karel hb Odesláno 12. května 2012 Nahlásit Odesláno 12. května 2012 Dobrý den, jsem tu úplně nový a už se asi vezu na té vaší vlně klasiky. Určitě nejsem ani nebudu chronomág jako většina lidí tady, za posledních 15 let jsem si vystačil se 2kusy hodinek, obojí Seiko. Automaty 5 mám celou dobu - pracovní hodinky stále na ruce a před deseti lety jsem si k narozeninám koupil chronography ve quartzu, pozlacené, s alarmem a stopkami. Nosím je ale vyjímečně, jsou to sváteční hodinky, tak jsou stále jak nové.Quartz naprosto bez problémů, za10 let jen 2x vyměna baterie, u automatů před rokem upadlo natahovavací závaží a potom se uvolnil celý ciferník a začal se protáčet, oprava asi kolem 600kč a stále šlapou.Tak jsem si řekl, že už je pomalu čas podívat se po nových pracovních hodinkách. Protože ani jedny z výše uvedených hodinek nejsou vodotěsné, zdála se volba celkem jásná. Strašně se mi líbí chronography, ale na automaty cenově nedosáhnu, tak jsem začal vybírat bateriové, vodotěsné do 10atm. Něco jsem vytipoval a potom mne kolega navedl na vaše forum a to byl konec a proto sem píšu.Situace se má tedy tak - na hodinky mohu uvolnit max. 6000kč, potřebuji odolné a kvalitní hodinky na denní nošení (jsem prof. hasič na výjezdu) a nemusí ladit zároveň do společnosti, na to mám ty sváteční Seika. Hned sem uvedu konkrétní návrhy, jen bych rád podotknul, že opravdu nebudu chronomág jako většina tady. Z toho plyne, že chci hodinky alespoň na deset let, které nebudu měnit a opravdu potřebuji jen jedny, takže rady typu kup si obojí mi nepomohou.A teď ty návrhy - AUTOMATY - myslím, že v této cenové relaci nemá cenu moc hledat jinde než zase u Seika a po tom, co jsem přečetl na foru, se mi moc líbí modré Atlasy. Viděl jsem je v reálu a ač mám malou ruku, sedí a jsou opravdu super. Jako druhou variantu mám hodně podobné a to http://www.demus.cz/seiko/snzj59k1/ , jsou trochu decentnější, ale Atlasy mne berou víc. Nikdy jsem potápky nechtěl a ani se mi žádný tento typ nelíbil, což tady asi těžko vysvětlím, když u většiny vedou oranžová Monstra, ale nic takového nechci. Ale typ Atlasů, ten mne dostal, to je krása.No a QUARTZ - ještě jsem tuto kategorii neopustil, tak bych moc poprosil přítomné, pokud by mohli sestoupit z mechanických výšin a nezávazně poradit. Je mi jasné, že většinová rada bude jít do automatů, ale zase je fakt, že mne chronography hodně berou a bateriový pohon má svoje výhody pro člověka, který není až takový chronoblázen. Přesnost, odolnost, bezúdržbovost atd. Co se týká vzhledu, nemám moc rád takové ty svalnaté sportovní typy, spíš se mi líbí elegance a provedení. Můj favorit je http://www.hodinky-365.cz/festina-sport-6817-3-x127045 , v reálu mnohem hezčí než foto, ale je to Festina a vím jaký je tady na tu značku náhled. Bohužel nemají alarm ani druhý čas jako strojky od Seika. Druhá alternativa je http://www.budiky.cz/pulsar-pf3439x1-i6828.html , super cena a oproti Festinám lépe vybavené, ale ne tak hezké a kvalitně zpracované. Seika s alarmem jsou už zbytečně drahé a pokud se nepletu, tak Pulsar by měl být v podstatě to samé nebo je tam velký rozdíl? No a poslední varianta,jak tu někdo psal, když do baterie, tak něco navíc, tak tu mám http://www.ehodinky.cz/hodinky-casio/radio-controlled-i17275/hodinky-casio-radio-controlled-wvq-m410d-1a.html , ale tam je problém, že v této cenové kategorii je pouzdro kombinace plast a kov a sklíčko plast, což je asi špatně. Vyšší řada už to má vychytané, ale zase je tam jen 5 atm. Moc se omlouvám, že jsem se tak rozepsal, ale byl bych rád, aby si účastníci fora udělali trochu představu o tom, co se mi líbí a co bych si přál. Bohužel jsem zjistil, že jsem zatím na začátku a mám úplně jiný vkus než většina diskutujících tady, tedy co se týká vzhledu, ještě nedovedu ocenit tu klasiku a jednoduchost a vyjímečnost určitých druhů. Takže se určitě nebráním ani jiným návrhům, ale něco v této cenové relaci a v tomto duchu. Budu velice a velice vděčný za každou radu, jsem váha a každá koupě nové věci je pro mne spíš problém než radost, tak moc děkuji.
busdriver Odesláno 12. května 2012 Nahlásit Odesláno 12. května 2012 Ahoj. Koukni na Traser Super Sport. Sám jsem tu nový, ale nejde se nevšimnout, jak jsou zde trasery populární. Dřív nebo později by je někdo pravděpodobně zmínil. Pro hasiče myslím, že super.
zibarek Odesláno 13. května 2012 Nahlásit Odesláno 13. května 2012 (upraveno) Ahoj, ty Trasery z předchozího příspěvku jsou určitě dobrá volba, už při tvém povolání. Zkus se ještě podívat třeba na toto: http://hodinky.insho...096-04-007.html http://hodinky.insho...007-04-003.html http://hodinky.insho...rodej-akce.html http://hodinky.insho...-ctd09003d.html http://www.ehodinars...arek_g7000.html nebo automat: http://www.ehodinars...11J1_g7044.html http://www.ehodinars...omat_g4669.html http://www.ehodinars...omat_g7966.html Nebo se podívej do prodejního vlákna. Upraveno 13. května 2012 uživatelem zibarek
karel hb Odesláno 13. května 2012 Autor Nahlásit Odesláno 13. května 2012 To busdriver: Trasery budou asi super funkčně, ale to je přesně ten typ hodinek, který se mi vzhledově nelíbí, jak jsem psal v závěru a navíc chci určitě hodinky na tahu. Mám zápěstí 17 a když je na hodinkách tahle vyprofilovaná lunetka, tak vypadají opticky moc mohutně. Ale děkuju za návrh. To zibarek: V automatech máš Atlasy, které zmiňuju, jen jinou barevnou variantu. Ty Orienty nejsou špatný, ale vzhledem k podobné cenové relaci jsou mi Seika bližší, ale koukal jsem po nich a kdyby se objevilo něco zajímavějšího, asi bych to zvážil. Trochu mi na Orientech vadí ty jejich tahy, opravdu to dost trhá chlupy. Navíc mi vzhledově ty Atlasy přijdou takové zajímavější a hodnotnější.Ve quartzu Hanowa nejsou na tahu a 44 je na mě už moc velké, ty druhé už vypadají zajímavě, Seika moc hezké,hlavně ten safír, ale už jsou trochu přes limit-mám doma tři špunty, tak se mám co otáčet. Ty Orienty se mi moc nelíbí, ale ty Citizeny jsou zajímavé, jen mám u tohoto barevného provedení strach z přehlednosti. Ale taky moc dík.
Návštěvník eleven Odesláno 13. května 2012 Nahlásit Odesláno 13. května 2012 http://www.budiky.cz/casio-eqw-500de-1a-i3638.htmlTyhle Casia mají ocelové pouzdro i tah a myslím, že iluminátor by se v nočních akcích taky hodil. Na mně jsou teda trochu přeplácané a nepřehledné, ale zase mají pár zajímavých funkcí, včetně toho budíku.
karel hb Odesláno 13. května 2012 Autor Nahlásit Odesláno 13. května 2012 To eleven: Už jsem na ně koukal, ale máš pravdu, jsou dost nepřehledné a trochu pouťové a nechci kombinaci analogu a digitálu. Navíc ty Casia, co jsem uváděl, vypadají hodně seriozně a elagantně a tohle je dost přeplácané. Ale moc děkuji.
Petr_P Odesláno 13. května 2012 Nahlásit Odesláno 13. května 2012 (upraveno) ... Takže se určitě nebráním ani jiným návrhům, ale něco v této cenové relaci a v tomto duchu. Budu velice a velice vděčný za každou radu, jsem váha a každá koupě nové věci je pro mne spíš problém než radost, tak moc děkuji. Kup si to, co se ti v rámci tvého rozpočtu líbí a na naše rady až tolik nedej. Protože si chceš koupit hodinky na dalších 10 let, tak bych se rád zeptal na pár detailů, které tady ještě nezazněly: Budeš kupovat on-line podle reklamní fotky nebo ty hodinky, chceš nejdříve vidět a zkusit na živo?Chceš zohlednit existenci autorizovaného servisu značky v ČR nebo ti to jedno? Moje zkušenost je, že 10 let může být při nějaké smůle relativně hodně dlouhá doba a mít jistotu, že tu je někdo, kdo zvládne i jiné věci než výměnu baterky může být ?uklidňující?.Co v případě hasiče znamená pracovní hodinky? Předpokládám, že v akci je nosíš pod rukávem. Koukáš v akci na ně, nebo na to není čas? Co vlastně je dnes nejčastější zásah ? požáry (tma, dým, atd.) nebo spíše práce s pilou, hydraulickými nůžkami, a jinými nástroji, atd.? Atd?Chronograf - Je to pro tebe skutečně důležité jako funkce, nebo chceš mít jen číselník zaplněný nějakými dalšími sub-ciferníky? Je totiž skutečně rozdíl v tom, co umí klasický chronograf jako Festina, nebo co dokáže multifunkční japonské Casio Wave Ceptor. Chceš skutečně stopovat čas? Stačí ti jen sekundy? Minuty? Nebo ještě větší časové úseky? Nebo naopak chceš odpočet času s akustickým signálem?Budík/alarm - Bude jeho úkolem tě skutečně vzbudit? Budou hodinky a ruce pod rukávem nebo někdo poblíž hlavy? Nebo ti jde jen o funkci typu, že ti něco připomene? Na spolehlivé buzení za každé situace to chce totiž poměrně silný akustický výkon, který podle mě normální analogové vodotěsné hodinky nemohou mít.Druhý čas - Skutečně tuto cestovatelskou funkci chceš? To není určeno pro letní/zimní čas, povolený skok je po násobcích jedné celé hodiny. Přepnutí do druhého času například u strojků CASIO vyžaduje, aby motorek přetočil ručičky. Motor maká jen po směru hodinových ručiček, takže pro -1 hodinu to přetočí dopředu minimálně 11x. Když máš zapnutý druhý čas, tak funkce jako alarm, jsou stále vázané na hlavní čas + každá manipulace s alarmem vyžaduje přepnutí do základního času, tedy neustále čekáš, až se ručičky přetočí. Funkce na analogových hodinkách nelze řešit tak snadno jako u digitálek s displejem.Sklo ? plast nechceš, na safír není rozpočet, takže ti bude muset stačit minerální sklo. Ten je sice v pohodě, ale u tvého pracovního nasazení počítej, že ho během 10 let asi poškrábeš. Viz moje otázka na servisní zázemí a možnost výměny skla. Chceš sklo ploché nebo ti nevadí vypouklé?Noční čitelnost - jak moc je pro tebe důležitá noční čitelnost? Dlouhý rukáv je nepřítel účinnosti luminiscenčních barev. Chceš odečíst čas (bez dalšího zdroje přisvícení) i když strávíš celou noc někde na zásahu? Upraveno 13. května 2012 uživatelem Petr_P
Marfael Odesláno 13. května 2012 Nahlásit Odesláno 13. května 2012 (upraveno) Co tyhle Seika?Jestli si to dobře pamatuju,splňují vše...A nebo tyhle Pulsary taky nevypadají zle Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Upraveno 13. května 2012 uživatelem Marfael
karel hb Odesláno 13. května 2012 Autor Nahlásit Odesláno 13. května 2012 To Marfael: Oboje jsou pěkné a splňují, ale jsou to takové ty moc sportovní vzhledy, které se mi u chronographů moc nelíbí. Když chrona, tak uhlazenější bez té sportovní lunetky, u klasických ciferníků mi to tak nevadí, ale mám malou ruku a ty velké lunetky vypadají u mne blbě. Ale taky moc dík. To Petr P: Tak Ty si mi dal a moc pěkně to rozebral, zkusím odpovědět. 1. Radši bych hodinky viděl v reálu a zkusil, což se u Atlasů a Festin stalo. 2. Mám hodináře, který opravdu umí, jak klasiku, tak baterie, takže ze servisu strach nemám, alespoň u značek, které preferuji. 3. Pracovní hodinky pro hasiče - zásahy jsou rozmanité, máme to rozdělené podobně, požáry, havárky, tech. zásahy-takže hodinky budou chvíli v teple, pak se mohou namočit, potom nějaké otřesy atd. Teda správně bych hodinky u zásahu na ruce mít neměl a na těžké zásahy je sundávám, ale na ty běžné ne, jsem na hodinky na ruce zvyklý. 4. Chronograph - máš úplnou pravdu, v podstatě ho nevyužívám, jen se mi moc líbí a pokud to nejsou vyloženě sportovní hodinky, tak mi to přijde takové hodnotné a velice elegantní. Spíš jsem myslel klasický chronograph, Casio je trochu někde jinde. 5. Alarm - sem tam ho použiju spíš jako upomínku, mobil s sebou stále nemám. Ale při výběru hodinek s alarmem jsem uvažoval spíš v úrovni, že pokud se bavím o podobné cenové relaci, tak je lepší vzít za ty samé peníze hodinky, které mají tuto funkci ke stopkám navíc, než ty, které jí nemají. To je případ mnou uvedených Festin a Pulsarů a to ty Pulsary jsou ještě skoro o 2000kč levnější. Ale Festiny zase vedou v tom, že mají plný datum, tj. k datumu i den v týdnu, což jsem u mnoha chronographů neviděl. Pro mne dost důležité, protože při směnaření ztrácím trochu přehled, co je za den. 6. Druhým časem jsem myslel možnost nastavit si na spodním ciferníku jiný čas než je na hodinkách (teď myslím strojek, co dělají Seika), což jde za předpokladu, že nebudu chtít používat funkci alarmu, myslím. 7. Sklo - safír by se mi líbil, ale kluci tu psali, že třeba u těch Atlasů je hardlex v pohodě a já jsem na hodinky velice opatrný. Moje původní Seika 5 v automatu mají 15.let origo sklíčko a je to v pohodě a to je mám celou dobu u hasičů a na všechny práce. Sklo bych ale chtěl určitě ploché. 8. Noční čitelnost bez přisvícení je docela důležitá, to je to, co mi spolu s vodotěsností chybí na současných hodinkách. Uff, snad jsem odpověděl na vše a jsem docela překvapen. Spíš jsem čekal, že o quartzech se tady se mnou nikdo moc bavit nebude a spíš budeme řešit mechaniky. Byl bych moc rád, pokud by se někdo vyjádřil ke srovnání těch Atlasů a snzj59k1, nejlépe nějaký uživatel. Co se týká baterek, ač někdo už tu psal, že to nejsou hodinky a je to jedno, stejně by mne zajímalo srovnání strojku Seiko a Festina, tedy kvalitativně, jestli je tam nějaký výrazný rozdíl, stejně jako jestli je rozdíl Seiko versus Pulsar, samozřejmě myslím quartz. Všem předem děkuji.
prying Odesláno 13. května 2012 Nahlásit Odesláno 13. května 2012 Ahoj. Já mám rád tyhle. http://www.hodinky-damske-panske.cz/72328/a-25130/
Harlequin Odesláno 13. května 2012 Nahlásit Odesláno 13. května 2012 (upraveno) Máš sympatický postoj , líbí se mi. Zkus oslovit firmu Tovys, má hodinky pro Tebe jako vyšité. Jedná se o Victorinox Swiss Army Convoy Chrono, mají však jednu zásadní vadu, jsou dražší. Podle toho, co jsem zde četl, se dá několika maily domluvit s firmou nižší cena. Za pokus to stojí. Edit ilustrační obrázek Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Upraveno 13. května 2012 uživatelem Harlequin
karel hb Odesláno 15. května 2012 Autor Nahlásit Odesláno 15. května 2012 To Harlequin: Tak ty jsou moc pěkný, ale pochybuju, že mi sundají z ceny 2000kč, ale mohu to zkusit. Jen takový dotaz, někde jsem tu četl, že co se týká quartzových strojků v přijatelných cenových relacích, tak by se Švýcaři mohli od Japonců učit, tak bych asi v tomto případě spíš preferoval ty šikmooké borce,resp. jejich strojky.
Petr_P Odesláno 15. května 2012 Nahlásit Odesláno 15. května 2012 ....Uff, snad jsem odpověděl na vše a jsem docela překvapen. ...Byl bych moc rád, pokud by se někdo vyjádřil ke srovnání těch Atlasů a snzj59k1, nejlépe nějaký uživatel. Co se týká baterek, ač někdo už tu psal, že to nejsou hodinky a je to jedno, stejně by mne zajímalo srovnání strojku Seiko a Festina, tedy kvalitativně, jestli je tam nějaký výrazný rozdíl, stejně jako jestli je rozdíl Seiko versus Pulsar, samozřejmě myslím quartz. Všem předem děkuji. Díky za odpovědi. Je vidět, že máš celkem jasno v tom, co určitě chceš a co naopak nechceš. Srovnání Seiko Altlas (měl ji na mysli modrý model SKZ209?) a Seiko SNZJ59. Oba modely patří do velmi široké řady automatů Seiko 5 SPORT, které používají stejný rodinu kalibrů z řady 7S26/35/36 (v našem případě by měly mít oba modely kalibr typu 7S36). Tedy ve strojovně není mezi oběma modely žádný významný rozdíl. Kromě viditelného rozdílu v designu, ve funkci vnitřní lunety ovládané druhou korunkou (chce to vyzkoušet, jak to vyhovuje, protože tam není žádná aretace, tak je to asi velmi citlivé na ovládání) a odlišnou voděodolností 200 m (SKZ2xx) vs. 100 m (SNJZ5x), jsou to praktické shodné hodinky postavené na společném jádru. Srovnání tebou zmíněných quarzových hodinek v kategorii do 6 tisíc je asi nemožné. Různí Japonci (ale vyráběné někde jinde v Asii) jakou jsou CASIO (Edifice), SEIKO, PULSAR (ano je to samostatná značka SEIKO Watch Company) nebo Citizen budou plus mínus to samé. Skutečně záleží, jak se ti hodinky líbí a jestli chceš jen čistý chronograf nebo něco multifunkčního (druhý čas, budík,?) Když už jsem u chronografů, tak jaký styl sekundovky chceš? U quartzů je běžné více typů uspořádání než je běžné u mednických hodinek: 1) Hlavní sekundová ručka je společná pro normální čas i chronograf. Takové hodinky vyžadují před spuštění chronografu přepnout do správného módu, kdy se sekundovka resetuje do startovní polohy na ?12?. 2) Hlavní sekundová ručka běží jen při spuštěném chronografu (standard u mechanik jako je ETA Valjoux 7750). 3) Chronograf má vlastní malý sekundový subciferník.
karel hb Odesláno 15. května 2012 Autor Nahlásit Odesláno 15. května 2012 To Petr T: Moc děkuju, že máš se mnou takovou trpělivost. Měl jsem na mysli přesně ty modré Atlasy, které uvádíš. Moc děkuju za vyčerpávající odpověď, myslel jsem si, že ten vnitřek bude to samé. Abych pravdu řekl, mám blíž k těm Atlasům a to z několika důvodů. Mají vyšší vodotěsnost, ne že bych se chtěl potápět s přístrojem, ale asi budu mít větší klid v dlouhodobějším horizontu používaní vzhledem k větší dimenzaci. Taky to ve mně laicky evokuje pocit, že čím větší vodotěsnost, tím kvalitnější a odolnější zpracování. No a v neposlední řadě je mohu mít asi o tisíc korun levněji. Spíš jsem tady někde četl, že Seiko SNZJ59 je proti nim na tom hůř s tahem a pár drobností, tak jsem to jen potřeboval nějak potvrdit, abych vyřadil dalšího kandidáta a měl to tak jednodušší. Co se týká chronographů, je mi jasné, že srovnání je problém, jak jsem tu někde četl, v této cenové kategorii je to jedno. Nevím, jak přesně fungují Casia wawe ceptor, ale pokud jsem to dobře pochopil, tak ve tmě se ručičky zastaví, jen motorek běží dál a jak se nasvítí, tak se přestaví do aktuálního času. To je mi ale divné, tím pádem bych v noci asi těžko zjistil, kolik je hodin, ale možná jsem to zle pochopil. Pokud by to tak ale opravdu fungovalo, tak je to pro mne nezajímavé. Asi bych spíš řešil klasický chronograph a co se týká vteřinovky, na svých Seikách mám na klasickou vteřinovku jeden ze tří subciferníků a velká vteřinová ručička se rozběhne při spuštění stopek. Tahle varianta se mi líbí nejvíc, protože při použití stopek je v tomto případě nejlepší odečet uplynulého času. To srovnání jsem spíš stavěl do polohy Seiko resp. Pulsar versus zbytek světa jako Festina a ostatní v této cenové kategorii. Proto jsem se ptal na kvalitu Pulsarů, protože tam lze pořídit to samé co v Seiku, ale o třetinu levněji, když se nebudeme bavit o nápisu na ciferníku. Moc se mi líbí, že tyto dvě značky nabízí i ten alarm a druhý nezávislý čas, což je podle mne krok kupředu oproti značkám, které za stejné peníze nabízí jen stopky. Ale zase si na druhé straně říkám, že takové hodinky už jedny doma mám, tak jestli by nebylo lepší koupit něco trochu jiného. Zase u těch Festin je tam plné datum a stopky do 5 hodin oproti 30 min až 1 hod u Seika, tak se to částečně vyváží. Kluci mi sem naházeli spoustu zajímavých variant, za které moc děkuji, ale jak jsem psal, ještě jsem nedorostl do stadia, abych to ocenil. Bohužel musím říct, že jsem toho tady už pročetl dost a hodně si poopravil náhled na estetiku hodinek, ale stále se mi krutě nelíbí spousta stroječků, nad kterýma se tu většina lidí rozplývá. Ale troufá si tvrdit, že tímto vývojem prošla většina lidí tady, tak mi asi budete rozumět. Ale myslím, že jsem na dobré cestě, už se hodně přikláním k mechanikám, takže to asi zredukuju na souboj mechaniky versus quartz a Seiko Atlas versus Festina 6817. Ty Festiny jsou opravdu nádherné i když nemají tu duši a ze střípků, co jsem zachytil tady ve vláknech, tak Atlasy jako pracovní hodinky každý chválí ve všech směrech. Tak Peťo, co myslíš, rozlouskne to někdo za mne nebo to budu muset vybojovat sám? Ale budu rád za další názory a odkazy.
Petr_P Odesláno 16. května 2012 Nahlásit Odesláno 16. května 2012 ... takže to asi zredukuju na souboj mechaniky versus quartz a Seiko Atlas versus Festina 6817. Ty Festiny jsou opravdu nádherné i když nemají tu duši a ze střípků, co jsem zachytil tady ve vláknech, tak Atlasy jako pracovní hodinky každý chválí ve všech směrech. Tak Peťo, co myslíš, rozlouskne to někdo za mne nebo to budu muset vybojovat sám? .. Tak toto si už skutečně budeš muset rozhodnout úplně sám.
karel hb Odesláno 16. května 2012 Autor Nahlásit Odesláno 16. května 2012 Tak děkuji všem zúčastněným za rady, admimistrátor to tady může uzamknout. Dnes jsem to rozťal, ještě jednou si vše prošel a ohmatal a s vědomím, že Festiny si mohu koupit časem, až je zlevní a bude chuť, peníze a potřeba, jsem si přinesl domů krásné modré mechanické automaty Seiko Atlas SKZ209 a celou dobu slintám, zatím jsem nadšen. Hodinky nové, plná záruka, cena 5000kč. Ještě jsem měl v ruce Seiko premier ve quartzu za 6000kč se safírem a kdybych neměl oblekovky, tak je to jasná volba a dost jsem zvažoval, jestli je nevzít místo těch Atlasů, protože běžná cena u nás je kolem 11 - 12000kč a provedebím mi připomínali takové levnější GS. Nakonec převládly Atlasy, potřebuji hodinky na denní nošení, praktické a Premiery nemají žadnou lumi a jsou to fakt stylovky, tak by mi jich bylo líto. Tak snad jsem udělal dobře, jenom zakrátím tah-snad to jde udělat doma a časem dám vědět jak šlapou. Ještě jednou moc dík všem za rady a jsem rád, že jsem se zařadil alespoň na krajíček vaší komunity.Ještě dvě poslední otázky: Jak často servis na takové automaty-vyčištění, promazání, kontrola těsnosti? Dá se někde sehnat originál tah na klasické Seika 5, tedy více tahů, abych si mohl trochu vybrat? Děkuji
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se