Přejít na obsah

Barvení číselníků fluorescenční barvou

Doporučené příspěvky

Konečně jsem se po dlouhé době rozvažování a amatérského experimentování odhodlal natřít nějaké číselníky z hodinek Prim fluorescenční barvou.

Použil jsem NoctiLumina a to zelený pigment G8UF. UF jako Ultra Fine, to znamená s nejmenšími částečkami. Nesvítí sice tak dlouho a intenzivně jako ty s většími částečkami, na druhou stranu se tím lépe pracuje a nevytváří hrbolatý povrch.

Nejdřív jsem zkusil natřít poničený číselník z hodinek Prim Sport a výsledek vidíte vpravo. Nic moc, nakonec nemám zkušenost v barvení a popravdě ani s jemnou mechanickou prací. Nicméně jsou to poměrně široké plošky, a jsem vlastně docela spokojen. Povlak je poměrně sklovinovitý, příště bych zkusil přidat o něco méně pojiva a o trochu více ředidla.

Mnohem zajímavější je letecký číselník. Ten jsem nebarvil sám, nicméně jsem požádal svou drahou polovičku. Jelikož středním vzděláním je restaurátorka (a nyní se učí animaci :) ), tak jsem jí dost věřil, a nechal jí pracovat rovnou, aniž by si vlastně jakýkoli číselník zkusila či před tím pracovala s touto barvou. Kreslila nejdřív korekčním štětečkem, ale pak přešla na obyčejné dřevěné párátko, což je pro toto lepší volba. S výsledkem jsem velmi spokojen, ještě je třeba doplnit nějaký černý lak, který odpadl při odstraňování fluorescenční barvy (ředí se organickým rozpouštědlem, které naneštěstí rozpouští i lak číselníku), nicméně to by neměl být problém. Pak bych ještě rád sehnal odpovídající ručky, také je mírně dobarvil a nechal hodináře to vsadit do pouzdra s kalibrem 68 (či 64). Jistě, vhodnější by bylo to na 69, ale to víčko na Sporty Automaty mi nesedí moc dobře na ruce.

Všimněte si, že fluorescenční je i rámeček na číslo, to byl výborný nápad mojí drahé polovičky :)

post-6998-1255990058.jpg

post-6998-1255990063.jpg

Při malování jsme ještě zvládli několik ruček, některé dopadly dobře, jiné hůře a nejhůř dopadla sekundová ručka, která někam zapadla, už jí asi nenajdu. Čest její památce!

Pro pobavení přikládám mé zcela první barvící pokusy, kdy jsem ještě ani nevěděl, jak pořádně namíchat barvu :)

Tenhle pigmet je G7 s většími částečkami, je to zrnitější, ale svítí lépe a více. Ještě zvážím, co nakonec použiju na číselník Prim Sport I.

Rozhodně bych rád ještě něco zkusil s lunetou na Prim Sport 2, jeměnší pigment udělá lepší práci a navíc je to v organickém pojivu, které je poměrně odolné vůči otěru.

post-6998-1255990068.jpg

post-6998-1255990074.jpg

Trochu mi neladí na fotkách barevná rovnováha, nicméně v reálu je barva v inaktivní stavu více blízká bílé, než co je standardně na Primkách. A to mám ještě WG3F pigment, který je extra bílý.

A jelikož jsem člověk šetřivý, tak jsem zbytek barvy napatlal na niť v řemínku hodinek a ještě na přesku, jen taková legrace :)

post-6998-1255990492.jpg

Zvláštní poděkování Karlosovi za morální podporu a ocenění této práce - dík :)

Upraveno uživatelem Biges
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pěkné. Musím říct, že máš docela šikovnou polovičku. Sám bych se do toho určitě nepouštěl, taky nejsem moc zručný a určitě by to dopadlo příšerně.

Ale teda ten fluorescenční rámeček datumovky, niť a přezka :gora:

To už by jsi rovnou mohl na řemen napsat tou barvou svoje jméno aby jsi přes noc nezapomněl jak se jmenuješ ;)

Upraveno uživatelem Jay Doll
Odkaz ke komentáři

Návštěvník Martin Kabat
Konečně jsem se po dlouhé době rozvažování a amatérského experimentování odhodlal natřít nějaké číselníky z hodinek Prim fluorescenční barvou.

Použil jsem NoctiLumina a to zelený pigment G8UF. UF jako Ultra Fine, to znamená s nejmenšími částečkami. Nesvítí sice tak dlouho a intenzivně jako ty s většími částečkami, na druhou stranu se tím lépe pracuje a nevytváří hrbolatý povrch.

Nejdřív jsem zkusil natřít poničený číselník z hodinek Prim Sport a výsledek vidíte vpravo. Nic moc, nakonec nemám zkušenost v barvení a popravdě ani s jemnou mechanickou prací. Nicméně jsou to poměrně široké plošky, a jsem vlastně docela spokojen. Povlak je poměrně sklovinovitý, příště bych zkusil přidat o něco méně pojiva a o trochu více ředidla.

Mnohem zajímavější je letecký číselník. Ten jsem nebarvil sám, nicméně jsem požádal svou drahou polovičku. Jelikož středním vzděláním je restaurátorka (a nyní se učí animaci :) ), tak jsem jí dost věřil, a nechal jí pracovat rovnou, aniž by si vlastně jakýkoli číselník zkusila či před tím pracovala s touto barvou. Kreslila nejdřív korekčním štětečkem, ale pak přešla na obyčejné dřevěné párátko, což je pro toto lepší volba. S výsledkem jsem velmi spokojen, ještě je třeba doplnit nějaký černý lak, který odpadl při odstraňování fluorescenční barvy (ředí se organickým rozpouštědlem, které naneštěstí rozpouští i lak číselníku), nicméně to by neměl být problém. Pak bych ještě rád sehnal odpovídající ručky, také je mírně dobarvil a nechal hodináře to vsadit do pouzdra s kalibrem 68 (či 64). Jistě, vhodnější by bylo to na 69, ale to víčko na Sporty Automaty mi nesedí moc dobře na ruce.

Všimněte si, že fluorescenční je i rámeček na číslo, to byl výborný nápad mojí drahé polovičky :)

post-6998-1255990058.jpg

post-6998-1255990063.jpg

Při malování jsme ještě zvládli několik ruček, některé dopadly dobře, jiné hůře a nejhůř dopadla sekundová ručka, která někam zapadla, už jí asi nenajdu. Čest její památce!

Pro pobavení přikládám mé zcela první barvící pokusy, kdy jsem ještě ani nevěděl, jak pořádně namíchat barvu :)

Tenhle pigmet je G7 s většími částečkami, je to zrnitější, ale svítí lépe a více. Ještě zvážím, co nakonec použiju na číselník Prim Sport I.

Rozhodně bych rád ještě něco zkusil s lunetou na Prim Sport 2, jeměnší pigment udělá lepší práci a navíc je to v organickém pojivu, které je poměrně odolné vůči otěru.

post-6998-1255990068.jpg

post-6998-1255990074.jpg

Trochu mi neladí na fotkách barevná rovnováha, nicméně v reálu je barva v inaktivní stavu více blízká bílé, než co je standardně na Primkách. A to mám ještě WG3F pigment, který je extra bílý.

A jelikož jsem člověk šetřivý, tak jsem zbytek barvy napatlal na niť v řemínku hodinek a ještě na přesku, jen taková legrace :)

post-6998-1255990492.jpg

Zvláštní poděkování Karlosovi za morální podporu a ocenění této práce - dík :)

Velmi zajímavé a inspirující! Uvažuji něco podobně animálního udělat skládačce Prim leteckých a dát je do nerezu na nošení v extrémních podmínkách. Lepší ale asi bude ten zrnitější pigment,nanesl by mi ho tam šikovný hodinář-kamarád,jen nevím jak by to dopadlo s těmi ručičkami a armovacím kroužkem. Ta barva úplně překryje zelený nátěr tak,že by bylo možné použít ručičky s méně vzácným světlějším zabarvením? Tadle věc u leteckých Primek a to,že potmě vůbec nesvítí mi na nich dost vadí. Orignální vojenské jsou na tom v tomto ohledu lépe Bigesi? Nevíte? Já je nemám. Díky.

Odkaz ke komentáři

@Jay Doll

Řemínek za pár desísek korun od Mavexu, luneta otřená... zábava k nezaplacení :)

@Martin Kabat

No jak jsem psal, u té organicky ředěné barvy je průhledné pojivo. Když se ho dá relativně více, je výsledná vrstva poloprůhledná, takže je pod ní vidět původní nátěr.

Standardní barva používaná hodináři je, pokud vím, vodou ředitelná. Což má svoje výhody i nevýhody.

Původní letecké číselníky Prim rozhodně nejsou fluorescenční... kde to je... hmm...

http://www.prim.cz/novinky/PRIM-pro-letectvo

"Když byla konstrukce hotova, ukázalo se, že největší problémy jsou s nanášením radioaktivní barvy, která již byla v té době zakázána.

Pro aplikaci této barvy by se musel postavit speciální dřevěný srub, jehož cena by se musela promítnout do ceny hodinek. Problémy však byly i se samotnou aplikací, protože barvu bylo potřeba nanášet nasliněným štětcem.

V otázce aplikace radioaktivní barvy se zkoušela spolupráce se zahraničními dodavateli z Anglie, Švédska, ale i tam se to ukázalo jako problematické řešení.

V té době již existovaly reflexní barvy, které při alespoň minimálním světle dokázaly světlo odrážet, a tak se začala diskutovat otázka nutnosti radioaktivní barvy.

Jedinou nevýhodou reflexní barvy bylo, že neměla jakýkoliv doznívající efekt, tedy schopnost akumulace a následného vyzařování světla. Z ekonomických důvodů a také z důvodu závislosti na devizách bylo nakonec rozhodnuto o upuštění od tohoto požadavku. V kabině se ale používalo ultrafialové světlo, které kontrast číselníku dostatečně zvětšovalo."

Odkaz ke komentáři

Konečně kutilské téma.

Svítí dost dobře, taky bych trochu té fluorescenční barvy doma využil.

Barva se dá objednat zde. Je to jedno z mála míst, kde se dají koupit barvičky v malém, začátečnická sada vyjde na nějakých 40 dolarů + 12 dolarů za "pomalé" poštovné = ~1000 korun. To není nijak závratné. Vodou ředitelná fosforová barva se dá objednat v Mavexu za ~200-300 + 100 pošta. Objednávají jí z Německa.

Jinak problém není ani tak s barvou, to bych moch věnovat, jako spíš s pojivem, kterého je v malé lahvičce sakra málo a vzhledem k její velikosti a viskozitě nelze přelévat (kapátko to také nebere). Takže pro náruživější barviče doporučuji právě větší lahvičku pojiva. Ze své zkušenosti mohu říci, že utrácet za NoctiStar je zbytečné, je sice světlejší, ale v praxi se to skoro ani nepozná. Leda chcete jó bílý pigment.

Odkaz ke komentáři

A na první pokusy, nebo na hraní, se dá levně koupit i v Parexu:

204590 Fosforvá barva přírodní 2g 133.0000

204591 Fosforvá barva zelená 2g 167.0000

O tomhle tu někdo psal a nevyjadřoval se zrovna lichotivě. Ale co já vím, třeba je to bezva :) V nabídce to má i Mavex, berou to z Německa... Beco Technic:

post-6998-1256249480.jpg

Také jsem o ní uvažoval, ale nenašel jsem jakékoli reference, na thewatchforum.co.uk na můj dotaz nebyla jediná reakce. Tak jsem raději zvolil NoctiLuminu, o které jsem přeci jen něco našel, navíc výrobce/prodejce byl velmi ochotný a barvy dále zdokonaluje, vyrábí nová pojiva atd.

Nicméně hodinář mi touhle barvou natře ručičky, tak to proovnám s ručičkami natřenými NoctiLumina G8UF.

Je to hodne , na druhou stranu se LUMTEC chlubi tim ze jejich barvy zari nejvice....

To se chlubí každá firma. Není problém něco nafotit tak, že to září jak blesk. Hlavní je UV světlo, po pár minutách barva svítí jako ďas.

A kdyžtak to lze ještě zvýraznit v běžném grafickém programu. Ale pokud se někdo cítí na to experimentovat a investovat ~53 dolarů s poštovným, tak proč ne :)

NoctiLumina:

therelumerSM.jpg

20atmospheresblogSM.jpg

bobthayerSM.jpg

Co jsem fotil bylo nasvíceno několik desítek sekund pod obyčejnou malou zářivkou ve stolní lampě, ještě navíc tónované do žluté.

Mohu říci jen tolik, že v porovnání s barvou na Primkách je NoctiLumina mnohem lepší, hlavně ta s většími krystaly svítí mnohem déle.

Upraveno uživatelem Biges
Odkaz ke komentáři

To se chlubí každá firma. Není problém něco nafotit tak, že to září jak blesk. Hlavní je UV světlo, po pár minutách barva svítí jako ďas.

A kdyžtak to lze ještě zvýraznit v běžném grafickém programu. Ale pokud se někdo cítí na to experimentovat a investovat ~53 dolarů s poštovným, tak proč ne :)

Tak to souhlasim , cena je vysoka... Seiko ma dobre barvicky, ale to asi svoji Superluminovu ( nebo jak se jmenuje ) neprodava.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...