Přejít na obsah

ramon

Členové_50
  • Příspěvky

    1 592
  • Registrace

  • Přítomen

Vše od uživatele ramon

  1. Naco měnit celej stroj, řekl bych že potřebuješ jen vyměnit tohle https://www.ebay.com/itm/403680116951
  2. Ty zuby se nelámou tak že odpadnou, jen se zohnou. Jedině se může stát, že to tam bude drhnout a zastaví se chod, jinak se nic nepoškodí. Pokud není díl, tak se to dělá, že se to kolečko vyndá a provozuje se to bez něj.
  3. Při tom seřizování jsi zřejmě zlomil čep setrvačky.
  4. Nejspíš je hřídel dělená, v určité poloze natočení korunky půjde vytahnout stroj z pouzdra ven aniž bys korunku vytahoval. Případně prozkoumat jestli není něco na stlačení v tom prostoru mezi ciferníkem a pouzdrem. Nebo korunka vytrhávací. Začal bych od té první možnosti a potom dál.
  5. Jen tak pro odlehčení, když jsem ty Primky měl, tak si vzpomínám, že v návodu jasně stálo "s nepraskajícím perem"
  6. Řekl bych, že jsi serval tohle, tak vyměnit. https://welwynwatchparts.co.uk/products/seiko-7s26-7s36-date-driving-wheel
  7. Hele čistil jsem to několikrát, jestli myslíš jestli to při natahování točí rotorem, tak netočí, a nechci zbytečně kupovat díly, tak se snažím napřed zjistit v čem je problém.
  8. Měl jsem v ruce ještě jedny naprosto stejné hodinky a rozdíl je obrovský, tak nějaká chyba tam musí být.
  9. Přátelé, řeším tento problém u ETA2789, i když je pero úplně vypuštěné, jde ruční nátah velmi ztuha. Po sejmutí automatické nástavby se mi nátah jeví o dost lépe, tak nějak normálně. Projevuje se tak opotřebení reverzních kol? Nic jiného mě už nenapadá, je to čisté a namazané.
  10. Tady nad tímto mi zůstává rozum stát. Mám doma řadu hodinek přes 50 let starých, některé i 70 let a celkem je na nich mnohdy vidět že byly celkem fest nošený a nikdo je moc neopečovával servisem, a pořád chodí s původními díly. A někdo dokáže za 10 let doprasit strojek že je základna na výměnu? Jak se to může podařit? Napadá mě snad jen utopení, a to je pak na vyhození nejspíš celý.
  11. Jen pro odlehčení, možná by spíchnul nějakej unikát Ondřej Berkus - Potěmkin z damascénské oceli, s ciferníkem nalepeným žvýkačkou a dýnkem lepeným vteřiňákem, protože dle jeho slov jedinečnost by byla zárukou trvalé hodnoty. Hele neber to vážně, jen mi to zrovna přišlo na mysl a musel jsem
  12. Tohle jsem zkoušel a valného výsledku tím nešlo dosáhnout. Spíš bych se přikláněl k závěru, že u hodinek je dána přesnost spíš naprogramováním počítání v čipu z výroby a vlastnostmi dalších prvků v obvodu než vlastní frekvencí křemíkového oscilátoru.
  13. Řekl bych, že to je v podstatě obyčejnej multimetr kterej dnes koupíš za 3 stovky, akorát z dob kdy to zřejmě bylo úzkoprofilový zboží, tak si to někdo zbastlil doma do prkenný budky, a bezkontaktního na tom už není vůbec nic..
  14. Bejvávalo 5 roků, teď to tuším nějak prodloužili, ale nevím jestli to prodlužování není jenom marketingový trik. Ono to asi 10 let nějak vydrží a pak ti v rámci servisu vymění vydřený kolečka za nový, tak asi je to vlastně jedno.
  15. Bondovky běží na vyšší frekvenci, a je takové pravidlo až na vyjimky, že čím vyšší frekvence, tím kratší servisní intervaly. Navíc je to složitější strojek, asi na těch Seikách nemáš ani možnost ručního nátahu, a to je podstatná komplikace, pokud to používáš a máš starý Bondovky s ETOu, tak tam je to ozubení řešený na houby a pokud to navíc není namazaný tak to rádo zařve.
  16. Ano, ale na to právě poukazuji. Na Primky jsou dílů mraky za pár šupů a strojek ani jednodušší snad být nejde, proto zákazník očekává, že nepůjde o hodinářský majstrštyk jako u nějakého ojedinělého vintage kousku, natož když se ani nic nemění, ale o jednoduchou základní práci, a podle toho očekává že se bude odvíjet i cena. Jak výše někdo zmínil těch Primek dělával hodinář za komunistů za šichtu deset, což mi vychází ani ne na hodinu práce.
  17. Ano Ty jsi něco jiného a děláš všechno, ale kolik takových je? Já jsem myslel autorizované značkové servisy, ti nic takového dělat nebudou, prostě jen vyměňujíí díly. Když dám opravit Omegy, dostanu vždy v pytlíku hrst dílů, pochybuji, že by tam někdo vyráběl čep.
  18. Hele ta úvaha je o něčem jiném, prostě problém je, že ty Primky jsou zboží které nemá valnou hodnotu. Je to jako když se zeptáš kolik stojí oprava pračky, tak se dozvíš ranec a řekneš to jste se po.... v kině za to mám novou a ještě mi zbyde na oběd. U Rolexek je riziko, že něco spadne pod stůl a nenajde se a je velkej problém, a taky se vyplatí vzhledem k jejich ceně a nedostupnosti dílů jít do prací náročnějších na čas a hodinářskou zručnost. Primky jsou naopak primitivní strojek a dílů všude habaděj, tak se to dělá stylem rozmontovat, umýt, vyměnit díl, složit, celá práce, a já tomu říkám výměnkářství které docela zvládám i v obýváku se dvěma šroubovákama, pinzetou, olejem a pixlou benzínu, a takhle to dnes dělají i ty renomované servisy. tak ani nevím co tam na to vlastně studujou, dnes nikdo nebude vyrábět ozubený kolo nebo opravovat čep.
  19. To nevím, to byla jen amatérská rada čím bych začal než bych to někam odnesl.
  20. První co bych měnil jsou elektrolytické kondy, pokud tam jsou.
  21. Je na tom napsaný RDS FM/AM Digital Synthesizer Tuner a ladí to samo, ale DAB to není. To druhý je starej tranzistorák kde se ladí tím, že se kroutí nějakým otočným kondem.
  22. Je to pár vteřin, ale máš pravdu že v kuchyni je analog, v obýváku digitál ale taky starý přes 10 roků.
  23. No abych pravdu řekl, taky docela nechápu, proč mi v kuchyni hraje rádio s časovým posunem oproti rádiu v obýváku když je naladěná stejná FM stanice.
×
×
  • Vytvořit...