Prokop Odesláno 31. května 2006 Autor Nahlásit Odesláno 31. května 2006 Výměnou mosazného pouzdra za nerez se asi opravdu nedostaneme k renovaci, to je pravda. Zde může být i paradox, že když já jako "obyč." člověk poskládám ze dvou totožných jedny v lepším stavu, provedl jsem dle mého jednu z nejšetrnějších renovací. Pak by tu mohl být další termín "zhodnocení" hodinek. Nemyslím tím finanční ale jejich vlastností a parametrů. Toto je podle mého názoru regulérní způsob, jak renovovat hodinky. Co je podstatné, nezvyšuje se celkový počet těch hodinek, které jsou zaměnitelné s originály. Pokud byly i oba zdrojové typy nebo alespoň jeden z nich stejného modelu jako výsledek renovačního zásahu. Je to naprosto košér. To, že jste si hodinky zrenovovali sami na tom nic nemění. Proti tomu zhola nic nenamítám. Dokonce Vám i nabízím možnost naučit se něco málo o tom, jak to udělat profesionálněji (viz kurz základů hodinařiny). K tomu má sloužit.
Prokop Odesláno 31. května 2006 Autor Nahlásit Odesláno 31. května 2006 Při replice vzniká nový kus hodinek, zatímco při renovaci ne. Podle mě ale při takto provedené "renovaci" VZNIKÁ nový kus hodinek a právě proto nejde o renovaci, ale o výrobu repliky :-) K tomuto tématu jen glosu: Myslím, že renovací je možné označit proces, který revitalizuje hodinky, poškozené jejich užíváním. Jde o záměnu dílů, které obnoví funkční parametry původních hodinek, namísto poškozených nebo obnošením zdegradovaných dílů. Pokud se v rámci této výměny zvýší užitná hodnota produktu nad jeho původní úroveň díky lepšímu materiálu, zdá se mi to naprosto vpořádku, protože to je přirozený vývoj. Hodinkám se takovýmto renovačním zásahem prodlouží životnost, tedy i doba, po kterou mohou být spolu s jejich majitelem účastníky různých unikátních příběhů.
Prokop Odesláno 31. května 2006 Autor Nahlásit Odesláno 31. května 2006 Samozřejmě, že vždy kompletní hodinky v původním stavu mají největší sběratelskou hodnotu. Já tam tak trošku přirovnával k autům a ono nalézt 60 let staré auto, bez nutnosti oprav, výměny poškozených dílů je takřka nemožné. A špičkově provedená renovace nijak nedegraduje celkový výsledek. Absolutní souhlas.
Prokop Odesláno 31. května 2006 Autor Nahlásit Odesláno 31. května 2006 Z mého pohledu se jedná spíš o slovní přestřelku, ale přesto - kam zařadit následující: Hodinář mi ze svých skladových zásob poskládá fungl nové sporty2. A do posledního kolečka či šroubečku to budou nové, nikdy nepoužité díly. Jak zpochybním originalitu těchto hodinek? A určitě nejde o opravu nebo remake. Pro mě - jako sběratele - bude pořád asi nejcennější příběh konkrétních hodinek. Z pohledu sběratele si myslím, že výměnou původního mosazného pouzdra za nerezové sice zvýším užitné vlastnosti hodinek, ale degraduji jejich historii. 1) jde o neoriginální stavbu z originálních dílů, dle mého počet takto vzniklých kusů bude jenom degradovat originální modely, a proto bych doporučoval při renovaci postupovat tak, jak psal Ondraj - kompletací jedněch hodinek ze dvou jiných, z nichž je alespoň jeden kus originálem výsledné stavby. 2) zpochybnit originalitu stavěných hodinek bude doopravdy asi problém, o to větší je nebezpečí degradace originálních kousků, pokud to zrovna nejsou NOS s veškerou průvodní dokumentací. Ty asi na hodnotě neztratí. 3) Příběh je skutečně důležitý! 4) V posledním bodě naprosto nesouhlasím! Pokud budete mít totálně zdevastovaný originál a nebudete ho chtít uchovat jako relikvii dané devastace, která může být konec konců i dokladem jejich příběhu, je myslím šlechetné ty hodinky zrenovovat a případně i zhodnotit neb jim to prodlouží dobu jejich reálného života. Dobu, po kterou mohou sloužit plně svému účelu. Jedině díky životu mohou sbírat další příběh do svého CV, který bude zvyšovat jejich sběratelskou cenu nebo hloubku osobního vztahu mezi produktem a spotřebitelem.
Prokop Odesláno 31. května 2006 Autor Nahlásit Odesláno 31. května 2006 ...nebudete zvyšovat počet těch neoriginálních, které budou znehodnocovat investice zběratelů, kteří si koupili originál. To přeci není znehodnocování investic. Třeba georg má originál letecké a bude nosit repliku. Proč si ničit originál? Bude tím jeho originální kousek degradován? Když nemám finanční možnosti, abych si koupil 700 let starý samurajský meč, tak si koupím repliku. Je majitel, vlastnící originál meče, poškozen? Když si koupím reprodukci Mařákova obrazu, poškozuji tím majitele originálu? O kolik poklesne jeho hodnota? Ještě nedávno jste neměli původní Orlík. Chcete tvrdit, že kdybyste na něj někde ve fabrice posháněli pár dílů a pár jiných měli možnost koupit v bazaru a od hodináře, že byste jej nesložili dohromady? Není to ve skutečnosti tak, že vám možná ani tak nejde o ochranu sběratelských investic (těch pár stokorun nemá smysl ochraňovat), ale o monopol na renovace? 1) pokud má Georg originál a dělá si funkční repliku pro svou osobní spotřebu, je to ještě jakš takš ztravitelné. Pokud by se takovéto hodinky měly prodávat, už to podle mého OK není. 2) Ještě nedávno jsme neměli původní Orlík, to je pravda. Smontovali jsme si jiný - neoriginální? Ne! Tak dlouho jsme ho sháněli, až máme celkem 3 originály. Prototyp, poškozený originál a originál s veškerou dokumentací. Odpovídám na Vaši otázku, nejen že bychom to neudělali, ale ani jsme tak neučili a myslím, že je to tak správné. 3) Nemám nic proti tomu, aby jste si nechali renovace dělat i jinde, snažím se skutečně ochránit investice sběratelů a také naše image. Kdyby jste si složili každé nedostupné hodinky, které jsme kdy vyrobili, bylo by to fakt smutné a demotivující pro sběratele, kteří musí obětovat daleko více času, úsilí a vášně, aby hodinky získali. Toho si hluboce vážím a pokud budu moci, budu těmto lidem všemožně pomáhat.
Prokop Odesláno 31. května 2006 Autor Nahlásit Odesláno 31. května 2006 Ježíši a já si nechal opravit primky u hodináře u nás u práce - vyměnil myslím i pár součástek, co měl na skladě, ze saturnu, nebo odkaď - budou to vůbec ještě primky????? Moje investice je v čudu!!!!! Jsem podveden nezdárným prznitelem originálů!!!!!! Hodinářem!!! - je to vůbec ofiko partner?? - NENÍ, takoví nejsou!! AUUUUUUU!!!! Jinak k definicím: není co vytknout, jen drobná upřesnění: - je třeba jasněji odlišit renovaci od opravy, myslím, že bych vyzdvihl poměr použitých nových částí, tedy poměr původního stavu a stavu po akci (renovaci a opravě) . Oprava - jen zprovoznění stávajícího použitelného stavu / renovace - od nevyhovujícího stavu ke stavu jako nový - myšleno původní. - l.e., a zákaznický originál - doplnil bych jako hledisko i materiály a barvy, nejen design a jeho kombinace (linea v platině např. bude jistě l.e.) - úplně mi ušel rozdíl mezi zákaznickým originálem a soliterem. - doplnil bych dále definice pojmů : restaurování, rekonstrukce / přestavba, sanace, facelift, tunning, a další .... Musím mrknout do slovníku, obyčejně ty pojmy v češtině dost splývají - halt čeština, naše slabina. Ale cigi, nepřehánějte to, vždyť oba víme, jak je to myšleno. Máte-li hodinky a vymění se na nich několik dílů v zájmu zlepšení jejich chodových parametrů nebo se vymění součástky, které lze do určité míry vnímat jako spotřební (například péro) jde stále jen o opravu původních primek. Udělat Lineu 40 v platině s kalibrem 66 a s grafikou Linea (černé, bílé nebo stříbrné barvy) bych považoval už za kombinaci, která by vzniknout neměla. A to především díky vizuální podobnosti a zaměnitelnosti. Pokud budou hodinky ze žlutého nebo růžového zlata, už by to byl solitér. Poslední dobou se mi množí požadavky na hodinky, které pouze kombinují prvky našich sériových hodinek, ty už za solitéry nepovažuji. Solitér je pro mne pojem pro něco výjimečného, takže to musí být spojené i s určitou odvahou realizovat nějaký nový nápad (alespoň nějakou výrazněji novou grafiku číselníku). Co se týče dalších pojmů, myslím, že se z větší části liší. Krom toho myslím, že cigimu všicchni rozumíme i když používá specifické výrazivo.
Prokop Odesláno 31. května 2006 Autor Nahlásit Odesláno 31. května 2006 to Prim : originál hodinky které tu byly probírány přece vznikly v "čase oficiální prvovýroby" , jen montáž provedl někdo jiný a jindy. Proto bych si dovolil tvrdit že je to originál a taky že pokud je zamícháte mezi originály jiné , NIKDO je nedokáže rozlišit. To že chybí výrobní čísla na strojích i na pouzdrech je přeci známá věc. Měl jsem pocit že firma Prim by neměla mít zapotřebí toto řešit. Horší to má třeba ta Zbrojovka................. V čase prvovýroby nevznikly originální hodinky, ale originální náhradní díly, ze kterých byly hodinky složeny až v aktuální době a ještě někým jiným než továrnou. Tím neříkám, že bych chtěl takto z náhradních dílů stavět hodinky, které by byly zaměnitelné s dobovými originály. Nepovažuji to za správné. To, že bude skutečně velký problém takové hodinky odlišit máte bohužel pravdu, nic to ale nemění na tom, že originálem nejsou ani se jím nestanou.
Prokop Odesláno 31. května 2006 Autor Nahlásit Odesláno 31. května 2006 Uz opravdu ani nevim, jestli nejake letecke hodinky chci nebo nechci. Tato situace je asi take bohuzel hrebickem do rakve planovaneho remaku leteckych hodinek. Dovolím si odcitovat watche, protože tím alespoň sám potvrdil slova několika dalších lidí, pro které se remake leteckých hodinek stal mrtvou záležitostí. Píšu to jen proto, abyste si nemysleli, že jsem projekt pozastavil jen tak pro nic za nic. Je to reálný důsledek toho, že se tu houfně začalo se stavbou neoriginálních hodinek. Jen se tito lidé možná neozívali tak hlasitě, jako zastánci takovýchto samostaveb. Já bych byl jenom rád, kdyby to celé skončilo jen degradací tohoto modelu. Považuji to za možné, protože Sport II byl a je neustále populární, a proto na něj také bylo tolik náhradních dílů mezi hodináři, kteří nemají dost etiky, aby dodržovali jistá pravidla. Jsou to přeci hodináři a ne malovýrobci hodinek. Kdybych je totiž měl začít chápat jako malovýrobce hodinek (Vyrábějí to na kšeft, ne?), pak porušují autorská práva a kopírují průmyslový vzor, zkrátka parazitují na momentálním zvýšeném zájmu o naše hodinky a jejich minulost.
cigi Odesláno 31. května 2006 Nahlásit Odesláno 31. května 2006 Prime, nějak mi už to dává smysl, ale jde o tu přesnou formulaci definice, když už jsme se do toho pustili.
31682 Odesláno 31. května 2006 Nahlásit Odesláno 31. května 2006 3) Nemám nic proti tomu, aby jste si nechali renovace dělat i jinde, snažím se skutečně ochránit investice sběratelů a také naše image. Kdyby jste si složili každé nedostupné hodinky, které jsme kdy vyrobili, bylo by to fakt smutné a demotivující pro sběratele, kteří musí obětovat daleko více času, úsilí a vášně, aby hodinky získali. Toho si hluboce vážím a pokud budu moci, budu těmto lidem všemožně pomáhat. Já nevím, ať se snažím jak chci, stále tomu tvrzení o ochraně sběratelských investic nevěřím a setrvávám v přesvědčení, že jde v první řadě o zisk z renovací. To mě nevadí, podnikání je přeci činnost vedená za účelem vytvoření zisku Vadí mi ta omáčka kolem. Já bych klidně napsal, že kupříkladu nerezová pouzdra k výměně už pouze v naší fabrice a pořádně za to zaplatíte. Jestli se vám to nelíbí, sežeňte si je kde chcete, ale pak už to nemůžete považovat za originální hodinky, ale bastl bez sběratelské hodnoty. PRIMe, možná to může vypadat, že jsem nepřítelem vás nebo ELTONu, ani jedno není pravda. Pouze jsem se nenechal ukecat
mechano Odesláno 1. června 2006 Nahlásit Odesláno 1. června 2006 to Prim : originál hodinky které tu byly probírány přece vznikly v "čase oficiální prvovýroby" , jen montáž provedl někdo jiný a jindy. Proto bych si dovolil tvrdit že je to originál a taky že pokud je zamícháte mezi originály jiné , NIKDO je nedokáže rozlišit. To že chybí výrobní čísla na strojích i na pouzdrech je přeci známá věc. Měl jsem pocit že firma Prim by neměla mít zapotřebí toto řešit. Horší to má třeba ta Zbrojovka................. V čase prvovýroby nevznikly originální hodinky, ale originální náhradní díly, ze kterých byly hodinky složeny až v aktuální době a ještě někým jiným než továrnou. Tím neříkám, že bych chtěl takto z náhradních dílů stavět hodinky, které by byly zaměnitelné s dobovými originály. Nepovažuji to za správné. To, že bude skutečně velký problém takové hodinky odlišit máte bohužel pravdu, nic to ale nemění na tom, že originálem nejsou ani se jím nestanou. Nejsem si jist ale domnívám se že v současné době nevyrábíte hodinkové stroje. To by ovšem znamenalo že to co dnes vyprodukujete je všechno pouhá renovace nebo přestavba originálu (byť provedená továrnou). Mám dojem že doba ve které proběhla montáž nemůže nic změnit na originalitě součástí a tím ani na originalitě hodinek. S tím asi nic nenaděláte. Také se domnívám že by nebylo nic špatného kdybyste montovali z původních součástí orig. hodinky ale to zřejmě není v současné době možné. Abychom tady zbytečně nezabírali místo prohlašuji že jsem přesvědčen že hodinky kompletně smontované z originálních součátí budou vždy originálem a ani u značky Prim to nebude jiné. Dál Vás už nechci obtěžovat svými názory.
cigi Odesláno 1. června 2006 Nahlásit Odesláno 1. června 2006 Často je možná smontovávali bývalí i stávající zaměstnanci a používali bývalé nástroje atd..... Doufám jen, že jim vždy vyšly hodinky a ne něco jako miny a samopaly. :) Jediný rozdíl může být, že neprošly výstupní kontrolou, záruka a tak, jestli to ten rozdíl, dělá, nevím. Jinak ta výsledná myšlenka, že prim falšuje vlastní výrobky posouvá tuto diskuzi přesně tam, kam patří - do absurdity.
Honza49 Odesláno 1. června 2006 Nahlásit Odesláno 1. června 2006 Včera jsem viděl SPORTy II v nerezu za 1750, se zárukou. Jelikož mám orginál, tak jsem je nekoupil. Myslím, že to už orginál není.
Prokop Odesláno 1. června 2006 Autor Nahlásit Odesláno 1. června 2006 3) Nemám nic proti tomu, aby jste si nechali renovace dělat i jinde, snažím se skutečně ochránit investice sběratelů a také naše image. Kdyby jste si složili každé nedostupné hodinky, které jsme kdy vyrobili, bylo by to fakt smutné a demotivující pro sběratele, kteří musí obětovat daleko více času, úsilí a vášně, aby hodinky získali. Toho si hluboce vážím a pokud budu moci, budu těmto lidem všemožně pomáhat. Já nevím, ať se snažím jak chci, stále tomu tvrzení o ochraně sběratelských investic nevěřím a setrvávám v přesvědčení, že jde v první řadě o zisk z renovací. To mě nevadí, podnikání je přeci činnost vedená za účelem vytvoření zisku Vadí mi ta omáčka kolem. Já bych klidně napsal, že kupříkladu nerezová pouzdra k výměně už pouze v naší fabrice a pořádně za to zaplatíte. Jestli se vám to nelíbí, sežeňte si je kde chcete, ale pak už to nemůžete považovat za originální hodinky, ale bastl bez sběratelské hodnoty. PRIMe, možná to může vypadat, že jsem nepřítelem vás nebo ELTONu, ani jedno není pravda. Pouze jsem se nenechal ukecat Moc mě to mrzí, že tomu nevěřít. Domníval jsem se, že vystupuji tak otevřeně, že už byste mi snad mohli věřit. Náš hlavní business je výroba nových náramkových hodinek a věřte nebo ne, renovace jsou leckdy nákladnější než výroba hodinek nových. Není to jen naše zkušennost. Myslím, že se o tom přesvědčila nejdna společnost. Řekněte mi, co by mě vlastně motivovalo si vymýšlet nějakou pohádku, když je budoucnost továrny zcela jednoznačně na straně nových hodinek? Vím, že to možná bude vypadat zvláštně, ale já nebuduji firmu pro nějaký krátkodobý výsledek, ale snažím se vést ji v duchu dlouhodobého cíle, kterým je růst prestiže značky PRIM. Je to běh na dlouhou trať a jak mi jeden člověk řekl, má prvky romantického kapitalismu. Ano, takový jsem a udělám všechno proto, abych dokázal kus tohoto romantismu přenést i do našich produktů a uspět. K smrti by mě nudilo dělat machanicky svoji práci, potřebuji cítit, že firma je živý organismus. Mnoho z Vás se již přesvědčilo, že občas nezafunguje vše jak by mělo, ale myslím si, že jste se také přesvědčili o tom, že se skutečně snažíme dát do toho našeho podnikání trochu života. Zkuste nehledat za každým výrokem snahu někoho obalamutit, může to být těžké, protože to dělají všichni okolo nás, ale zkuste to a já udělám všechno proto, abych vás nezklamal!
Prokop Odesláno 1. června 2006 Autor Nahlásit Odesláno 1. června 2006 Nejsem si jist ale domnívám se že v současné době nevyrábíte hodinkové stroje. To by ovšem znamenalo že to co dnes vyprodukujete je všechno pouhá renovace nebo přestavba originálu (byť provedená továrnou). Mám dojem že doba ve které proběhla montáž nemůže nic změnit na originalitě součástí a tím ani na originalitě hodinek. S tím asi nic nenaděláte. Také se domnívám že by nebylo nic špatného kdybyste montovali z původních součástí orig. hodinky ale to zřejmě není v současné době možné. Abychom tady zbytečně nezabírali místo prohlašuji že jsem přesvědčen že hodinky kompletně smontované z originálních součátí budou vždy originálem a ani u značky Prim to nebude jiné. Dál Vás už nechci obtěžovat svými názory. 1) Částečně máte samozřejmě pravdu, já ale tvrdím, že vytváříme nový originál! My jsme výrobce původních dílů jsme tedy i výrobcem celých hodinek. To že se strojky skládají z původních součástí nic nehovoří o tom, že bychom nevytvářeli originál. Krom toho je nabíledni, že naše nové originály si nehrají na dobové výrobky, ani nehrozí jejich zaměnitelnost. 2) Je rozdíl, jestli montáž provede výrobce, kterému náležejí veškerá práva k produktu (autorství designu a průmyslový vzor). Přesto se domnívám, že vyrobit zaměnitelný kusm který by nebyl jednoznačně charakterizovatelný a prezentovaný jako replika by ani v případě výrobce nebylo správné. Také dnes nevyrábíme mosazné zlacené Diplomaty. 3) Myslím, že montáž a prodej hodinek, byť smontovaných z původních součástí porušuje práva jejich výrobce (renovace je něco jiného) a je dle mého soudu minimálně eticky problematická. Nikdo z těch, kdo takto hodinky montuje a prodává, neřeší, jaký negativní dopad bude mít jeho činnost na ostatní lidi. To mi přijde minimálně nezodpovědné. Samozřejmě tomu nijak nezabráním a nebudu se jednotlivými případy zaobírat, věřím však, že Vás moje argumentace alespoň trochu nahlodá.
Prokop Odesláno 1. června 2006 Autor Nahlásit Odesláno 1. června 2006 Často je možná smontovávali bývalí i stávající zaměstnanci a používali bývalé nástroje atd..... Myslíte ty lidi, co smontovávají hodinky ze scizených dílů pomocí scizeného nářadí?:) (to se snad neděje)
Prokop Odesláno 1. června 2006 Autor Nahlásit Odesláno 1. června 2006 Včera jsem viděl SPORTy II v nerezu za 1750, se zárukou. Jelikož mám orginál, tak jsem je nekoupil. Myslím, že to už orginál není. To už je bohužel jisté! Originál se s nerezovým pouzdrem a kalibrem 66/68 nikdy nedělal - pouze s Miyotou 8215.
mechano Odesláno 1. června 2006 Nahlásit Odesláno 1. června 2006 Nejsem si jist ale domnívám se že v současné době nevyrábíte hodinkové stroje. To by ovšem znamenalo že to co dnes vyprodukujete je všechno pouhá renovace nebo přestavba originálu (byť provedená továrnou). Mám dojem že doba ve které proběhla montáž nemůže nic změnit na originalitě součástí a tím ani na originalitě hodinek. S tím asi nic nenaděláte. Také se domnívám že by nebylo nic špatného kdybyste montovali z původních součástí orig. hodinky ale to zřejmě není v současné době možné. Abychom tady zbytečně nezabírali místo prohlašuji že jsem přesvědčen že hodinky kompletně smontované z originálních součátí budou vždy originálem a ani u značky Prim to nebude jiné. Dál Vás už nechci obtěžovat svými názory. 1) Částečně máte samozřejmě pravdu, já ale tvrdím, že vytváříme nový originál! My jsme výrobce původních dílů jsme tedy i výrobcem celých hodinek. To že se strojky skládají z původních součástí nic nehovoří o tom, že bychom nevytvářeli originál. Krom toho je nabíledni, že naše nové originály si nehrají na dobové výrobky, ani nehrozí jejich zaměnitelnost. 2) Je rozdíl, jestli montáž provede výrobce, kterému náležejí veškerá práva k produktu (autorství designu a průmyslový vzor). Přesto se domnívám, že vyrobit zaměnitelný kusm který by nebyl jednoznačně charakterizovatelný a prezentovaný jako replika by ani v případě výrobce nebylo správné. Také dnes nevyrábíme mosazné zlacené Diplomaty. 3) Myslím, že montáž a prodej hodinek, byť smontovaných z původních součástí porušuje práva jejich výrobce (renovace je něco jiného) a je dle mého soudu minimálně eticky problematická. Nikdo z těch, kdo takto hodinky montuje a prodává, neřeší, jaký negativní dopad bude mít jeho činnost na ostatní lidi. To mi přijde minimálně nezodpovědné. Samozřejmě tomu nijak nezabráním a nebudu se jednotlivými případy zaobírat, věřím však, že Vás moje argumentace alespoň trochu nahlodá. K bodu 1 . originál který už kdysi byl nějakým jiným originálem ? ts ts ts. K bodu 2 : přehédněme otázku jestli je rozdíl v tom kdo provede montáž a mluvme o právech. Nakládání s originálními díly je pravděpodobně zcela na vůli toho kdo si je legálně zakoupil. (pokud na ně zlotřile negravíruje signatury např. Patek & Philippe) Co ale můžete namítat proti montáži orig. dílů s orig. číselníkem do orig. pouzdra to je záhada. K bodu 3 : montáž a prodej atd. nemůže porušovat práva výrobce neboť tyto díly už jednou prodal a tudíž nakládání s nimi je zcela na vůli majitele. Dále se domnívám že na ostatní lidi tato činnost nemá žádný negativní dopad kromě toho že jsou možná obtěžováni našimi neustálými dohady. Negativní dopad to může mít pouze na Vás , pokud se snažíte vztvořit ze značky Prim téměř nedostupný luxus. A poslední poznámka : Vaše argumentace mě vůbec nenahlodala neboť se nezabývám diskutovanou činností ani to neplánuji a Vašemu konání velmi fandím až na malé vyjímky .
Prokop Odesláno 1. června 2006 Autor Nahlásit Odesláno 1. června 2006 No, asi se musím smířit s tím, že nepřesvědčím každého. Jen chci dodat, že náhradní díly se neprodávají za účelem umožnění montáže třetími osobami, ale za účelem oprav a renovací. Věřím, že by to ani nikoho nenapadlo, kdybysme za sebou neměli velkou míru inflace a kdyby nebyla značka Prim donucena změnit svou základní orientaci z masového výrobce na kompaktní manufacturu se silně zákaznicky orientovanou výrobou. Díly o kterých je nyní zpravidla řeč byly vyrobeny za úplně jiných peněz a jsou prodávány pod jejich dnešní výrobní cenou, proto se vůbec vyskytl tento problém. Každá firma se snaží svou cenovou politikou v oblasti náhradních dílů znemožnit nebo alespoň silně zkomplikovat možnost neaoriginálních staveb. Zkuste si koupit díly na hodinky Omega per partes a smontovat si je. Uvidíte, že Vás při započtení všech souvisejících nákladů vyjdou několikanásobně dráž. Problém značky PRIM je v tom, že byla vnějšími okolnostmi donucena výrazně změnit svou orientaci. Velkosériově vyráběné díly byly pochopitelně několikanásobně levnější než dnešními technologiemi vyráběné malé série dílů. Pokud někdo znáte recept na to, jak opět začít masově vyrábět a hlavně prodávat hodinky PRIM, milerád ho přijmu do zaměstnaneckého poměru!
mechano Odesláno 2. června 2006 Nahlásit Odesláno 2. června 2006 Tento příspěvek se mi zdá (subjektivně) být zcela odsouhlasitelný.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se