F.B. Odesláno 15. března 2013 Nahlásit Odesláno 15. března 2013 Zdravím Vás, prešiel som si tu vlákna o pilotkách, a narazil som na delenie na B-Uhren a na chronografy čo sa týka Luftwaffe. B-Uhren vyrábali Laco (Lacher & Co), Wempe (Chronometerwerke Hamburg), A. Lange & Söhne, Stowa (Walter Storz) a IWC. Chronografy zasa Tutima a Hanhart (alebo ešte niekto???) No a teraz to, po čom pátram. Bolo nejaké takéto delenie počas WWII i v iných leteckých silách (USA, UK, Japonsko...)? Ak bolo, tak aké? Respektíve prečo v bombardéroch nosili B-Uhren, a v stíhačkách zasa chrona. Z mojho nefundovaného pohľadu mi pre situáciu "tam hore" (kde som nebol :-), v strojoch ktoré som nepilotoval, v náročných situáciach ktoré som nezažil :-)...vychádzajú ako praktickejšie B-čka. Čo Vy na to? Vďaka za odpovede a diskusiu :-) F.
Návštěvník swanieck Odesláno 15. března 2013 Nahlásit Odesláno 15. března 2013 Generelně řečeno....B-Uhren slouží primárně k navigaci a to při letu IFR(let bez viditelnosti země) - prováděl navigátor v bombardéru, pilot pilotoval. Chronograf zase slouží k přesnému změření nějakého časového úseku(např doba trvání leteckého souboje, výpočet rezervy paliva), ale i k navigaci...ve stíhačce seděl většinou jen jeden pilot a tak měl více úkolů naráz, takže měl složitější aparát i na zápěstí. Samozřejmě byly mezi budíky na palubní desce i velké palubní hodiny, někdy i se stopkami, které se daly lépe ovládat rukou v rukavici, ale v letectví se spousta systému(zvláště těch na kterých visí osud pilota a stroje) zdvojuje. V dnešní době je chrono pro pilota většinou jen na parádu( avionika i ve sportovních letadlech a větroních už umí spočítat téměř všechno). Ale i dnes může nastat nenadálá situace, kdy se můžou letecké hodinky sakra hodí.....třeba výpadek palubní sítě a černá obrazovka a z kabiny vidíš jen bílou mlhu......jistě věc velmi nepříjemná, zůstane ti jen rychloměr, variometr, kompas a chrono.A pak pomůže výpočet, když od poslední známe polohy letíš magnetickým kurzem 140 při rychlosti 250 km/h po dobu 45 minut při spotřebě paliva 42 l/hod. Proto i dnes absolvent pilotního výcviku zvládá elementární navigační úlohy za pomoci ICAO mapy, úhloměru s pravítkem a hodinek. Tam nahoře jsem byl, letěl jsem s kde čím, ale ty báječné stroje o kterých mluvíš jsem nepilotoval - těch už je v letuschpném stavu jen pár kouskůa jsou k vidění na airshow. Pro orientaci, co měli pánové piloti kdysi na ruce třeba tento odkaz: http://militarywatchbuyer.com/ Wanieck
Quido Morava Odesláno 15. března 2013 Nahlásit Odesláno 15. března 2013 Ale i dnes může nastat nenadálá situace, kdy se můžou letecké hodinky sakra hodí.....třeba výpadek palubní sítě a černá obrazovka a z kabiny vidíš jen bílou mlhu......jistě věc velmi nepříjemná, zůstane ti jen rychloměr, variometr, kompas a chrono.A pak pomůže výpočet, když od poslední známe polohy letíš magnetickým kurzem 140 při rychlosti 250 km/h po dobu 45 minut při spotřebě paliva 42 l/hod. Proto i dnes absolvent pilotního výcviku zvládá elementární navigační úlohy za pomoci ICAO mapy, úhloměru s pravítkem a hodinek. Tam nahoře jsem byl, letěl jsem s kde čím, ale ty báječné stroje o kterých mluvíš jsem nepilotoval - těch už je v letuschpném stavu jen pár kouskůa jsou k vidění na airshow. Pro orientaci, co měli pánové piloti kdysi na ruce třeba tento odkaz: http://militarywatchbuyer.com/ Wanieck a nebo i dneska lítáš na ultralajtech, na konzolích nebo třeba i v balónu...
F.B. Odesláno 15. března 2013 Autor Nahlásit Odesláno 15. března 2013 Generelně řečeno....B-Uhren slouží primárně k navigaci a to při letu IFR(let bez viditelnosti země) - prováděl navigátor v bombardéru, pilot pilotoval. Chronograf zase slouží k přesnému změření nějakého časového úseku(např doba trvání leteckého souboje, výpočet rezervy paliva), ale i k navigaci...ve stíhačce seděl většinou jen jeden pilot a tak měl více úkolů naráz, takže měl složitější aparát i na zápěstí. Samozřejmě byly mezi budíky na palubní desce i velké palubní hodiny, někdy i se stopkami, které se daly lépe ovládat rukou v rukavici, ale v letectví se spousta systému(zvláště těch na kterých visí osud pilota a stroje) zdvojuje. V dnešní době je chrono pro pilota většinou jen na parádu( avionika i ve sportovních letadlech a větroních už umí spočítat téměř všechno). Ale i dnes může nastat nenadálá situace, kdy se můžou letecké hodinky sakra hodí.....třeba výpadek palubní sítě a černá obrazovka a z kabiny vidíš jen bílou mlhu......jistě věc velmi nepříjemná, zůstane ti jen rychloměr, variometr, kompas a chrono.A pak pomůže výpočet, když od poslední známe polohy letíš magnetickým kurzem 140 při rychlosti 250 km/h po dobu 45 minut při spotřebě paliva 42 l/hod. Proto i dnes absolvent pilotního výcviku zvládá elementární navigační úlohy za pomoci ICAO mapy, úhloměru s pravítkem a hodinek. Tam nahoře jsem byl, letěl jsem s kde čím, ale ty báječné stroje o kterých mluvíš jsem nepilotoval - těch už je v letuschpném stavu jen pár kouskůa jsou k vidění na airshow. Pro orientaci, co měli pánové piloti kdysi na ruce třeba tento odkaz: http://militarywatchbuyer.com/ Wanieck Dík za úvodné vysvetlenie. Tú stránku z tadiaľto poznám. Snáď sa ešte ozvú i ďalší, a budú odpovede i na tie ďalšie otázky. F.
Návštěvník swanieck Odesláno 15. března 2013 Nahlásit Odesláno 15. března 2013 no teda pokud někdo lítá v UL a nebo balonu a nevidí na zem a horizont, tak by měl jistě zaskočit k notáři a sepasat poslední vůli
Quido Morava Odesláno 20. března 2013 Nahlásit Odesláno 20. března 2013 no teda pokud někdo lítá v UL a nebo balonu a nevidí na zem a horizont, tak by měl jistě zaskočit k notáři a sepasat poslední vůli to jistě... ale víš jak je to s počasím, stane se... :-D
Wanderer Odesláno 30. března 2013 Nahlásit Odesláno 30. března 2013 Na tohle jsem náhodou narazil. Kvalitu článku zas tak posoudit nedokážu.http://www.letiskoholic.sk/letiste/view.php?cisloclanku=2008070003
Martin JJJ Odesláno 1. dubna 2013 Nahlásit Odesláno 1. dubna 2013 Pro "bombarďáky" byly důležité veliké ciferníky, aby byly schopni při světle i tmě zaznamenat odpočet vteřin ke shození + navigace. U stíhačů nevím, v dnešní době co jsem měl možnost vidět, tak nosí kde co, amíci hodně géčka, evropani si potrpí na klasiku v oceli :-)
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se