Přejít na obsah

vhp Longines - 0 jewels?


JMK

Doporučené příspěvky

Zamýšlím se nad koupí nového modelu Longines z řady Conquest. Jde o ty nové VHP (Very High Precision).

Podle specifikací jsou na úrovni +5 -5 sec/rok což je na úrovni GS a Chronomasterů. Vypadají taky pěkně a stojí o hodně méně.

 

Při procházení infomací na Googlu jsem narazil na dost zajímavou (a pro mne zarážející) věc.

Použitý strojek ETA E56.111 nemá podle oficiálních informací od Longines i ETA žádné šutry.

Měl jsem vždycky pocit že slušnějíší quartz má taky pár kamínků mít. Nebo jsem mimo?

Nejsem v tomhle vůbec znalej ale trochu mne to odrazuje.

 

Mají super fíčury jako stand-by mode který šetří baterii když člověk chce, nebo zajímavě řešenou odolnost proti magnetismu a nárazu.

Také díky "smart crown" se dá posouvat čas o hodinu tam a zpět bez nutnosti zastavovat chod a k tomu perpetual calendar na dobu dlouho po mé smrti.

 

Rozptýlí někdo znalý mé obavy? Říkám si aby to nebyla hračka na tři roky a pak aby to nebyla oprava za opravou.

Mám automaty Longines master collection 10 let a nebyly s nimi nikdy problémy. Naprosto spolehlivé hodinky.

Takže Longines věřím a říkám si že by si nedovolili nějaký selhání v podobě vypuštění nespolehlivých hodinek.

 

Ale není tady v těch VHP moc fíčur které zkrátka budou zlobit po pár letech? A co ta absence šutrů?

 

Je to opět dilema hodné zdejšího fóra:-D

 

H

Upraveno uživatelem JMK
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tedy z meho lajckeho pohledu, neco kde se nemusi resit ruzne treni a odpory a vysoka presnost soucastek ktery ovlivnuje chod jako u mechanik, tak osobne neco co je rizeno presnymi elektrickymi impulzy osobne zadne ulozeni kol a soucastek v kamenech nepotrebuje a jde jen o marketing.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No dvě pěkný odpovědi mezi kterými osciluje můj pohled:-)

 

Buď je to zkrátka řízeno elektronikou tak k čemu řešit tření. Vždyť quartz vydrží léta letoucí bez servisu takže proč by neměl termo-kompenzovaný běžet stejně dobře?

 

Nebo tam narvali bůhví co a v záručáku bude povídačka o tom jak mám každý dva roky běžet do servisu a tam mi vymění plast za plast a naúčtují 30%  ceny hodinek. Na druhou stranu u mechanik po deseti letech na servisu to u lepších hodinek taky není levné.

 

Tak jak to je? :-D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kamenné uložení, jinými slovy ložisko, má své opodstatnění u všeho, co se točí a dochází k tření, tedy i u quartz strojku. Je přeci potřeba nějak zpřevodovat otáčení krokového motoru na minuty a hodiny ne? Jako jasně, může to být uložené "nasucho" ale to bych čekal spíš u low-endu. Možná jde o nějakou inovaci...

 

Jinak u tohoto kalibru si dej bacha na výměnu baterie. Pokud to z nějakého důvodu nestihneš v během EOL indikace, musí se poslat do fabriky, aby nastavili kalendář. Ten je přednastavený do roku 2400, ale pokud se baterka totálně vybije, dojde k resetu a není možnost uživatelské korekce...jako například u Citizenu. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak se mi podařilo vygooglit více. Každá ručka má vlastní motor takže tam není co převodovat. A s tou baterkou je to tak že když to nestihnu v eol indikaci uspí se ručky na 12 a pak mám půl roku na výměnu baterky.

 

Začínají se mi líbit. Viděl jsem i video jak se zastaví a vyčkají u magnetu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zajímavý strojek. Chronograf má dokonce pět samostatných motorů. Na obrázku vypadá hezky. Takže myslím že jsem téměř rozhodnutý. Zkoušel jsem je dnes v Praze - modrou verzi 41 mm. Na ruce vypadají perfektně. A děsně se mi líbí představa že nebudu muset nikdy nařizovat a starat se o datum. Jen dvakrát do roka posunu o hodinu bez nutnost zastavit. Po dvou třech letech bych je třeba mohl seřídit na správný čas:-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Taky mne to napadlo ale styděl jsem se tam před obecenstvem fotit si to. Čurání když za mnou někdo stojí dám ale přiznat se k chronomagorismu je těžký. Bylo tam následující obecenstvo (Bechyně ve Štěpánký naproti finančáku).

 

Byl tam pán co nechával spravovat hodinky "našemu panu šéfovi" chudák takovej poslušnej evidentně se cítil trapně že nosí milostpánu Omegy do opravy a byl na pohled spíš chudší. Bylo mi ho trochu líto. Byl to takový ten typ hajnýho z Krakonošových večerníčků.

 

Pak nějakej dědula co mu slečna zrovna říkala že jeho Seika nejdou ani po výměně baterie a že je neservisují ale dá mu kontakt na servis. Načež prohlásil trochu načuřeně ať mu prodaj baterku jako že si je "rozchodí sám". Slečna se udržela a slušně mu jí prodávala.

 

A pak jakási paní co čekala až bude obsloužena.

 

Takže jsem je dal na ruku. S moc příjemnou paní prodavačkou a trošku méně znalým kolegou prohodil pár slov o tom že se Longiny povedli. Že mají přesnost jako GS ale za menší cenu. Že se hodí skoro ke všemu. No a pak jsem trochu rozrušen podivným pocitem z toho servilního hajnýho odešel na FÚ.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Heleď když jde o hodinky, tak se nenech rozhodit :-). Neříkám, rozložit si tam improvizovaný fotoateliér a začít blejskat, ale cvak mobilem snad není problém :-). Škoda, sám bych na ně byl zvědavý. Jestli je pořídíš, nahoď fotky.  

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...