Pux Odesláno 30. srpna 2019 Nahlásit Odesláno 30. srpna 2019 Dobrý den, omlouvám se za začátečnickou otázku - rád bych se zeptal, jak rozpoznat původní výrobu od nových retro replik?Snažil jsem se to načíst a pokusit se své kousky datovat, ale bez valného úspěchu. Nedávno jsem koupil Vostok Kamandirskie (viz fotky na http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/87790-pomoc-s-identifikací/?p=2386158). Hodinky mi byly prezentovány jako původní z roku cca 80, ale nevím, jak to poznat. Na původních Signalech, které mám po dědovi, je azbukou napsáno Sdelano v CCCP", takže to bych bral jako jeden s identifikátorů (?) U těch Kamandirskich se mi nakonec lupou podařilo najít malinký nápis v azbuce "Sdelano v Rassii" - "Rassia" je imho novodobý název (?), takže to bude spíš ta nová retro řada, a ne původní výroba, jinak by tam bylo Sdelano v CCCP" - asi ??? Kromě Kamandirksich jsem ještě koupil Poljoty Chronograph, 19 kamenů (viz příloha) - ty mi byly prezentovány, jako cca 50. léta - dole ale mají napsáno Made in USSR, takže jsou to asi taky jen repliky :-( (???), ale jsou krásné :-) Podle jakých rysů se prosím při identifikaci řídíte? Byť obě tyto konkrétní hodinky jsou s vysokou pravděpodobností bohužel jen repliky, tak toho nelituji, cena asi ok a hlavně se mi líbí :-)Jen bych příště rád získal ty původní. Kromě původních Kamandirskich hledám ještě původní Sturmanskie, tak ať pak vím, podle čeho vybrat originál ;-) .. pokud to vůbec jde takto rozpoznat. Nejsem žádný rusofil, ba naopak - hodinky jsem nikdy neřešil a k sovětským hodinkám jsem se dostal až právě s těmi dědovými Signaly. Je to vzpomínka na dědu, tak jsem je dal do pořádku a kromě dědovy historie (kulak, kterému komunisti vše až na ty hodinky sebrali a poslali ho do Vítkovic k pecím, kde se pak těmi hodinkami budil na směnu), mě začala zajímat i historie těch hodinek jako takových - no a ty sovětské hodinky se mi obecně začaly velice líbit :-) Jsem sice daleko od toho, aby ze mě byl sběratel (doufám), ale rád bych měl pár autentických kousků, které se mi líbí, viz ty Kamandirskie, Sturmanskie a Poljot Chornograph a ne jen repliky. Předem Vám děkuji za radu a pomoc.
Karlos Odesláno 30. srpna 2019 Nahlásit Odesláno 30. srpna 2019 Ano, nápisy jsou dobré vodítko. Když si dohledáš zkratky CCCP, SSSR, USSR, tak to hned bude jasnější. Boužel se podobné vodítko nedá použít u hodinek Prim, nápis Czechoslovakia píše dnes na nové hodinky kdekdo, včetně výrobce.
Pux Odesláno 30. srpna 2019 Autor Nahlásit Odesláno 30. srpna 2019 Děkuji za odpověď. Takže dejme tomu, že když je na hodinkách napsáno Sdelano v USSR, tak by to mohla být původní výroba (viz ty moje poljoty chronograph), protože označení USSR se používalo od roku 1967 (https://en.wikipedia.org/wiki/State_quality_mark_of_the_USSR) ??? Pokud je tam napsáno Sdelano v Rassii, tak to bude už nová retro výroba, což je bohužel případ těch mých Kamandirskich, protože Made in Russia se začalo používat až od roku 2015 (https://en.wikipedia.org/wiki/Made_in_Russia) ??? Dává to prosím smysl? Máte jinou zkušenost? Jaké další rysy je možné u sovětských hodinek použít pro identifikaci původní výroby? Novou retro výrobu nechci :-) Děkuji Ano, nápisy jsou dobré vodítko. Když si dohledáš zkratky CCCP, SSSR, USSR, tak to hned bude jasnější. Boužel se podobné vodítko nedá použít u hodinek Prim, nápis Czechoslovakia píše dnes na nové hodinky kdekdo, včetně výrobce.
Karlos Odesláno 30. srpna 2019 Nahlásit Odesláno 30. srpna 2019 (upraveno) Ano, tak.Ještě by se možná dalo jako vodítko použít pouzdro. Původní výroba byla chromovaná mosaz, pak přešli na nerez. Ale kdy, to netuším, zkus pohledat.Tvoje pouzdro podle barvy a rozdílu oproti tahu usuzuju na mosaz. A z toho zase usuzuju, že v 90. letech ještě jeli mosaz. Ale jistý si nejsem. Jsou tu odborníci, tak mě snad doplní/opraví. Upraveno 30. srpna 2019 uživatelem Karlos
Karlos Odesláno 30. srpna 2019 Nahlásit Odesláno 30. srpna 2019 Ale teď jsem narazil na informaci, že Komandirskije jsou mosazné stále, takže asi nic. Tudy cesta nevede.
lucid Odesláno 30. srpna 2019 Nahlásit Odesláno 30. srpna 2019 (upraveno) Bližší info můžeš zkusit dohledat třeba na této stránce, kde jsou i odkazy na další zdroje. Vůbec nejlepší byly stránky Marka Gordona, který dal dohromady obrovský archív, včetně velké sbírky sovětských hodinek. Bohužel, Mark před několika lety zemřel a stránky se nepodařilo udržet, nicméně jejich větší část je stále dohledatelná přes https://web.archive.org, poslední uložení stránek do tohoto archívu bylo myslím někdy v r. 2016. Upraveno 30. srpna 2019 uživatelem lucid
mkshort Odesláno 9. září 2019 Nahlásit Odesláno 9. září 2019 Vostok'Sdelano v Rossii' na cifru je jasne voditko, ze to neni z doby SSSR. Bylo-li by tam 'Sdelano v CCCP', tak to muze byt doba CCCP, nicmene take seda zona 90-tych let, kdy se delalo ze starych zasob.Dalsim voditkem u automatickeho strojku 2616B je razba na hornim mustku. SU bylo v letech CCCP, RUS potom pro Rusko. Poljot StrelaTy Strely z fotek jsou urcite vyroba z let CCCP. Pouzdro, cifr a rucky jsou original, nicmene, zajimavy je strojek, ktery original neni. Patri tam rusky (sovetsky) kalibr 3017, ktery je klonem svycarskeho Venus-u. V hodinkach je ale kalibr Marvin, coz muze byt je 're-brandovany' Venus. Na prvni pohled strojek vypada jako 3017/Venus (cislo nevim...150 mozna). O 3017 a Venus/Valjoux/ETA vim pramalo, takze jen hadam. Zda se, ze 3017 byl nahrazen rozmerove totoznym strojkem puvodnim svycarskym, pripadne 3017-ka opravena za pouziti svycarskych dilu.
mkshort Odesláno 9. září 2019 Nahlásit Odesláno 9. září 2019 Vostok'Sdelano v Rossii' na cifru je jasne voditko, ze to neni z doby SSSR. Bylo-li by tam 'Sdelano v CCCP', tak to muze byt doba CCCP, nicmene take seda zona 90-tych let, kdy se delalo ze starych zasob.Dalsim voditkem u automatickeho strojku 2616B je razba na hornim mustku. SU bylo v letech CCCP, RUS potom pro Rusko. Image_ 2019-09-09 09.48.23.jpg Poljot StrelaTy Strely z fotek jsou urcite vyroba z let CCCP. Pouzdro, cifr a rucky jsou original, nicmene, zajimavy je strojek, ktery original neni. Patri tam rusky (sovetsky) kalibr 3017, ktery je klonem svycarskeho Venus-u. V hodinkach je ale kalibr Marvin, coz muze byt je 're-brandovany' Venus. Na prvni pohled strojek vypada jako 3017/Venus (cislo nevim...150 mozna). O 3017 a Venus/Valjoux/ETA vim pramalo, takze jen hadam. Zda se, ze 3017 byl nahrazen rozmerove totoznym strojkem puvodnim svycarskym, pripadne 3017-ka opravena za pouziti svycarskych dilu. ...oprava: strojku 2416B...
Návštěvník Odesláno 14. listopadu 2021 Nahlásit Odesláno 14. listopadu 2021 V 9. 9. 2019 v 10:16, mkshort napsal: Vostok 'Sdelano v Rossii' na cifru je jasne voditko, ze to neni z doby SSSR. Bylo-li by tam 'Sdelano v CCCP', tak to muze byt doba CCCP, nicmene take seda zona 90-tych let, kdy se delalo ze starych zasob. Dalsim voditkem u automatickeho strojku 2616B je razba na hornim mustku. SU bylo v letech CCCP, RUS potom pro Rusko. Poljot Strela Ty Strely z fotek jsou urcite vyroba z let CCCP. Pouzdro, cifr a rucky jsou original, nicmene, zajimavy je strojek, ktery original neni. Patri tam rusky (sovetsky) kalibr 3017, ktery je klonem svycarskeho Venus-u. V hodinkach je ale kalibr Marvin, coz muze byt je 're-brandovany' Venus. Na prvni pohled strojek vypada jako 3017/Venus (cislo nevim...150 mozna). O 3017 a Venus/Valjoux/ETA vim pramalo, takze jen hadam. Zda se, ze 3017 byl nahrazen rozmerove totoznym strojkem puvodnim svycarskym, pripadne 3017-ka opravena za pouziti svycarskych dilu. Teda neviem ako je to ešte aktuálne, ale dovolim si poopraviť tvrdenie o Strelach 3017 úplne hore na foto. Práveže originálny je tam iba ciferník, všetko ostatné je z iných hodiniek, ručičky, puzdro, strojček. Takže ak ti to niekto predal ako Strely s 50tych rokov tak ťa poriadne natiahol. Tieto ciferniky sa používali v Poljotoch 3017 v 60tych rokoch na vývoz, doma predávali s nápisom v cyrilike Strela. V začiatkoch bol taký istý ciferník ale bez telemetrickej stupnice. A čo sa týka nápisu Made in USSR, tak áno je to výroba sovietskej éry, tak isto ako Sdelano v CCCP. Ale treba si dať pozor, lebo sa používajú fejkove, novo vyrobené ciferniky na práve tie najžiadanejšie ruské hodinky, Strely, Šturmanskie, Okean, atď. Samozrejme sa tiež vo veľkom predávajú skladačky, väčšinov sa dohodí druhý ciferník, keďže ten pôvodný je veľmi zničený, konkrétne pri 3017 s nápisom Poljot má byť nápis na strojku v latinke 19 jewels a opačne 19 kamnej v cyrilike, korunky sú tiež veľakrát iné, lebo ich je ťažšie zohnať, sklo detto, ručičky ani nehovorím, minimálne je iná stopkova veľká sekundová, ktorá ak chýba, tak je skoro nemožné ju zohnať. Aj ja som tak s ebay objednával "original" korunku, ktorá ako som zistil k originálu mala poriadne ďaleko atď. Proste ak chceš kupovať takéto hodinky tak si predom treba čo to zistiť, a ak je možnosť pred kupov sa poradiť s niekym kto sa vyzná. Dole sú moje, čo som teraz kúpil, kde konkrétne na fotke strojčeka je vidieť nápis v azbuke, chýba označenie strojčeka "3017" a pritom ciferník je "Poljot" s telemetrom. Takže predpokladám že tam bol pôvodne ciferník na cyrilike Strela bez telemetra, keďže na prvých strojčekoch ešte nevyrážali "3017". Ale v podstate je všetko originál, takže až tak mi to nevadí)). A ešte jeden fejkovy cifer na ďalšej foto.
eloga Odesláno 19. listopadu 2021 Nahlásit Odesláno 19. listopadu 2021 Jen bych dodal, že pokud vládneš ruskou azbukou tak se mrkni na ruské forum watch.ru, tam je tolik info o sovětských hodinkách, že ti z toho půjde hlava kolem. Název Něržavejka je nerezové pouzdro užívané v dobách CCCP jen vzácně, a je v dnešním Rusku velmi ceněno. JHinak ale obecně platí vše, co ti zde napsali všichni výše.
Návštěvník Odesláno 19. listopadu 2021 Nahlásit Odesláno 19. listopadu 2021 Vďaka za radu. Na watch.ru som registrovaný, tiež na german242.com. Áno, je tam toho veľa čo sa dá pozerať, aspoň na niečo sa mi ešte azbuka zíde)), anglicky neviem. Áno, v neržavejke sa v Rusku vyrábalo pomenej hodiniek, čo je veľká škoda, hlavne u mojich obľúbených chrono 3017. Ale pre bežné nosenie sa mi podarilo zohnať jedno púzdro v nerezu na 3017ky, samozrejme novovyroba, ale vyzerá to dobre. Poljoty 3133 už vyrábali aj v nerezu a je pravda, že tie su viacej cenené, ale zasa keď chceš zachovať autenticitu, tak civilné verzie boli väčšinou v pochromovanom puzdre.
Snekofon Odesláno 19. listopadu 2021 Nahlásit Odesláno 19. listopadu 2021 (upraveno) Nerezová pouzdra na 3017 jsou novovýroba, respektive jednu dobu se daly na eBay sehnat za cca 3300,- CZK v přepočtu... Upraveno 19. listopadu 2021 uživatelem Snekofon EDIT: Michal mě předběhl
Návštěvník Odesláno 19. listopadu 2021 Nahlásit Odesláno 19. listopadu 2021 áno, ja som ho kupoval na Ukrajine ale tiež nebolo o moc lacnejšie, 120 $. Tiež som jedno videl na Aukre za 130 €. Neviem odkiaľ ho brali, ale asi z Číny. No mám aj pôvodné v slušnom stave, takže sa to dá aj vrátiť do pôvodného stavu.
eloga Odesláno 30. listopadu 2021 Nahlásit Odesláno 30. listopadu 2021 ok,takže se v tom ruském světě docela vyznáš...
Návštěvník Odesláno 30. listopadu 2021 Nahlásit Odesláno 30. listopadu 2021 tak to si nedovolím tvrdiť, v podstatě ma chytili len tie chrona 3017, 3133, 31659, sovietskej éry,zaujalo ma, že ide vo väčšine prípadov o hodinky, ktoré neboli bežne v predaji. A teraz som si zakúpil aj jednu amfibiu ministerskú, chcem niečo aj do vody, ale či z toho skutočne niečo bude sa ukáže až po servise. Nové hodinky ma až tak nezaujímajú, tie si môže, kúpiť každý, kto na to má (len môj skromný názor)).
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se