Přejít na obsah

Opravy LCD a LED digitálek

casiotron

Doporučené příspěvky

Před časem jsem koupil levný DBC 61 v "nálezovém stavu".

IMG_20200706_145446_xx.jpg.c8bd8a3611017dbdb8669e679aee8380.jpg

Náhradní neorig. samolepicí klávesnici jsem koupil na Ebay a pásek dodal Fast.

IMG_20200706_145540.jpg.d3f6034d8d2a2708cdeafb1118589dbc.jpg

Je príma, že občas se podaří sehnat něco na tak starý model. Pásek je shodný a musí se poptávat pro model DBC 62 a přijde na 120 kč.

yIMG_20200918_133454.jpg.ea2643b3bb82f08a3126df809733e0a8.jpg

Tak už jen tlačítko adjust jde ztuha, ale dá se to.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• po měsíci...

Nedávno na Aukro zakoupené "vraky" hodinek a mezi nima celkem ceněná a málo výdaná Casia AE-20W.. Hodinky jsem rozdělal, vyčistil stroječek protože některé segmenty na minutách neukazovaly, rozebral a vyčistil tlačítka a hlavně opravil hodně poškrábané sklíčko, které asi zažilo. Při broušení jsem byl trochu limitován malou výškou vystupujícího sklíčka z pouzdra. Některé vrypy byly hluboké, přesto se to celkem povedlo.. použil jsem smirkový papír s vodou.. 800, 1000, 1500 a 2000.. pak brusnou a leštící pastu na sklo společně s ruční frézou a filcovým kotoučkem. Broušení jsem prováděl na skleněné podložce.

Jak jsem psal minule.. překvapil mě v těchto "plasťáčkách".. vnitřní kovový rámeček uvnitř plastového pouzdra a také sklíčko. Myslel jsem si že u tohoto typu hodinek bude plastové.. nakonec je skleněné. Hodinky mají moc pěknou animaci pro budíček... ten se dá nastavit až 5x. Jinak při seřizování datumu jde tento od roku 1980 do roku 2019.. Tento rok už k seřízení není 🙂

Ještě bych chtěl dát dohromady Casia W-66, která byla také v sadě.. Nejsou také moc vidět..

IMG_20201116_181244.jpg

img_1605698331219.jpg

img_1605697516228.jpg

img_1605778171380.jpg

Odkaz ke komentáři

• po 4 týdnech...

tak dalsi poznatek...,zjistil jsem ze staci do jednoho mista jen priblizit prst,stacilo jen male naindukovane napeti na prstu,postupne jsem nasel presne misto,stacilo premostit odporem a display nabehl,hodinky pred tim tedy sly,ale nesel jen display.Tak tedy tento odpor je primo zavisly na jasu.Jo konecka oprava bude elegantnejsi.

IMG_20201216_1145506.jpg

IMG_20201216_1145348.jpg

Odkaz ke komentáři

• po měsíci...
Casio C-701.. z Aukra s jednou mizernou fotkou.. Čekal jsem co dorazí a jak to bude vypadat.. Po rozbalení balíčku nakonec hodinky nevypadaly zle. Pouzdro pěkné, sklíčko až na pár škrábanců taky nevypadalo zle. Displej ukazoval ale kontrast nebyl moc dobrý. Po otevření víčka, které nebylo doklaplé.. na mě vypadl přeložený papírek. Ani se tam nemohl vejít..  Hned na to hodinky přestaly jít. 
V modulu se někdo částečně vrtal a snažil se brusným papírem přebrousit kontakty pod bateriemi. Naštěstí to vše nerozbrousil a modul dál nerozebíral. Gumičky na displeji byly jak přilepený. Líh ale pomohl a nakonec se pustily. Samotný displej je také v pořádku .. hlavně bez té černé skvrny! Displeje byly u tohoto modulu 133 na černé skvrny celkem náchylné.. Pokračoval jsem v rozborce pouzdra, tlačítek a klávesnici. Ta je jako vždy trochu v horší kondici. Použil jsem opatrně vteřinové, gelové lepidlo a transparentní silikon. Oprava se celkem povedla a funkčnost byla zachována. Určitě se budu snažit hlavně za pomoci kolegy Jirky sehnat klávesnici "novou". Po sestavení řádně očištěného modulu i všech dalších částí hodinek se displej rozzářil pěkným kontrastem, což mi udělalo velkou radost!! . Opět další kousek do mé sbírky který bude dělat radost jak ve vitríně tak i na ruce..

img_1612087753345.jpg

img_1612087797060.jpg

img_1612087904969.jpg

Odkaz ke komentáři

Pěkná práce! 👍
Ale že je to super pocit, když člověk nakonec všechny ty plíšky, tlačítka, tišťáky atd. sestaví a ono to funguje?

Zajímalo by mě, co nakonec pomohlo tomu původně slabému kontrastu displeje. Mám tu jedny Seiko D409, kde je také hodně slabý kontrast. Ale u nich jsem to přičítal spíše tehdejším vlastnostem dot matrix displejů. 

Odkaz ke komentáři

Chtělo by modul rozhodit a očistit opatrně lihem.. Může to být oxidace, mastná "špína" a nebo se modul může někde zkratovat.. Určitě bych vzal i lihem samotné gumičky displeje a dosedací plochy na samotném displeji. Vše ale s citem na množství lihu.. navlhčený "ušák" pro desku modulu a nebo na pinzetu navlhčený papírový kousek kapesníčku.. 

Nedávno jsem opravoval AE-20W a taky se mi zkratovaly.. horší kontrast a zvuk budíčku a hodinové pípnutí neznatelné "ochraptělé".. Nakonec po delším bádání jsem přišel na to, že chybí na kontaktů + plastová destička.. viz: foto.. Byla vložená mezi dvě drážky plíšku na baterku. Ten se neodizolovaný dotýkal samotného víčka hodinek..

img_1612092143899.jpg

Odkaz ke komentáři

Mám C70 s modulem 133. Koupil jsem je funkční a když jim došly batt, tak jsem je vyměnil. Ale když jsem je zavřel tak po pár vteřinách začal pohasínat display. Když jsem je otevřel tak zase vše ok. Opakovaně. Nepřišel jsem na to. Protože byl samotný modul vpoho tak jsem ho nerozebíral a bádal na pouzdře a uložení modulu, ale nic.

Odkaz ke komentáři

Jo, slabý kontrast displeje by mohl způsoben tím, že do něj teče "málo šťávy". Což by tedy mohlo příčinu v nějaké malém zkratu. Jen se to špatně hledá. 
Zkusil jsem sundání zadního víčka. To nepomáhá. 
Moc se do modulu nechci rejpat, vypadá netknutě a dost zachovale. 
Změřil jsem napětí v modulu, z baterky na kontakt tlačítka. A ukazuje to 2,9 V, což mi na baterii CR2016 připadá ještě v pohodě.

Já nevím, tehdy tyhle puntíkovaný displeje měly špatný kontrast, proto je také v menu jeho nastavení. Ale toto mi přijde jako příliš slabé. Nebo jestli už je displej jednoduše příliš starý a kontrast už nedá, kdybych se na hlavu stavěl.

Fotky jen narychlo mobilem na stole pod lampičkama.
Díky za případné tipy.

D409-servis-3-lo.jpg

D409-servis-1-lo.jpg

D409-servis-2-lo.jpg

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...