prim_1967 Odesláno 12. listopadu 2011 Nahlásit Odesláno 12. listopadu 2011 (upraveno) Pozdravujem priaznivcov CHRONOMAG. Mám dve otázočky do fóra. 1. Na starožitných vreckových hodinkách sa občas nájde na puzdre niečo ako podpis, vraj to tam vyryli hodinári, ale minule som počul názor, že to tam písali židia, ktorí vlastnili predajne a ak si niekto hodinky kúpil, tak mu tam vyryli niečo na rozoznanie a ak je tam viac ,, podpisov,, tak hodinky prešli viacerými majiteľmi, tak ako to je ? 2. Na vreckových hodinkách je iné číslo na stroji a iné čísla na plášti, prečo je to tak ? Príklad: OMEGA nastroji 4141988 na puzdre 4801764 Tak ako to je ??? Upraveno 12. listopadu 2011 uživatelem prim_1967
Karlos Odesláno 12. listopadu 2011 Nahlásit Odesláno 12. listopadu 2011 Můj názor:1. rýt tyhle podpisy a datumy do hodinek je podle mě hloupý zvyk, vadí mi to a napadá mě jediná skupina lidí, kteří to mohli dělat, a to hodináři při opravách a servisech. Ti jediní neměli k cizím hodinkám žádný vztah a tak klidně ryli a ryli. Prodejci podle mě ne, přece by úmyslně neničili své hodinky, které potřebovali prodat. No a zbývají majitelé, kteří si sice občas něco do hodinek vyškrábali, ale tohle není ten případ.Přijde mi to stejně nepřijatelné, jako kdyby automechanik při výměně oleje vyryl datum na spodní stranu kapoty.2. No a rozdílnost výrobních čísel je myslím způsobená jednoduše způsobem výroby. Jedna část firmy vyráběla hromady strojků, jiná hromady pouzder a pak se to kompletovalo jak to přišlo pod ruku. Nebyl důvod pracně a složitě hlídat stejná výrobní čísla. A k dalším výměnám pak docházelo později při opravách.
prim_1967 Odesláno 12. listopadu 2011 Autor Nahlásit Odesláno 12. listopadu 2011 Čo sa týka tych rytin, informáciu o tom, že to tam písali židovskí predajcovia na ... POŽIADANIE ... kupujúceho aby ich mal označené a aby si ich poznal som dostal v jednom starožitnictve, tiež ma to celkom prekvapilo, preto som to tu nadhodil. A tie rozdielné čísla by som bral že je to v tom ako sa to vyrabalo osobitne strojčeky a osobitne púzdra, len som bol trošku prekvapený, že aj v Omege bola taká prax, predsa je to trošku iná značka ! .... ale beriem to. - Budem rád za každý iný názor, príspevok.
Karlos Odesláno 12. listopadu 2011 Nahlásit Odesláno 12. listopadu 2011 (upraveno) Proč zrovna u Žida a proč by si to raději nenaškrabal zákazník sám? Neumím si představit jak někdo kupuje nové hodinky, třeba zlaté a říká Něco mi do nich prosím vyškrábejte, abych si je poznal. Ale umím si představit naše starožitnictví, kde počmárané hodinky zákazníkovi prodají jako zakázkovou rytinu EDIT: a Omega tenkrát byla úplně obyčejný výrobce normálních, průměrných hodinek. Upraveno 12. listopadu 2011 uživatelem Karlos
prim_1967 Odesláno 12. listopadu 2011 Autor Nahlásit Odesláno 12. listopadu 2011 Vytiahol som dva kusy vreckových a našiel som toto: 25185, Z74715, PR3867, FR1445a, D13058, D 17194 - toto všetko na jednom púzdre, viečku INÉ: BQ856, 11568, 13800 ... tak sa mi skôr vidí, že to boli fakt tí opravári a prekvapilo ma že je tam veľa čísiel. Nenajdú sa tu aj hodinári, dôchodcovia, ktorí by k tomu mohli niečo ? ... len tak aby reč nestála.
long Odesláno 14. listopadu 2011 Nahlásit Odesláno 14. listopadu 2011 Čo sa týka tych rytin, informáciu o tom, že to tam písali židovskí predajcovia na ... POŽIADANIE ... kupujúceho aby ich mal označené a aby si ich poznal som dostal v jednom starožitnictve, tiež ma to celkom prekvapilo, preto som to tu nadhodil. A tie rozdielné čísla by som bral že je to v tom ako sa to vyrabalo osobitne strojčeky a osobitne púzdra, len som bol trošku prekvapený, že aj v Omege bola taká prax, predsa je to trošku iná značka ! .... ale beriem to. - Budem rád za každý iný názor, príspevok. Nic ve zlém , ale je to blábol. Nové kapesní hodinky, tedy alespoň NOS = žádné popisy na vnitřní straně víčka (dýnka). Karlos má samozřejmě pravdu. dělali to tam hodináři, někdy je tam datum a někdy jeho číslo nebo číslo dílu který řešil. To bylo dobré s těmi židy, to by potom skoro všechny kapesní hodinky všech znače a velikostí včetně jeptišek nosili jen židi.
tommasini Odesláno 14. listopadu 2011 Nahlásit Odesláno 14. listopadu 2011 Je zajímavý, že cibule Omega jsou vnímány jako něco extra a třeba Doxa už tolik ne.
prim_1967 Odesláno 14. listopadu 2011 Autor Nahlásit Odesláno 14. listopadu 2011 Ako som spomínal info o tých židoch som dostal v Starožitvictve, tiež sa mi to nevidelo, tak som to tu dal ... a samozrejme mám aj hodinky kde žiadné rytiny niesu a svoje roky už majú, takže prešli isto rukami opravárov, takže to asi nerobili všetci, každopádne dakujem za názory.
long Odesláno 14. listopadu 2011 Nahlásit Odesláno 14. listopadu 2011 Je zajímavý, že cibule Omega jsou vnímány jako něco extra a třeba Doxa už tolik ne. Sice vůbec nevím v jakém kontextu to píšeš, ale je to : Vnímáním značky Cenou hodinek ve své době bavíš li se o kapesních hodinkách v první republice a před 2 sv.v Kvlitou stroje konkrétního kusu protože i Omega do kapesních dělala tři řady stroju s tím že ta nejvyšší se dávala vetšinou do zlatých a stříbrných, kdy stroj byl zlacený a měl i mikroregulaci. Doxa si zase na rozdíl od Omegy,( který byla konzerva a byla jak jsem psal výrazně dražší) uměla v době konstruktivismu a artdeca pohrát s pouzdry, které byly krásně zdobené a s nimi kosespondovaly číselníky a ručky v minimalistickém designu s dobově čistými detaily.
tommasini Odesláno 14. listopadu 2011 Nahlásit Odesláno 14. listopadu 2011 (upraveno) Psal jsem to v kontextu s primovou reakcí, že Omega byla (nebo je) přeci jen trochu jiná značka. Ale já bych řekl, že v té době (před 2. sv.v.)zas tak extrovní nebyla. Nebo jsem si to alespoň myslel a byl jsem přesvědčen, že byla srovnatelná např s Doxou. Ale podle toho co píšeš to vypadá, že se pletu. Upraveno 14. listopadu 2011 uživatelem tommasini
Xjmeno363 Odesláno 17. listopadu 2011 Nahlásit Odesláno 17. listopadu 2011 ...k tématu...všiml jsem si, že levné hodinky (typicky s válečkovým krokem) mají na pouzdrech mnohem více podpisů a datování, než kvalitní hodinky se švýcarským krokem -> to podporuje hypotézu o podpisu hodinářů při opravách (o které si navíc myslím, že je ta správná), protože např. válečkový krok je skutečně o řád choulostivější. Navíc na 100 let starých kapeskách bývá typicky tak kolem 5-8 podpisů, většinou končících v 60. letech - to by také odpovídalo - hodinky zkrátka 10-15 roků šlapaly a pak šly na opravu, později se hodily do šuplíku, protože nebyla motivace je už opravovat a navíc staří hodináři byli nahrazeni kafemlejnkem chronotechnových učedníků a ti už se asi nepodepisovali... ale jak je to doopravdy....
long Odesláno 18. listopadu 2011 Nahlásit Odesláno 18. listopadu 2011 (upraveno) ...k tématu... všiml jsem si, že levné hodinky (typicky s válečkovým krokem) mají na pouzdrech mnohem více podpisů a datování, než kvalitní hodinky se švýcarským krokem -> to podporuje hypotézu o podpisu hodinářů při opravách (o které si navíc myslím, že je ta správná), protože např. válečkový krok je skutečně o řád choulostivější. Navíc na 100 let starých kapeskách bývá typicky tak kolem 5-8 podpisů, většinou končících v 60. letech - to by také odpovídalo - hodinky zkrátka 10-15 roků šlapaly a pak šly na opravu, později se hodily do šuplíku, protože nebyla motivace je už opravovat a navíc staří hodináři byli nahrazeni kafemlejnkem chronotechnových učedníků a ti už se asi nepodepisovali... ale jak je to doopravdy.... Zavolej si Mechana když nevíš. On ví. Upraveno 18. listopadu 2011 uživatelem long
Xjmeno363 Odesláno 18. listopadu 2011 Nahlásit Odesláno 18. listopadu 2011 Zavolej si Mechana když nevíš. On ví. Co/Kdo je Mechano? Jen tak pro legraci - teď jsem koukal na Sherlocka Holmese (2009) v cca 42. minutě H. říká: pak tady máme (prohlíží v ruce kapesky) několik vyrytých značek - W. glosuje - značky zastaváren..., H.: výtečně...
Karlos Odesláno 18. listopadu 2011 Nahlásit Odesláno 18. listopadu 2011 Zajímavý. Ale co by zastavárníky vedlo k tomu, aby škrábali něco do hodinek? A že by některé hodinky prošly těmihle "podniky" tolikrát?
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se