Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Zdravím všechny,

po dlouhém přemáhání(né...že bych nechtěl...ale prostě nemám čas:( ) jsem se rozhodl přispět do fóra...

a to trošku z jiného soudku.

Spolu s manželkou jsme už dlouho nadšenýmy bikery...a jak to tak u heteropárů bývá...zhruba před

dvěma roky se nám narodila dcera.Dítě je skvělá záležitost...ale pro nás to znamenalo najít odpověď na

otázku:Jak si zajezdit...a přitom neotravovat babičky častým hlídáním?!

Odpověď je jednoduchá...dnešní trh nabízí spoustu produktů které pomáhají rodičům s dětmy dostat se do

přírody na kole společně!Jak vypadá sedačka na rám kola a vozík táhnutý na oji za kolem...snad moc

popisovat nemusím :)

Vzhledem k tomu...že jsem přesně věděl kudy povedou naše cesty...pokukoval jsem více po již zmiňované

sedačce...a to z těchto důvodů:Je skladná...jednoduchá montáž na kolo...některé modely nabízí polohovatelnost

...má 100% průchodnost terénem a cenově je taky přijatelná!

Ovšem moje nadšení se rozplynulo poté...kdy jsem měl možnost (při jednom výjezdu s kamarády...kteří takovou

sedačku vlastní) zjistit...že veškeré tyto klady jdou na úrok komfortu samotného dítěte!!Jednoduše řečeno...

vysoké těžiště má za následek to...že pokud vyjedete s takovouto sedačkou "nejen" do hrubšího terénu...a dítě

vám...i když to nebylo v plánu...tzv. "ODPADNE"(usne)...hazardujete s jeho i se svým zdravím...teda pokud u sebe

nemáte něco...čím by jste mu...krčním svalstvem uvolněnou hlavu..natvrdo..i s helmou..přikurtovali k sedačce!!

A co se celkové bezpečnosti týče...i když se považuji za zkušeného řiďítkáře...jezdím i DH...za to..že se nic

nemůže stát...rozhodně ruku do ohně nedám!

Sedačku jsem zavrhl...a začal se pídit po vozících :wheelchair:

Nízké těžiště...ochranný trubkový rám...komfortní sedačka a pětibodový pás...plachta proti slunci či dešti...

úložné prostory...některé modely úžasně variabilní!!To je výčet pozitiv..trhem nabízených vozíků...snad jediné

negativum je vyšší pořizovací cena...alespoň v mém případě...přece jenom jsem od toho žádal trochu víc:)

Bylo rozhodnuto...bude to vozík:)

Bohužel...nebo snad bohudík...ještě před tím...než jsem zkonkretizoval svoji představu který model to bude...

potkal jsem na výšlapu svého kamaráda...který jeden z mnou vysněných modelů táhl za sebou i s živím nákladem:)

Pujčil jsem si ho a trochu se s ním projel...nebylo to špatné...ale k nadšení jsem měl daleko...prostě mi na

tom něco nesedělo a nevěděl jsem co!(jen podotýkám...že test se odehrával na nezpevněné asfaltové lesní cestě)!

Asi za dva dny jsem na to přišel...zase na výšlapu a v ohodně hrubším terénu jsem potkal bikera který táhl

vozík...dalo by se říct...že ten nejluxusnější který náš trh nabízí...a hlavně odpružený!!

Problém který mé oči zaznamenaly a můj mozek rozluštil...zatím co se uvedený biker s vozíkem doslova prodrkotal

kolem mě...bych popsal asi takto:Vozíky jsou dobrá věc...pokud s nimi chcete jezdit po asfaltu a lehce nezpevněných

cestách...věřte ale...že pokud s nimi vjedete do opravdového terénu...jejich dvě kola stanou se sčítačem a

násobičem všech nerovností které se na trase nachází...a jejich nízké těžiště a komfort jsou úplně na nic...a to i

v případě...že jsou odpružené...což má za následek to...že dítě v něm skáče jako nadmutá koza(ať spí...či nespí)!!

V žádném případě tím vším...co jsem napsal výše...nechci jakoliv bagatelizovat..zhazovat či jinak hanit oba uvedené

produkty!!

Ba naopak...pomohly mi k tomu...abych se zamyslel nad nejideálnějším řešením mého problému (a asi nejen mého)

v podobě jízdy na kole...mě a mojí dcery..terénem který mi vyhovuje:)

V mé hlavě se odehrála "HYBRYDYZACE" obou výše popsaných výrobků...a za šest měsícu vznikla v garáži moje vlastní

konstrukce:)V podstatě je to sedačka...která vypadá jako vozík:)...ovšem s tím rozdílem...že má jen jedno kolo:)

Vše..krom pár drobností..kola a tlumiče...který kyvce udává slušných 100mm zdvihu...jsem vyrobil na míru mé dceři...

včetně sedačky!O látkové potahy se postarali moji rodiče...otec udělal střihy...matka o pár let zestárla u sešívání:(

Váha kompletního vozíku se vyšplhala na 12kg rovných!

Jízdní vlastnosti vozíku předčily mé očekávání řádově o 300%...po testech se 40kg pytlem písku jsem do vozíku

posadil svou dceru a vydal se...za úžasu všech kolemjdoucích a jedoucích na čemkoliv na první výšlap...fungovalo to!

Vozík se choval přesně tak...jak jsem chtěl...takže obavy z úprav okamžitě opadly:)Jediné...co jsem musel udělat...

bylo poštelování tlumiče vzhledem k váze dcery...tuhost pružiny a útlum!S vozíkem se dá otočit "na pětikoruně"

a dokonce i couvat!V hrubém terénu (kameny..kořeny..muldy) je to doslova cadilac...zadní stavba sebere každou

nerovnost tak...že o tom..ani já..a hlavně moje dcera skoro neví!Průchodnost je více jak maximalní...vozík je o hodně

užší jak řidítka...což mluví samo za sebe:)A z kopce??...asi bych to neměl moc říkat...ale..v Beskydech 50km\h po

kamenité cestě..kdy dcera hulákala "Držte si klobouky..jedeme z kopce:)...a v Brně po asfaltu 65km\h se dole rozbrečela...

že chce ještě jet tak rychle:)Když se zamyslím nad tím...že veškeré přetížení náklonem a zrychlení při průjezdu zatáčkami...

se přenáší na vozík a následně i na dceru...tak jí docela závidím:))

Přejezdy přes větší nerovnosti jsou bezproblémové...dokonce i s menším padlým kmenem

stromu si poradí:)Bohužel jsme nechtěně odzkoušeli i bezpečnost ochraného rámu v podobě nešťastného pádu...dcera

zrovna spala...když jsem udělal chybu...já byl obražený a dodřený jak kůň...moje dcera spala spokojeně dál a vzbudila

se až poté co jsme zjišťovali...zdali její spánek není nahodou bezvědomí:)

K dnešnímu dni má vozík i s dcerou za tuhle sezonu najeto cca 2500km po Brněnsku a hlavně po Beskydských kopcích...

krom jednoho čištění hlavního ložiska kyvky...nevyžadovalo žádnou údržbu..narozdíl od dcery..která ji potřebuje

každý den v podobě rodičovské lásky:)

A ještě poslední věc...Vzhledem k nátlaku kamarádu a lidí co se v tomto odvětvý pohybují...jsem byl donucen

k oslovení (to proto..že to není "TO" co mě živí!!)..firmy která vozíky pro děti vyrábí..zdali by se

nechtěly tímto řešením zabívat!Dopadlo to následovně!...dozvěděl jsem se...že podobnou věc už vyrábí maloseriově v

německu...a oni samy už mají něco takového na papíře:( Nevadí...jsem rád..že se věci stávají lepšími..hlavně pokud

se týkají dětí...a toto řešení..i když nenapadlo jen mě...nezůstává ladem!

Poslední řádek:Hrozně moc se omlouvám...že jsem se tak rozepsal...ale jinak to nešlo:))

post-1218-1227995443.jpg

post-1218-1227995467.jpg

post-1218-1227995492.jpg

post-1218-1227995508.jpg

post-1218-1227995517.jpg

post-1218-1227995526.jpg

post-1218-1227995540.jpg

post-1218-1227995553.jpg

post-1218-1227995571.jpg

post-1218-1227995586.jpg

post-1218-1227995597.jpg

Odesláno

Ahoj, je to bomba :smile_anim: Řešili jsme před třemi roky podobný problém se psem (protože zestárnul a už nám na vyjížďkách nestačil) a nakonec jsme to pojednali standardním dětským vozíkem. :thumbsup_anim:

post-2585-1228055273.jpg

post-2585-1228055283.jpg

Odesláno
...jsem rád..že se věci stávají lepšími..hlavně pokud

se týkají dětí...a toto řešení..i když nenapadlo jen mě...nezůstává ladem!

Poslední řádek:Hrozně moc se omlouvám...že jsem se tak rozepsal...ale jinak to nešlo:))

Super! Velmi inspirativní počtení. :speak_cool: Už tam chybí jen nějaká palubní deska, pár budíků a bude to skvělý letadlo :tomcat:

Odesláno
Super! Velmi inspirativní počtení. :speak_cool: Už tam chybí jen nějaká palubní deska, pár budíků a bude to skvělý letadlo :tomcat:

Palubní hodiny z MIGu by to chtělo. Ty určitě přežijí i dětské hrátky.

A aby se cestou neflákala, tak bych tam malý dal GPSku a udělal z ní plnohodnotnýho navigátora. :thumbsup_anim:

Odesláno

Tedy také smekám a snejvyšší úctou! To je fakt krása a potěcha oka i ducha! Vzpomínám mimo jiné na legendární přívěsný vozík za motorku PAV, od Tebe by se mohly firmy učit jak to vyrábět! Býval jsem zarytým bikerem, teď vítězí kajak ale hodně pěkných kilometrů.

Odesláno

Díky za pochvaly :blush02:

Odpovědi na dotazy:Pružina je akorát včetně rozsahu jejího nastavení...duležité bylo dohledání jejího uložení na kyvce!

Firmy které jsem oslovil nebudu jmenovat...ale z jednání jsem vycítil...že pokud nemám před jménem "ing." nemá pro ně cenu

se mnou na dané téma polemizovat :sad01_anim:

Patent si nemůžu z finančních důvodů dovolit...krom toho...musel bych patentovat každý svůj projekt :weird:

Vozík se při brzdění chová naprosto v klidu......na kole mám i z toho důvodu namontované kotouče...jejich dávkování

je citlivější a síla maximální...zatím jsem neměl problém zastavit v jakékoliv situaci... :guitar:

A slovem "magor" jsem byl jmenován každým...komu jsem řekl...že chci takový vozík postavit :thumbsup_anim:

Odesláno

Blahopřeji, je to super. Bohužel se ukazuje, že stále platí to, že umíme vymyslet, problém nám dělá vyrobit a neumíme prodat :(.

Krom takových vynálezců by to chtělo i lidi, co by se nebáli do toho jít a takové věci vyrábět a prodávat, nechceš změnit profesi? :D

Já, jakožto držitel dvou levých rukou postrádám nabídku něčeho, co bych nazval "profesionální kutil". Zajímám se o oblast elektroniky, techniky a čtu na Internetu tipy na vylepšení toho či onoho, často typu "tady stačí jen tohle přiletovat, vyměnit tenhle kondenzátor a filtr a příjmové vlastnosti rádia se výrazně zlepší".

Odesláno

Moc pekna prace, skvelej napad.

To troje nevyuzite ulozeni za tlumicem na rameni je slepa kolej pro puvodni usazeni tlumice?

Odesláno
Moc pekna prace, skvelej napad.

To troje nevyuzite ulozeni za tlumicem na rameni je slepa kolej pro puvodni usazeni tlumice?

Ano...je to přesně jak říkaš...slepá kolej pro uložení tlumiče!

Puvodně tam měl být tlumič daleko tenčí s delším chodem....byl by citlivější na zpětný útlum...jenže se mi nepodařilo sehnat tak "tvrdou" pružinu

a vzduchem jsem to řešit nechtěl :( ....přepákování by tomu asi pomohlo...ale jednodušší pro mě bylo sehnat jiný tlumič!

Odesláno

Krásné provedení. Skutečně sis s tím musel pěkně vyhrát.

Nedá mi to nevzpomenout scénu z filmu Obecná Škola, jak tam chlapec jezdí a hlídá dohromady, jen ten konec nějak nevyšel :)

Hodně šťastných kilometrů

Odesláno

Magor samosebou v dobrým. :)

Musíte to brát tak, že česká firma nakoupí vozík pro jednoho dítěta v číně za cca 3000-4000,-Kč, takže vyrobit tuhle nádheru v čr včetně tlumiče, duralovou a se vší parádou se opravdu nevyplatí. Muselo by to být příšerně drahé.

Přepákování bych neřešil, jde jen o charakteristiku tlumiče, rvát tam "péro z Meridy" by tomu moc neprospělo. :) Záleží, jak je tlumič naladěný konstrukčně, či podle požadavku zákazníka. Spíš jsem mylslel tvrdost vzhledem k váze mimina a vozíku.

PS: Nechápu že dítě je v bavlnce a ty se třepeš na HT. :) Pružit musí všechno...

Odesláno
Ano...je to přesně jak říkaš...slepá kolej pro uložení tlumiče!

Puvodně tam měl být tlumič daleko tenčí s delším chodem....byl by citlivější na zpětný útlum...jenže se mi nepodařilo sehnat tak "tvrdou" pružinu

a vzduchem jsem to řešit nechtěl :( ....přepákování by tomu asi pomohlo...ale jednodušší pro mě bylo sehnat jiný tlumič!

Jojo, to znam :suicide_anim:

Taky jsem si kdysi s klukama myslel ze to sranda. Narysovat, svarit.... Furt jsem podcenoval svarece, nakonec to skoncilo na tom ze ani jeden mnou navrzeny system pruzeni nefungoval. Byl jsem za vola a hodne me to tehdy stvalo. Proto ocenuju ze si ti to nakonec povedlo. Respekt.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...