Honza49 Odesláno 13. února 2008 Nahlásit Odesláno 13. února 2008 Tak dneska mi napsal Fedex, ze u nich mam hodinky a predbena kalkulace clo + DPH je krasnych 32% z ceny zbozi i s dopravou, ktera navic neni fakturovana. Pri 900 USD je kurva hodne... Tak jsem si tohle vlakno procetl 3x tam i zpatky a zacal delat dusno Tak mi drzte palce... Jestliže není fakturována doprava, ale odesílatel ji neplatil a zaplatíš ji Ty Fedexu, tak s tím nic nenaděláš. Jestliže ji platil odesílatel, tak jim tam hodně bouchni do stolu a začni řvát. (Dělám si legraci s tím řvaním a boucháním)
boo-beek Odesláno 13. února 2008 Nahlásit Odesláno 13. února 2008 Jestliže není fakturována doprava, ale odesílatel ji neplatil a zaplatíš ji Ty Fedexu, tak s tím nic nenaděláš. Jestliže ji platil odesílatel, tak jim tam hodně bouchni do stolu a začni řvát. (Dělám si legraci s tím řvaním a boucháním) Ja to fakt nechapu Odesilatel dopravu platil, na fakture neni, faktura je FOB (podle stranek celni spravy je by to mela byt lodni doprava, coz ale v tomhle pripade neni...). Pote, co jsem zacal bejt neprijemnej, tak mi slecna oznamila, ze jestli se mi neco nelibi, tak si deklaraci muzu zaridit sam. To se mi ale moc nechce
Honza49 Odesláno 13. února 2008 Nahlásit Odesláno 13. února 2008 (upraveno) Ja to fakt nechapu Odesilatel dopravu platil, na fakture neni, faktura je FOB (podle stranek celni spravy je by to mela byt lodni doprava, coz ale v tomhle pripade neni...). Pote, co jsem zacal bejt neprijemnej, tak mi slecna oznamila, ze jestli se mi neco nelibi, tak si deklaraci muzu zaridit sam. To se mi ale moc nechce Ať Ti dají papíry, zajdi si na celní úřad, tam bude určitě nějaká celní deklarace, která Ti ty papíry vypíše (cca 500,-). Pak to předají celníkům, ti ti vypočítají clo a DPH, to zaplatíš. Dostaneš papír, že Ti přepravka vydá zboží a je to. Cca 2 hodiny sezení na úřadech, a možná ani to ne. Ještě se můžeš zeptat slečny, proč máš platit clo z dopravy. FOB je do přístavu. Celníci povídají, že lodního, ale není to jasné, já bych tvrdil, že přístav je i letiště. Ale holt já nejsem celník a nemám poslední slovo. Upraveno 13. února 2008 uživatelem Honza49
Godin Odesláno 26. února 2008 Nahlásit Odesláno 26. února 2008 (upraveno) Mě s tímhle Fedex taky se.e. Ale nechápu, z čeho ti počítají tu dopravu, když není uvedena na faktuře? Ale jinak FOB by problém byl, je to námořní přeprava(viz Incoterms 2000) a znamená, že do přístavu platí dopravu prodávající a z přístavu kupující (ty) a svou část dopravného by jsi měl vyclít. Pokud to šlo Fedexem, tak to ale těžko mohlo být FOB, ale opět spíš mělo být dle mého DDU. Ale fakt by mě zajímalo, z čeho ti počítají tu dopravu. Možná by pomohlo, kdyby jste vždy při nějakém problému naskenovali přiložené doklady a my z oboru se pokusíme poradit. Upraveno 26. února 2008 uživatelem Godin
boo-beek Odesláno 26. února 2008 Nahlásit Odesláno 26. února 2008 Mno, dopadlo to tak napul - nakonec jsem to hodil na jinyho deklaranta, kterej mel moji druhou zasilku a ten to udelal opravdu tak, jak pise Godin - pocital jen kus dopravy. Jak k nemu ale dosel, to netusim... Kazdopadne s nim bylo podstatne prijemnejsi jednani Uvidime, ted mam na fedexu dalsi zasilku, tak zkusim poukazat na nesmyslnost FOB a uvidime Nicmene... je fajn, ze nemusim zabijet cas na celni poste, je to mnohem pohodlnejsi. V tomhle bylo jednani Fedexu super - zavolali mi v patek odpoledne, ze to akorat proclili (podle trackingu to bylo procleny okolo pul ctvrte, ve trictvrte mi volali) a ze mi to muzou dorucit bud v pondeli v pracovnim case nebo ze mi to muzou dorucit jeste v patek vecer. Mel jsem docela dost prace, takze vecer to bylo OK - zenska rikala okolo 19. hodiny, v 19:03 mi zvonil telefon "Mame to tady..."
Godin Odesláno 26. února 2008 Nahlásit Odesláno 26. února 2008 takže pro úplnost vkládám link na Incoterms 2000 http://www.deltrans.cz/incoterms-2000.html A pro ostatní, pokud je prodávající alespoň trochu komunikativní, tak ho nuťte, aby řádně vystavil, případně kontroloval kurýra pokud vystavuje za něj, Proforma případně Commercial Invoice pro konkrétní balíček. Ušetří to mnohé nejasnosti a nepříjemnosti s našimi celníky. Opravdu stačí pokud prodávající objedná a zaplatí kurýra Fedexu, DHL, UPS apod., aby trval na uvedení DDU parity, což je jediná správná parita na kterou máte nárok. Pokud si kurýra objednáte v ČR (např. máte možnost zneužít firemní Fedex, DHL účet) bude to parita FCA, případně EXW a musíte vyclít i dopravné. Laicky řečeno, tu část dopravy kterou přímo platím dopravci, musím i vyclít.
Honza49 Odesláno 27. února 2008 Nahlásit Odesláno 27. února 2008 Mě s tímhle Fedex taky se.e. Ale nechápu, z čeho ti počítají tu dopravu, když není uvedena na faktuře? Počítají to podle toho, kolik to u nich stojí. Jenomže pak by jim mělo být jasné, že jsi tu dopravu neplatil Ty. Asi bych měl jít k Fedexu na školení.
Godin Odesláno 27. února 2008 Nahlásit Odesláno 27. února 2008 Počítají to podle toho, kolik to u nich stojí. Jenomže pak by jim mělo být jasné, že jsi tu dopravu neplatil Ty. Asi bych měl jít k Fedexu na školení. Taky mám občas pocit, že všechno co jsem se naučil, je k ničemu, protože si to polovina firm dělá po svém. My jsme česko-americká firma, takže často mluvím s kolegy s USA, a tam holka co odbavuje kontejnery k nám, vůbec neví co jsou Incoterms, takže asi tak.
rorda Odesláno 27. února 2008 Nahlásit Odesláno 27. února 2008 My jsme česko-americká firma, takže často mluvím s kolegy s USA, a tam holka co odbavuje kontejnery k nám, vůbec neví co jsou Incoterms, takže asi tak. V tom bude asi ten problém, navíc je pravděpodobně neznaj ani tady u nás, přestože v tom oboru dělaj, soudě dle zkušeností všech, mě nevyjímaje ...
sy242 Odesláno 20. srpna 2008 Nahlásit Odesláno 20. srpna 2008 Jak to funguje dál, když zásilka je ve stavu "Zásilka připravena k proclení"? Mám se někde na fedexu hlásit že to je moje, nebo jak si mě najdou, když tady čtu něoc o plné moci? Na faktuře která asi bude přiložena může max. být emailová adresa. Díky.
sy242 Odesláno 20. srpna 2008 Nahlásit Odesláno 20. srpna 2008 Jak to funguje dál, když zásilka je ve stavu "Zásilka připravena k proclení"? Mám se někde na fedexu hlásit že to je moje, nebo jak si mě najdou, když tady čtu něoc o plné moci? Na faktuře která asi bude přiložena může max. být emailová adresa. Díky. Aha, takže věci jsou již v pohybu, přijde email s výzvou zavolatna číslo, pak dáma pošle formulář plné moci, avíza s popisem zboží, a naskenovanou fakturu.
max Odesláno 17. října 2008 Nahlásit Odesláno 17. října 2008 Můžete mi prozradit co mě čeká za story, pakliže mi známej poslal staré hodinky přes USPS Express Mail? International. Jde o nekomerční zásilku (fyzická osoba ? fyzická osoba) a na deklaraci uvedl GIFT a hodnotu cca 40USD ? Aha, takže věci jsou již v pohybu, přijde email s výzvou zavolatna číslo, pak dáma pošle formulář plné moci, avíza s popisem zboží, a naskenovanou fakturu.
kubson Odesláno 17. října 2008 Nahlásit Odesláno 17. října 2008 Můžete mi prozradit co mě čeká za story, pakliže mi známej poslal staré hodinky přes USPS Express Mail? International. Jde o nekomerční zásilku (fyzická osoba ? fyzická osoba) a na deklaraci uvedl GIFT a hodnotu cca 40USD ? pravděpodobně nic, přinese to pošťák
max Odesláno 19. října 2008 Nahlásit Odesláno 19. října 2008 (upraveno) Chce se mi radostí skákat ... Hodinky mi nechal pošťák už v sobotu na vrátnici. Pošta tedy šla z USA 3 dny, slovy: ~~tři~dny~~~ Měl jsem trochu strach , že mi to zaslal jako GIFT, tedy nepojištené, ale tentokrát jsem neměl smůlu na vykradení. Navíc jsem si říkal, že mě bude čekat neskutečné martýrium s případným dokazováním celní hodnoty. Celníci si toho ani nevšimli, balík nebyl otevírán ani pečetěn BEZ CLA. Pochvaluji tedy službu USPS Express Mail? International i Českou poštu. pravděpodobně nic, přinese to pošťák Upraveno 20. října 2008 uživatelem max
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se