Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Nejcasteji se pouzivaji strojky ETA (mechanika i quartz) ci Ronda (quartz). Od toho take vyplyvaji dalsi parametry pouzdra. Ovsem par firem si dela vlastni upravy strojku, takze nektere dily na bezne vyrabene strojky nelze pouzit.

Odesláno

Abych to tedy doplnil. Zadny normalizovany modul neexistuje. Obcas jsou nahradni dily zamenitelne, ale stejne je hodinari radeji objednavaji primo od vyrobce hodinek (pouzdra). Nemaji pak problem s kompatibilitou.

Odesláno
já jsem si myslel, že jsou moduly normalizované, stejně jako ve strojnictví..

Ber to jako motory v autech. Koncern VW taky pouziva podobne motory ve svych koncernech, ale stejne jsou nektere dily jine. Ale treba takovy Mercedes ma motory vlastni. I kdyz zde par normalizovanych sroubku najdes.

Odesláno

Dělám 3D model budíku v Inventoru, tak změři jsem si průměry kol a spočítal modul (modul jsem pak zaokroulil na 2 desetinná místa a zpětně spočítak průměr kola, tak, aby spoluzabírající kola měly zhruba naměřené průměry a stejné moduly), a myslel jsem si že modul musí být nějaká normalizovaná hodnota, která je třeba někde v "tabulkách"...

Odesláno

Hodinářství je ze značné části kusová výroba, takže si tam každý dělá co chce. Jak už bylo napsáno i strojek se stejným označením nemusí padnout do dvou pouzder různých výrobců (nebo stejná součástka do dvou "stejných" strojků), často to tito výrobci dělají "naschvál", aby se např. při opravě nedaly použít levnější díly.

Jediné, co je v tomto normalizované je rozměr strojku, který se udává v tzv. hodinářských řádcích (je to nějaká "divná" míra, nemá to nic společného ani se soustavou SI ani s palci nebo jinými US mírami), podle které lze plus mínus odhadnout, jestli by daný strojek šel umístit do daného pouzdra (pokud si k tomu ovšem výrobce udělá vlastní těsnění).

Odesláno
a myslel jsem si že modul musí být nějaká normalizovaná hodnota, která je třeba někde v "tabulkách"...

Jsem si vzpomněl na jeden vtip. Matematik, fyzik a strojař dostanou za úkol změřit objem červeného gumového balonku.

1) matematik ho přeměří a potom s pomocí příslušných vzorečků vypočítá objem

2) fyzik ho ponoří do kádinky s vodou a potom změří objem vytlačené vody

3) strojař si na balonku najde typové číslo a potom si najde objem v tabulce pro červené gumové balonky :D

Odesláno

Pánové myslím, že si nerozumíte. Pan kolega se ptá na normalizovanou řadu modulu u ozubení. Např. modul ozubení 2, nebo 3 apod. V tom by mu pomohl nejspíš Mechano.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...