Přejít na obsah

Staré šavle a bodáky - aneb sbíráte něco?

JohnnyB

Doporučené příspěvky

jsem jsi to myslel. ale zkusit se to musí. ale je zajímavé, že dýnko je na 1. fotu bílé, když armáda měla červené. byl takový nazor, že je to doktor, nebo veterinář. shodou okolností kamarád před časem sehnal šavli po doktorovi a tam bylo klasický portepe. takže to také padá tato teorie. na portepe je razítko mudr a jméno, tak to je doložené.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• Odpovědi 274
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Tak ty celnické mečíky jsou fantastické. Chvíli jsem na toto téma nenakoukl a co se to tu neobjeví.... Paráda!

EDIT: ale jestli dobře vidím, tak samí lvi a jen dvě lvice. To jsou lvice o tolik vzácnější?

Upraveno uživatelem malda
Odkaz ke komentáři

Trochu mě překvapují ty bambule bez znaku. Moc jsem toho teda neviděl, ale co jsem viděl celníka naživo, tak měl naprosto identické portepee (myslím i od stejného výrobce - prostě dvojče) jako mám na úředníkovi FS - prostě zlatý žalud, zelený krček se zlatě vyšitým lvem a zlatá páska po obou stranách se zeleným pruhem. Dole samozřejmě zelené. Máš čepele značené výrobcem? Mám pocit, že je dělal Zineder, ale většinou neznačil.

No, já mám Československo víceméně komplet (armáda, četnictvo, policie, FS, naopak SLS a VLP nemám - nějak mě tesáky neberou), i když se bojím to slovo "komplet" používat, ale celník je pro mě zakletý... Viděl jsem ho naživo jednou v životě, jinak ne a ne ho sehnat... Jestli jenom v celnících máš tohle, tak raději nechci vidět, co máš jiného:) Fakt smekám!! Na tohle bych mohl čumět od rána do večera a spát s nima i v posteli...

EDIT: Pravopis

Odkaz ke komentáři

Tu novou knížku jsem viděl jen u známého. Škoda, že takhle nejsou zpracované i šavle a kordy. Nemáš náhodou i tu důstojnickou šavli od Zinedera s listy, co vystupují mimo úpony? V předchozích příspěvcích se tady řešila. Ta mi ještě taky chybí.

Odkaz ke komentáři

Mám hlavně kordíky. Z téch lepších šavlí mám šavli NG, důstojníka četnictva, úředníka FS, slovenského důstojníka četnictva, dva armádní kordy - jeden je zdobený. Pak pár běžnějších kousků. Šavle jsem začal sbírat asi před rokem. Myslím Maldo, že se známe osobně, jednou jsem byl u tebe. Ještě když jsi bydlel doma, měl jsi tehdy zlomenou nohu.

Odkaz ke komentáři

No jasně :) Zdravím Břeclav:) Tak to ses pěkně rozjel! Máš to parádní...

EDIT: nechápu, proč mi to při každém postu samo od sebe píše nějaké debilní číslice... Když tu číslici při editu smažu, napíše to jinou...

132
Odkaz ke komentáři

• po 2 týdnech...

Trošku pozdní odpověď, ale přece...

Mám doma to samé a už i tady jsme se shodli, že to je portepee pro důstojníky policie. Řešilo se to v tomto vlákně o pár stránek nazpět.

EDIT: tady to máš přesněji: http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/78902-staré-šavle-a-bodáky-aneb-sbíráte-něco/?p=1311773

Odkaz ke komentáři

• po 2 týdnech...

To první portepee (v té kolekci portepéček) je z aukra, že? Normálně bych řekl rotmistr armády, ale to vyložení dýnka je prazvláštní...začínám pochybovat, že je to originál, už bylo na aukru tuším třetí a opravdu se mi to nezdá....jinak doktor (důstojník armády) měl skutečně dýnko také červené.

post-22454-0-30222600-1427546279_thumb.jpg

post-22454-0-83747400-1427546362_thumb.jpg

Upraveno uživatelem JohnnyB
Odkaz ke komentáři

• po měsíci...

Já už raděj do tohoto vlákna nechodím... Teď jsem po dlouhé době nakoukl a zase mi to zvedlo tlak... Krásná lvice.

Ale ta barva vyložení žaludu se mi nezdá... Nikdy jsem něco takového neviděl.

Odkaz ke komentáři

• po měsících...
  • po 2 týdnech...
  • po měsících...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...