Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Poprve jsem se pustil do jemneho ladeni hodinek. Chtel jsem si to vyzkouset ale stejne me pracnost prekvapila. Vzhledem k tomu ze jsem to delal poprve tak to trvalo radove dost hodin. Delate to vubec nekdo? Kdyz ano tak za jakych okolnosti? Zkusenejsi nez ja kam se prumerne casove dostavate?

Odesláno

Jde o to u jakých hodinek.  A také setrvačku vyvažuješ, nebo jde jenom o reguaci. 

Odesláno

já vyvažuji  převážně jenom, když  jednoznačně je vidět, že ty hodinky v polohách jdou hodně s velkými rozdíly a čepy  i ložiska jsou v pořádku.

Vyvažuji s vodítkem, ale bez vlásku.

Odesláno

U kapesních starých  kotvových tak  minutu. Záleží na tom co je to za stroj protože ty odchlky může způsobovat třeba opotřebená kotvička, která se nedá nahradit. Když je to něco lepšího, tak to dám na vážky i jen tak, abych se ubezpečil, že je setrvačka v pořádku.

Někdy je setrvačka poškozena i tak, že je to vidět i pouhým okem když někdo měnil setrvační hřídel a roznýtoval to tak, že to háže po obvodě. To pak je na to se domluvit s tím koho to je, jestli má vůbec cenu ty hodinky opravovat.

Odesláno

Ladění vyvažování setrvačky je u nás na servisu běžná praxe a v podstatě denní chleba. Děláme to samozřejmě při výměně setrvační hřídele, kdy je to naprostou nutností. Někdy je zapotřebí i vyrovnání axiální  házivosti setrvačníku. V těchto případech provádíme vyvážení dle toho o jaké hodinky jde. Jak psal Jirka, tak u starých kapsáčů se do minuty neřeší vyjma klenotů jako jsou třeba Constantin Vacheron, Patek, a podobné. Pokud máš staré Primky bylo by dobré, aby chodily v polohách do max. 30 sec. rozdílem. U moderních švýcarských hodinek jsou na to předpisy. Veličina, která udává rozdíl přesnosti chodu v různých polohách se nazývá delta a je součástí každého výjezdu z moderního automatického časového komparátoru ( vibrografu ). U běžných hodinek je limit nastaven na 12 sec. a u chronometru na 6 sec. Poslední dobou se ale začali předhánět Omega s Rolexem a u některých chronometrických moderních strojů snížili toleranci delty na 5 sec. Delta nám udává ale i další veličiny jako je kulhání a amplituda. I tady platí velmi přísná pravidla, ale o tom třeba někdy jindy. Rozdíl je také v tom v kolika polohách se delta měří. Zatímco u starých si vystačíme s třemi polohami, u nových hodinek to pak musí být 5 poloh a speciální program pro chronometr má 6 poloh.

A jak to děláme. V případě přeražení hřídele, první co se musí udělat je vyrovnání věnce, pokud je třeba a pak narazit vodítko a na rubínových vážkách věnec vyvážit. Důležité je mít setrvačník i vodítko naprosto čisté. I velmi drobná nečistota celou snahu o přesné vyvážení zhatí.  Vyvážení na rubínových vážkách je však základní vyvážení a často není dostatečně přesné. Proto jsem pořídil do firmy jeden exemplář dynamické vyvažovačky, kterou používají ve fabrikách. K tomuto zařízení se vrátím samostatně ve vlákně Onyxu. 

Samotné ladění chodu je pak o tom, mít velmi přesný vícepolohový vibrograf, nejlépe automatický se záznamem. Podle výsledku se pak setrvačník dá velmi, ale opravdu velmi jemně doladit. Výhoda tohoto je i v tom, že se při tomto způsobu počítá i s rozvážením, vyosením vlásku. Pro tyto případy jsme si naprogramovali vibro na 12 poloh, tím víme přesně, kde je setrvačník nejtěžší a kde máme ubrat. Takto dokážeme dolaďovat i po jednotlivých sekundách a nastavit setrvačník lépe než je nastaven z fabriky. Více už neprozradím, jelikož jde o jisté Know how našeho servisu.

Jen pro úplnost, další způsob je hodinky natahovat a zkoušet v polohách za velmi přísných podmínek sledovat diferenci a podle toho jednat, ale to si nedokáži ani představit. 

V každém případě se jedná o operaci časově náročnou, u které se musí přemýšlet a zároveň v případě ladění přímo v hodinkách mít i jistou ruku.  Nedá se to dělat u každých hodinek, ne protože by na to ty hodinky neměly, ale proto, že se to  do ceny běžné opravy prostě neschová. 

Odesláno

Mooooooooc dekuji za vycerpavajici odpoved! Pocitove jsem to tusil skoro presne jak pisete ale radsi jsem se doptal abych si zase nevymyslel nejaky divny konstrukt. ...a na podrobnosti ktere budete moct rict bez naruseni vaseho know-how se uz tesim. Jeste jednou dekuji!

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...