Wanderer Odesláno 13. září 2012 Nahlásit Odesláno 13. září 2012 (upraveno) O hodinkách takřka nic nevím, i to je důvod, proč jsem se tu zaregistroval, abych si rozšířil obzory. Natahovací hodinky považuju za klasiku a co má baterku mě baví stále méně. Měl jsem možnost koupit tyto starší chronografy, dlouho jsem se rozmýšlel, ale nakonec jsem je vzal. Takže je mám od včera a mám z nich radost. Chtěl bych se zde dotázat, zda byste mi k nim mohli poskytnout víc informací, kdy a kde se vyráběly, přibližnou cenu na trhu (prodávat je nehodlám, ale ať mám představu) a vůbec váš názor, jestli jsem nekoupil blbě. A taky na co si mám dát pozor (např. se mi zastavily, nejspíš po tom co jsem seřizoval čas a otáčel ručičkami proti směru). Aby ležely doma, to by mě snad asi nebavilo, ale zas bych jim častým nošením nerad ublížil. Nejčastější využití budou mít jako doplněk k dobové vycházkové uniformě. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Upraveno 13. září 2012 uživatelem Wanderer
Vlcak Odesláno 13. září 2012 Nahlásit Odesláno 13. září 2012 Opravdu krásné chronografy v dobrém stavu - sklíčko, ručky, číselník i strojek - zdá se. Pokud se zastavily, tak by to mohl být jen zatuhlý olej nebo nějaká nečistota ve strojku. Nic s čím by si šikovný hodinář neporadil. Na pouzdru je vidět ze spodu trochu koroze. Chtělo by to vyčistit a nakonzervovat. Dugena je německá značka, která vznikla v roce 1917 jako odnož švýcarské značky Alpina. Název je akronymem Deutsche Uhrenmacher-Genossenschaft Alpina. Společnost bojovala s masivním nástupem quartzových hodinek a v roce 1978 zastavila produkci. Strojek tipuji na Valjoux 7733. 7734 měl navíc datové okno. Z těchto strojků vychází ruský Poljot 3133. Po obvodu máš tachymetrickou i telemetrickou stupnici. První slouží k určení rychlosti na základě ujetého 1 kilometru (nebo alternativně míle či jiné délkové jednotky) a druhá slouží k určení vzdálenosti na základě rozdílné rychlosti světla a zvuku v atmosféře. Např. vojáci určovali vzdálenost nepřátelského dělostřelectva rozdílem viditelného záblesku při výstřelu a zvukového projevu nebo klasicky určení vzdálenosti bouřky při stopnutí rozdílu vnímaného blesku vůči hromu.
Vlcak Odesláno 13. září 2012 Nahlásit Odesláno 13. září 2012 Jo ještě k dataci. Tyto tipuji na 70 roky. Číslo strojku by mohlo říci více. Cena nebude nijak závratná.
Návštěvník Tada Odesláno 13. září 2012 Nahlásit Odesláno 13. září 2012 Já bych věk tipoval kamkoliv do roku 1970, pak se začaly používat jiné tvary pouzdra pro tyhle generické chronografy.
Wanderer Odesláno 13. září 2012 Autor Nahlásit Odesláno 13. září 2012 Díky za info. Když mi je někdo pochválí, budu jenom rád, přece jen jsem je nesl domů s trochu špatným svědomím, ta investice se mi teď zrovna moc nehodila, ale když mě se tak líbily...Stupnice jsou jasné, na ty se dá přijít i po trošce počítání. Při koupi mi bylo řečeno, že jsou určitě předválečné a švýcarské (dole je Swiss made). O tom, že se jedná o německou značku, jsem se už trochu dopátral na netu. To zastavení bylo po otevření (chtěl jsem udělat tu fotku, už do toho vrtat nehodlám) a po nastavení času. Nevím, jestli není špatně přidržovat vteřinovku pootáčením dozadu. Teď běží výborně, vnitřek by měl být údajně vyčištěný. Ne, že by se mi kvůli pozdější dataci líbily míň.
Wanderer Odesláno 13. září 2012 Autor Nahlásit Odesláno 13. září 2012 Ještě k těm stupnicím, říkal jsem si, že to bude na vzdálenost bouřky, to dělostřelectvo mě nenapadlo.
Jiribartl Odesláno 14. září 2012 Nahlásit Odesláno 14. září 2012 Jak bylo řečeno, cena nebude závratná, ale stav ciferníku, pouzdra, dle fotek, moc pěkný
Wanderer Odesláno 14. září 2012 Autor Nahlásit Odesláno 14. září 2012 Jak se dostanu k digitálu, tak zkusím pár fotek. Jak jsem to tu trochu probrousil, s fotkama si tu vyhrajete, nějaké nápady bych měl, tak to taky zkusím.Jinak dneska se mi zastavily na ruce, takže jsem je odnesl na vyčištění. Pak už bude radost doufám nezkalena.
Petr_P Odesláno 15. září 2012 Nahlásit Odesláno 15. září 2012 ....Strojek tipuji na Valjoux 7733. 7734 měl navíc datové okno. Z těchto strojků vychází ruský Poljot 3133. Strojek je od švýcarské firmy Landeron. Bude to asi kalibr Landeron 48 (velikost 13,75 linek / 31 mm, frekvence oscilátoru 18 000 kyvů za hodinu, 17 ložiskových kamenů, rezerva nátahu až 42 hodin) či větší Landeron 54 (velikost 14 linek / 31,8 mm). Kalibry řady Landeron 47/48 a jejich odvozeniny jsou asi první sériově vyráběné strojky chronografu s tzv. kulisovým řazením (rozdělovač tvoří vačka s páčkami). Ve výrobě byly od roku 1937(!) až do roku 1970. Vyrobilo se jich úctyhodných 3,5+ mil kusů, které ve své době tvořily protiváhu dražším strojkům s chronografem od Valjoux. Proto je možné, že je v hodinkách strojek i trochu jiného modelového čísla než mnou uvedené 48 a 54. Protože jsou to ale hodinky německé, lze 40. léta vyloučit (u švýcarských by to neplatilo, tento design chronografů už vyráběli za 2. světové války). Proto si myslím, že nejlepší datace budou hlavně 50. léta až počátek 60. let.
Wanderer Odesláno 15. září 2012 Autor Nahlásit Odesláno 15. září 2012 Díky moc za vyčerpávající info.
Wanderer Odesláno 18. září 2012 Autor Nahlásit Odesláno 18. září 2012 Tady je pár fotek: http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/52944-nemecka-jemna-mechanika/
Wanderer Odesláno 20. září 2012 Autor Nahlásit Odesláno 20. září 2012 Tak vyčištěny, našlo se jedno mini smítko uvnitř, teď už to snad bude OK. Na jedno natažení zvládly 42h.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se