Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno
Podle hodinek se asi potápíš?? Jak jsi spokojený s D9 se sondou. Mne vadí trochu , že když pustím vzduch na lahvi a hodinky se mi spojí se sondou a pak mi trvá delší dobu než si vezmu vše na záda , tak se mi hodinky přepnou zase do režimu čas.

Já udělám novou diskuzi v rubrice ostatní... jinak se tady chlapyzblázněj.. že si povídáme v rubrice Omega o Finkých digitálkách

• Odpovědi 79
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno

Díky mělo mne to napadnout hned. Rád si popovídám jinde.Omluva všem.

Já udělám novou diskuzi v rubrice ostatní... jinak se tady chlapyzblázněj.. že si povídáme v rubrice Omega o Finkých digitálkách

Odesláno
Zeptej se na to sveho potapecskeho guru, ale myslim, ze je to nejak tak jak rikam.

Tak resumé na téma proč heliový ventil a jeho užití...

po konzultaci se skutečně zkušeným a technicky erudovaným potápěčem přepisuji do stravitelnějšího jazyka (potápěči a fyzici mi některé pojmy prominou)...

Molekuly Helia prostupují z vnějšího prostoru s vyšším tlakem do prostoru uvnitř pouzdra (který je naplněn vzduchem) skutečně skrz všechny části pouzdra ... nejvíce se molekule helia zamlouvají kovové tenké části, například zadní plíšky kterými jako membránou nejrychleji proniká dovnitř...ale nepohrdne ani těsněním a sklíčkem

Heliu se také náramně zamlouvá "náhlý značný nárůst" rozdílu tlaku na počátku celého pracovního cyklu, kdy je potapěč čistý a sestup do vysokého tlaku může učinit okamžitě...

Prostor uvnitř hodinek není saturován... helium není rozpuštěno v nějaké látce, ale jen se postupně srovná tlak v pouzdru s tlakem okolního prostředí (zvýší se parciální tlak helia)...

A teď ono vysvětlení..

Po ukončení pobytu pod zvýšeným tlakem, potápěč zahájí pozvolný přechod z vysokého tlaku na tlak na hladině, přičemž toto snížení tlaku je velmi pozvolné s ohledem na lidský organismus, molekuly helia prostupují materiálem jako membránou zpět, ale již velmi pomalu a to právě z důvodu pozvolného snižování tlaku v okolí a tj. i minimálního rozdílu mezi tlakem v okolí a tlakem v pouzdru samém, k nejvyššímu nárustu rozdílu tlaku vlastně dochází až při "výstupu do běžné atmosféry do běžného tlaku"....

Pouzdro, je konstruováno na velký tlak působící z venčí, odolnost pouzdra (a i uchycení sklíčka jak zmínil Patrik) na tlak působící zevnitř je velmi nízká....

...pro představu si vybavte odolnost vajíčka, žárovky na tlak zvenčí, nebo schopnost klenby nést vysokou váhu a relativně malé síly které když působí zevnitř tuto odolnost naruší, stejně jako beton udrží vysoké tlaky ale neodolá tahu,

Závěr: Tedy pokud by skutečně někdo hodinky využíval k při dlouhodobém pobytu pod vysokým tlakem v prostředí heliových směsí, srovnáním tlaku v pouzdru a mimo pouzdro by předešel deformaci pouzdra, vytlačení sklíčka nebo plíšků v zadní části.

Omlovám se, že jsem se mylně domníval, že helium je schopno prostupovat pouzdrem rychleji než je výstupová rychlost (snižování tlaku) potapěče.

Tak co?

Odesláno
Protoze jsi potvrdil moji teorii, omluva prijata :)

:notworthy:

Přesto bych, ale všem držitelům Omeg doporučoval, dbát pokynu prodejce a poslat si sýmástry preventivně na doplnění helia v pouzdru,

respektive pokud chcete stanu se vrchním plničem helia do hodinek všeho druhu,

levně naplním i budíky, pendlovky, kukačky a digitálky

:smile_anim:

• Po letech...
Odesláno

Já se ho tak moc bojím, že na něj raději nesahám. Takže dokud nebude povolený tak moc, že to bude vidět na pohled, nepoznám to biggrin.gif Ale vážně, sám od sebe určitě ne...

Odesláno

Tak to byl dobrej for, po precteni tohto dotazu jsem se usmal a mimodek to zkontroloval - a byl povolenej :smile_anim: Nebo mozna sel jsem lehce povolit,nikdy jsem snim nekroutil a ani nepovoloval od posledniho servisu pred 2 lety... Nicmene - to ze se povoli neznamena, ze by nebyly vodotesny, ne? I s povolenym heliakem to ma WR. No tak doporucuju to obcas zkontrolovat no...

Odesláno

NO me tam nastesti nenateklo a to s nima delam vsecko, dneska jdou zase do bazenu. Bud jsem to mel povoleny, nebo to spis slo lehce povolit. Prekvapilo me to, mozna si s nimi nekdo hral, nechavam je doma volne lozene... no obcas to budu muset zkontrolovat asi. JInak pri povolenem He je to stale WR, je to slusne videt tady Je tam vlastne takova prestupni komora, podle me no fear.

Odesláno

Čte tady někdo manuály ke svým Omegám? :pokey: :D

Helium escape valve

?. In order to ensure that your watch remains watertight, we recommend that you have it checked by an authorised OMEGA partner every year?..

Note: Even if the valve is unscrewed, and we strongly recommend that the valve remains screwed down whenever the watch is immersed in water, the watch is still water resistant to a relative pressure of 5 Bar (50 metres). However, complete water resistance to the dial depth can only be achieved with gasket ( B ) and the valve in the screwed down position.

Odesláno (upraveno)

Ja to cetl samo kdysi. Kazdy rok jim prdim, stacit jim musi servisni intervaly dle toho sameho manualu. Odmitam byt otrokem veci, neco to vyderzet musi, kdyz po servisu maji 2 roky zaruku.

Upraveno uživatelem Seamaster
Odesláno (upraveno)

No to je zajímavý a mě přesvědčovali že díky koaxiálu je prodloužená záruka i servisní intervaly.To,že bych měl každý rok chodit na zkoušky vodotěsnosti ani nenaznačili.Ten můj dotaz ohledně povolení heliáku vlastně vzešel od zkušenosti mého kolegy,který hodinky sundavá i do sprchy,tak to nekontroluje a co by jste řekli:byl povolenej.

Upraveno uživatelem Daemonultimate
Odesláno

Mně zase po přetěsnění SMP u Hanáka říkali, že na to těsnění je záruka půl roku a za rok že mám stopro přijít znovu. Nehádal jsem se, ale napsal jsem si to do kalendáře na konec roku 2014. To musí stačit i kdyby nechtělo smile_anim.gif

Odesláno

Mně zase po přetěsnění SMP u Hanáka říkali, že na to těsnění je záruka půl roku a za rok že mám stopro přijít znovu. Nehádal jsem se, ale napsal jsem si to do kalendáře na konec roku 2014. To musí stačit i kdyby nechtělo smile_anim.gif

No sakra,to jsou informace,není to taky tak trochu tahání peněz?Kolega má 10 let Citizeny Eco a žádnej servis.Nikdy je nesundá a několikrát ročně u moře.Jinej má 25 let automaty a v servisu byly před 20 lety.Musim z něj vytáhnout jestli je potápí.

Odesláno

No brát s rezervou. Oni se jen brání tomu, co se může stát a sice že ti odejde těsnění, ikdyž jiným drží 15let a budeš se na nich chtít hojit, protože ti neřekli, že bys měl hodinky zkontrolovat každým rokem. To je jako s rozvody na autě, haj_lovi to neodejde ani po 10 letech a 100tis.km od udávané životnosti a ty přešvihneš o 5tis. km a potká se ti motor :D

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...