Kalifx Odesláno 5. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 5. ledna 2008 Občas se tady objeví příspěvky od milovníků whisk(e)y (mám pocit, že jsou tady zastoupení v hojném počtu), ale těch co pijí koňak tady zase tak moc nevidím. Něco jsem našel ve vláknu "Co pijete?", ale určitě vás bude víc. Já mám velmi kladný vztah ke kvalitnímu alkoholu, takže se nebráním ani tomu Skotsku, Irsku a nepohrdnu ani chutným bourbonem, ale koňak přece jen vede. Zrovna se rozhoduji jestli obohatí domácí bar Courvoisier XO nebo ještě lépe Hennessy X.O. a při té příležitosti mě napadlo, jestli jsou zde lidé, kteří mají koňak také rádi, jakou preferují značku a proč. Já sám jsem konzerva, takže rád sázím na jistotu, ale pokud má někdo zajímavý tip s netradičním chuťovým zážitkem, tak sem s ním
leonid Odesláno 5. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 5. ledna 2008 dopručuji habánské sklepy frankovka pozdní sběr 2005 ... není to sice koňak, ale jinak paráda, právě teď mi dělá moc dobře
Bak Odesláno 5. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 5. ledna 2008 Keď sme pritom, tak trochu o koňaku: Už pred dvomi tisíckami rokov existovali v prímorskej západnej Gálii vinice, ale až v 16. storočí Holanďania začali víno destilovať, pretože víno s nízkym obsahom alkoholu sa na mori kazilo (octovatelo). Boli to práve oni, ktorí z Charentského vína varili tzv. "Bradwijn". Postupným vývojom destilácie vínovic vznikol na začiatku 17.storočia produkt známy ako koňak. Ako sa pije koňak Najlepší čistý, vírený z dna v dlani zahrievaného pohára pri teplote 25 °C. Pije sa malými dúškami spoločne s privoňaním a pomalým rolovaním po podnebí. Označovanie veku koňaku Označovanie veku koňaku hviezdičkami zaviedol prvýkrat v 2. polovici minulého storočia Maurice Hennessy, výrobca koňaku. Dnes je to všeobecne zavedené a dokonca od roku 1947 právne zakotvené. Má to svoj opodstatnený dôvod, pretože napr. označenie ?dvadsaťročný koňak? je len čiastočne správne. Takto starý je totiž len tzv. ?materský koňak?. Pôvodný starý koňak musí byť čas od času omladený a harmonizovaný do finálneho výrobku, za ktorý nesie zodpovednosť pivničný majster. Koňak uložený ku zreniu v sudoch má 70 % alkoholu, tzn. že je pre bežný konzum príliš silný. Na požadovaný obsah alkoholu 40% je upravovaný destilovanou dažďovou vodou. Voda sa miesi s koňakom na tekutinu s približne 15 % alkoholu. Táto zmes sa necháva uležať, aby potom mohla byť použitá ku znižovaniu obsahu alkoholu v koňaku. Rozlíšenie V.S., V.S.O.P, X.O. Koňaky sa podľa veku zoradzujú do základných kategórií: V.S. (Very Special) je obvykle 5-7ročný koňak,V.S.O.P. (Very Superior Old Pale) je obvykle 10-12ročný koňak, X.O. (Extra Old) je obvykle zmesou 15 až 45ročných koňakov. Na zdravie
Toams Odesláno 5. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 5. ledna 2008 (upraveno) leonid napsal: dopručuji habánské sklepy frankovka pozdní sběr 2005 ... není to sice koňak, ale jinak paráda, právě teď mi dělá moc dobře tak z tohto sklepu mam moc rad André, konkretne 2003 Kalifx napsal: Zrovna se rozhoduji jestli obohatí domácí bar Courvoisier XO nebo ještě lépe Hennessy X.O. a při té příležitosti mě napadlo, jestli jsou zde lidé, kteří mají koňak také rádi, jakou preferují značku a proč. z tych znamejsich este Remy Martin alebo Martell ... z vyskusanych ale nic nove pod slnkom a este k tomu len V.S.-kove verzia Courvoisiera a V.S.O.P Hennesy, ale boli moc fajn ... uz sa tesim, az otvorim zapecateneho Courvika, ktoreho mam od svojho narodenia momentalne sa ale veziem na regalovej vlne, investor bol na vianoce stedry ... EDIT: hmmm, tak ten moj stary konak povysil z V.S. uz na X.O. Upraveno 5. ledna 2008 uživatelem TomasP
Kalifx Odesláno 5. ledna 2008 Autor Nahlásit Odesláno 5. ledna 2008 leonid napsal: dopručuji habánské sklepy frankovka pozdní sběr 2005 ... není to sice koňak, ale jinak paráda, právě teď mi dělá moc dobře Ano, zmínky o dobrém vínku určitě nepovažuju v tomhle vlákně za OT Sám původem z Moravy (Uherské Hradiště) tohoto času Pražák jsem sice moravských vín celkem syt, ale je přece tolik jiných... Dlouhou dobu jsem dělal grafiku pro Marks & Spencer a uvyknul jsem jejich nabídce vín. Obzvláště doporučuju Pirque Estate Cabernet Sauvignon z Maipo Valley, které má velmi plnou až pikantní chuť a alespoň pro mě nemá v červených vínech a v této cenové relaci (300 Kč) u nás konkurenci. Stejně tak výtečné Chablis 2004 je opravdový chuťový zážitek... Ale to už jsme od koňaku přece jen trošku dál
Kalifx Odesláno 5. ledna 2008 Autor Nahlásit Odesláno 5. ledna 2008 Bak napsal: Keď sme pritom, tak trochu o koňaku: Už pred dvomi tisíckami rokov existovali v prímorskej západnej Gálii vinice, ale až v 16. storočí Holanďania začali víno destilovať, pretože víno s nízkym obsahom alkoholu sa na mori kazilo (octovatelo). Boli to práve oni, ktorí z Charentského vína varili tzv. "Bradwijn". Postupným vývojom destilácie vínovic vznikol na začiatku 17.storočia produkt známy ako koňak. Ako sa pije koňak Najlepší čistý, vírený z dna v dlani zahrievaného pohára pri teplote 25 °C. Pije sa malými dúškami spoločne s privoňaním a pomalým rolovaním po podnebí. Označovanie veku koňaku Označovanie veku koňaku hviezdičkami zaviedol prvýkrat v 2. polovici minulého storočia Maurice Hennessy, výrobca koňaku. Dnes je to všeobecne zavedené a dokonca od roku 1947 právne zakotvené. Má to svoj opodstatnený dôvod, pretože napr. označenie ?dvadsaťročný koňak? je len čiastočne správne. Takto starý je totiž len tzv. ?materský koňak?. Pôvodný starý koňak musí byť čas od času omladený a harmonizovaný do finálneho výrobku, za ktorý nesie zodpovednosť pivničný majster. Koňak uložený ku zreniu v sudoch má 70 % alkoholu, tzn. že je pre bežný konzum príliš silný. Na požadovaný obsah alkoholu 40% je upravovaný destilovanou dažďovou vodou. Voda sa miesi s koňakom na tekutinu s približne 15 % alkoholu. Táto zmes sa necháva uležať, aby potom mohla byť použitá ku znižovaniu obsahu alkoholu v koňaku. Rozlíšenie V.S., V.S.O.P, X.O. Koňaky sa podľa veku zoradzujú do základných kategórií: V.S. (Very Special) je obvykle 5-7ročný koňak,V.S.O.P. (Very Superior Old Pale) je obvykle 10-12ročný koňak, X.O. (Extra Old) je obvykle zmesou 15 až 45ročných koňakov. Na zdravie Moooooc pěkné V roce 1991 jsem víceméně z nudy absolvoval barmanský rychlokurz a tohle mně to připomnělo... Bohužel dnes už si toho moc nepamatuju.
Lord Odesláno 5. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 5. ledna 2008 nejak se ke me dostal Remi Martin,ale cekal sem vic,ale spatnej nebyl v soucasnosti me vice zamestnava Madeira moc krasne
Jaem Odesláno 5. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 5. ledna 2008 Kalifx napsal: Ano, zmínky o dobrém vínku určitě nepovažuju v tomhle vlákně za OT Sám původem z Moravy (Uherské Hradiště) tohoto času Pražák jsem sice moravských vín celkem syt, ale je přece tolik jiných... Dlouhou dobu jsem dělal grafiku pro Marks & Spencer a uvyknul jsem jejich nabídce vín. Obzvláště doporučuju Pirque Estate Cabernet Sauvignon z Maipo Valley, které má velmi plnou až pikantní chuť a alespoň pro mě nemá v červených vínech a v této cenové relaci (300 Kč) u nás konkurenci. Stejně tak výtečné Chablis 2004 je opravdový chuťový zážitek... Ale to už jsme od koňaku přece jen trošku dál Ja na cognac, ci brandy velmi nie som, ale ked, tak neodmietnem Metaxu***** Vina z Chille su fajn, aj ked najvacsim prekvapenim pre mna (v tejto cenovej relacii) boli cervene vina anglickej!!! firmy z rumunskych! vinic Prahova Valley
leonid Odesláno 5. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 5. ledna 2008 TomasP napsal: tak z tohto sklepu mam moc rad André, konkretne 2003 zkusím, zkusím slibuju z tych znamejsich este Remy Martin alebo Martell ... z vyskusanych ale nic nove pod slnkom a este k tomu len V.S.-kove verzia Courvoisiera a V.S.O.P Hennesy, ale boli moc fajn ... uz sa tesim, az otvorim zapecateneho Courvika, ktoreho mam od svojho narodenia momentalne sa ale veziem na regalovej vlne, investor bol na vianoce stedry ... EDIT: hmmm, tak ten moj stary konak povysil z V.S. uz na X.O.
Kalifx Odesláno 5. ledna 2008 Autor Nahlásit Odesláno 5. ledna 2008 Lord napsal: nejak se ke me dostal Remi Martin,ale cekal sem vic,ale spatnej nebyl v soucasnosti me vice zamestnava Madeira moc krasne Zvláštní, ale Rémy Martin mně také moc nezaujal. Zdál se mně takový příliš ostrý a řekl bych až lihový. Nevím jak to říct líp. Taková trošku povrchní chuť bez "dojezdu" Ale může to být osobní dojem.
Kalifx Odesláno 5. ledna 2008 Autor Nahlásit Odesláno 5. ledna 2008 (upraveno) Jaem napsal: Ja na cognac, ci brandy velmi nie som, ale ked, tak neodmietnem Metaxu***** Vina z Chille su fajn, aj ked najvacsim prekvapenim pre mna (v tejto cenovej relacii) boli cervene vina anglickej!!! firmy z rumunskych! vinic Prahova Valley Asi před měsícem mně známej dával v jednom baru (a notně lihovém opojení) přednášku o Metaxe. Říkal, že on sám preferuje sedmihvězdičkovou, protože do pěti hvězd se u této brandy používá hodně aromatizování a dochucování, kděžto u té sedmihvězdičkové vstupují do procesu cibéby, což jsou hrozny napadené ušlechtilou plísní a díky ní jsou bobule lehce vysušený a zahuštěný. A z nich se právě ta "jeho" Metaxa vyrábí. Já sám vím, že cibéby figurují při výrobě tokajského vína, ale tohle jsem nevěděl. Pije Metaxu docela často, tak je to asi pravda Upraveno 5. ledna 2008 uživatelem Kalifx
Kalifx Odesláno 5. ledna 2008 Autor Nahlásit Odesláno 5. ledna 2008 Měli jste někdy co dočinění se značkami koňaku Ragnaud Sabourin, Jean Fillioux nebo třeba Raymond Ragnaud? Narazil jsem na ně na brandy.cz a zvláště u Jean Fillioux mě překvapily ročníky - vlastně jejich cena. Jean Fillioux 1924 za 9455,- Kč mně nepřijde nijak drahý. Ale mám strach aby nešlo jen o věkovitost bez chuťového základu a plného "řezu" Nevím...
Jaem Odesláno 5. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 5. ledna 2008 Kalifx napsal: Asi před měsícem mně známej dával v jednom baru (a notně lihovém opojení) přednášku o Metaxe. Říkal, že on sám preferuje sedmihvězdičkovou, protože do pěti hvězd se u této brandy používá hodně aromatizování a dochucování, kděžto u té sedmihvězdičkové vstupují do procesu cibéby, což jsou hrozny napadené ušlechtilou plísní a díky ní jsou bobule lehce vysušený a zahuštěný. A z nich se právě ta "jeho" Metaxa vyrábí. Já sám vím, že cibéby figurují při výrobě tokajského vína, ale tohle jsem nevěděl. Pije Metaxu docela často, tak je to asi pravda Cibeby sa pri vyrobe metaxy vobec nepouzivaju. Ich povod je endemicky viazany len na istu oblast - spominany Tokaj. K vyrobe Metaxy sa pouzivaju tri druhy slnkom vysusenych vinnych hrozien, ktore sa destiluju a dozrievaju najmenej 5 rokov v zivicových dubových sudoch. Po skonceni procesu zrenia sa destilat miesa z archivnymi rocnikmi muskátovych vin, vytazkami z ruzových okvetnych listkov a tajomnou zmesou greckych bylin, ktore potom este pol roka zreju.
Toams Odesláno 5. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 5. ledna 2008 Jaem napsal: Cibeby sa pri vyrobe metaxy vobec nepouzivaju. Ich povod je endemicky viazany len na istu oblast - spominany Tokaj. hmm, vyber z cibeb existuje aj mimo Tokaj , je to top cukornatost, minimalne 32 stupnov
maxs Odesláno 5. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 5. ledna 2008 Tokajská oblasť je špecifická práve tou plesňou (Botrytis cinerea Persoon). Cibéby sa môžu vyskytovať aj na iných miestach, sú to len zoschnuté plesnivé hrozienka .
Toams Odesláno 6. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 6. ledna 2008 ... mne tam nesedelo to "endemitsky viazane" to ze sa do mustu nasypu plesnive scvrknute bobule, to je fakt a specifikum Tokaja, o to ziadne disputy
Kalifx Odesláno 6. ledna 2008 Autor Nahlásit Odesláno 6. ledna 2008 Jaem napsal: Cibeby sa pri vyrobe metaxy vobec nepouzivaju. Ich povod je endemicky viazany len na istu oblast - spominany Tokaj. K vyrobe Metaxy sa pouzivaju tri druhy slnkom vysusenych vinnych hrozien, ktore sa destiluju a dozrievaju najmenej 5 rokov v zivicových dubových sudoch. Po skonceni procesu zrenia sa destilat miesa z archivnymi rocnikmi muskátovych vin, vytazkami z ruzových okvetnych listkov a tajomnou zmesou greckych bylin, ktore potom este pol roka zreju. Tak už možná tu Metaxu pije až moc často
Pepino65 Odesláno 6. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 6. ledna 2008 Nejčastěji kupuji Rémy Martin V.S.O.P. Když si chci udělat radost, tak Martell a Courvoasier - taktéž V.S.O.P. Občas mě někdo i podaruje i XO - jeden klient mi nosí Otárd. Nejjemnější se mi zdá Courvoasier, po pravdě, nepohrdnu ani dobrou brandy, jakou je Metaxa 5* nebo 7*. Jednou jsem ochutnal rakouskou brandy, jmenovala se tuším Bouchet, bylo to výborné. Jsem rád, že je tady dost lidí, co mají radi hrozny v jakékoliv podobě
decebal Odesláno 6. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 6. ledna 2008 Bak napsal: Na požadovaný obsah alkoholu 40% je upravovaný destilovanou dažďovou vodou. Chlapi, já teda nejsem v chemii příliš kován ale s tou dešťovou vodou, to je latina, ne? Přece je fuk, z jaké původní vody je d.voda vydestilovaná, nebo ne?
elloco Odesláno 6. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 6. ledna 2008 "7" Metaxa není špatná, ale asi nejlepší je Grand Olympian Reserva. Podle mě lepší i než "30". U Cognacu co je pod XO je pro mě nepitelné. Landreau, Dupuy, Menard, Forgeron XO a výše. Ale já jsem degenerovanej - určitě se dá pít i "poručík" (2 hvězdy)
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se