Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Zdravím, ještě jednou otravuji s určením, mohl by mi prosím někdo určit tyto hodinky? Cca stáří? Hodnota není až tak důležitá, ale přecejenom ždádná vzácnost to asi nebude, že? Děkuji

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Odesláno

Ty první jsou Zvezda (česky Hvězda) z fabriky v Penze, někdy z okolo 1950, cal 1802, 15 kamenů - http://www.ussrtime.com/cgi-bin/details.pl?id=0083, cena tak 100-200 Kč

Druhé je klasika - Pobědy v nejklasičtějším provedení, z 1.Moskevské továrny na hodinky; taky někdy z okolo 1950; cena vzhledem ke stavu asi 200 Kč

• po měsíci...
Odesláno (upraveno)

Opět se někam přitlačím. Taky žádost o určení. A umí někdo ´azbucky´ aby mi přeložil nápis na dýnku? Děkuji.

EDIT: Omluvte stav dráždící zrak :-) , jak jsem je dostal tak zatím vypadají.

Upraveno uživatelem Chobot
Odesláno (upraveno)

Azbuka není vůbec složitá. Myslím, že s trochu úsilí a snahy by sis to přeložil i sám. Koukni na azbuku a pak na nápisy: http://www.azbuka.cz/

Jinak na ciferníku je značka Majak a na dýnku Prachotěsné a nárazuvzdorné.

Ed: přesnější překlad dýnka: Prachuodolné s protinárazovým zařízením

Upraveno uživatelem Karlos
Odesláno (upraveno)

Opět se někam přitlačím. Taky žádost o určení. A umí někdo ´azbucky´ aby mi přeložil nápis na dýnku? Děkuji. ...

Doplním Karlose.

Hodinky se jmenují "Majak" (česky "Maják"). V tehdejší terminologii se celá modelová řada těchto hodinek s tímto typem pouzdra značila jako "Majak 221ČN" a tvoje ciferníková podverze pak měla označení "ČN-1124K".

Uvnitř tiká hodinový strojek o průměru 26 mm, který byl tehdy označovaný jako "ČN-8M". Má 16 kamenů, protinárazové uložení oscilátoru (setrvačky), rezervu chodu 34 hodin, přesnost do 45 sek..d za den. Jedná se o vylepšený strojek K-26 (neboli francouzský LIP R26). Strojek ČN-8M se později stal známý jako "(Raketa) 2603".

Vyrobili je v Petrodvoreckém hodinářském závodě (PČZ) u Lenigradu/Petrohradu/Sankt-Petěrburgu někdy na přelomu 50. a 60. let 20. století. Přesnější datace je možná pouze podle fotografie strojku. PČZ byl později známý podle své značky jako "Raketa".

Volně přeloženo ten nápis na víku pouzdra říká "Prachotěsné, vlhkotěsné (pouzdro) s proti-nárazovým uložením (setrvačky strojku)".

Upraveno uživatelem Petr_P
Odesláno (upraveno)

Azbuka není vůbec složitá. Myslím, že s trochu úsilí a snahy by sis to přeložil i sám. Koukni na azbuku a pak na nápisy: http://www.azbuka.cz/

Jinak na ciferníku je značka Majak a na dýnku Prachotěsné a nárazuvzdorné.

Ed: přesnější překlad dýnka: Prachuodolné s protinárazovým zařízením

Omlouvám se, ale občas zapomínám, že internet ví všechno, tudíž i azbuka se dá dohledat. (Hlavně mě třeba vůbec nedocvaklo, že obrácené R může znamenat, mimo 2 důvodů: ´1:někdo obrátil tiskárnu, 2:už tehdy věděli co je cool´ :-) , i něco jiného)

Každopádně poklona, děkuji. Pokusím se s těmito nově nabytými informacemi zjistit nějaké další. Vypadají sice takhle na pohled prabídně, leč tikají(resp po chvíly se zastaví, předpokládám budou chtít asi máznout). Sice je nosit asi příliš nebudu(jsou fakt mini), leč půjdou vystavit(tedy po ´vypucování´) a když už tak ať o nich vím něco víc, ne jen kým mi byly věnovány.

EDIT:

Doplním Karlose.

Hodinky se jmenují "Majak" ...............

Zcela vyčerpávající. Mnohokrát děkuji.

Upraveno uživatelem Chobot
  • po 2 týdnech...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...