Přejít na obsah

Opravy LCD a LED digitálek

casiotron

Doporučené příspěvky

Díky, pánové. Zkusím obě metody zkombinovat. 
Namažu silikonem, počkám a pak ještě zkusím fénem nahřát a vytlačit.
Já si možný problém představuju tak (a možná se pletu), že jedno ze čtyř tlačítek, nebo možná i víc, zůstává jakože sepnuté. A pak to celé blbne, dokud to tlačítko samo nevyjede do výchozí polohy a nevypne se kontakt. Proto to občas po pár hodinách zase funguje, než promačkám tlačítka. Uvidíme.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zdravím odborníky.

Má z vás někdo zkušenosti s otestováním nefunkčních hodinek v mrazáku? Narazil jsem na tuto babskou radu v nějakém popisu opravy hodinek na zahraničním webu. A protože jsem nedávno získal pár hodinek pro náhradní díly, s vědomím, že nefungují, tak jsem to vyzkoušel a ono to u všech zafungovalo. Samozřejmě na chvíli. Ale i tak by mne zajímalo, co zapůsobí, že hodinky v tu chvíli běží. Snížení teploty, smrštění, vlhkost ... ??? A pokud tento test prokázal, že chip běží, na co se zaměřit, aby se takto otestované hodinky dostaly do opravdu funkčního stavu? 

Předem díky za jakoukoliv informaci :)

Odkaz ke komentáři

AI na to říká:

" Existuje několik teorií, proč umísťování digitálních hodinek do lednice může pomoci obnovit jejich funkci. Jedna teorie říká, že chladné klima v lednici může pomoci kondenzovat vlhkost uvnitř hodinek. Tato vlhkost může pak pomoci vyčistit a obnovit kontakty uvnitř hodinek, které mohou být poškozené nebo zoxidované.

Další teorie říká, že chladné klima v lednici může pomoci zpomalit procesy stárnutí uvnitř hodinek. Tyto procesy mohou způsobit, že baterie hodinek se vybíjí rychleji a že jiné komponenty hodinek se opotřebovávají.

Existuje také teorie, že chladné klima v lednici může pomoci zničit některé druhy bakterií nebo plísní, které by mohly poškodit hodinky.

Ať už je pravděpodobná teorie jakákoli, je pravda, že umísťování digitálních hodinek do lednice může pomoci obnovit jejich funkci v některých případech. Je však důležité si uvědomit, že toto řešení není spolehlivé a že hodinky mohou po určité době opět přestat fungovat.

Zde je několik tipů pro umísťování digitálních hodinek do lednice:

Hodinky by měly být umístěny do uzavíratelného sáčku, aby se zabránilo vniknutí vlhkosti do jejichvnitřku.
Hodinky by měly být umístěny na zadní polici lednice, kde je teplota nejnižší.
Hodinky by měly být v lednici nejméně 24 hodin."

Mě ještě napadá dočasné snížení odporu všech obvodů.
Ale popravdě si moc jistý nejsem. Třeba displeje to rády nemají.

Z opačného spektra: 
Když mi přestala fungovat jedna konkrétní starší čb laserová tiskárna od HP, našel jsem na tento problém na webu řešení: Vyndat řídící elektroniku a dát ji "upéct" asi na 20 minut do trouby. Už si napamatuju ty teploty, ale každopádně to na dalších pár měsíců provozu zabralo. Tam byl problém zřejmě v přerušení některých spojů, které se následně teplem opět propojily.

Odkaz ke komentáři

V 10. 9. 2023 v 10:08, jendazhor napsal:

Díky, pánové. Zkusím obě metody zkombinovat. 
Namažu silikonem, počkám a pak ještě zkusím fénem nahřát a vytlačit.
Já si možný problém představuju tak (a možná se pletu), že jedno ze čtyř tlačítek, nebo možná i víc, zůstává jakože sepnuté. A pak to celé blbne, dokud to tlačítko samo nevyjede do výchozí polohy a nevypne se kontakt. Proto to občas po pár hodinách zase funguje, než promačkám tlačítka. Uvidíme.

Rozšířit  

Tak jsem zkusil silikon i nahřívání a vytlačování širším "špuntem" skrze otvor a... nic. Ten panel s tlačítky se ani nehne. Naopak, čelní tlačítka přestala fungovat úplně.
Jestli najdu čas a sílu, ještě zkusím propojovat ručně kontakty na zebra pásce, abych zjistil, jestli je problém opravdu v tlačítkách.
Taky mě napadlo, že celý modul uvnitř pouzdra není zrovna pevně usazen. Vymezovací plastový kroužek kolem modulu mi přijde nějaký divný, tenký a navíc je na jednom místě prasklý. Je taky možné, že se modul uvnitř po stisku bočních tlačítek mírně posune a zebra pásek už pak nesedí přesně na příslušné kontakty od tlačítek. A ty pak nepředají signál o stisku na správné kontakty zebra pásky.

Odkaz ke komentáři

Zajímavý problém ke kterému se vracím.. Určitě za ty léta používání a nošení hodinek víme, jaký "marast" se do tlačítek může dostat. Mám zkušenost jen z bočními tlačítky ale i tam to jde někdy hůře.. Pot a špína, těsnící gumička v rozkladu tlačítko úplně "zabetonuje". Silikon je dobrá věc.. Tady někdy  používám stříkačku s jehlou nakapaný líh. Z tvrdého dřeva bych vyrobil přesnou pátku,  která by se do otvoru pěkně vešla a zkusil opatrně vylisovat. Horní panýlek s tlačítky bude taky klást odpor protože bude též z výroby zalisovaný.

Z tvého staženého návodu je sice vidět, jak se to patrně hrotem kleštiček vytlačí.. což mi přijde celkem nesmysl. A za druhé je možné,  že při tomto jejich zákroku se musí vyměnit oný "tištěný spoj" po tlačítky. 

V 14. 9. 2023 v 8:18, jendazhor napsal:

Tak jsem zkusil silikon i nahřívání a vytlačování širším "špuntem" skrze otvor a... nic. Ten panel s tlačítky se ani nehne. Naopak, čelní tlačítka přestala fungovat úplně.
Jestli najdu čas a sílu, ještě zkusím propojovat ručně kontakty na zebra pásce, abych zjistil, jestli je problém opravdu v tlačítkách.
Taky mě napadlo, že celý modul uvnitř pouzdra není zrovna pevně usazen. Vymezovací plastový kroužek kolem modulu mi přijde nějaký divný, tenký a navíc je na jednom místě prasklý. Je taky možné, že se modul uvnitř po stisku bočních tlačítek mírně posune a zebra pásek už pak nesedí přesně na příslušné kontakty od tlačítek. A ty pak nepředají signál o stisku na správné kontakty zebra pásky.

Rozšířit  

Odkaz ke komentáři

Oni v návodu dokonce píší, že se má panel vytlačit "pinzetou nebo šroubovákem", což je fakt divoký, jelikož třeba pinzeta má konce jako jehly. Já vzal hodně široký a tlustý šroubovák, ale to se ani nehne.

Ono je dost problémové už samotné spojení čelního panelu s tlačítky a vnitřního modulu přes tenký zebra pásek. Stačí, aby se modul trochu vyosil a kontakty na jemném gumovém zebra pásku od čelních tlačítek nesedí na protikus s kontakty modulu.

Odkaz ke komentáři

V 18. 9. 2023 v 13:35, jendazhor napsal:

Oni v návodu dokonce píší, že se má panel vytlačit "pinzetou nebo šroubovákem", což je fakt divoký, jelikož třeba pinzeta má konce jako jehly. Já vzal hodně široký a tlustý šroubovák, ale to se ani nehne.

Ono je dost problémové už samotné spojení čelního panelu s tlačítky a vnitřního modulu přes tenký zebra pásek. Stačí, aby se modul trochu vyosil a kontakty na jemném gumovém zebra pásku od čelních tlačítek nesedí na protikus s kontakty modulu.

Rozšířit  

Ono je třeba možné, že to tam někdo přilepil a pokud k tomu použil např. dvousložkové lepidlo, tak pak nevím nevím... 😞

Zkoušel jsi ty kontakty přes zebra pásek, jestli to reaguje?

Odkaz ke komentáři

V 19. 9. 2023 v 21:18, t2 napsal:

Hezké předquartzové baterkáče 👍

Rozšířit  

jj, chtěl jsem zkusit tuhle krátkou slepou uličku. Hamilton Ricoh, rok 1965. Uvidím, jestli je rozchodím. Šlapou vždy jen pár desítek sekund, ale zatím jsou bez mého zásahu.

Odkaz ke komentáři

V 24. 9. 2023 v 10:52, casiotron napsal:

CASIO, resp. CASIOTRON modul 59, aneb najdi čtyři rozdíly. By člověk neřekl, že už tehdy byly různé verze jednoho modulu.

Rozšířit  

CASIOTRON modul 59 xx.jpg

Nevím jestli to lze brát jako dva nebo čtyři rozdíly.

Upraveno uživatelem t2
Odkaz ke komentáři

V 24. 9. 2023 v 10:56, casiotron napsal:

SEIKO A128-5010. Modul v mezích možností vyčištěn, přesto i s úplně novou baterií bliká displej jako signalizace slabé baterie. Navíc náběh segmentů po změně je strašně pomalý. Čím to může být?

P1012866.thumb.JPG.df60223b0f6f3952795605210066899b.JPG

Rozšířit  

Tak toto by aj mňa zaujímalo, mám s jednými hodinkami ten istý problém. Nová batéria po pol hodine začne blikať že je slabá batéria. S tým rozdielom že mne to robí Casio🤔

Odkaz ke komentáři

Na blikající displej, zřejmě jako ukazatel slabé baterie, jsem narazil zrovna včera u Seiko, které jsem tu už rozebíral.
Baterii jsem do nich dával novou cca před třemi týdny. Samozřejmě je otázka, jak dlouho už v tom blistru spinkala.

No a k těmto Seiko jsem včera zkoušel funkčnost zebra pásku na který jsou připlácnuté kontakty od tlačítek z čela hodinek.
Nejprve jsem vyčistil zebra pásek. Ale už před čištěním vypadal celkem v pohodě.
image.jpeg.8deb1bc3158a320079f55ebfe4082b7c.jpeg

A pak čistil kontakty od čelního panelu.

image.jpeg.1bf1826dca5ef2a00ce214c8233de91f.jpeg

Na nich je sice už patrná koroze, ale podle mě by ještě mely být funkční.

Když jsem různými vodiči přejížděl po zebra pásku nebo i přímo spojoval kontakty, nestalo se vůbec nic. Hodinky nijak nereagovaly.
A jelikož mi čelní panel stále nejde rozebrat, zatím zamíří hodinky do šuplíku.

Odkaz ke komentáři

V 25. 9. 2023 v 20:27, jendazhor napsal:

Na blikající displej, zřejmě jako ukazatel slabé baterie, jsem narazil zrovna včera u Seiko, které jsem tu už rozebíral.
Baterii jsem do nich dával novou cca před třemi týdny. Samozřejmě je otázka, jak dlouho už v tom blistru spinkala.

No a k těmto Seiko jsem včera zkoušel funkčnost zebra pásku na který jsou připlácnuté kontakty od tlačítek z čela hodinek.
Nejprve jsem vyčistil zebra pásek. Ale už před čištěním vypadal celkem v pohodě.
image.jpeg.8deb1bc3158a320079f55ebfe4082b7c.jpeg

A pak čistil kontakty od čelního panelu.

image.jpeg.1bf1826dca5ef2a00ce214c8233de91f.jpeg

Na nich je sice už patrná koroze, ale podle mě by ještě mely být funkční.

Když jsem různými vodiči přejížděl po zebra pásku nebo i přímo spojoval kontakty, nestalo se vůbec nic. Hodinky nijak nereagovaly.
A jelikož mi čelní panel stále nejde rozebrat, zatím zamíří hodinky do šuplíku.

Rozšířit  

Je dosť možne že + kontakt je z puzdra hodiniek a zatlačenim pošle signal na plošny spoj. Neviem, len uvažujem🤔

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...