Přejít na obsah

RedAce666

Členové_50
  • Příspěvky

    739
  • Registrace

  • Přítomen

3 sledující

Profile Information

  • Fanoušek značky
    Omega, Seiko

Návštěvy profilu

2 591 zobrazení profilu

RedAce666's Achievements

Závislák

Závislák (6/8)

6

Popularita

  1. Prej "skončil". Ten byl dobrej. S tímhle kombem si ZAČAL... Odesláno z mého 22101316G pomocí Tapatalk
  2. Syn chodí do druhé třídy soukromé školy (ZŠ Navis), kde matiku učí kombinací klasické a Hejného metody a ze školy jsme nadšení. Mají myslím velmi rozumný přístup, kdy u nižších ročníků více staví na Hejného metodě, aby se nad tím děti naučili co nejvíce sami přemýšlet a u vyšších ročníků více a více přechází ke klasice, aby se děti lépe nachystali na "tradiční" přijímačky a požadavky na středních školách. Pravidelně dosahují vynikajících výsledků ve srovnávacích testech a u prijimacek, takže to asi funguje. Ale jak říká kolega nade mnou - chytré dítě se srovná s ledasčím. Spíš bych hledal dobrou školu jako takovou než se fixovat na konkrétní typ výuky. Odesláno z mého M2003J15SC pomocí Tapatalk
  3. Jestli chceš slyšet, že ti Eta stačí, tak jsi na špatném místě :-D Já bych se zkusil kouknout po nějakých starších single bojlerech (Rancilio, Gaggia, Lelit). Jsou to držáky, udělají dobré kafe a z hlediska údržby a provozu jsou praktičtější než ty velké mrchy s více bojlery. Odesláno z mého M2003J15SC pomocí Tapatalk
  4. RedAce666

    Sraz DSPBCh

    Odkdy tam cca budete? Odesláno z mého M2003J15SC pomocí Tapatalk
  5. Takhle to mám nastavené se sousedy. Mají u mě předplatné vlastně na 6kg kafe (teoreticky 250g týdně na půl roku) a když si řeknou, tak jim uprazim. Když se spokojis s tím, že nebudeš mít tlačítko, ale třeba mi pinknes zprávu na Messenger, tak to není problém :-) Odesláno z mého M2003J15SC pomocí Tapatalk
  6. Záleží na mnoha dalších faktorech, ale obecně to opravdu velký přínos je. Hrudky tampováním nezmizí. Budou to pořád "hrudky" v rámci kávového puku, kudy voda poteče hůře. Ale nejde jen o hrudky. Jde o celkové srovnání kávy v páce. Dá se dělat velmi slušné espresso i bez toho samozřejmě - záleží jaké máš vstupy a jaké máš očekávání. Odesláno z mého M2003J15SC pomocí Tapatalk
  7. Ano, jde o rovnoměrnost (hlavně). Když je namletá káva nesourodá, tak se z těch "příliš jemných" částí extrahují látky, které už v kávě nechceš a z těch "příliš hrubých" se ještě neextrahuji ty, které tam chceš. Ve výsledku se pak nedokážeš dopracovat k vyloženě dobré kávě a vždy tam budou nějaké defekty. Realita je o dost složitější a mezní užitek dražších a dražších mlýnků samozřejmě dost klesá, ale v kategorii do cca 20tis. to podle mě smysl pořád má. Tím nechci říct že musíš mít mlýnek za 20tis., ale že bys do něj měl (hned po vlastní kávě) investovat maximum peněz kolik jsi ochotný dát. Odesláno z mého M2003J15SC pomocí Tapatalk
  8. Rozdíl určitě poznáš, FP je něco úplně jiného než espresso. Na konvici s regulací bych se vyprd. Pokud nebudeš používat vyloženě tmavě praženou kávu, tak ani voda hned po uvaření není problém (spíš naopak). Mlýnek zkus vybírat s tím, že ho NECHCEŠ na espresso a CHCEŠ do něj investovat maximum peněz, kolik jsi ochotný. Zkus hledat mlýnky určené na alternativní způsoby přípravy. Filtrační konvice může a nemusí být vhodná. Zkusil bych dělat chvíli s vodou z vodovodu a pak porovnat s nějakou kvalitní balenou. Pokud bude rozdíl markantní, pak je to na zvážení. Pokud víš, že ti vaše voda z kohoutku vyloženě nechutná, nebude vhodná ani na kávu. K FP bych zkusil koupit ještě nějakou další metodu s filtrací přes papír (třeba plastovou v60). Dost se liší a každý preferuje něco jiného. Odesláno z mého M2003J15SC pomocí Tapatalk
  9. Záleží, jaký máš kávovar. Resp. všude je potřeba ten odvapnovac dostat do bojleru, ale někde je skutečně trochu problém to z něj komplet dostat. Typicky u HX kávovarů, kde nemáš parní bojler naprimo pod kontrolou, ani přes kohout horké vody ho často úplně nevypustis a navíc se ti automaticky doplňuje, když klesne hladina. Takže musíš odpojit hladinový senzor a najít polohu kávovaru, ve které se úplně vypustí. Lepší je používat tak upravenou vodu, že není potřeba pravidelně odvapnovat a nechat to na servisaka, který jednou za čas kávovar komplet rozebere a vyčistí. Odesláno z mého M2003J15SC pomocí Tapatalk
  10. Bez dalších úprav se dá s téměř absolutní jistotou říct, že je nejlepší nastavit nejjemnější mletí jaké je možné. I tak bude na skutečné espresso příliš hrubé, ale aspoň to bude relativně blízko. Automaty to mají s ohledem na přetlakové misky a plastové součásti nastaveno tak, že i nejjemnější mletí s rezervou přežijí. Odesláno z mého M2003J15SC pomocí Tapatalk
  11. Pokud se ti nedařilo espresso na Silvii, tak myslím, že hledat problémy v sítku, sprše, tamperu a potažmo i kávovaru je zbytečné a akorát si do toho konstantně vnášíš další a další změny. Odesláno z mého M2003J15SC pomocí Tapatalk
  12. Většina výrobců má páky udělané tak, že když mají dvojvýpusť a položí se na ni a na konec páky, mají hranu sítka ve vodováze. Odesláno z mého M2003J15SC pomocí Tapatalk
  13. První prazicku jsem vyráběl - to byla elektrická fluidní, řízená počítačem (Artisan). Teď už mám v podstatě ekvivalent dospělé plynové bubnové prazicky. Konkrétně model Kaldi Fortis 600. Podobně je na tom trochu populárnější Huky 500. Taky je kompletně monitorovana a částečně ovládaná přes počítač. Odesláno z mého M2003J15SC pomocí Tapatalk
  14. Reálně rozdíl v chuti espressa bude prakticky nepostřehnutelný. Zvlášť u směsi s robustou. Silvia je už dost dobrý kávovar na to, aby zvládl udělat vynikající espresso. Novým kávovarem bys měl řešit případný konkrétní problém - kapacita, pára, apod. Kupovat 3x dražší kávovar vlastně naslepo, protože se mi káva nedaří a nevím proč jsou téměř vždy vyhozené peníze. Odesláno z mého M2003J15SC pomocí Tapatalk
  15. Měl jsem z jedné farmy v Brazílii vzorky mikrolotů zpracovaných různými experimentálními a/nebo pro Brazílii netradičními metodami a byl jsem nadšený, jak "nebrazilsky" může káva chutnat, když se nejde klasickou suchou cestou, ale zpracuje se třeba postupem typickým pro africké kávy (fermentace + promytí). Nakonec jsem bral pytel kávy zpracované nějakou řízenou anaerobní kvasinkovou fermentací, která byla moc dobrá, ale rozhodně mě v porovnání s ostatními výběrovkami na zadek neposadila. Odesláno z mého M2003J15SC pomocí Tapatalk
×
×
  • Vytvořit...