Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

U příležitosti udělení tohoto trestu naším soudem mne napadá jedna úvaha: Dokážete si vůbec představit, že by jste byli 25 let "mimo" ? Dokážete si představit, že by jste před 25 lety odešli do izolace (jedno jaké) a pak vás na Václaváku vyklopili z auta? Pamatujete si "svůj život" z doby před 25 lety?

• Odpovědi 52
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno

Jen podotknu, že celou rodinu jsem osobně znal. S trestem souhlasím ale v mozku odsouzené se muselo něco přihodit. Takhle zvenku bych to do ní nikdy neřekl...

Odesláno

z mého pohledu co se týče života je prostě možné začít na prosto odznovu v místech kde tě nikdo nezná a nemáš k němu žádné vazby.. profesně jsi ale naprosto mimo

Jenom profesně? :) No já mám právě obavu, že profesně je to ten nejmenší problém :D

Vždyť si uvědom, že před 25 lety, když přijela tramvaj, tak si nemusel na některé z nich zmáčknout čudlík aby se ti otevřely dveře. Neexistoval internet, podívej se na vozový park, ale třeba i na místopis v lokalitách které znáš! Obchody, služby, domy, zastávky metra, MHD, .. všechno je JINAK :D

Nemluvě o takových těch společenských nesmyslech jako je móda, tedy to co nosíme, co jíme, kde jsou a nejsou restaurace....

Odesláno

Je mi 24, co ode mě chceš slyšet? :bag:

:) To mi přijde legrační už z poledu, že jsi kluk se kterým se umím normálně bavit a přitom mi nepřijde, že nemáš zkušenost s frontama na banány, s nemožností sehnat maso kdykoliv si chceš udělat stejk, nemožností vybrat si barvu auta, se strachem něco říct na plnou hubu v hospodě.. natož to napsat na nějakou "nástěnku" jako je třeba chonomag :)
Odesláno (upraveno)

pokial ti niekto nepoda 'pomocnu ruku', rodina (mas nejaku?), priatelia (mas nejakych?), alebo institucie socialnej prace (alebo pomoci), tak mas velmi velku sancu skoncit ako strateny bezdomovec, alebo zlomit prvy paragraf kt. po ceste stretnes aby si sa dostal 'domov' a to je zase len 'basa'. Za 25 rokov sa basa stane totiz tvojim domovom, ci chces, ci nechces, a sucasne je to mikrosvet v makrosvete, kde platia vlastne pravidla, zakony, hierarchia.. Stary basman bez externej pomoci sa tam 'asi' bude chciet vratit, z jedineho dovodu - tam to pozna, tam je doma. Svet vonku sa meni rychlo, stvrtstorocie je strasne vela na 'navrat' do zivota.

dobry namet na premyslanie

Upraveno uživatelem 224477
Návštěvník Kamil
Odesláno

asi se to tyka nejakeho konkretniho pripadu. muzete sem hodit odkaz, at sem v obraze?

iDnes
Odesláno

pokial ti niekto nepoda 'pomocnu ruku', rodina (mas nejaku?), priatelia (mas nejakych?), alebo institucie socialnej prace (alebo pomoci), tak mas velmi velku sancu skoncit ako strateny bezdomovec, alebo zlomit prvy paragraf kt. po ceste stretnes aby si sa dostal 'domov' a to je zase len 'basa'. Za 25 rokov sa basa stane totiz tvojim domovom, ci chces, ci nechces, a sucasne je to mikrosvet v makrosvete, kde platia vlastne pravidla, zakony, hierarchia.. Stary basman bez externej pomoci sa tam 'asi' bude chciet vratit, z jedineho dovodu - tam to pozna, tam je doma. Svet vonku sa meni rychlo, stvrtstorocie je strasne vela na 'navrat' do zivota.

dobry namet na premyslanie

Neomezujme to jen na nějaký konkrétní případ, neomezujme to na kriminál :)

Kupříkladu můj kamarád trávil 7 let svého života v budhistickém klášteře. Z toho asi 2 roky seděl v cele a jeho jediný kontakt s okolím bylo okénko kterým poue viděl střídání dne a noci a druhé okénko kterým mu podávali velmi skromnou stravu. Dobrovolná deprivace venkovních podnětů... Nechce se mi, a popravdě na tomto formátu ani nemohu, rozebírat jak to na něj (z mého i jeho pohledu) zapůsobilo a jaký to v něm nechalo otisk (záměrně používám slovo "otisk" namísto "stopy" protože samo slovo "stopy" může mít mírně peiorativní nádech) :)

Odesláno

hlavně je to o tom, odkud se vracím, kam se vracím a proč se vracím..

To tak úplně není pravda. :crying_anim02: Pokud se bavíme o dlouodobé podnětové deprivaci, tak vnitřní naladění má svůj význam, ale ono vnitřní naladění může být stejně pozitivní, nebo stejně negativní ať už jsou tvé tři proměnné jakékoliv a v jakékoliv vzájemné kombinaci :)
Odesláno (upraveno)

rozdiel medzi klastorom a ustavom pre vykon trestu ale vidim zasadny v tom, ze do A clovek vstupuje s akymsi predpokladom dobrovolne, je vyrovnany s tymto rozhodnutim, kdezto pri B ide len o vymozitelnost prava, cize do basy proste ide, lebo tak povedal sud. To je celkom zrejmy rozdiel v primarnych postojoch jedinca.

Kym A /klastor/ sluzi k zuslachteniu duchovna prostrednictvom askezy, izolacie a meditacnych cviceni, ak jedinec 'nechce', v zmysle nema na to aby ten rezim vydrzal, tak sa proste zbali a odide. Bude minimalne sam pred sebou slabochom, ale osobne si myslim, ze uvedomenie svojej vlastnej slabosti je prvopociatkom v jej odstranovani. Ten tlak na neho je len taky aky on sam chce aby bol, vzdy je tu moznost 'zabuchat na kolajnicu'.

Zatial B /basa/ je prostredie ktoreho sucastou sa odsudeny stava bez ohladu na jeho volu, musi prijat pravidla, ci uz oficialne, alebo 'basmanske'. Ak nie je silnym jedincom /a to su prave tie momenty kedy clovek zisti ako silna je jeho osobnost/ tak sa zlomi a je problem, alebo mu prepne ako dosledok trvajucej traumy a skonci to problemom /napriklad zabije agresora spoluvazna a pod./ Podstatne vsak z toho je, ze nema inu moznost ako celit tomu, v zavislosti na vnutornej sile, kt. bud ma alebo nema.

K 'otiskom' - kazde extremne prostredie kt. je clovek dlhodobejsie vystaveny zanecha stopu na jeho psychike. Extremnym p. myslim 'velmi ine ako bezne v ktorom zije' - cize kludne X-rocny pobyt v Nepale, nielen basa...

Upraveno uživatelem 224477
Odesláno

U příležitosti udělení tohoto trestu naším soudem mne napadá jedna úvaha: Dokážete si vůbec představit, že by jste byli 25 let "mimo" ? Dokážete si představit, že by jste před 25 lety odešli do izolace (jedno jaké) a pak vás na Václaváku vyklopili z auta? Pamatujete si "svůj život" z doby před 25 lety?

Představa děsná. Byl jsem kluk v pubertě, začínali se mě líbit ženský...

Ale k izolaci. Byl by to šok. Tenkrát kdo měl auto byl borec, kdo měl žigulíka byl pomalu bůh :-) Plechovky od coly a fanty byly v každém dětském pokoji. Kdo neměl mončičáka a céčka, ten jako by nežil :)

Poslouchali se Europe a Michal Penk :)

Barevná televize rubín :)

http://www.youtube.com/watch?v=AyggY_R3jU8&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=secBv9vZEgo

Jo tak nějak si to pamatuju...

Odesláno

Ačkoli to nějak láká říct, jak kdo. Tak v tomhle případě mám pocit, že některé rysy budou stejné pro všechny jedince. 25 let je hodně. Mě je 20 a jakej vývoj vlastně svět prodělal za těch 20 let? Ohromný. Za předpokladu, že venku nikoho nemáte a vlastně po 25 nemůžete čekat, že tam někdo bude i kdyby v okamžiku vynesení trestu někdo takový existoval, je to podle mě věc, kterou nemůže moc lidí zvládnout.

Ta zátěž na psychiku musí bejt opravdu šílená, navíc vědomí, že to někdo udělal mně (pochybuji, že někdo ten trest pochopí a bude s ním smířen), kdy se vlastně všichni lidi v okolí promění ve viníky a přitom celej svět bude jedna velká neznámá? Očekávám, že se změní i jazyk, sociální návyky - všechno tohle Vás musí ze života postupně víc a víc vylučovat, až bych řekl, že spousta z těhle lidí rezignuje.

Odesláno

diky za odkaz.

je to nasilny trestny cin, takze po dvou tretinach muze byt propustena. nicmene i tak ji bude 44 let a vyhlidky... no, dost neradostne. za to svinstvo je trest IMHO primereny. ze ma zivot zniceny natrvalo i ona, to je taky asi bez debat.

Odesláno

rozdiel medzi klastorom a ustavom pre vykon trestu ale vidim zasadny v tom, ze do A clovek vstupuje s akymsi predpokladom dobrovolne, je vyrovnany s tymto rozhodnutim, kdezto pri B ide len o vymozitelnost prava, cize do basy proste ide, lebo tak povedal sud. To je celkom zrejmy rozdiel v primarnych postojoch jedinca.

Kym A /klastor/ sluzi k zuslachteniu duchovna prostrednictvom askezy, izolacie a meditacnych cviceni, ak jedinec 'nechce', v zmysle nema na to aby ten rezim vydrzal, tak sa proste zbali a odide. Bude minimalne sam pred sebou slabochom, ale osobne si myslim, ze uvedomenie svojej vlastnej slabosti je prvopociatkom v jej odstranovani. Ten tlak na neho je len taky aky on sam chce aby bol, vzdy je tu moznost 'zabuchat na kolajnicu'.

Zatial B /basa/ je prostredie ktoreho sucastou sa odsudeny stava bez ohladu na jeho volu, musi prijat pravidla, ci uz oficialne, alebo 'basmanske'. Ak nie je silnym jedincom /a to su prave tie momenty kedy clovek zisti ako silna je jeho osobnost/ tak sa zlomi a je problem, alebo mu prepne ako dosledok trvajucej traumy a skonci to problemom /napriklad zabije agresora spoluvazna a pod./ Podstatne vsak z toho je, ze nema inu moznost ako celit tomu, v zavislosti na vnutornej sile, kt. bud ma alebo nema.

K 'otiskom' - kazde extremne prostredie kt. je clovek dlhodobejsie vystaveny zanecha stopu na jeho psychike. Extremnym p. myslim 'velmi ine ako bezne v ktorom zije' - cize kludne X-rocny pobyt v Nepale, nielen basa...

Ano, tento obecný předpoklad je možné vztáhnout na většinu, ale jsou i případy (a není jich zase tak málo) kdy účinek, resp. dopad je opačný, jakoby křížem prohozený ..
Odesláno (upraveno)

Představa děsná. Byl jsem kluk v pubertě, začínali se mě líbit ženský...

Ale k izolaci. Byl by to šok. Tenkrát kdo měl auto byl borec, kdo měl žigulíka byl pomalu bůh :-) Plechovky od coly a fanty byly v každém dětském pokoji. Kdo neměl mončičáka a céčka, ten jako by nežil :)

Poslouchali se Europe a Michal Penk :)

Barevná televize rubín :)

Jo tak nějak si to pamatuju...

To je představa, že? :) A teď si zkus představit, že si se najenou z doby před 25 lety ocitl zde. Vlezeš do běžné hospody, tam obrazovka LCD na zdi, všichni mají pidimobily a na menu mají něco co se jmenuje Creme Brulé :) Upraveno uživatelem Onisau

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...