Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Nazdar, tak mě napadlo zeptat se vás, jestli máte stejnou úchylku jako já, která se týká toho, že když si seřídím hodinky na přesný čas, tak mě musí korespondovat postavení vteřinovky s minutovou ručičkou, tzn. když vteřinovka ukazuje celou minutu, tak minutovka taky musí ukazovat přesně na čárku, která značí minutu (pokud na hodinkách je značená, samozřejmě), když ukazuje vteřinovka např. 30 vteřin, tak MUSÍ být minutovka přesně mezi čárkama atd. Když to tak není, tak dostávám tik do oka. No a pak mě neskutečně tím pádem irituje, když se kouknu na stránky mojich zamilovaných Omeg a Hamiltonů a tam nafocené hodinky z katalogu vesele ukazují např. 30 vteřin, ale minutovka ukazuje na čárku celé minuty.

Vím co chcete říct, Chocholoušek ... :suicide_anim:

Only

Odesláno

Buď v klidu, jsem na tom stejně. Bohužel se to daří po celém obvodu jen u málo hodinek, asi hraje nějakou roli záběr kol. Potom čumím na hodinky z 5 cm a hledám kompromis, žena si při tom ťuká na čelo.

Odesláno

Jsem na tom stejně, ale považuji to za normální, pokud mají hodinky sekundovou ručičku (jednotka pro měření času je sekunda). Prostě to tak musí být... přece z principu, ne? Sekundová ručička má ukazovat čas modulo 60 sec, protože minutová dává příliš hrubou představu o přesném čase - sekundová tedy reprezentuje jenom jiný pohled na tentýž čas (např. jako je u různých map jiné měřítko, polohy objektů ovšem musí souhlasit).

Mám jinou úchylku - u qartzových hodinek mě irituje, že sekundová ručička skáče velmi často úplně mimo indexy - leckdy jsou i v quartzu velmi pěkné hodinky, ale z tohoto důvodu si je nekoupím, protože to je prostě takové barbarské :)

Návštěvník Kamil
Odesláno

Asi to máme všichni, já si dokonce beru hodinářskou lupu, aby to sedělo úplně přesně.:)

Odesláno

Tak to jste mě opravdu udělali radost, protože jsem se začal o sebe trochu bát (vzhledem k tomu, že na zmiňovaných stránkách Omegy a Hamiltonu si s tím nelámou hlavu). Děuju klucka. Only.

Návštěvník tolja
Odesláno
Nazdar, tak mě napadlo zeptat se vás, jestli máte stejnou úchylku jako já, která se týká toho, že když si seřídím hodinky na přesný čas, tak mě musí korespondovat postavení vteřinovky s minutovou ručičkou, tzn. když vteřinovka ukazuje celou minutu, tak minutovka taky musí ukazovat přesně na čárku, která značí minutu (pokud na hodinkách je značená, samozřejmě), když ukazuje vteřinovka např. 30 vteřin, tak MUSÍ být minutovka přesně mezi čárkama atd. Když to tak není, tak dostávám tik do oka. No a pak mě neskutečně tím pádem irituje, když se kouknu na stránky mojich zamilovaných Omeg a Hamiltonů a tam nafocené hodinky z katalogu vesele ukazují např. 30 vteřin, ale minutovka ukazuje na čárku celé minuty.

Vím co chcete říct, Chocholoušek ... :suicide_anim:

Only

Žádnej Chocholoušek, já to dělám taky.

Odesláno

A teď mě napadla ještě jedna otázečka. Jak to děláte vy, myslím to seřízení, aby to běhalo přesně spolu (vteřinovka s minutovkou) ? Ptám se proto, že např. moje Hamiltony Aviation (http://www.classybrand.com/watches/watch_fs.asp?brand=Hamilton&pid=H76515523 - ETA 2894-2) mají trochu vůli při seřizování času. Takže když mám zastavenou vteřinovku na 60 a nastavuji minutovku na čárku (celou minutu) tak cítím v korunce nepatrně jakoby volný chod (ale ručka minuty se pořád hýbe) a teprve když pomalu hýbu jedním nebo druhým směrem, tak začnu cítit malinko větší odpor, jak začnu otáčet celým strojkem. Přirozeně je to součtem všech vůlí v soukolí, která se dalším pohybem vymezí. Ale otázka zní, jestli tu vůli vymezujete proti směru točení strojku (a nebo naopak), tzn. že ručku minuty postavíte na čárku a je to zrovna v momentě, kdy už by další pohyb korunkou začal být ten tužší, co by už unášel celé soukolí strojku a nebo to necháte třeba i uprostřed té vůle. Jedná se o to, že když se pak strojek zatlačením korunky odjistí-spustí, tak jestli chvíli strojek a tím i vteřinovka neběží "naprázdno" a až po vymezení vůlí nezačne unášet i minutovku. Tím pak samozřejmě nedosáhneme toho, aby se potávala vteřinovka s minutovkou na celé minutě.

Uffffffff! Chápete jak to myslím? Only.

Odesláno
Minutovka by jednoduše měla korespondovat s vteřinovkou. Nevím o jaké úchylce to mluvíš... ;)

Tak to přece má správně být. Taky nevím, co je na tom divnýho.

Odesláno
Asi jsem to vlákno nějak nepochopil :(

Prostě při seřizování času počkám, až je vteřinovka přesně na indexu 12 a nastavím minutovku.

Operace asi na 3 sekundy. Déle mi to netrvá :)

ˇUchylka by byla a dost velká,kdyby ti to bylo jedno.A v tom případě bych doporučoval léčbu na některém setkání členů chronomagu :thumbsup_anim:

Odesláno

To je přece základní návyk ze školy. Napřed přečíst, kolik ukazuje hodinovka, kolik minutovka a pak přičíst, kolik vteřin ukazuje vteřinovka. Když to tak není, tak čas není korektní. Navíc, jestli si dobře vzpomínám, od první třídy jsem celé hodiny někdy nezáživné výuky sledoval běh ručiček na svých hodinkách. Ne proto, abych hlídal, kolik je hodin, ale proto, abych mohl obdivovat, jak tam ty ručky makaj. A když měl někdo z kluků hodinky, který ještě k tomu nahlas tikaly, třeba přes tři lavice, tak byl největší frajer. Prostě, není to Choholoušek, ani žádnej tik, je to naprosto logická klukovská potřeba. Holky to nemaj, protože vyrostly s hodinkami bez vteřinovky. Oč je tedy jejich život chudší!

Jo a ty co nahlas tikaj. Táta měl doma jedny "švýcary" zn. Orion. Tikaly jak o život, protože měly kolíčkovej krok a plechový dýnko, takže zvuk dobře rezonoval. Aby mi je půjčil, něžně jsem rozbil svoje Primky a on mi je pak půjčil a já byl king. Tedy do té doby, něž jsem s nimi před Vánoci lovil kapry v kádi. Z hodinek bylo akvárium a já věděl, že mě táta zabije. Tak jsem je doma rozebral, na kamnech vysušil a složil. To byl můj první hodinářský pokus, bylo mi tehdy 10 let. A pak už se to vezlo....

Omlouvám se za dodatek mimo téma, ale vzpomínky jsou silnější....

Odesláno

Tak to se mě ulevilo.

A další otázka je: kouří někdo z vás dýmku? Oblíbená značka?

Miluji Peterson a Stanwell.

Only.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...