Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

• Odpovědi 56
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno (upraveno)

mrkni na toto

Pekne videjko.

No ktoré by ste si vybrali, keď dal vedľa seba Quartz a automat? Ja už mám favorita, keď raz budem kupovať ďalšie automati. Ach, ten plynulý pohyb sekundovky ....

Zaujímalo by ma, ktorý typ sa v armáde viac uplatnil a či ten automat vydrží toľko čo Quartz.

Prekvapila ma výska tých hodiniek.

Upraveno uživatelem ivan13
Odesláno

Pekne videjko.

......Zaujímalo by ma, ktorý typ sa v armáde viac uplatnil a či ten automat vydrží toľko čo Quartz.

Prekvapila ma výska tých hodiniek.

Výška hodinek je necelých 14 mm. Je to stejné jak pro automaty, tak i quartz. Výška je dána hlavně velikostí mechanického strojku (tato verze vznikla jako první), výškou potřebnou nad a mezi ručičkami s GTLS trubičkami a zejména robustností pouzdra, dýnka a plochého skla, které musí odolat zkušebním tlakům 37,5 atmosféry - jsou to profi-divery s ISO 6425 certifikací 300 m.

Původně vznikly pro potřeby kanadských vojenských záchranných sil. V angličtině se označují jako Search and Rescue (SAR). Z této zkratky pochází základ označení hodinek SAR. Protože Kanaďané operují i v arktických podmínkách (na zemi i ve vodě), tak standardně požadují u potápek mechanický strojek (vzhledem k náchylnosti na nepřesnost oscilací quartzových krystalů za velmi nízkých teplot). Takže v kanadských ozbrojených silách je dominantní automat.

Na následujícím videu jsou vidět uživatelé těchto hodinek (jsou to ti chlapíci v oranžových kombinézách ? SAR Technicians) a rozhodně je nešetří.

http://www.youtube.com/watch?v=0qAxPS4mPNQ

Ozbrojené síly USA se přidaly později, ale v mnohem větších počtech. Pro USA vznikla quartzová verze (TSAR) a byly to oni, kdo požadoval tritiový GTLS osvit. Zavedly ale do výstroje i verzi s automatem (GSAR), což jsou podle všeho první hodinky s automatem, které kdy ozbrojené síly USA oficiálně zavedly. Dnes slouží mix obou typů. Přesně poměr nevím.

Co se týče odolnosti, tak ISO 6425 je přísná na voděodolnost, korozivzdornost, noční čitelnosti, ochranu na magnetické pole a také na celkovou mechanickou odolnost hodinek - pevnost řemenu/tahu. Testuje se i odolnost na pád (z 1 metru na tvrdou podlahu), což bývá někdy slabina mechanik s rotorem samonátahu. Quartz prošel stejnými testy, ale bude z principu přeci jen o něco odolnější na šokové nárazy a bude menší riziko stržení závitu na šroubovací korunce (což se bohužel už několika vlastníkům ve světě podařilo).

Jak vidíš, rozhodně to nejsou žádné tuctové hodinky a v obou verzích rozhodně neprohloupíš. Pochopitelně za tu odolnost se platí více než za běžné Trasery/Luminoxy, ale rozhodně méně než za podobně dimenzované hodinky od mnohem známějších firem.

P.S. jak už jsme psal, spoustu dalších informací najdeš na v tomto vlákně o hodinkách Marathon

Odesláno

Petr_P: dík za vyčerpávajúcu odpoveď, to vlákno si určite prečítam.

Ináč tie hodinky ma stále viac a viac zaujímajú, normálne nad nimi začínam uvažovať. Len s potenciálnym nákupom budem musieť počka lebo v poslednej dobe som si doprial viac než dosť - mám aj drahšie koníčky:2guns:. A to by moja polovička už asi nerozchodila - tada skôr ja :axehead: .

Rozmíšľam, že ten nákup "odolných hodín" buď na nejaký čas odložím alebo teraz kúpim najlacnejší model Luminox ..... alebo, alebo ..... :frusty:

Ináč, včera som bol pozrieť v kamennej predajni Luminox. Skúšal som viac modelov. Mne sa kvalita spracovania zdala v pohode, samozrejme kovové modely boli lepšie. Skúšal som aj tie 8251 (44mm, quartz, nerez oceľ, WR200m, zafír), čo sem hodil StanoBare - tie boli OK ale tie už majú cenu vyššiu ako TSAR alebo P6504.

Ale favoritom sa stávajú GSAR ale asi jediná možnosť ako ich mať dude asi toto :newyear:

Asi som divný ale mne sa tie hodinky páčia viac ako Rolexi (a tie som vždy chcel). Alebo je to len chvíľkové pomätenie?????????? Toto fórum by mali zakááááááááááááázať!!!!!!!!!

post-16750-042999300 1313048250.jpg

Odesláno

Petr_P: diky za to video o SAR. to je fakt husty, co musi projit a umet. nejak jsem nad tim doted nepremyslel. bral jsem je proste jako zachranare, akorat v radach vojaku. ale zvlast u tech kanadskych je fakt, ze to jsou asi docela extremni podminky a tudiz extremni chlapici. diky.

Odesláno

Jen by mne zajímalo co s hodinkama děláte, že to automaty dle vás nevydrží... Dobré automaty vydrží víc než by se zdálo...

Měl jsem jak Luminoxy (ok, ale plastová luneta se brzo ošoupala a čísla byla fuč), tak Trasery i Marathon TSAR (moc vysoké k malému průměru) a nakonec jsem skončil u Fortisů. Co vydržely jak B-42 s Etou 7750, tak i Cosmonauty 38mm s Lemanií 5100 mne docela překvapilo. Nedovedu si představit tvrdší zacházení, snad kromě zatloukání hřebíků přímo hodinkami... :worried_anim:

Plavání, potápění, sauna, kolo, motorka, střelby, kopání, sekání atd, atd... A opravdu nemám pocit, že k digitálkám bych se choval jinak. Chovám se k hodinkám stejně, bez rozdílu na to jestli jsou to automaty, nebo quartzky. A to tak, že je přirozeně nechci zbytečně otloukat, ale zase ne tak, aby mne hodinky omezovaly v činnostech.

Opravdu netuším, co děláte za činnosti, které by dobré a odolné automaty nepřežily bez následků... :blink:

Odesláno

Jen by mne zajímalo co s hodinkama děláte, že to automaty dle vás nevydrží... Dobré automaty vydrží víc než by se zdálo...

....Co vydržely jak B-42 s Etou 7750, tak i Cosmonauty 38mm s Lemanií 5100 mne docela překvapilo. Nedovedu si představit tvrdší zacházení, snad kromě zatloukání hřebíků přímo hodinkami... :worried_anim:

....Opravdu netuším, co děláte za činnosti, které by dobré a odolné automaty nepřežily bez následků... :blink:

Harry,

ty tvoje dobré a odolné automaty (= Fortis ;) ) nám tady pěkně zvednou cenovou laťku. To nám zakladatel vlákna zase pěkně poděkuje! :D

Odesláno

Řešil jsem podobný problém jako Ty a nakonec koupil Trassery v Quartzu. Jsou perfektní. Byl jsem překvapený provedením a materiály. Používám je na vše, na čem nechci huntovat ostatní hodinky ... Plavání, šnorchl, kolo, sekačka na trávu atd. atd. A vůbec to na nich není vidět (alespoň zatím).

Neporadil jsem Ti sice tak odborně jako ostatní, ale mohu ještě přispět detailními fotkami ... : klik

Odesláno

Harry,ty tvoje dobré a odolné automaty (= Fortis ;) ) nám tady pěkně zvednou cenovou laťku. To nám zakladatel vlákna zase pěkně poděkuje! :D

Ale huš :lol: Copak Fortisy jsou snad jediný odolný hodinky? :P Navíc Cosmonauty 38mm WR200 se dají sehnat okolo 10-13 v pěkným stavu.

Mne jenom udivuje ten všeobecný názor: "na tvrdší zacházení jedině quartz, nejlépe ale G-shocky..." Fakt nechápu proč, případně co s nimi chcete dělat, že by to "automaty nezvládly"... :sad01_anim:

Lukin_ova

A to by tvoje B-42 snad nezvládly???

Posted Image

Nejhlubší ponor s nimi jsem měl 55m...

Odesláno

Ale huš :lol: Copak Fortisy jsou snad jediný odolný hodinky? :P Navíc Cosmonauty 38mm WR200 se dají sehnat okolo 10-13 v pěkným stavu.

Mne jenom udivuje ten všeobecný názor: "na tvrdší zacházení jedině quartz, nejlépe ale G-shocky..." Fakt nechápu proč, případně co s nimi chcete dělat, že by to "automaty nezvládly"... :sad01_anim:

Lukin_ova

A to by tvoje B-42 snad nezvládly???

Nejhlubší ponor s nimi jsem měl 55m...

Ale jistě zvládly. Ten ponor určitě. Ale sekačku na trávu, stavění hradu z písku u moře se synem, 105 °C v sauně a pak hup do vody se 4°C, drncání na MTB atd. atd.

Na to mám prostě Trassery. :smile_anim:

Odesláno (upraveno)

Taky jsem podobného názoru, že se s tím moc nesr.t. Seiko Monstry semnou sečou trávu,opalujou na sluníčku a posléze plavou, sekají dřevo, jezdí na kole lesem i polňačkou, válí se semnou po kamení, když jsem večer popitý a naprosto bez problémů a svítí taky hezky.

Na druhou stranu musím říct, že mi SNK809 (stejný strojek jako mají Monstery) spadly dýnkem na dlažbu z metru a spadl rotor z osičky. Oprava 600,- a zase fungovaly dál.

Edit: ještě jedna ilustrační.

post-11518-056402100 1313091923.jpg

Upraveno uživatelem ggrand
Odesláno

Taky jsem podobného názoru, že se s tím moc nesr.t. Seiko Monstry semnou sečou trávu,opalujou na sluníčku a posléze plavou, sekají dřevo, jezdí na kole lesem i polňačkou, válí se semnou po kamení, když jsem večer popitý a naprosto bez problémů a svítí taky hezky.

A je to tady! Seiko is back! :smile_anim:

A naprosto oprávněně - kdyby Ivan13 tak nějak na začátku nepokukoval po US military vzhledu Victorinoxů a GTLS osvitu, tak bych je už zmínil. Ale Seiko je skutečně téma na vlastní fórum, které tady už zaslouženě má. A pak jsou tady mnohem lepší Seiko ambasadoři a znalci, že?:smile_anim:

A jedna technická - řada hodinek Seiko "Monster" opravdu nejsou tuctové hodinky. Ono se to moc neví, ale jsou to nefalšované 200 m profi-divery (dle ISO 6425). Taky není divu, že pak něco vydrží. Takže, to co jsme psal u Marathonů SAR, platí i pro ně. :snorkle:

Odesláno

Keď ja tým Seiko hodinkám neviem prísť na chuť.

Už keď som vyberal prvé automati, tak som tu prečítal hádam celú poradňu. Skoro každému nováčikovi, ktorý ide kupovať prvé hodinky tu radíte Seiko, ževraj kvalita za rozumný peniaz, nič v zlom ale hodinky sa mi musia aj páčiť.

A ako som už písal, chcem mať na indexoch číslice. A od kedy mám Hamilton Field, tak som zistil, že sa mi tie vojenské ciferníky lúbia.

Ináč aj medzi Fortiskami mám pár favoritov - ale to až "někdy příště" a potom ešte Rolex, Omega, Damasko ......... :suicide_anim:

Odesláno

Keď ja tým Seiko hodinkám neviem prísť na chuť.

Ano, Seiko se nemusí líbit každému, ale mně jsou sympatičtí v tom, že dělají jak mechaniky, tak i quartz a nechají na zákazníkovi, ať si vybere.

Také je pravda, že u různých modelů Seiko potápek je vzhled jejich ciferníků si velmi podobný. To je prostě dáno požadavky na dobrou noční svítivost. A jedinou cestou jak toho dosáhnout bez radioaktivních materiálů, je používat poměrně velké plochy svítivých nátěrů. To se pak žádných designových kreací docílit nedá. Ale je to maximálně funkční a svítí to jako ďas, jak asi potvrdí vlastníci těchto modelů. (na systém GTLS to ale stále nemá)

Výhodou Seika je také jeho masová globální působnost a s tím související snaha přizpůsobit se rozdílnému vkusu různých teritorií. Pak mohou vzniknout kreace, jako jsou následující profi-potápky (200 m) SKX007K, customizované do podoby amerických vojenských hodinek. Po typicky japonském vzhledu potápek není ani památky!

Posted Image

Odesláno

Ahoj, nevím jestli už jsi rozhodl, ale já jsem pro Luminox. Já osobně mám Luminox 1822 a absolutní spokojenost. Když už jsi zde zmínil svého koníčka střelbu, můj kamarád střílí závodně z 45 i brokovnice, combat střelba atd. a před rokem si pořídil Luminox 8802, takže jim dává opravdu zabrat a bez nejmenšího problému. Až se divím co jim vše provádí a ani škrábaneček.

Odesláno

Ad Seika ...

Pokud preferuješ mechaniky, jsou Seika jasný tip. Jsou velice odolné, mají odladěné strojky a když se s nima něco stane, oprava Tě nezrujnuje. Svítivost je fantastická, jen mi přijde, že oproti např. Omegám dříve bledne, ale po nasvícení je to nádhera. A ta plující sekundová ručka ... to je prostě jiné kafe.

Já mám tyhle (viz. foto) a jsem nadmíru spokojen. :smile_anim: A že jim taky dávám zabrat (skoro jako Traserům).... :snorkle:

post-15604-001131200 1313129261.jpg

post-15604-059287200 1313129294.jpg

Odesláno

Výhodou Seika je také jeho masová globální působnost a s tím související snaha přizpůsobit se rozdílnému vkusu různých teritorií. Pak mohou vzniknout kreace, jako jsou následující profi-potápky (200 m) SKX007K, customizované do podoby amerických vojenských hodinek. Po typicky japonském vzhledu potápek není ani památky!

Posted Image

Jo, tak tohle je výzva! :) Čekal jsem kdo nahodí Seika, bylo už načase!

Konkrétně tahle luneta na obrázku je to nejzajímavější co jsem za poslední dobu viděl. Kromě odečtu dvaceti minut totiž umí ukázat druhou časovou zónu, takže hodinky bych se s ní nebál označovat jako "GMT" :thumbsup_anim: Podobně promyšlenou koncepci lunety jsem chtěl na svoje hodinky (snad budou brzo hotový) a je to jednoduchá věc, leč praktická...

Odesláno

seiko a la marathon... no ja nevim. jo, jsou pekny, ale ja jsem momentalne v bode, kdy pred takhle drastickymi upravami couvam. stejne tak se mi desne libil projekt Seiko FiftyFive Fathoms, a taky jsem couvnul.

pokud trvas na zadanych parametrech a chces lovit spis ve evropskych vodach nez v japonsku, tak bych doporucil zahrnout do hledacku jeste firmu Zodiac a taky Zeno by mohlo mit par modelu.

Posted Image

a predpokladam, ze Vostok jsi videl? treba rada Anchar ma WR 300m a pouziva tritiove trubice na indexy i na rucicky, jako Luminox nebo Traser :)

Posted Image

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...