Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Patřím ještě do generace, která při fotografování strkala hlavu pod černou plentu u dřevěného těla fotoaparátu.

Když jsem dneska prezentoval svoji fotodokumentaci pořízenou digitálním foťákem, byl jsem podroben zdrcující byť i oprávněné kritice (přiznám se, že na fotce nebylo možno na první pohled rozeznat, zda se tam nacházejí náramkové hodinky anebo kostra tučňáka kroužkového).

Proto by mě zajímaly hlavní zásady pořizování makrofotografií hodinek s tím, že bych nechtěl řešit problematiku vyhodnocování historogramu, případně vyvážení bílé.

Spíše by mě zajímalo, jaké používat světlo pro nasvícení, pozadí, případně jak obrázky doladit v grafických editorech. Přivítal bych spíše praktické zkušenosti, příruček a manuálů mám dost.

Odesláno

Paullus - ja hodinky fotim tak kdy mi to vyjde, nekdy za denniho svetla pronikajiciho oknem, nekdy za pomoci lampicky, kdyz se k tomu pres den nedostanu wink.gif Jako zaklad beru rozptyleni svetla, ktere je nekdy prilis silne, tak si muzu pomoci pruhlednym igelitovym sackem pres zdroj svetla (pripadne blesku, ktery ale pouzivam velmi zridka), casto pomoha, protoze hodinky se hodne lesknou, pouziti odrazne desky (nekdy leskle, jindy treba jen bileho papiru), kterou na hodinky usmernis svetlo i z jine strany, pripadne zastinim prostor nad sklickem aby byl na fotografii zretelny cifernik. Casto fotim na nejakem tricku pripadne latce, ktera kontrastuje s barvou hodinek, aby lepe vynikly. Mnohdy na fotaku neni uplne presne poznat jak moc dobre tpo vyjde, tak cvaknu fotek vic a vybiram az na pocitaci.. Co se tyce postprocesovych uprav, tak vzdy doostreni, zmenseni, doostreni, uprava jasu a kontrastu a potahani krivek aby to vypadalo tak jak si preju.

To je asi vse, snad to pomuze wink.gif PS: Jeste nikdy jsem nezkousel pouzit polarizacni filtr, protoze jsem linej ho na fotak sroubovat, ale nekdy ho vyzkousim, jak se osvedci. Jinak velmi dulezitou pomuckou pro me je stativ, bez ktereho bych casto nevyfotil nic, protoze treba fotky strojku, pripadne detaily ciferniku v neprilis silnem svetle si treba i pul sekundy az sekundu reknou..

Odesláno

Paullus - ja hodinky fotim tak kdy mi to vyjde...................

Spiderere díky za informace, zejména ten trik s igelitovým pytlíkem je zajímavý (máš na mysli zřejmě mikroténový sáček, aby světlo bylo difúzní, že ?)

Odesláno

Paullus - tak tak, idealne bez barevne reklamy, pokud neni odraz loga Alberta nebo Penny marketu zamerem biggrin.gif

Pravdou je, že by např. při tvorbě prodejního inzerátu mohly vznikat zajímavé efekty, když by název hodinek byl překryt reklamou z pytlíku.

Už vidím inzerát na prodej hodinek s prodejní cenou několik tisíc euro a na fotografii se místo Constantin Vacheron skví nápis "Kostelecké párky"...

Odesláno

Ahoj Paullusi, nejsem žádný expert na fotografování, ale pár rad ti dát můžu - začni pořádným světlem, nejlepší je denní, nebo různě kombinuj bílé zářivky a další zdroje - hodinky musí být dobře osvětlené, aby nebyly ve žlutém oparu. Za druhé se seznam se svým fotoaparátem...jestli tam máš funkce zoom, macro, nebo cokoli jiného důležité je vždy zaostření...pokud chceš mít hodinky přes celou fotku a objektiv to nedokáže zaostřit, tak použij takovou vzdálenost, aby byl obrázek dokonale ostrý - zbytek můžeš vyříznout či zvětšit třeba ve Photoshopu. No a poslední co mě napadá je (pokud není chyba v ostření, ale foťák prostě neudržíš (příliš dlouhý expoziční čas při nedostatku světla) - je použití stativu a samospouště...jsou to základy, ale dělají divy :-) p.s. těším se na ty tvoje nové Pateky v lepším světle wink.gif zdař K.

Návštěvník YPO
Odesláno

Patřím ještě do generace, která při fotografování strkala hlavu pod černou plentu u dřevěného těla fotoaparátu.

Když jsem dneska prezentoval svoji fotodokumentaci pořízenou digitálním foťákem, byl jsem podroben zdrcující byť i oprávněné kritice (přiznám se, že na fotce nebylo možno na první pohled rozeznat, zda se tam nacházejí náramkové hodinky anebo kostra tučňáka kroužkového).

Proto by mě zajímaly hlavní zásady pořizování makrofotografií hodinek s tím, že bych nechtěl řešit problematiku vyhodnocování historogramu, případně vyvážení bílé.

Spíše by mě zajímalo, jaké používat světlo pro nasvícení, pozadí, případně jak obrázky doladit v grafických editorech. Přivítal bych spíše praktické zkušenosti, příruček a manuálů mám dost.

...jestli jsem Tě svým příspěvkem "nadzvednul" smile.gif tak se omlouvám ...... chtěl jsem tím jen říci,že tak pěkné hodinky by zasloužili lepší fotku....

.... já sám fotím digitálem za pár korun a abych udělal fotku ke koukání tak to dá hodně práce a trpělivosti........

.....jak už psali předchůdci - chce to hodně světla a experimentovat....

Odesláno

Ahoj Paullusi, nejsem žádný expert na fotografování, ale pár rad ti dát můžu ......

Karlossi díky, s tím stativem, to je dobrý nápad, já jsem vycházel z takové švejkovské premisy, že hodinky jsou jako nádraží (tj. nehýbají se a leží na jednom místě), takže stativ jsem považoval za buržoazní přežitek...

Odesláno

...jestli jsem Tě svým příspěvkem \"nadzvednul\" smile.gif tak se omlouvám ......

YPO v žádném případě mě to nenadzvedlo. Jsem poměrně sebekritický a při pohledu na moje foto mě napadá volná parafráze dle Švandrlíkových ČB: "Kdyby to viděl František Drtikol, tak by se z toho co? Tak by se z toho poblil"...

Odesláno

Ahoj Paullusi, nejsem žádný expert na fotografování, ale pár rad ti dát můžu ......

Karlossi díky, s tím stativem, to je dobrý nápad, já jsem vycházel z takové švejkovské premisy, že hodinky jsou jako nádraží (tj. nehýbají se a leží na jednom místě), takže stativ jsem považoval za buržoazní přežitek...

Pokud i ty pri foceni pripominas nadrazi, tzn. stojis a ani se nehnes, stativ netreba biggrin.gif Ale vazne, v interieru chodi casy spis delsi pokud nepouzivas extra svetla nebo zrcadlovku se svetelnym objektivem. Nicmene pri makru musis stejne priclonit abys mel nejakou hloubku pole, takze stativ je IMHO nutny. Vim ze existuji objektivy s Image stabilizer, ale ke Canonu D20, ktery pouzivam stoji s poradnou svetelnosti majlant. A taky vse nezachrani - 1/2 vteriny proste v ruce neudrzis.

Odesláno

[..............Vim ze existuji objektivy s Image stabilizer, ale ke Canonu D20, ktery pouzivam stoji s poradnou svetelnosti majlant. A taky vse nezachrani - 1/2 vteriny proste v ruce neudrzis.

tm.watch, taky dík za rady, ale u mě je problém je v tom, že fotím nějakým Pentaxem, kde jsem při nákupu položil důraz na jeho miniaturnost, nikoli na funkce, takže nějaký stabilizátor u něj nepředpokládám. Na fotky pro běžnou potřebu mi bohatě stačí mobil.

Ale pro zajímavost jsem zkusil svoje nové hodinky naskenovat a výsledek není špatný. Tedy objektivně vzato, je mizerný, ale pořád lepší než moje fotografie....

Odesláno

2 Paullus> asi trochu OT, ale snáď mi bude odpustené. Najprv môj názor - niektoré hodinky si zaslúžia vlastné vlákno a nie len zmienku v "Pochlubte se..." smile.gif

Ako si s nimi spokojný, splnili očakávania? Podľa fotiek sa to ako naozaj vyzerajú nedá odhadnúť. Ten ťah vyzerá, no, nepresvedčivo.

Odesláno

2 Paullus> asi trochu OT, ale snáď mi bude odpustené. Najprv môj názor - niektoré hodinky si zaslúžia vlastné vlákno a nie len zmienku v \"Pochlubte se...\" smile.gif

Ako si s nimi spokojný, splnili očakávania? Podľa fotiek sa to ako naozaj vyzerajú nedá odhadnúť. Ten ťah vyzerá, no, nepresvedčivo.

Maxs, určitě máš pravdu, až se naučím dělat fotky, tak poreferuji o hodinkách víc.

Jinak ten tah samozřejmě není originální, při koupi mi byl předán původní kožený (se signovaným bucklem). Já jsem ale na kožené řemínky alergický, proto jsem jej vyměnil za ten, co je na obrázcích. Je to v podstatě stejný materiál, takže by to nemělo nějak bít do očí...

Odesláno

Nejlepší fotky jsou z terasy za denního světla. Háže to tam takový zajímavý odlesky. Zkoušel jem je i fotit v takovým papírovým válci a nasvícený lampičkama, ale vypadá to tak uměle.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...