aviatik008 Odesláno 19. dubna 2008 Nahlásit Odesláno 19. dubna 2008 Na srazu v Olomouci jsme se nemohli dohodnoutn nač slouží ta vnitřní luneta. Poradíte?
Machovski Odesláno 22. dubna 2008 Nahlásit Odesláno 22. dubna 2008 A nejsou to obyčejny 24-hodinovky? Jako že minutova ručička beha normalne, a ta hodinova 2x pomaleji?...
aviatik008 Odesláno 23. dubna 2008 Autor Nahlásit Odesláno 23. dubna 2008 Ano, ale ta barevná luneta je otočná tou spodní korunkou. K čemu to slouží???
aviatik008 Odesláno 24. dubna 2008 Autor Nahlásit Odesláno 24. dubna 2008 Nad tím jsme také uvažovali. Čtyř hodinové hlídky jsou možné.
Kupa54 Odesláno 24. dubna 2008 Nahlásit Odesláno 24. dubna 2008 (upraveno) A co když je to jenom úplně jednoduchá obyčejná grafická úprava lunety. Podobné barevné provedení lunety mají Vostoky Amfibija model 1967. Upraveno 24. dubna 2008 uživatelem Kupa54
JJ Odesláno 24. dubna 2008 Nahlásit Odesláno 24. dubna 2008 A co když je to jenom úplně jednoduchá obyčejná grafická úprava lunety. Podobné barevné provedení lunety mají Vostoky Amfibija model 1967. No možné to pochopitelně je, ale pravděpodobné je, že původně to opravdu vzniklo podle těch hlídek (které jsou čtyřhodinové). Asi jako různé stupnice u Bretilingů, které jsou dnes pro většinu uživatelů také jen na parádu. Ten červený úsek by mohl odpovídat úseku směny, trávenému na bojovém stanovišti (druhá část směny je pak jiné zaměstnání, teoretický výcvik atd.).
Conrad Odesláno 25. dubna 2008 Nahlásit Odesláno 25. dubna 2008 Třeba to někoho bude zajímat. našel jsem na netu. Lodní den je dodnes dělen na hlídky. 24 hodin se skládá ze sedmi hlídek, pěti čtyřhodinových a dvou dvouhodinových. Dvouhodinové hlídky zajistí změnu rytmu hlídek pro námořníky. Běh času alespoň na školních plachetnicích určuje lodní zvon, který zní každou půlhodinu. Při každé ze čtyřhodinových hlídek oznámí jeden úder zvonu konec první půlhodiny, dva údery konec druhé půlhodiny, ..., až osm úderů konec hlídky. U dvouhodinových hlídek ukončují tzv. první psí hlídku (16.00 - 18.00) čtyři údery zvonu a druhou psí hlídku (18.00 - 20.00) osm úderů. Zvoní se tu jako by to byla běžná čtyřhodinová hlídka s jednou výjimkou. V 18.30 se zvoní jen jednou a ne pětkrát. Údajně je tento zvyk spojen s připravovanou lodní vzpourou v roce 1797. Důstojníci zjistili, že signálem ke vzpouře má být právě pět úderů zvonu. Nařídili zvonit jen jednou a vzpouru v zárodku a zmatku vzbouřenců dokázali potlačit.
MarvinX Odesláno 27. dubna 2008 Nahlásit Odesláno 27. dubna 2008 Třeba to někoho bude zajímat. našel jsem na netu. Lodní den je dodnes dělen na hlídky. 24 hodin se skládá ze sedmi hlídek, pěti čtyřhodinových a dvou dvouhodinových. Dvouhodinové hlídky zajistí změnu rytmu hlídek pro námořníky. Běh času alespoň na školních plachetnicích určuje lodní zvon, který zní každou půlhodinu. Při každé ze čtyřhodinových hlídek oznámí jeden úder zvonu konec první půlhodiny, dva údery konec druhé půlhodiny, ..., až osm úderů konec hlídky. U dvouhodinových hlídek ukončují tzv. první psí hlídku (16.00 - 18.00) čtyři údery zvonu a druhou psí hlídku (18.00 - 20.00) osm úderů. Zvoní se tu jako by to byla běžná čtyřhodinová hlídka s jednou výjimkou. V 18.30 se zvoní jen jednou a ne pětkrát. Údajně je tento zvyk spojen s připravovanou lodní vzpourou v roce 1797. Důstojníci zjistili, že signálem ke vzpouře má být právě pět úderů zvonu. Nařídili zvonit jen jednou a vzpouru v zárodku a zmatku vzbouřenců dokázali potlačit. Ta červená část otočné lunety by tedy mohla označovat dvě psí hlídky (2x po dvou hodinách) ostatní čtyřhodinové úseky pak normální hlídky. Díky za zajímavé vysvětlení.
NIGHTinGALE Odesláno 27. dubna 2008 Nahlásit Odesláno 27. dubna 2008 Já jsem si v Olomouci myslel (a myslím si to pořád), že se jedná jen o designový prvek. Naprosto mi uniká, proč by měl být den rozdělen na 6 částí, z nichž se jedna opakuje třikrát, jedna dvakrát a jedna jednou (viz. barvy). Ale je pravda, že jsem nebyl nejen na ponorce, ale dokonce ani na vojně. Tak možná právě proto mám tyhle mezery ve vzdělání
Kirn Odesláno 30. dubna 2008 Nahlásit Odesláno 30. dubna 2008 jak se dívám na tu otočnou vnitřní lunetu, tak jsem se ztratil i v tom číslování, zkuste mi prosím vysvětlit pozici těch čísel k měření času
badcompany78 Odesláno 6. května 2008 Nahlásit Odesláno 6. května 2008 Já jsem si v Olomouci myslel (a myslím si to pořád), že se jedná jen o designový prvek. Naprosto mi uniká, proč by měl být den rozdělen na 6 částí, z nichž se jedna opakuje třikrát, jedna dvakrát a jedna jednou (viz. barvy). Ale je pravda, že jsem nebyl nejen na ponorce, ale dokonce ani na vojně. Tak možná právě proto mám tyhle mezery ve vzdělání Jelikož jedny Rakety mám (s názvy měst) a u nich otočná luneta namá žádný praktický smysl (přece každý musí vědět, kde zrovna je), tak se kloním k názoru NiG, že jde jen o designový prvek. I když vysvětlení, že jde o rozdělení směn je půvabné. P.S.: má tvoje luneta aretaci? Nebo se, jako u mých Raket, samovolně pootáčí s každým zavaděním korunky o oděv?
Balet Odesláno 6. května 2008 Nahlásit Odesláno 6. května 2008 Jelikož jedny Rakety mám (s názvy měst) a u nich otočná luneta namá žádný praktický smysl (přece každý musí vědět, kde zrovna je), tak se kloním k názoru NiG, že jde jen o designový prvek. I když vysvětlení, že jde o rozdělení směn je půvabné. P.S.: má tvoje luneta aretaci? Nebo se, jako u mých Raket, samovolně pootáčí s každým zavaděním korunky o oděv? Jestli jsou na ní názvy měst, tak je to na určení času v těch městech, taková jednodušší "GMT komplikace". Podle mě velmi praktické.
badcompany78 Odesláno 6. května 2008 Nahlásit Odesláno 6. května 2008 Jestli jsou na ní názvy měst, tak je to na určení času v těch městech, taková jednodušší "GMT komplikace". Podle mě velmi praktické. Žádná komplikace ve smyslu kalibru se nekonná. Praktický smysl bych viděl, kdyby byla luneta větší a pod městy byla časová pásma. A nebo, kdyby byl ciferník komplet otočný - nastavil by se základní čas GMT nebo Moskva (co je komu sympatičtější) a pak by se točením přehazoval čas bez nutnosti přetáčení ručiček.
Balet Odesláno 6. května 2008 Nahlásit Odesláno 6. května 2008 Žádná komplikace ve smyslu kalibru se nekonná. Praktický smysl bych viděl, kdyby byla luneta větší a pod městy byla časová pásma. A nebo, kdyby byl ciferník komplet otočný - nastavil by se základní čas GMT nebo Moskva (co je komu sympatičtější) a pak by se točením přehazoval čas bez nutnosti přetáčení ručiček. Já vim, že to není ve strojku, proto jsem to dal do uvozovek. Prosím dej sem fotku těch hodinek, jestli jsem úplně mimo v představě, jak to vypadá.
Balet Odesláno 6. května 2008 Nahlásit Odesláno 6. května 2008 Tady je ta fotka: Tak to jsou časy v různých časových pásmech. Nastavíš to svoje a když přejedeš pásmo akorát tou lunetou pootočíš. (Tedy myslím si to - ve skutečnosti neumím azbuku, takže absoulutně nevím, co je tam napsáno)
NIGHTinGALE Odesláno 6. května 2008 Nahlásit Odesláno 6. května 2008 Tak to jsou časy v různých časových pásmech. Nastavíš to svoje a když přejedeš pásmo akorát tou lunetou pootočíš. (Tedy myslím si to - ve skutečnosti neumím azbuku, takže absoulutně nevím, co je tam napsáno) Pootočíš lunetou a stane se co, prosím pěkně? Já myslím, že se nestane zhola nic. Luneta nemá žádnou návaznost na čísla (indexy) a GMT ručku tam také nevidím.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se