Návštěvník Alda Odesláno 20. srpna 2011 Nahlásit Odesláno 20. srpna 2011 Nevím, jestli se tento problém dá takto pojmenovat.Uvedu o co jde. Na pracovišti se střídají 4 směny a pracuje se nepřetržitě a střídají se po 12 hodinách. Na jedné směně se stane průser, vyrobí se X zmetků a vzniklá škoda jde do desetitisíců. Peníze, repektive prémie ovšem strhnou i směnám, které mají zrovna volno a nepracují. Je tohle normální ? Je to vůbec legální, nepostihnutelné ? Dík všem za radu.
lib Odesláno 20. srpna 2011 Nahlásit Odesláno 20. srpna 2011 tak v prve rade je treba si uvedomit, ze na premie neni automaticky narok, pokud to tedy neupravuje kolektivni smlouva nebo interni smernice.
little_w Odesláno 20. srpna 2011 Nahlásit Odesláno 20. srpna 2011 tech otazek tam je dost... takze:normalni to neni.legalni to je.
funf5 Odesláno 20. srpna 2011 Nahlásit Odesláno 20. srpna 2011 1. porušuje zákon2. trochu záleží na prac. smlouvě, ale spíš si myslím, že opět obchází zákon, protože z toho co ti dá cash 100% neplatí odvody...
Návštěvník Tada Odesláno 20. srpna 2011 Nahlásit Odesláno 20. srpna 2011 No to s těma státníma svátkama je nějaké podezřelé.
Chorche Odesláno 20. srpna 2011 Nahlásit Odesláno 20. srpna 2011 (upraveno) A ještě dvě otázky. 1. zaměstnavatel při státním svátku strhává dovolenou. Prostě to nezaplatí jak má, ale strhne zaměstnancům den dovolené. Tak to je na inspekci práce. Na to nemá zaměstnavatel nárok, navíc je to hrozný nesmysl, protože o státním svátku dovolená čerpat nelze. A ohledně toho průs..u - není to fér, ale lze to udělat legálně (záleží na tom, jak jsou prémie uvedené ve smlouvě, ale většinou je to nenároková složka, takže s ní může zaměstnavatel nakládat v podstatě jak chce) Upraveno 20. srpna 2011 uživatelem Chorche
brett Odesláno 20. srpna 2011 Nahlásit Odesláno 20. srpna 2011 to Alda: Tvůj zaměstnavatel je lump, ne-li zločinec. Koukej si najít jiného.
Chorche Odesláno 20. srpna 2011 Nahlásit Odesláno 20. srpna 2011 to Alda: Tvůj zaměstnavatel je lump, ne-li zločinec. Koukej si najít jiného.
lib Odesláno 20. srpna 2011 Nahlásit Odesláno 20. srpna 2011 Tak to je sila! A ještě dvě otázky. 1. zaměstnavatel při státním svátku strhává dovolenou. Prostě to nezaplatí jak má, ale strhne zaměstnancům den dovolené. 2.zaměstnavatel nechce zahrnout práci přesčas do výplaty, peníze si je u něj možno vyzvednout na ruku s oddůvodněním, že má účetní uzávěrku jednou za půl roku. Pokud si člověk nevezme peníze za práci přesčas v dalším měsíci, jsou mu tyto peníze vyplaceny v poslední výplatě tzn. každou 6 výplatu.
skalis Odesláno 20. srpna 2011 Nahlásit Odesláno 20. srpna 2011 1. zaměstnavatel při státním svátku strhává dovolenou. Prostě to nezaplatí jak má, ale strhne zaměstnancům den dovolené. 2.zaměstnavatel nechce zahrnout práci přesčas do výplaty, peníze si je u něj možno vyzvednout na ruku s oddůvodněním, že má účetní uzávěrku jednou za půl roku. Pokud si člověk nevezme peníze za práci přesčas v dalším měsíci, jsou mu tyto peníze vyplaceny v poslední výplatě tzn. každou 6 výplatu. ad 1) Jak uz tu zaznelo, tohle neni v poradku ani legalni. ad 2) S prescasy je to slozitejsi. Nejspis se tim zamestnavatel vyhyba odvodum, coz se asi da pochopit. Celkove se mi ale chovani Tveho chlobodarce moc nezda. Pokud mas moznost jit jinam, kde budes stejne nebo vic spokojeny, tak nevahej.
brett Odesláno 20. srpna 2011 Nahlásit Odesláno 20. srpna 2011 ad 1) Jak uz tu zaznelo, tohle neni v poradku ani legalni.ad 2) S prescasy je to slozitejsi. Nejspis se tim zamestnavatel vyhyba odvodum, coz se asi da pochopit. Celkove se mi ale chovani Tveho chlobodarce moc nezda. Pokud mas moznost jit jinam, kde budes stejne nebo vic spokojeny, tak nevahej. Chápat ho není třeba, protože to je taky nelegální.
skalis Odesláno 20. srpna 2011 Nahlásit Odesláno 20. srpna 2011 Chápat ho není třeba, protože to je taky nelegální. To mas pravdu, brette. Rozhodne ho nechci obhajovat a naopak mi casto prijde neuveritelny, co si lidi (zamestnanci) nechaji libit. I kdyz chapu, ze v regionu s horsi nabidkou prace si lidi snazi misto drzet...
skalis Odesláno 20. srpna 2011 Nahlásit Odesláno 20. srpna 2011 Jinak co se placení těch přesčasů týče, zapoměl jsem napsat, že ty vyplacený přesčasy na ruku, zaplatí po půl roce znovu v té poslední výplatě a to co nám během toho půl roku dal na ruku mu musíme vrátit Tak to je vazne pakarna! Hele, treba si najdes neco lepsiho i na ten zbytek roku. Precejen je to jeste nekolik mesicu...
lib Odesláno 20. srpna 2011 Nahlásit Odesláno 20. srpna 2011 ...... Jinak co se placení těch přesčasů týče, zapoměl jsem napsat, že ty vyplacený přesčasy na ruku, zaplatí po půl roce znovu v té poslední výplatě a to co nám během toho půl roku dal na ruku mu musíme vrátit Otázka je, proč to takto dělá, co za tím je. ....... Asi zaměstnancům vlastně dává za ty přesčasy zálohu předem a zúčtovává to včetně odvodů až za půl roku. Celkem zvláštní, ale výsledkem je, že zaměstnanci dostanou svou "čistou" složku prakticky hned. A kdo rychle dává, dvakrát dává. Takže v tomto jedniném se mi ten chlapík jeví spíš v tom lepším světle. Pokud tedy ta má úvaha je správná. 1
Skalamander Odesláno 20. srpna 2011 Nahlásit Odesláno 20. srpna 2011 Asi zaměstnancům vlastně dává za ty přesčasy zálohu předem a zúčtovává to včetně odvodů až za půl roku. Celkem zvláštní, ale výsledkem je, že zaměstnanci dostanou svou "čistou" složku prakticky hned. A kdo rychle dává, dvakrát dává. Takže v tomto jedniném se mi ten chlapík jeví spíš v tom lepším světle. Pokud tedy ta má úvaha je správná. Práce přesčas jsou započítány vždy ve mzdě za daný kalendářní měsíc, proto zaměstnavatel nečiní žádné "dobrodiní", protože pokud pracuji přesčas v červnu, musí to být reflektováno již ve mzdě červnové, ne za půl roku. To je ovšem pouze ideální stav. Já třeba práci přesčas placenou nemám vůbec a to pracuji přesčas denně a nejedná se o zanedbatelné objemy. Ale nestěžuju si, zákoník práce je stejně jenom takový papředpis k jehož dodržování není motivace ani ze strany zaměstnavatele ani zaměstnanců, a které navíc není ani prakticky vynutitelné.
FrantisekH Odesláno 20. srpna 2011 Nahlásit Odesláno 20. srpna 2011 jen abych navázal, pokud se jedná o nepřetržitý provoz tedy dvanáctky a následné dny volna myslím že je možné v den státního svátku dovolenou čerpat, pokud na tebe vychází směna a ne volno ale celý tento postup se mi vubec nezdá košer.. To Skalamander: nevím jestil vím přesně ale nárok na proplacení přesčasů máš pouze v případě, že jsi placen v hodinové mzdě nikoli základ plus výkonostní premie odměny a pod..
Gilius Odesláno 20. srpna 2011 Nahlásit Odesláno 20. srpna 2011 jen abych navázal, pokud se jedná o nepřetržitý provoz tedy dvanáctky a následné dny volna myslím že je možné v den státního svátku dovolenou čerpat, pokud na tebe vychází směna a ne volno ale celý tento postup se mi vubec nezdá košer.. Ano, tak to je. Bez nároku na příplatek za svátek. Protože takto pracuji, občas jsem si musel brát dovolenou, například o vánocích - hlavně kvůli dětem. Zbytek komentovat nebudu, zaměstnavatelé se chovají různě, zaměstnanci si často nechávají líbit až moc....každej svého štěstí strůjce. Něco se vám nelíbí??? Řešte to. Nechcete/bojíte se ( třeba že přijdete o práci) ??? Tož to neřešte..... Já vím, vyznívá to ode mne blbě - útočně, ale narovinu, jinej postup neexistuje.
nAscA Odesláno 20. srpna 2011 Nahlásit Odesláno 20. srpna 2011 Tak s temi odmenami je to tak, ze to vyhovuje obema stranam.... zamestnanec dostane o neco vice, nez kdyby zamestnavatel za nej odvadel dan a jej to taky vyjde levneji. Takze jsou spokojene casto obe strany. (alespon z kratkodobeho hlediska)
boo-beek Odesláno 21. srpna 2011 Nahlásit Odesláno 21. srpna 2011 Ja jsem pracoval ve smennym provozu a za svatek jsme dostavali nejaky prachy navic.Zeptam se kolegy, co tam jeste vydrzel.
HB63 Odesláno 21. srpna 2011 Nahlásit Odesláno 21. srpna 2011 (upraveno) Bod č.3-za obvyklý pracovní den je považován po-pá při normální pracovní době.V nepřetržitých provozech dostaneš příplatek za svátek jen pokud ho skutečně odpracuješ a to ve výši 100 %.Jestliže máš ve svátek pracovní/turnusové volno,tak jsi doma zadarmo.Pokud máš na směnu ve svátek dovolenou,tak se ti podíl z celkového množství dovolené neodečítá.Je třeba si uvědomit,že u normální pracovní doby se pro dovolenou počítají pracovní dny,zatímco u nepřetržitých provozů dny kalendářní. Upraveno 21. srpna 2011 uživatelem HB63
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se