Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Ahoj, 

jak přesně kalibrujete vaše hodinky? Mám několik kusů, které podporují ABC. Každé hodinky ale ukazují jiné hodnoty, tak počítám, že to bude asi dle kalibrace z výroby. Jde mi o to, jak kalibraci provézt. Mám najít nějaké místo, které má udanou nadmořskou výšku a dle toho nastavit, nebo se mám spolehnout na automatiku u Garmin? Vzít např. ty Tactix 7, dát výšku podle GPS, a poté nastavit ostatní hodiny?

Díky za rady ✌️

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Odesláno (upraveno)

Človeče, toľko parádnych ABC hodiniek máš, a stále nevieš, ako funguje barometrický výškomer?

Musíš byť na nejakom mieste so známou výškou, buď podľa nejakej lepšej mapy (prefered) či známej kóty (výška nejakého vrcholu), alebo turistickej značky. A nastaviť to podľa nej. Pričom sa ti kalibrácia rozhodí v lepšom prípade po pár dňoch, v horšom po pár hodinách, podľa toho, ako sa mení atmosférický tlak.

Na GPS výšku sa spoliehať nedá, vertikálna chyba je o rád vyššia ako horizontálna.

Upraveno uživatelem wawrik
Odesláno

Právě, dřív jsem je kalibroval tak, že jsem si udělal výlet na Klínovec který mám za barákem a nastavil. Hlavně jsem chtěl vědět, jak je to s tou GPS a přesností. Nikdy jsem Barometr nepoužíval na výšku, pouze k předpovědi počasí. Pokud jsem chtěl vědět n.m.výšku, použil jsem GPS. Vždy jsem si říkal, že to musí být přesnější, když není ovlivněna počasím a přepočtem z tlaku. Spíš mi šlo o to, jak zkalibrovat ten Barometr 🤔

Odesláno (upraveno)

@Nutilos Taky mě zaráží že ani s 5 ABC (Altitude-Barometer-Compass ...plus teploměr) račmenama a hromadou přibalených návodů nepochopils, že u barometrických výškoměrů se vždycky "kalibruje" jen jedno podle druhého - a že  měřený atmosférický tlak (a jeho přepočet na hladinu moře, bez ohledu  na "kalibraci") je vždycky vázaný nejen na lokální výšku, ale i momentální počasí a teplotu (což obojí se Ti během "výletu na Klínovec" může změnit)? :huh:

Klasický "ABC" přístup má dnes smysl tam kde satelitní signál není a nebo je zarušený (plechové a nebo pokoveným sklem obložené budovy, tovární haly, výtahy, doly, jeskyně...) - s tím že v době GNSS lze "rekalibrace" výšky/tlaku možné dělat i automaticky, stačí až se dostatečně kvalitn ísignál zase ukáže (...ne jak vystresovanej polskej pilot, co si řádně zkalibroval barometrický výškoměr před startem a při letu s papalášema do Smolenska se mu změnilo počasí). A i když se před čtvrt stoletím tvrdilo že "vertikální přesnost je 10x nižší než u polohy", každý geodet Ti vysvětlí že tvrzení o desítkách metrů chyby už dávno (díky vypnutí chybových kódů, průběžně inovovaným algoritmům a protokolům) není "problém" ani u GPS - přičemž když má čip čas na korekce, dovede fungovat i v řádu centimetrů. No a pokud satelitům nevěříš, tak v tuzemsku dávno dostaneš přesnější hodnoty lokální výšky i z internetových turistických map (hnidopichové z paneláku nezapomenou do výpočtu zařadit i nadzemní výšku podlaží + židle na které sedí), než z prehistorických tabulek na rozcestnících hřebenových cest.

Takže RTFM, "kalibrace" ASL barometru = kalibrace dle hodnoty lokální výšky (ber kde ber, v libovolnou denní dobu i v teple domova/kanceláře) - a při delším odložení hodinky které nemají GPS přepínat z "automatiky" (autodetekce jestli se mění tlak a nebo výška) jen do režimu "barometr", jinak se chyby kvůli změnám počasí kumulují klidně i v desítkách metrů výšky a oba údaje (z tlaku odhadovaná nadmořská výška i tlak přepočtený na hladinu moře) jsou pak k ničemu. 

Upraveno uživatelem Radek124
Odesláno

Díky za vyčerpávající odpověď. Jak jsem psal výše, nikdy jsem tyto funkce nepotřeboval, jelikož to pár mých hodinek má, tak jsem se až teď začal zajímat, jak přesně to vlastně funguje a né že jsem nechápavý idiot. Tedy za předpokladu, že nechci, nebudu mít zrovna na ruce garminy ale budu s tím pracovat třeba v Casiích, kde člověk musí počítat a brát ohled na proměnné. Člověk se celý život učí, no...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...