Přejít na obsah

ročky

NIGHTinGALE

Doporučené příspěvky

Tak jsem se konečně dostal k tomu, že jsem si zařídil pracovnu a tím pádem si můžu vystavit ročky, které asi rok spinkaly v krabici. Koupil jsem je loni v Brně v jednom antiku a přeplatil jsem je asi docela dost, ale hrozně se mi líbily, tak jsem ani nesmlouval.

Ročky jsem chtěl už dlouho, ale v kvalitě se naprosto nevyznám, takže nevím, jak poznat rozdíl mezi kvalitními a šuntem, ale tyhle mě zaujaly moc pěkným ciferníkem a hlavně provedením toho otočného závaží.

Je to docela uklidňující pohled na to jejich rozvážné otáčení (otáčí se závaží... můžu mu říkat kyvadlo, když se nekýve, ale motá? :) )

Akorát se, holky, trošku předbíhají. Ale za to asi můžu já, protože jsem na tom otočném "kyvadle" laboroval se dvěma závažíčky, která se na takové osičce se závity posunují. Možná to chápu špatně, ale mám pocit, že se tím reguluje chod. A já ho nastavil na sprint :)

Trošku nevýhoda je to, že i na masivním těžkém sekretáři chytají otřesy, když člověk projde kolem. To otočné závaží se malinko rozvlní. Tak jsem je dal na poličku chycenou na zdi, čímž jsem to vyřešil. Teď mi může po pracovně běhat slon a je to v pohodě.

Odhadnete někdo stáří? Alespoň zhruba?

post-1118-081897200 1296573882.jpg

Upraveno uživatelem NIGHTinGALE
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já bych je tipoval na začátek 20. století. Funkce je jednoduchá, mají t.zv. torzní kyvadlo, které odstrkává takový palec na struně, na které je zavěšené otočné kyvadlo s výkyvem asi tak 3/4 otáčky. Aby vydržely jít jeden rok mají dlouhé pero a trochu více jsou zpřevodovány. Přesnost nic moc, byla to spíše ozdoba nebo suvenýr z 1. sv. války.

Odkaz ke komentáři

Jsou opravdu z počátku 20 století, spíše kolem první světové války. Nemají delší péro, ale torzní kyvadlo má velmi malou kmitovou frekvenci. žádných 288000 kmitů za hodinu, ale řádově pouhých několikset kmitů. Příčinou nepřesnosti je nejen ten nízký kmitočet, ale hlavně citlivost na otřesy, které lze ve větší míře eliminovat právě přišroubováním police na zeď, není-li v blízkosti domu tramvajová linka, mělo by to být vyřešeno. Ale hlavním problémem je samotná ocelová struna, která velmi citlivě reaguje na změny teplot, mění se nejen její délka, ale zejména pružnost, proto chodí dost nepřesně. Ohledně regulace: ty závaží na torzním kyvadle, čím jsou dále od sebe, tím jdou hodiny pomaleji, jejich přemístěním blíže ke středu se dosáhne zrychlení chodu. Nesmí se s tím hýbat moc, změny jsou pak příliš velké. A gratuluji, je to hezký kousek.

Odkaz ke komentáři

Mischo, díky, teď to chápu i já.

Jinak tedy to vyladění přesnosti závažími na kyvadle musel být dost vopruz. Člověk s nimi pohnul a pak den čekal, co to udělá s přesností. A pak pohnul znovu a zase čekal. Metoda zřejmě dost zdlouhavá.

Každopádně se mi hodiny líbí. Asi začnu sbírat ročky :D

Akorát co jsem tak viděl, tak to sklo (štrunc tomu v antiku říkali) se ne vždy dochovalo. Hodně kousků ho mělo rozbitý.

Odkaz ke komentáři

Mě se podle té fotky zdá, že to kyvadlo je zavěšeno dost vysoko, mohlo v horním, či dolním úchytu kdysi prasknout, tak je možná kratší a ročky udělaj rok o pár dní rychleji..... Kolik minut to dělá denně? Jinak nové struny se dají koupit např. v Parexu, jen je dobré znát potřebnou délku, resp. vzít delší a tu pak zkrátit.

Odkaz ke komentáři

Kyvadlo je asi 2 - 3 cm nad podstavcem.

Za den udělají asi 10 minut do plusu, takže zkusím oddálit ta závažíčka a uvidím.

(od neděle, kdy jsem si je vystavil, udělaly půl hodiny +, takže přesnost jak u ruských náramkových hodinek :D )

A díky za tip s tím Parexem, strunu koupím do rezervy. To mě vůbec nenapadlo, že je ještě někdo prodává.

Odkaz ke komentáři

Lidi chodívali s takovýma věcma k hodinářům.

No jo, ale co si má člověk počnout, když hodinář v místě bydliště je na automatech závislý líný hovado, který má sice ruce ze zlata, ale člověk nikdy neví, jestli zakázku vůbec dokončí?
Odkaz ke komentáři

Já si přisadím, seřídit dobře ročky je skoro malá maturita. Struny nejsou všechny stejný. Nezáleží totiž jen na délce, ale na tloušce, tvrdosti......... přeji hodně ůspěchů.

Odkaz ke komentáři

Lidi chodívali s takovýma věcma k hodinářům.

Neee, já ti neberu práci, Vláďo, fakt ne :)

Já je koupil a byly vyčištěné a seřízené. Byl k nim i doklad.

Akorát majitel antiku, když mi je prodával, tak byl příliš iniciativní a ukázal mi, k čemu má natahovací klíč dvě různé strany (jednou se natahují a druhou se seřizují ty závažíčka). Takže když mi ukázal to seřizování, tak je rozdrbal :D

Nicméně, podle Mischovy rady jsem posunul závažíčka o malinkatej kousek a odchylka teď dělá asi minutu denně, což jde.

Takže to tak nechám a pokud se to zhorší, tak je pošlu do lázní Psáry ;)

Odkaz ke komentáři

No jo, ale co si má člověk počnout, když hodinář v místě bydliště je na automatech závislý líný hovado, který má sice ruce ze zlata, ale člověk nikdy neví, jestli zakázku vůbec dokončí?

Teď teda nevím, je to přímo na mě? V takovým případě musím říct, že se mi občas podaří něco opravit i seriózně. :D

No ale k místním hodinářům: když chci opravit digifoťák, taky nevyžaduju aby se firma přestěhovala z Přerova k nám na vesnici, prostě si to tam pošlu. To platí o všech speciálních oborech.(automaty Hanák - Brno, střelectví Táda - Poděbrady, atd) :D

Odkaz ke komentáři

Neee, já ti neberu práci, Vláďo, fakt ne :)

Já je koupil a byly vyčištěné a seřízené. Byl k nim i doklad.

Akorát majitel antiku, když mi je prodával, tak byl příliš iniciativní a ukázal mi, k čemu má natahovací klíč dvě různé strany (jednou se natahují a druhou se seřizují ty závažíčka). Takže když mi ukázal to seřizování, tak je rozdrbal :D

Nicméně, podle Mischovy rady jsem posunul závažíčka o malinkatej kousek a odchylka teď dělá asi minutu denně, což jde.

Takže to tak nechám a pokud se to zhorší, tak je pošlu do lázní Psáry ;)

Ale já to nebral vůbec osobně, jen jsem chtěl odpovědět ve smyslu, že je mnohem rychlejší, když to dělá někdo, kdo ví jak. Jak už tu psal některý člen, vlásky jsou kupodivu i různě pružné a tlusté, takže "dojdu si do Parexa" taky není úplně nejpraktičtější. :wheelchair:
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...