Gorg Odesláno 4. dubna 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 4. dubna 2008 Ahoj, na hradě Šternberk jsem měl možnost vidět v chodu nádherné kované lihýřové hodiny. Jako závaží sloužil kámen a světe div se, hodinový stroj měl pouze čtyři ozubená kola. Na stránkách http://www.kreteni.cz/k15/hodiny.php se mi podařilo najít návod z časopisu udělej si sám(rok 1977). Je to replika hodin tuším z roku 1350. Ovšem návod je koncipován jako hand-made a to včetně ozubených kol. Na ruční výrobu ozubených kol si opravdu netroufám. A to ani časově. Možná je šance využít seriově vyráběných ozubených kol a trošku to "napasovat" aby chodily. O přesnosti se tady nedá hovořit. Rozumný chod je +/- hodina :-) Ale ten chod...nádherný syrový kovový zvuk...asi jako na hradu při určování Večernice :-)...ten by za to stál. Uměl by nějaký strojař či hodinář se stejným zájmem o stavbu poradit? Díky, Gorg. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
mechano Odesláno 4. dubna 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 4. dubna 2008 Ahoj, na hradě Šternberk jsem měl možnost vidět v chodu nádherné kované lihýřové hodiny. Jako závaží sloužil kámen a světe div se, hodinový stroj měl pouze čtyři ozubená kola. Na stránkách http://www.kreteni.cz/k15/hodiny.php se mi podařilo najít návod z časopisu udělej si sám(rok 1977). Je to replika hodin tuším z roku 1350. Ovšem návod je koncipován jako hand-made a to včetně ozubených kol. Na ruční výrobu ozubených kol si opravdu netroufám. A to ani časově. Možná je šance využít seriově vyráběných ozubených kol a trošku to "napasovat" aby chodily. O přesnosti se tady nedá hovořit. Rozumný chod je +/- hodina :-) Ale ten chod...nádherný syrový kovový zvuk...asi jako na hradu při určování Večernice :-)...ten by za to stál. Uměl by nějaký strojař či hodinář se stejným zájmem o stavbu poradit? Díky, Gorg. Ano, poradím ti, vykašli se na to. Lihýřové hodiny se dají koupit asi ze 35000,- hotové. Pokud ani ty nemáš čas se mořit s tou výrobou, tak ten hodinář pravděpodobně taky ne. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tararinga Odesláno 15. dubna 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 15. dubna 2008 Ahoj, na hradě Šternberk jsem měl možnost vidět v chodu nádherné kované lihýřové hodiny. Jako závaží sloužil kámen a světe div se, hodinový stroj měl pouze čtyři ozubená kola. Na stránkách http://www.kreteni.cz/k15/hodiny.php se mi podařilo najít návod z časopisu udělej si sám(rok 1977). Je to replika hodin tuším z roku 1350. Ovšem návod je koncipován jako hand-made a to včetně ozubených kol. Na ruční výrobu ozubených kol si opravdu netroufám. A to ani časově. Možná je šance využít seriově vyráběných ozubených kol a trošku to "napasovat" aby chodily. O přesnosti se tady nedá hovořit. Rozumný chod je +/- hodina :-) Ale ten chod...nádherný syrový kovový zvuk...asi jako na hradu při určování Večernice :-)...ten by za to stál. Uměl by nějaký strojař či hodinář se stejným zájmem o stavbu poradit? Díky, Gorg. Vyrábím dřevěné Lihýřové hodiny. Mohu poradit. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
KGrob Odesláno 15. dubna 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 15. dubna 2008 Docela by mě zajímalo jak vyrábíš ozubená kola. Děláš kolíčkové nebo něco jiného (růčo,soustruh etc.) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Foundryman Odesláno 15. dubna 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 15. dubna 2008 Co je to Lihýř? Nějakej chlast? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
rmx Odesláno 15. dubna 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 15. dubna 2008 Co je to Lihýř? Nějakej chlast? To je to "vrtidlo" nahoře, je to starší vynález než kyvadlo. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Gorg Odesláno 15. dubna 2008 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 15. dubna 2008 To tararinga: Radu bych velmi ocenil. Ozubená kola bych rád zakoupil jako polotovar. Nejsem strojař...ale pokud bych použil kola "podobná" tzn. velmi podobný průměr kola a místo např. 69 zubů by bylo zubů pouze 67, jak se (jen velmi hrubým odhadem) zvýší odchylka? Tedy pokud se lze takto vůbec zeptat. Pokud bych si nechal vyrobit kola na zakázku, cena lihýřových hodin rapidně vzroste. Proto bych raději volil výše uvedené polotovary. Stránka s plánkem na výrobu je zde. http://www.kreteni.cz/k15/hodiny.php Stránka s koly třeba tady: http://www.retezyolomouc.cz/CZ/OZUBENA_KOLA/Ozubena_kola.htm Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
B.F.G. Odesláno 15. dubna 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 15. dubna 2008 4 ozubená kola s podobným profilem, z Fe 14 460, kalená a broušená by mohla vyjít tak na 15tkč. "Dělaná přez tlačenku" tak 2-3tKč. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
mechano Odesláno 16. dubna 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. dubna 2008 To je to "vrtidlo" nahoře, je to starší vynález než kyvadlo. No, ale podle názvu by to měla bejt nádoba na špiritus. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
INA Odesláno 16. dubna 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. dubna 2008 Mala ukazka drevenych Lihyrovych hodin, ktere delaval muj deda. (Omluvte prosim kvalitu fotek - foceno pred casem mobilem za jinym ucelem nez publikovat na webu...) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tararinga Odesláno 16. dubna 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. dubna 2008 Docela by mě zajímalo jak vyrábíš ozubená kola. Děláš kolíčkové nebo něco jiného (růčo,soustruh etc.) Ahoj, lihýřové hodiny dělám jako koníčka. Asi 10 let. V Chataři chalupáři 1/2008 je celá historie mého koníčka. Zvolil jsem systém kol: 60 + 64 + 96 zubů. Pastorky jsou vždy 8 cévkové. Kámen je 1 kg. Při výšce hodin nad zemí 1,7m jdou asi 5 hodin. Dřevo používám dub (kostra) dub (kolečka) Vřeteno lihýře vedu středem osy lihýřového kola, což není běžné. Je to sice složitější, ale hezčí. Zuby piluji ručně. Je jich 220 na jednom stroji. ;o). Z počátku jsem se bál, že nevydrží delší provoz, ale ty první už běhají asi 10 let a není potřeba žádná oprava. Provaz se osvědčil pouze (po mnoha pokusech) konopný. Ten jediný i při malém průměru (musí se ho vejít dost závitů) se tahem nerozplete a vydrží neuvěřitelnou váhu. Musí být zelený. Jak má příměsi, tak jeho krátká vlákna nevydrží ani týden. Jinak nevím, co by Tě zajímalo. Mají velmi pěkný zvuk. 99 % návštěv vidí lihýř poprvé. ;o) Měj se. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
KGrob Odesláno 16. dubna 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. dubna 2008 Vypadají opravdu impozantně.No pokusím se toho chalupáře sehnat. Docela by mě lákalo něco takového zkusit. Se dřevem si rozumím....Posílám SZ Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
PepaSFI Odesláno 16. dubna 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. dubna 2008 v tom časopise Udělej si sám byl plánek jak na železné tak i na dřevěné hodiny. Vpodstatě je to stejné. Taky na to už dlouho mám svrbění ale nějak mi chybí volný čas. Jako inspiraci doporučuju technické muzeum v Brně. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
gunhead Odesláno 18. prosince 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. prosince 2009 v tom časopise Udělej si sám byl plánek jak na železné tak i na dřevěné hodiny. Nevíš v kterém čísle je návod na dřevěné? Taky bych si rád zkusil spáchat hodiny. Díky Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Dřevák Odesláno 30. října 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. října 2010 Dřevěný? Supr, už vím, čím se v drzký budoucnosti zabavím. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
laversa Odesláno 3. ledna 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 3. ledna 2012 Mala ukazka drevenych Lihyrovych hodin, ktere delaval muj deda. (Omluvte prosim kvalitu fotek - foceno pred casem mobilem za jinym ucelem nez publikovat na webu...) To je opravdu krásná práce Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lubajs Odesláno 13. března 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 13. března 2012 Návody na stavbu nejen lihýřových hodin jsem objevil na angl. stránkách zde: http://www.woodenclocks.co.uk/index.htm Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
avu-edm Odesláno 27. května 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 27. května 2012 To tararinga: Radu bych velmi ocenil. Ozubená kola bych rád zakoupil jako polotovar. Nejsem strojař...ale pokud bych použil kola "podobná" tzn. velmi podobný průměr kola a místo např. 69 zubů by bylo zubů pouze 67, jak se (jen velmi hrubým odhadem) zvýší odchylka? Tedy pokud se lze takto vůbec zeptat. Pokud bych si nechal vyrobit kola na zakázku, cena lihýřových hodin rapidně vzroste. Proto bych raději volil výše uvedené polotovary. Stránka s plánkem na výrobu je zde. http://www.kreteni.cz/k15/hodiny.php Stránka s koly třeba tady: http://www.retezyolomouc.cz/CZ/OZUBENA_KOLA/Ozubena_kola.htm ak Ahoj Žádáš o radu se stavbou kovových lihýřových hodin. Nedávno jsem také objevil plánek z Udělej si sám 1977 a tak jako ty jsem propadl myšlence je vyrobit. Ruční výroba u mne vůbec nepřichází v úvahu, vzhledem k tomu že je 21století a já provozuji elektroerozivní obrábění (drátořez CNC) začal jsem ihned pracovat na digitalizaci onoho 35 let starého návodu (mimochodem perfektně zpracovaného, děkuji jeho autoru panu Vladimíru Sirovátkovi). V současné době mám v počítači řezné plány všech dílů hodin a asi 50% jich je vyrobených, některé i ve více exemplářích (dělám to po chvilkách, když je volná kapacita stroje). Vzhledem k tomu že u tohoto způsobu výroby je nejnáročnější příprava, (opakovaná výroba dalších dílů už je náročná jen na volnou kapacitu stroje) uvažuji o malosériové výrobě jak hotových hodin tak o výrobě materiálové stavebnice pro kutily jako jsi ty. V současné době ti mohu pouze poslat fotky již vyrobených dílů a konzultovat s tebou výrobní postupy a způsob povrchové úpravy. Pokud je zájem z tvé strany stále aktuální napiš mi na avu-edm@centrum.cz Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
beny Odesláno 17. června 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. června 2012 zdar, chlapi kdysi jsem tady publikoval o lihýřových hodinách krátkou stať. Informace jsem čerpal z osobní návštěvy prodejny a zároveň výrobny lihýřových hodin v Třebíči. Nevím jak kdo z Vás to má daleko do Třebíče, ale doporučuji zajet se podívat do prodejničky kde mají nádherné stroje. Žerotínovo náměstí 3. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jakoubek19 Odesláno 19. září 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. září 2012 Ahoj, já sháním výkresy na stavbu dřevěných lihýřových hodin. Prý byly také v tom čísle z roku 1977. Můžeš mi to, prosím, potvrdit pokud máš toto číslo,A které to je? Děkuji za odpověď. Pavel krejcirikp@ssprool.cz Ahoj Žádáš o radu se stavbou kovových lihýřových hodin. Nedávno jsem také objevil plánek z Udělej si sám 1977 a tak jako ty jsem propadl myšlence je vyrobit. Ruční výroba u mne vůbec nepřichází v úvahu,vzhledem k tomu že je 21století a já provozuji elektroerozivní obrábění (drátořez CNC) začal jsem ihned pracovat na digitalizaci onoho 35 let starého návodu (mimochodem perfektně zpracovaného, děkuji jeho autoru panu Vladimíru Sirovátkovi). V současné době mám v počítači řezné plány všech dílů hodin a asi 50% jich je vyrobených, některé i ve více exemplářích (dělám to po chvilkách, když je volná kapacita stroje). Vzhledem k tomu že u tohoto způsobu výroby je nejnáročnější příprava, (opakovaná výroba dalších dílů už je náročná jen na volnou kapacitu stroje) uvažuji o malosériové výrobě jak hotových hodin tak o výrobě materiálové stavebnice pro kutily jako jsi ty. V současné době ti mohu pouze poslat fotky již vyrobených dílů a konzultovat s tebou výrobní postupy a způsob povrchové úpravy. Pokud je zájem z tvé strany stále aktuální napiš mi na avu-edm@centrum.cz Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se