Machito Odesláno 30. prosince 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. prosince 2011 Zdravím všechny hodinkové nadšence. :-) Tak jsem se po určité době sledování tohoto fóra rozhodl se zaregistrovat a představit své první kousky, které se mi podařilo získat. A protože je toto můj první příspěvek, tak si říkám, že by nebylo od věci taky napsat něco o sobě a o tom, jak jsem vůbec objevil ono zvláštní "kouzlo" mechanických hodinových strojků. Třeba to někoho bude zajímat... Vzpomínám si, že už jako dítě při svých návštěvách u dědy jsem tam objevil nějaké staré budíky a nástěnné hodiny a se zaujetím jsem si prohlížel ta malá kolečka uvnitř. Dokonce jsem potom měl i nějaké doma rozebrané a pokoušel jsem se je znovu uvést do chodu. Už tehdy mě tyto stroje jaksi fascinovaly a vždy jsem se zajímal o to, jak věci fungují. Vždy mě zajímalo, co je uvnitř, měl jsem takovou potřebu se ve všem šťourat, dokud jsem tomu nepřišel na kloub. :-) Pak ale s přicházejícím velkým rozvojem v oblasti elektroniky, počítačů apod. jsem své zájmy zaměřil plně tímto směrem. Ale teď, po letech, ani nevím, jak to přišlo, tuším že někde na internetu mě zaujaly staré kapesní hodinky, tak nějak jsem se zasnil a už to bylo... Zatoužil jsem mít nějaké i doma a vidět je zblízka. Říkám si, jaké to asi bylo na Zemi v těch dobách, když existovali hodináři, kteří byli schopní v tehdejších podmínkách navrhnout a sestrojit takové složité a precizní mechanismy. Jistě to byla doba mnohem klidnější a zdaleka ne tak uspěchaná, je to také vidět jak si tehdy mnozí hodináři dali záležet i na výzdobě samotného strojku a pouzdra. Když tak koukám na tu krásu, občas na mě dýchne taková nepopsatelná atmosféra tehdejších dob... Takže na počátku byla touha, touha vidět tu nádheru i zblízka. Ale co dělat, když má člověk za sebou studium oboru IT a nedaří se mu sehnat práci, tudíž mu schází finanční prostředky. (Teď si říkám, proč mě tehdy radši nenapadlo jít se vyučit hodinářem, ale co jsem mohl v té době vědět o možnostech budoucího uplatnění.) No zkrátka jako nouzovou možnost jsem začal hledat na ebayi a zaujaly mě čínské repliky kapesních hodinek skeletového provedení, kde je krásně vidět celý strojek v chodu. Po dlouhém hledání jsem našel jedny, které se mi svým provedením i líbily, protože vypadaly opravdu jako historický kus, svým zdobením pouzdra a prostým provedením číselníku. A tak jsem neodolal a byl jsem zvědav, jestli něco za tak neuvěřitelně nízkou cenu může být i funkční a použitelné. A k mému překvapení bylo. Mám je doma a i když je to jen levná replika, přesto si je rád prohlížím. No ale co se stalo později... Jako by někdo vycítil můj zájem o hodinky, dostal jsem od dědy náramkové Pobědy, které už mají něco za sebou. A to konkrétně něco přes 50 let a přesto, ač navenek vypadají dost opotřebovaně, 15kamenový strojek uvnitř po vyčištění šlape jako nový. Mám z nich vážně radost. Tady přikládám nějaké foto: Ještě mám v plánu sehnat nový pásek a možná vyměnit sklíčko a můžou ještě dobře posloužit. A kromě toho se mi ještě dostalo do rukou torzo švýcarských hodinek Lanco. Strojek je docela podobný jako u těch Poběd ale hlavně plně funkční. Tak mě napadlo, kdyby někomu z vás leželo v šuplíku vhodné pouzdro s ciferníkem a ručkama, rád ho odkoupím. Když už mi tu leží, rád bych ho znovu oživil. :-) Takhle vypadá: Takže to je ode mě zatím vše. Co bude dál, kdo ví. Každopádně ta jemná mechanika mě fascinuje čím dál víc. Třeba se někdy dostanu i k nějakému hodinářskému kurzu. Uvidíme... Přeji všem hodně štěstí a hodně sil v nadcházejícím roce 2012! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Rs. Odesláno 30. prosince 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. prosince 2011 (upraveno) Mnoho ruských kalibrů, zvláště těch starších jsou licenční švýcarské strojky, někdy to koupili i s linkou na jejich výrobu a lidma ... Jenom přesnost a úroveň provedení je jinde ... Základem je jakási teoretická báze, která Ti dá pochopit fungování strojků a rozdíly mezi velkou mechanikou a hodinařinou (pdf http://www.uloz.to/11677092/watches-zip ). Slušné nářadí - nemusíš mít nezbytně nejdražší značkové na trhu, ale musí být vhodně nabroušené (grit 1200 a více) a mít přesný tvar. Zbytek je na Tobě, ale levný koníček to moc není . To co máš na fotkách je vhodný výukový materiál pro první pokusy, nic víc, nic míň. Pokuď trváš z citových důvodů na plné obnově, použij díly z vrakoviště typu Aukro, bleší trh atd .. edit - vypadlý odkaz Upraveno 30. prosince 2011 uživatelem Rs. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
PepaSFI Odesláno 30. prosince 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. prosince 2011 sklo vypadá zachovale, zkus to rozleštit. Na fotce to není moc poznat jak jsou ty škrábance hluboké ale nevypadá to zle. Možná by stačila nějaká leštící pasta, jde to i pastou na zuby a každopádně funguje Sitol, stojí v každé drogerii asi dvacku. Hadřík a vyleštit. Pokud by ty rýhy byly horší tak jemný smirek, zrnitost tak 1000 a pak doleštit pastou. Tím sitolem jde přeleštit i pouzdro. Vyžraný nikl to nenahradí ale trošičku to prokoukne. Ale u takových starých hodinek opatrně, nejsou těsné a proto pozor aby se to brusivo nedostalo dovnitř. Nejlepší by bylo sklo vyndat a leštit zvlášť a stroj z pouzdra taky. Nebo aspoň použít tu pastu jen v minimálním množství a hlavně kolem korunky radši vůbec. Kožený řemen ve vyhovující kvalitě koupíš asi za stovku až dvě. Tak ať slouží! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Watch fan Odesláno 30. prosince 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. prosince 2011 No nez se s tim sklickem lestit a crcat, zajdu do nejblizsiho hodinarstvi (ne prodejny hodinek) a za 50 kacek mam novy sklo...Jinak vitej na chronomagu mezi podobne postizene Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Chosé24 Odesláno 31. prosince 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 31. prosince 2011 No nez se s tim sklickem lestit a crcat, zajdu do nejblizsiho hodinarstvi (ne prodejny hodinek) a za 50 kacek mam novy sklo... Jinak vitej na chronomagu mezi podobne postizene co šílíš skla máme za 40 ./ No dáváš pro někoho rezervu O.K / Nevím jestli jsi četl od toho mládence s těma stopkame "díky" Tobě . a kdo je dělal !.AHA. Na počkání a za 80 korun.....Ještě že máme práci jako koníčka . Jak je na horách ? A to jsem hledal sklo 356 alespon 7 Min.Kdybych nebyl prac. duchodce /takovej hanl.blbost/ tak nevím......a vovovo tom to je Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
fana de montre Odesláno 31. prosince 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 31. prosince 2011 (upraveno) Zdravím všechny hodinkové nadšence. :-) Tak jsem se po určité době sledování tohoto fóra rozhodl se zaregistrovat a představit své první kousky, které se mi podařilo získat. A protože je toto můj první příspěvek, tak si říkám, že by nebylo od věci taky napsat něco o sobě a o tom, jak jsem vůbec objevil ono zvláštní "kouzlo" mechanických hodinových strojků. Třeba to někoho bude zajímat... ------------------ Ahoj machito a všichni ostatní blázni do hodinek, předem se omlouvám, že jsem Ti zkrátil příspěvek, na který chci reagovat, jen... chtěl jsem napsat, že jsem na tom velmi podobně, pokud ne úplně stejně, kdy jsem tak nějak hezky zblbnul do mechanických hodinek a jsem velmi rád za tento web, na který chodí podobně postižení, ale hlavně podstatně lépe znalí "koleček" než jsem já sám. Před 6 lety jsem dostal krásné hodinky, ale quartzy, a i když jsem si je vybral sám (strojek swiss made, design Pierre Cardin) a rád je nosím, stále jsem cítil, že mi tu něco neštimuje. To něco je právě ta elektronika, která z mého dnešního pohledu nemá v hodinkách co dělat, když Mistři už dávno vymysleli hodinky, které tvoří čas i bez baterky No, před 4 lety jsem si koupil Prim Diplomat, což mě uspokojilo jen částčně - klasický důvod, proč se až tak dobře nenosí - jsou málo velké. Ale nedávno jsem tomu slušně propadl, když jsem si koupil první vintage Cortébert a stal se ze mě zřejmě doživotní pacient... Vše dobré do nového roku všem, budu se v něm s Vámi všemi rád potkávat na zdejším webu a ať Vám to pěkně tiká. fana de montre Upraveno 31. prosince 2011 uživatelem fana de montre Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se