Přejít na obsah

Jaké kdo máte Fortisy, kolik nás tu je a jaký je váš fortisí příběh?

Ivan Lelák

Doporučené příspěvky

Nedělejme si iluze, běžný člověk z ulice netuší že nějaký Fortis existuje. To ale nic neznamená, málokdo zná i Panerai, Zenith a další značky. Opravdový fanda hodinek Fortis zná. Ale mne by zajímalo, kolik nás tu je, jaké Fortisy máme, jak jsme se k této značce dostali a také jestli nás postupně ubývá nebo nás je stále víc. Dovolím si začít:

První Fortisy, 2008: V roce 2007 jsem se po znovunalezení tátových pilotek Lemania zamiloval do mechanických hodinek, z pochopitelných důvodů především pilotek. Koupil jsem dvoje ruské ale pak jsem úplnou náhodou při bloumání na stránkách Koscomu narazil na Fortis a bylo rozhodnuto. Tehdejších 54000,- za B-42 Pilot Professional Chronograph pro mne byla strašná cena, ale objednal jsem je. Když jsem pro ně přijel a dal je na ruku, náhle se mi už tolik nelíbily, ale zamiloval jsem se do B-42 Flieger Professional Chronograph za stejnou cenu. A to byly tedy mé první Fortisy. Po nějaké době jsem je z finančních důvodů prodal.

Druhé Fortisy, 2010: Jako náplast jsem koupil z druhé ruky B-42 Official Cosmonauts GMT. Ty mám dodnes, nedávno po velkém servisu a výměně koženého řemínku za originál Corduru.

Třetí Fortisy, 2012: Zamiloval jsem se do černé titanové limitky Mars 500, postavené na modelové řadě B-42 Marinemaster, s indexy v barvě rudé planety. To byly dost promiskuitní hodinky, kdekdo je chtěl ale kdekdo je i prodával. U mne to byla opravdová láska, koupil jsem je z druhé ruky a mám je dodnes. Nádherné hodinky. 

Čtvrté Fortisy (vlastně Elogy), 2013: Fortis se v mém srdci definitivně uhnízdil a řekl jsem si, že si jich ještě pár postupně pořídím. V inzerci jsem narazil na Eloga Flipper, plastové automaty ze 70. let, od sesterské značky Fortisu, napůl nefunkční legendy, které bůhvíproč nosily mnohé celebrity. Koupil jsem je, poskytl jim servis, jsou plně funkční a stále je mám.

Páté Fortisy, 2020: Po mnohaleté fortisí odmlce, vlastně nejen fortisí, protože jsem pár let koketoval s quartz Casio a poté chytrými hodinkami jsem se vrátil na cestu Fortisu objevením B-42 Pilot Professional Chronograph v inzerci. Neváhal jsem, koupil je a zjistil, že jde o stejný kus, pro který jsem kdysi, v roce 2008 jel do Koscomu ale pak koupil jiné Fortisy. Tyhle Piloty na mne ale nezapomněly, já na ně také ne a osud nás nakonec svedl dohromady. Dostaly nový originální řemínek s motýlovou sponou a často je nosím. S těmihle hodinkami jsme si byli souzeni.

Šesté Fortisy, 2020: Po zjištění, že Fortis má nového majitele, který má se značkou vlastní plány jsem usoudil, že si musím koupit své další Fortisy z řady B-42, i když se jí tak už neříkalo. Zamiloval jsem se do modelu Aeromaster Old Radium Chronograph, snad půl roku to nechával uzrát a když touha nepolevovala, před koncem roku jsem je koupil.

Sedmé Fortisy, 2022: Postupně mne přešla touha budovat nějakou ucelenou sbírku Fortisů, ale už před mnoha lety jsem si řekl, že svou fortisí kolekci završím modelem Square. No, nechci malovat čerta na zeď a tvrdit, že už nikdy žádné další Fortisy mít nebudu, ale prostě jsem letos usoudil, že nastal ten správný čas. Square se ne úplně snadno shání, na CH24 sice nějaké jsou, ale když se tady objevil inzerát ne jedny starší, neváhal jsem. Vlastně váhal, protože než jsme si s prodejcem ujasnili nějaké věci, přišel někdo jiný a bez keců je koupil. Pro mne to bylo takové zklamání, že jsem ho oslovil s tím, že když bude chtít hodinky někdy prodat, hlásím se jako první. A kupodivu netrvalo dlouho, Square ho omrzely a skončily u mne. Nosím je, mám je rád a zanedlouho je čeká nový řemínek. Budou to mé poslední Fortisy, jak jsem si před léty předsevzal? Nebo ne? Nikdy neříkej nikdy - uvidíme..

Flieger_Chrono~01.jpg

IMG_20211219_121101~01~01 (002).jpg

IMG_20210527_074847~01~01.jpg

Flipper.jpg

DSC_3836.JPG.4aa2ca98b803a0cb23cabe5fd83f71cd.jpeg

168557339_1661473330703682_2635288911988544321_n.jpg

IMG_20220327_183737~01~01.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• po měsících...

Ahoj, můj fortis příběh v době, kdy si na začátku tisíciletí můj taťka koupil Fortis official cosmonauts (38 mm). Už tehdy v te době jako středoškolák se do nich a do značky zamiloval a nemálo krát se jsem si hodinky tzv."natajňáka" půjčoval.
V roce 2013 jsem si koupil za první výplatu moje první Fortis Flieger (daydate). Měl jsem z nich neuvěřitelnou radost. Do teď jsou to moje hlavní nejvíc nošené hodinky.
V roce 2017 přibyly do Fortis rodiny další. Fortis Hedonist p.m. ty si beru k saku, jsou elegantni. Ty mi k srdci zase tolik nepřirostly, ale jsou elegantni a na některé příležitosti se vyloženě hodí.
V roce 2021 jsem trochu zainvestoval a koupil jsem si Fortis stratoliner gold v limitce na originál aligator strapu (rok 2012, celosvětově jen 100 ks). Na ty se chodím jen dívat a obdivovat :D
A poslední Fortis jsem si koupil nedávno a jsou to fliegery daydate z roku 2018. Jsou parádní, ale ven jsem zatím nevytáhnul. Asi si je dám pod stromeček:D.4d1196dca09dde9b15f1968b583c87bb.jpg

Odesláno z mého XQ-CT54 pomocí Tapatalk

Odkaz ke komentáři

Ja si dovolim pridat take svoje krasavice.

Zatim tyhle jedine, a to Fortis Spacematic Steel 623-10-18-L

V kratkosti:
Automatic ETA 2836-2, 40mm, sirka remenu 20, WR 100m

Bavi me na nich ten cisty cifr, dlouhe rucky, elegantne nenapadne okno day/date.

Cas se na nich proste odecita pohledem paradne. AR na Safiru asi funguje luxusne.

Vzhled dokresluje famozne oranzova sekundova rucka.

Muj pribeh zacal samozrejme tady na foru, kdy jsem postupne objevil automaty a zacal zkoumat hodinky tak nejak vice.

Koukam do profilu

January 17, 2021

Cili docela nedavno. V dobe te posledni velke Pandemie.

Sledoval Vase krasne modely, koukal na YouTube, TGV atd 🙂

No A letos v zari koupil konecne me 1. Fortisy

Skoda, ze uz jsem neco takoveho nemel ve sluzbe na Letisti ve Kbelich. 1 TL, L 410 👊 Kde by to tematicky ladilo.

Ale to by asi zas byly poradne vyrychtovane. Kdyz si vzpomenu na tankovani na kridle, letove akce pres noc, cisteni lozisek u kol, myti, atd...

Krasna prace 😅

Anyway, zatim ode mne vse.

A Tesim se na dalsi pribehy Fortis nadsencu.

image.thumb.png.86ebd1d7674b2378f15b7330d32114c4.png

image.thumb.png.20e3b78c64faa99fbcb85e38174125f9.png

image.thumb.png.afbcc0e196c52f97753fb4c583c370ba.png

image.thumb.png.0f058fa83433f6130934755315678735.png

Odkaz ke komentáři

Ahoj fortisáci, 

mě se moje dostaly do ruky zvláštně. Měl jsem své primkové období a obrážel pražské bazary a v jednom z nich měl pán za výlohou Fortisky. Pozlacené, styl diplomatu a evidentně v dobrém stavu. 

Když řekl, že Primky budou za 1000, ale tenhle "divnej" kus za 500...neodolal jsem. 

Nejsem doma, ale zítra nafotím a pošlu, třeba mi poradíte s tím, co to vlastně mám. 

Pěkný den, 

Jakub

Odkaz ke komentáři

Já jsem aktuálně na rozcestí, jestli se rozšoupnout hned, a koupit Fortisy, prostě se mi líbí, a ještě jsem je neměl, nebo zase pošetřit a koupit Omegy nebo druhý Béčka, tak mi to klidně rozmluvte nebo potvrďte, prosím 🤠 Díky!

Odkaz ke komentáři

@libor2002 Buď Aeromaster nebo B-42 Marinemaster, první mají průhled na strojek a sunburst, leč druhé jsou mi nějak prostě sympatičtější.

Odkaz ke komentáři

@nizkotucnytvaroh hele, tohle ti asi rozmlouvat nebudu :D 
Aeromastery myslíš "hnědáky" 655-10-18?
Bdw, Marinemaster... dají se ještě vůbec někde sehnat? Předpokládám, že jen se zubaticí. S klasickou lunetou jsem dlouho nikde nevyděl.

Odkaz ke komentáři

• po 4 týdnech...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...