Přejít na obsah

CITIZEN BJ2117-01E

Doporučené příspěvky

zdravim,

asi nejlepší misto pro prohlídnutí a pro nekteré štastlivce i nákup značkových hodinek je Las Vegas a jeho novější hotely. (Venetian, Mandalay Bay, ne Circus Circus). Při brouzdání kolem vitríny jsem neodolal a vešel do prodejny značky Corum, abych se na ty klenoty podíval zblízka. Byl jsem velmi profesionálne privítán a po vzájmných zvořilostních frázích jsem se představil ? nic si nekoupím, jen se dívám. Hovor pak pokračoval asi takto:

Já: So, what is the most expensive watch you gyus have here on display?

Prodavač: Well, depends on what you are looking for. This one is for 7 000 USD, but this is a similar one, but made of gold and it is around 30 000 USD.

Já: I am not looking for anything, I am just a watch fan.

Prodavač: I got something for you, my friend.

Já: You got some G-SHOCKs?

Hahaha. Pak mi nabídl nejaké Mont Blanc za 3 700USD, pro mně za 2 400 USD. Takže, ted víte jaké hodinky jsem si zatím nekoupil. Zatím, protože až se rozhodnu, tak návštěva ve Vegas by mohla být jedna z variant nákupu. Navíc dolar bude v té době kolem 5kč, takže by se to mohlo vyplatit......:)

Jako normální smrtelník, jehož nejdražší hodinky na ruce byly Seika za 5 táců (http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/32570-seiko-skx007j/page__p__486563__hl__skx007j__fromsearch__1&do=findComment&comment=486563 ) jsem se ohlížel pro něcem podobném. V amerických nákupních centrech je ale výber velmi omezen, bud jsou tam hodinky jako Dior a Guess či Fossil, nebo pak třeba TAGy, které jsou již v jiné cenové kategorii. Seika ci Citizeny zase hlavně oblekovky, potápky téměř žádné. (byl jsem v Los Angeles). Konečně jsem objevil krámek, kde jsem viděl i nejaké potápky. Zkusil jsem co meli od Seika, ale byly na moji ruku moc male, rozměr 42mm mi proste nesedí. Pak jsem zahlédl Citizen a jeho BJ2117-01E. Líbily se mi. Moc. Ale 695 USD za neautomaty se dávat nechtělo. Z obchodu jsem proto odešel, uděla nejaký vyzkum na netu a pak se tam asi za 3 dny vrátil i se ženou, bo chtela taky nejaké hodinky s tím, že jestli baba sleví, tak je vezmu. No, za půl hodiny jsme odcházeli všichni velmi spokojeni. Dolar za ty 3 dny zase klesl asi o 50 haléřů:))), takže rozhodování podpořené vydatnou slevou majitelky obchodu bylo velmi jednoduché. Žena si odnesla toto: BULOVA 98P126 http://www.endless.com/Bulova-98P126-Substantial-Stainless-Steel-Construction/dp/B004I57NG2/189-6970815-5917314?ie=UTF8&suppressRedirect=1 a musím říct, že je to velmi povedený kousek.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

A ted jiz k samotným hodinkámCITIZEN BJ2117-01E:

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

specifikace zkopírované z netu:

Black Rubber Strap & Stainless Steel Case, Black Chronograph Dial

Date, Luminous Hands & Markers

Eco Drive Technology, caliber B741, Depth Display to 50 Metres

Maximum Depth Memory

50 Minute Chronograph

One-Way Rotating Elapsed Time Bezel

Screw -Back Case & Screw-Down Crown

Non-Reflective Crystal Glass

12/24 Hour Time

Power Reserve Indicator

ISO Certified

Diameter of Dial 3.3cm

Diameter of Dial & Case 4.8cm

Depth of Dial 1.5cm

WR 200m

Důvody ke koupi:

- masivnost, vhled, komplikace (stopky, hloubkoměr)

- eco-drive

- super cena

Mínusy:

- luminiscence teměř žádná, (což jsem vedel před koupí)

- eco ? drive, automaty by byly lepší, ale za cenu min 5x vetší s těmito komplikacemi.

- výměna tahu pouze za origo ? jinak to asi nebude vypadat dobře.

Hodinky jsou inzerovany jako ty, které nikdy nepotřebují baterii. Není to tak uplne pravda, světlo, které prochází krystaly v ciferníku se přeměnuje na energii, která je ukládána do akumulátoru Li-ION, který pak pohání hodinky. (rezerva chodu prý až 6 mesíců dle modelu, u tohoto je to 2 mesice). Takže v hodinkách je akumulátor, který se zřejmě za X let bude muset vyměnit. Mimochodem, solární panel na ciferníku je neskutečně nádherný, lehce do šedofialova a vytváří skvělý efekt při odrazu svetelných paprsků. Myslím, že hodinkám dodává vzhled exclusivity.

Pouzdro je masivní 46mm včetně korunky, 16mm hluboké včetně lunety, kombinace leštěné (boky), broušené (horní část) oceli a černé Ionizované lunety ve spojení ciferníku ze solárního panelu, včetne modrých ručiček a některých indexu dodávají opravdu luxusní vzhled. Černý gumový tah z kaučuku začíná u pouzdra s 22mm a končí u ocelové spony na 20mm. Je velmi pohodlný, ale vzhledem k jeho tvaru mezi stěžejkami očekávám problémy s výměnou tahu za jiný, neorginální. Myslím, že nebudou pasovat a bude tam velká díra. Zatím mne to netrápí, do budoucna možná. Dynko šroubovací, korunka taktéž, je na ní logo a velmi dobře se s ní manipuluje. Luneta otočná, s tvrdším chodem, zatím se mi nestalo, že by se mi pohnula při běžném nošení, jako se mi to stávalo například se Seiko SKX...

Sklo ? píšou minerální krystal s antireflexní upravou, prý je to i nějak tvrzené proti poškrábaní. Uvidíme. Pod velmi ostrým uhlem je videt, že sklo i zvětšuje. Každopádně sklo nevyčnívá nad lunetu, což je dobře.

Stopky ? klasika, max čas pro měření je 50 minut.

Hloubkoměr ? analogový. Poměrně unikátní funkce, v této cenové hladině zřejmě ojedinělá. Na levé straně pouzdra je vodní senzor a tlakové čidlo. Při kontaktu senzoru s vodou (nebo prstem :)), se hodinky automaticky přepnou do potápěčského modu. To je Velmi dobré řešení, neboť jsou li hodinky již ve vodě, pak není radno cokoliv mačkat a snažit se tak hodinky do nějako modu dostat ? z duvodu možnosti vniknutí vody do hodinek. Tlakové čidlo pak dává hodnoty multifunkční ručičce (ta dlouhá modrá, co vypadá jako vteřinovka), která ukazuje hloubku vody na obvodu ciferníku, kde je stupnice hloubky vody. Mimochodem, hodinky pro USA maji stupnici ve feetech (stopách) caliber 741, pro Evropu v metrech caliber 740. Jeden metr jsou zhruba 3 feety. Hodinky jsou kalibrovány na tlak slané vody, takže ve sladké vodě mají cca 2,5 procent odchylku ? ukazují o to méně než je skutečná hodnota ponoru. na 20 metrech to tak dělá půl metru rozdíl. Každopádně, jako odchylka od reality se uvádí v rozmezí hloubky 1-10m plus minus metr, takže pod jeden metr, nebo pod 5 feetu u USA modelu se ručička ani nehne. od 10-50 metrů může být odchylka plus minus 2 metry. Takže, pod jeden metr hodinky neukážou nic, nad padesát metru již jste mimo pole. Hned jsem s tím skočil strýcovi do bazenu a ručička se zastavila na 5 feetech, což je v přepočtu asi 1,5 metru. voda v bazenu mela hloubku 180cm. dle výše uvedeného to měření tedy odpovídá. Byla-li by hloubka pod 5 feetu (nebo jeden metr na hodinkách pro Evropu), pak by na hodinkách byla nula. Jelikož se tam ukázalo 5 feetů, pak tedy skutečná hloubka musela být o trochu vetší i vhledem k uvedené odchylce. Každopádně, poslední naměřená hodnota ponoru je uchovávána v pameti a může být kdykoliv vyvolána například pro chlubení v práci mezi kolegy.

Ciferník ? nádhera sama. Na trojce datumovka, pouze číslice, bez jména dne. Trojce malých kružnic jsou shora:

1. stopky 0-50, plus v modré barvě vyznačen mod hodinek, jeli v DV (potapěčský mod) či ve chronograf modu.

2. 24hod zobrazení

3. vteřinovka

po obvodu dále jsou modře vyznačeny indexy nabití hodinek, na které v časovém modu ukazuje velká, modrá, takzvaná mulitfunkční ručička. LV2 ? plně nabito, LV1, částečně nabito, NG ? temeř vybito ? v tomto levelu nefunguje potápěčský mod. Velká modrá ručička tedy v závislosti na zvolením modu ukazuje:

stav nabití akumulátoru, aktuální hloubku ponoru, maximální hloubku ponoru, v chronograph modu funguje jako vteřinovka. Mimo chronograf modu tedy zůstává tato ručička nehybná.

Luneta ? parádní kousek. Černá iodizace, velmi jistý, jednosměrný chod, lehce tvrdší, tak aby nedošlo k náhodnému posunu, číslice 60 má lumi. Při bližším ohledání ? velmi malá vůle -zjistitelná pouze pokud to člověk zkouší, při běžném nošení nezjistitelná a luneta lehce pruží při tlaku shora.

Luminiscence ? tohle jsem tedy nepochopil. Po nasvícení sice hodinky svítí relativne dobře, ale hned po několika vteřinách začíná slábnout, po 20 min je konec. Svítí číslice 60 na lunetě, hodinové indexy, ačkoliv jsou zobrazeny relativně velkou plochou, tak svítící jsou jen tečky velikosti menší než špendlíková hlavička, a pak ručičky malá, velká, multifunkční a vteřinovka. Tady ode mne dostává Citizen velké minus a tento krok vůbec nechápu, asi se jich na to zeptám někde na foru.

Hodinky mají ještě další funkce, jako upozornění na slabý akumulátor trhavým chodem vteřinovky, možnost nastavení aretace multifunkční ručičky, tak aby seděla přesně s indexy. ( z výroby je to za jedna, zcela přesně). Accu má ochranu proti přebití.

více technických info, včetne manuálu najdete zde:

http://www.citizenwatch.com/COA/English/technicalinfo.asp?caliber=B74*&ModelNumber=BJ2115-07E

Až se s nimi více zžiji, dodám další poznatky. jako například přesnost atd.

Tož tak.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• po 5 týdnech...

zdar chlapi,

díky.

To Marhys: Hodinky vyšly hodně pod 7 tisích Kč.

jinak za ty dva měsíce - přesnost = plus 2 vteřiny za měsíc. Na slabou luminiscenci jsem si zvykl, na druhé straně velmi lehce se nasvítí slunečním svitem, takže hodinky pak svíti třeba v kanceláři nebo doma, kde mám větší přítmí. Ale jen chvilku.

hodinky jsou masivní, veliké, zaujmou - to je na nich super. Snesou i horší zacházení, dnes jsem s nimi byl na rybách, je to paráda, když pouštíte kapříka zpět do vody a poslední, co vidí než se ponoří zpět do vody je kolik je hodin. :)

tak jak jsem lunetu nastavil před dvěma měsíci, tak je tam dodnes. prostě se ani nehne. to je taky dobrý. Takže jediná skutečná "výtka" je absence mechaniky. Ale není kam spěchat....:D

Odkaz ke komentáři

Návštěvník admira

V amerických nákupních centrech je ale výber velmi omezen, bud jsou tam hodinky jako Dior a Guess či Fossil, nebo pak třeba TAGy, které jsou již v jiné cenové kategorii.

Jak se ti dostaly Dior, ktere jsou v cenove relaci mnoha tisicu U.S.$ mezi Guess a Fossil, je mi zahadou :rolleyes: Dior

Jinak pekne hodinky a pekne straveny cas.

Odkaz ke komentáři

To Admira: s Diorem jsem se asi nechal unést, ale víš co jsem myslel - takové ty módní značky - Guess, Hugo Boss atd. Nejsem zase takový odborník, ale myslím, že se asi nejedná o tradiční hodinářské firmy....:mobile:

Jinak jedna z dnešího rána - chronomagorská klasika za volantem...

Upraveno uživatelem jordy
Odkaz ke komentáři

ostatním se omlouvám za OT, ale souhlas s tebou. Měl jsem možnost ji koupit za lepší cenu, tak jsem si ji docela nechal vybavit a musím říct, že tohle auto se prostě neomrzí. když vidím, jak do kámošova auta a jeho kufru nemůžu narvat svoje rybářské pruty a pak si vzpomenu na Tourku.... a hlavně ta 1,9 TDI PD kurwa jede. ty nové 1,6 tdi CR mají sice papírově stejné výkony, ale jsou to lenoši. Když je umytá, tak ji chodí sousedi okukovat, jak se líbí.

Ale o autech zas někdy jindy a v jiném fóru.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...