Přejít na obsah

Staré šavle a bodáky - aneb sbíráte něco?

JohnnyB

Doporučené příspěvky

Ahoj Libore, Bohužel, takhle se "upravilo" hodně věcí po německé armádě, s tím se nedá nic dělat. Máš krásný exemplář kordíku pro LW, 1. model. A navíc i se závěsem! Ty hákové kříže (i když to úplně hákové kříže nebyly - neměly konce ramen rovné, ale zahnuté jakoby do kruhu) byly celkem plasticky vyražené a někdy zlacené. Takže bych to rozhodně nechal tak. Nevím, jestli by se našel někdo, kdo by byl schopný to dorýt tak, aby to vypadalo, jak původní ražba. Ostatně, kdyby se ti podařilo sehnat hlavici a příčku jako náhradní díl, jako že se na aukru tyto věci objevují, a nebyl to fejk, nikdo ti nezaručí, že to bude pasovat. Kdo ví, kolik výrobců ty kordíky vyrábělo a jejich výrobky se určitě lišily. I ty samotné kordíky prošly v čase vývojem co do tvaru i materiálu, ze kterého se vyráběly. 

Já bych se ale přimlouval za to, nechat to být tak, jak to je. Sám nejsem zastáncem různých předělávek, dodělávek, nových povrchovek atd. 

Jak se k tomu Tvůj děda dostal, jestli to není tajné?

Upraveno uživatelem malda
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• Odpovědi 274
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

budeš muset koupit ty dva kusy nový...na tenhle prvni model je to trochu složitější...pak to zas bude skládačka

jinak je pěknej,asi bych to fakt prubnul sehnat

Ahoj Libore, Bohužel, takhle se "upravilo" hodně věcí po německé armádě, s tím se nedá nic dělat. Máš krásný exemplář kordíku pro LW, 1. model. A navíc i se závěsem! Ty hákové kříže (i když to úplně hákové kříže nebyly - neměly konce ramen rovné, ale zahnuté jakoby do kruhu) byly celkem plasticky vyražené a někdy zlacené. Takže bych to rozhodně nechal tak. Nevím, jestli by se našel někdo, kdo by byl schopný to dorýt tak, aby to vypadalo, jak původní ražba. Ostatně, kdyby se ti podařilo sehnat hlavici a příčku jako náhradní díl, jako že se na aukru tyto věci objevují, a nebyl to fejk, nikdo ti nezaručí, že to bude pasovat. Kdo ví, kolik výrobců ty kordíky vyrábělo a jejich výrobky se určitě lišily. I ty samotné kordíky prošly v čase vývojem co do tvaru i materiálu, ze kterého se vyráběly. 

Já bych se ale přimlouval za to, nechat to být tak, jak to je. Sám nejsem zastáncem různých předělávek, dodělávek, nových povrchovek atd. 

Jak se k tomu Tvůj děda dostal, jestli to není tajné?

chlapi moc díky za radu..asi to fakt nechám tak...je to pro mě srdeční záležitost...děda,který už nežije mi řekl, že to sebral nějakými mrtvými ss-ákovi..na šavli byla ještě krev...ale nemyslím si, že ho děda zabil...víc nevím...jinak je skoro jak novej...výrobcem byla firma SMF

post-17647-0-67146200-1418481690_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

Určitě si to nech. Je to krásná věc. A zato, komu sloužila, nemůže. Ještě pár starších fotek z doby, kdy jsem měl ještě sbírku na zdi. Jen upozorňuji pro případné odborníky, že bambule jsou občas jinak, než by měly být. Teď už to mám správně, ale nemám aktuální fotky:

post-36202-0-26568800-1418481967_thumb.jpg

post-36202-0-16373000-1418481983_thumb.jpg

post-36202-0-79650400-1418481994_thumb.jpg

post-36202-0-81564500-1418482008_thumb.jpg

post-36202-0-52509700-1418482020_thumb.jpg

post-36202-0-65814400-1418482033_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

Fakt paráda, to máš moc hezkou sbírku :) tady už člověk nepotřebuje jen sběratelské nadšení, ale hlavně prachy......nicméně se čs. šavlí a bodáků nevzdám, do důchodu času dost :D kdyby ti někdo nabízel klidně jen závěsník (2 mi chybí) a portepee (taky 2) a ty bys neměl zájem, víš na koho se obrátit. Předem dík :) jinak přidávám ještě jedno zajímavé portepee, dlouho jsem nevěděl o co se jedná, pak mi pomohl jeden kolega a určil ho jako obecní protektorátní policii - to kdyby jsi věděl o nějaké policejní dvouproutkové šavli :D

post-22454-0-35631300-1418500951_thumb.jpg

post-22454-0-17434400-1418500959_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

Tak u toho porteppe, cos sem dal, bych byl trocu opatrnější. Když se podíváš na 4 fotku mého posledního příspěvku, je tam vidět stejné policejní portepee. Až budu doma, dám ti pořádnou fotku. Je ale v provedení stříbrná/ červená a vyložené červeně. Jinak je ale detailech naprosto stejné jako to tovoje (evidentě stejný výrobce a stejná série).Troufnu si říct, že to tvoje bylo původně stejné, jen vybledlo. Už jsem párkát takhle barevně pozměněné portepee viděl. Sto pro ti to ale nepovím. Každopádně co jsem viděl protektorátní policejní portepee, tak měly modré vyložení žaludu, ale byly zlato modré a měly státní znak na krču...

Jediné portepee pro něco ve smyslu obecní (městské) policie, co mám ve sbírce, je toto:

post-36202-0-43384000-1418502199_thumb.jpg

I v knížce od arms armu je popisované obdobné portepee, jen se znakem Liberce. Tohle by měla být snad Praha, ale nevím to jistě. 

Odkaz ke komentáři

... Ještě bych dodal, že jednu "dvouprutovku" jsem nedávno prodal:( Bylo to to novější provedení s chromovanou povrchovkou. Policejní šavle byly totiž jediné šavle, které se v závěru produkce chromovaly a starší niklované přechromovávaly. Já sám mám jednu původní niklovanou nikdy nepoužitou (nemá žádné policejní značení). Ta je jak nová. Jinak bohužel se policejní služební šavle většinou ve sbírkovém stavu nedochovaly a navíc jich moc není... 

Nedávno jsem sehnal policejní služební šavli se stylizovaným znakem na koši "RČS" a to je možná nejvzácnější šavle, co mám. Hold, policie a finanční stráž se cenní, a to nemluvím o Národní Gardě...

Odkaz ke komentáři

No ona obecní policie za protektorátu měla světle modré výložky, a i portepee bylo zespodu vyloženo světle modrou barvou. Ty proužky, co jsou "zelené" byly původně také modré - jak píšeš ty, světlo dělalo zřejmě své....jinak tvoje portepee jsou moc hezké! Škoda té policejní šavle, tu sháním delší dobu, opravdu se jich moc nedochovalo :( na fotce posílám předka vrchního strámistra (zde ještě s nižší hodností) a na druhé dalšího předka, který sloužil u st. policie v Praze. Mít tak tu šavli po něm.... :)

post-22454-0-63519100-1418504287_thumb.jpg

post-22454-0-37472700-1418504373_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

Tak to je super, že máš takové předky! A buď v klidu - můj praděda byl v lebgarde v Schonbrunnu. Zůstala po něm uniforma, dokumenty, všechno. Jen děda to někdy v 70tých letech někomu dal. Na zabití. 

U toho tvého portepee mě ještě napadlo, že by to spíš mělo být portepee pro letectvo. Jestli se teda na žaludu střídá modrá (co vypadá jak hnědá) a stříbrná a dole je taky modrá. Je popsané i v knížce a viděl jsem jej naživo. Občas se objevují a jsou celkem vzácné. Letectvo totiž nosilo šavle do doby, kdy se zavedly kordíky, a to bylo až na přelomu 30tých let. Většina leteckých kordíků, co jsem viděl, měly přejímací značky z třicátých let. Mrkni do knížky od ArsArmu (jestli ji máš - pokud ne, je je stažení v pdfku na ulož.to) a u jedné rakouské předělávky je to portepee přesně tak popisované. Já ho ale nemám. 

Ta obecní policie se mi pořád nezdá. Nikdy jsem o něčem takovém neslyšel. Pochopitelně vyloučit to ale nemůžu. Taky nevím všechno, ale už jsem viděl stovky prvorepublikových šavlí. Žádný vzor šavle pro obecní policii určitě neexistuje. Jednou jsem viděl šavli s košem od firmy Zineder Vrkoslavice, a ta měla na koši nanýtovaný městský znak a jméno nějakého města. Už bohužel nevím, jakého. Viděl jsem to jednou... 

Šavli vz. 29 taky nemám. A to mám ten kombinovaný závěsník na bodák/šavli... Ty prachy se mi za ni prostě dávat nechce...

Odkaz ke komentáři

asi bys jí měl vyměnit...a nemyslím tu šavli :D ....no tam v té knížce je to sice popsáno (mimochodem jsou tam chyby), ale bude to ta protektorátní, letectvo mělo tmavší modrou, městská tu světlejší...ale na 100% to je, když to dohledáš v dobové literatuře - věstníku a to se mi zatím nepovedlo ;)

Odkaz ke komentáři

Fakt tomu s tou modrou pro obecní policii nevěřím. A jak už jsem psal, policejní porteppe měly na krčku vyšitý státní (v případě městské policie městský) znak. Státní znak neměly jen ty první portepee pro služební šavle jako mám já. U kordů měly zásadně státní znak. A barvu výložek bych do toho taky moc nepletl - jen namátkou: Výložky armády hrály všemi barvami, přitom portepee byly zásadně červené (mimo letectvo), NG měla taky zelenomodré výložky a přitom portepee byly červené atd. Naproti tomu protektorátní státní policie měla červené výložky a naopak portepee bylo zlato modré (se státním znakem).

Ostatně, to moje portepee červenozlaté je taky městská policie a je dole červené a v knížce je popsané portepee pro policii Liberec a je taky dole červené. To světlejší/tmavší není moc směrodatné. Mám cca 20 porteppe, které jsou dole vyložené červeně a ty odstíny jsou od skoro oranžové až po tmavě červenou. Čas dělá divy... A nejvíc vybledávaly zeleně vyložené portepee pro finanční stráž. Mám jich několik a jedno je skoro bílé. Takže na 99% si troufnu tvrdit, že tvoje portepee je portepee pro letectvo z konce dvacátých let. Takže celkem rarita!

Jinak palec nahoru zato, že se snažíš všechno kompletovat! Nedávno jsem byl u sběratele, který se chlubil tím, že má 350 šavlí. Větší šrotiště jsem ale neviděl... Z těch jeho 350 (reálně tak 200) bylo v ucházejím stavu asi dvacet...

Ještě jedna fotka co jsem vyhrabal, předpokládám, že poznáš, o co jde:

post-36202-0-91871700-1418543366_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

Já bych se tomu ani nebránil - letectvvo by bylo fajn, ale ten kolega, co mi to takto určil se opírá o "Oběžník ministerstva vnitra ze dne 12. ledna 1940 č. B-2789-3/1-40 P a dle směrnice upravující stejnokroje pro úředníky policejní a pro zaměstnance určené pro výkon policie bezpečnostní." kde to prý je. Já tento oběžník nemám, tak nevím. No jasný, tak musí to nějak vypadat a já jsem na tohle celkem puntičkář :)

Důstojník financů :) měl jsem uniformu :/

Odkaz ke komentáři

Já ti sem poustnu ještě jednu fotku protektorátního policejního portepee. Měl jsem ho dlouho doma, ale pak jsem jej pustil - upevňovací páska k němu nepatřila. Tak jestli to má někdo opřené o směrnici, tak to je jiná liga. Moc se mi ale nechce věřit, že by existovala jednotná úprava stejnokrojů obecních policií, když tyto byly v režiji měst. Ani dnes nemáš nednotnou úpravu jejich vybavení. Tak z toho vycházím...

Jinak ta bambule je pro zřízence FS, úředník (důstojník) FS měl portepee zlato zelené. Mám doma komplet úředníka i se zlatozeleným postrojem. Ale mám tady jen fakt hnusnou fotku.

Tady máš to, o čem jsem psal. Hlavně tam píšou o SVĚTLEMODRÉM suknu...

post-36202-0-62744600-1418566957_thumb.jpg

Prostě věřím tomu, že máš letecké portepee, což ze sakra rarita. Já osobě vím o dvou. Jedno mi uteklo před lety na aukru, a jedno má jeden sběratel, kterého znám. U obou je spodek modrý, žalud opletený střídavě dvěma stříbrnýma a dvěma modrýma proužkama a zbytek stříbrný. Gratuluju!

Odkaz ke komentáři

Máš pravdu, skutečně zřízenec, jsem to popleta. Na aukru byla předělávka z RU šavle - tedy důstojník. Posílám v příloze.

Já o tom vím, v té knížce jsem o tom četl :) ale nějak se mi tomu nechce věřit, ten co mi to portepee určil, je docela machr a navíc mi toto určení potvrdil i pan Mgr. Miroslav Spurný, který napsal: "Třapec, který jste přiložil na fotografii je z období protektorátu a správně jste určil obecní výkonnou policii. Podle provedení byl určen pro velitele stanic." Nicméně je v tom trošku nepořádek. Tak opravdu nevím.... :) Jedno zlaté portepee s modrým dýnkem bylo rovněž na akru - zase posílám.

post-22454-0-94772600-1418569303_thumb.jpg

post-22454-0-29008600-1418569312_thumb.jpg

post-22454-0-26016400-1418569446_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

Tak to se nebudu hádat. Ale stejně bych to spíš viděl na to letectvo. 

Jinak podle všeho na všech třech fotkách je úředník finanční stráže. Pokud se týká těch prvních dvou fotek, přesně takové portepee mám na své šavli já - zlaté, zelený krček se znakem, páska se dvěma zelenými pruhy po stranách a dole taky zelené. Fotka podle mě zkresluje. Co by jinak dělal státní znak na armádní šavli? Škoda, že není fotka koše z přední strany. Pokud je tam pětidílný znak, jako na třetí šavli, je to jasné.

No a ta třetí fotka je taktéž úředník FS, ale to portepee úplně podle předpisu není. Mělo by být jako na té první šavli.  Naopak postroj je přesně podle předpisu - páska zeleno zlatá a uprostřed trikolóra. 

EDIT: tak já sem tu hnusnou fotku dám:

post-36202-0-48078100-1418570143_thumb.jpg

... fotky jsou tak deset let staré. Obě šavle už jsem vyměnil za šavle v bezvadném stavu. 

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...