trošku komplikovaná - peníze vymění jen v bankách a ideálně v Bank of China a vždy je třeba poskytnout pas k okopírování. Ale problém to není, jen na to člověk musí myslet.

Při check-inu v hotelu je nutné složit zálohu, která je obvykle vyšší než cena za plánovaný pobyt a když si pobyt prodloužíte, klidně vás o půlnoci vzbudí, že jste zálohu vyčerpali a musíte složit další. Při check outu pečlivě kontrolují pokoje, jednou mi chtěli naúčtovat ušpinění ručníku :-)

Odesláno

V ich miestnych reštikách nemajú vždy menu aj v angline, iba v ich písme + obrázky niekde aj bez nich, takže netušíš, čo si chceš objednať. Ale ak sa pamätám, tak v týchto metropolách s týmto nebol problém a aspoň minimálne z obrázkov sa dalo poznať čo ti na tanieri donesú. 

Dohovor - že povedia yes, yes, ešte neznamená, že ťa pochopili. Áno, na prvý pokus z toho nič nebude :). Ale mladšie ročníky vcelku po anglicky vedeli, niektorí (ekonomika, obchodný manažment, či čo to študovali) vedeli veľmi dobre. Ak však už niečo vedia, ťažšie im rozumieť, ale časom sa na ich výslovnosť zvykne.

Ubytovanie - záloha = deposit, tu si teda nespomínam, žeby to stálo to viac ako celý pobyt. Ale verím, môže byť.

Zmena peňazí - len v prípade potreby  - peniaze sme menili aj priamo v hoteli. Porovnannie kurzu (marec minulého roku, len pre predstavu) - v Bank of China za 1? = 8.07CNY, v hoteli 7.64 až 7.8CNY. Výber z bankomatu sme neskúšali.

A samozrejme - preplnená doprava - na letisko s veľkou časovou rezervou.

Odesláno

Tak väčšinu pobytu mimo výletov bude v meste Wuchan, stredná Čína. Bývať bude v hoteli. Poraďte mi prosím, nejaké cestovné, zdravotné poistenie, prípadne ešte niečo, čo by nemala zabudnúť. Práve volala, že letia už v sobotu, zajtra ide vybavovať víza a to sa má ešte sťahovať do iného privátu v BB. Čo si tie dvadsiatky dnes zmyslia, totálne ma z toho rozbolelo brucho... :(

Ďakujem vám za každú radu. :notworthy:

Odesláno

Přidám se s dotazem. Letos opět přemýšlím o zapůjčení obytného auta a nějakém eurotripu na cca 7 dní. 

Zkuste mi, zkušení cestovatelé, nadhodit nějaké tipy, kam vyrazit - co kde stojí za vidění. Posledně jsme jeli A-CH-I-M, bylo to super. Teď nevím, jestli případně projet znova Alpy (ty mě nikdy neomrzí), nebo zkusit třeba Španělsko, Francii a nebo to vzít úplně na druhou stranu třeba do Norska (tam ale vůbec nemám tušení, jak jsou na tom se zázemím pro obytná auta). 

Odesláno

Koukám, že má dobrodružnou povahu, vyřídit víza takhle narychlo a v sobotu letět je dost, ale hodně dost nachlup.

Určitě at nezapomene ten slovníček, co jsem psal výše, to byl pro nás veliký, řekl bych neocenitelný pomocník.

A určitě bych si vzal nějaký netbook sesíťovou kartou (hodně hotelů nemá wifi ale jen kabel).

Odesláno

Koukám, že má dobrodružnou povahu, vyřídit víza takhle narychlo a v sobotu letět je dost, ale hodně dost nachlup.

Určitě at nezapomene ten slovníček, co jsem psal výše, to byl pro nás veliký, řekl bych neocenitelný pomocník.

A určitě bych si vzal nějaký netbook sesíťovou kartou (hodně hotelů nemá wifi ale jen kabel).

Už ten slovník zháňam. Ak tie víza zajtra dostane, budú to riadne fofry. Neviem ako stihnúť očkovanie a či je dobré očkovať narýchlo, doporučené je pár týždňov vopred. Za chvíľu idem k jej doktorke po radu. S poistkou to bude asi jedno, všetky veľké poisťovne budú na tom rovnako. Bude brať 14" notebook, tam sieťovka je, ale podľa informácií, z Wuchanu jazdia vlaky 350 km/hod, letisko je väčšie ako 90 % európskych, je tam pravidelná priama linka z Paríža, najvyšší mrakodrap lezie nad 600 m a je tam 17 univerzít, tak hádam tam tá wifi bude.

Odesláno

Přidám se s dotazem na ne tak dalekou cestu: Jedu v červenci na týden na severní konec Lago di Garda, do Arca. V plánu je prolézt pár ferrat ve skalách okolo a dát si výlety po okolí. Kdo tu oblast znáte, budu rád za vaše tipy, co nevynechat, co radši vynechat, jak se tam z Prahy nejlíp jede (budou nás 2 auta), spíme v kempu v Arcu a pár nocí na chatě Rifugio Alimonta...

Odesláno

Už ten slovník zháňam. Ak tie víza zajtra dostane, budú to riadne fofry. Neviem ako stihnúť očkovanie a či je dobré očkovať narýchlo, doporučené je pár týždňov vopred. Za chvíľu idem k jej doktorke po radu. S poistkou to bude asi jedno, všetky veľké poisťovne budú na tom rovnako. Bude brať 14" notebook, tam sieťovka je, ale podľa informácií, z Wuchanu jazdia vlaky 350 km/hod, letisko je väčšie ako 90 % európskych, je tam pravidelná priama linka z Paríža, najvyšší mrakodrap lezie nad 600 m a je tam 17 univerzít, tak hádam tam tá wifi bude.

V některých hotelech to mají tak, že wifi je placené a kabel je free, navíc v sítích hotelů, kde jsme bydleli, byl kabel a wifi ne, síťovka je jistota.

Pravda je, že střední Čínu a Wuchan neznám a o tak velké zemi je těžko říkat obecně platné soudy :-)

Ale je lepší být připraven na vše...

Odesláno (upraveno)

Wuchan je časť veľkej konglomerácie, ale celé to mesto sa volá Wuhan, "h" so silným vydýchnutím. Na to bacha, lebo všeobecne rozdielnych miest s podobným znením je dosť viď Xi´an (krátke "s" + výrazné š = sŠian) a Shiyan (Šijan) = podobnosť výslovnosti na prvý šup vysoká...tak aby nešla, kde nemusí :-)).

Wuhan je to obrovské moderné mesto. Nemám z neho extra skúsenosť, len malú s medzipristátím smerom do krásneho bývaleho cisárseho mesta Xi´an a terakotovej armády.

Poistka - klasika cestovné a zdravotné poistenie v zóne D, bez rizikových športov (ja som mal cez Allianz Slov. poisťovňa). Minimálne zdravotné nech má na 100%! 

Víza - ani neviem, že sa dajú tak skoro vybaviť, my sme to robili niečo cez mesiac vopred. Pri prílete sme vypisovali - počkať ako sa to volalo - Entry visa (?), to ešte v lietadle pred pristátím - aspoň tak to robili v AirFrance a KLM)  = kde musí uviesť aj ubytovanie, aký účel pobytu (business, student, family...), choroby a dávnejšie sme písali aj telesnú teplotu. Pri odlete sme vyplňovali Departure card. Ak bude ubytovanie striedať, tak do Entry visa nech napíše to prvé po vstupe do krajiny.

Edit: slovník - mne sa veľmi osvedčil Essential Mandarin Chinese (Phrase book). Prehľadné, z každej oblasti základné slovíčka + frázy a výslovnosť. 

Upraveno uživatelem StanoBare
Odesláno

Pozývací list, rezerváciu letenky a hotela  má, s poistením počkáme, až bude mať víza, očkovanie mi v lekárskom inštitúte odporučili na týfus, žltačku A, megnikokovú meningitídu, tetanus má ešte platný. Očkovania nie sú povinné, ale v prípade výletov po krajine ich silne doporučujú, vyjde to spolu na niečo vyše 100 EUR. Inak najväčší problém je s očkovaním na týfus, robia to len v inštitúte očkovania a cestovnej medicíny. Zbytok nie je problém, lekárne vakcíny objednajú do jedného dňa.

Ano, Entry Visa treba vypísať pred vstupom. Klasické cestovné a zdravotné poistenie na 3 mesiace vyjde okolo 100 EUR pre študenta (ISIC), inak o 30 % drahšie. Slovník som u nás nezohnal, skúsime v Blave. Ako dopadneme na ambasáde, uvidíme zajtra, tiež som na to zvedavý.

Ďakujem za postrehy a skúsenosti, určite sa budú hodiť aj ďaľším cestovateľom.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...