Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Point k vyjádření slovenského premiéra o možném zdanění dividend 25ti% (Mně ráno psal jeden ekonom, nevím, jestli je to pravda, chci se na to podívat. Zdanění dividend je v Rakousku a v Německu 25 procent. U nás jsem žil v tom, že je 15 procent. Odchází 280 miliard.....jen by mě zajímalo jméno toho chytrého a bdělého "ekonoma")

Babišova věta o 280 miliardách, které „odcházejí", míří jinam než na drobné investory. Většinu dividend, které z Česka proudí do zahraničí, si rozdělují zahraniční matky českých firem. Jenže právě tyto výplaty jsou při splnění zákonných podmínek (podíl alespoň 10 procent držený déle než rok) od srážkové daně osvobozené, a to v Německu i Rakousku úplně stejně jako v Česku. Vyšší sazba by se jich nejspíš vůbec nedotkla."

České domácnosti inkasují na dividendách zhruba 50 až 60 miliard korun ročně, zvýšení sazby o deset procentních bodů by tak přineslo pět až šest miliard. A protože srážková daň je sdílená s obcemi a kraji, do státního rozpočtu by z toho dorazilo asi 3,2 miliardy. Proti schodku 386 miliard je to necelé procento.

Ani srovnání s Německem úplně nesedí. Německá sazba je 25 procent plus solidární příplatek, dohromady 26,375 procenta, ale každý tamní investor má prvních 1 000 eurkapitálových příjmů ročně bez daně. V Rakousku je sazba dokonce 27,5 procenta. Nic takového jako nezdaněný paušál pro malé střadatele přitom v českých úvahách zatím nezaznělo.

To máme skvělého slovenského premiéra, kterému to tak myslí...

• Like 2
Odesláno (upraveno)
před 39 minutami, Humanzero napsal:

Pěkný up na BCPPX👍

jo , ale chtělo by to  vyšší nosnost :punk:

Upraveno uživatelem Jehlan
Odesláno

Otázka jestli se to zrealizuje a nepřijde do západního německa zelený svrab z Berlína, nebo rudý a hnědý svrab z NDR. My máme ochutnávku hnědýho svrabu a naftovýho smradu a moc to nevoní a to si jen zatím olizují zbytky co na ně zbyly.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...