papun Odesláno 22. února Nahlásit Odesláno 22. února Zdar, jak tady obdivuji práci Jirky a jeho hodinek Provoke, tak jsem přemýšlel nad tím plněním olejem. Zkoušet to nechi. Neřeším ani jestli to je s bublinou nebo bez, ale nemůžu pochopit jak to funguje ve chvíli, kdy vytáhnu kuronku, že to nezačne vytékat, nebo spíš prosakovat ven. Neočakávám odhalení nějakého patentu, ale nastínění nějakého obecného principu. Na youtube je toho spousta. Prostě ta rozloží, zalijou a složí v oleji. Díky za osvětu.
AndyAaron Odesláno 22. února Nahlásit Odesláno 22. února Proc by to melo protekat ven? V korunce jsou taky tesneni. Zaolejoval jsem dvoje hodinky a unik oleje nebyl problem. Narozdil od jinych problemu rucky maji vetsi odpor, ma to vliv na presnost a vydrz baterie.
Harwey Odesláno 22. února Nahlásit Odesláno 22. února Mas tam tesnenia vsade. A keby si sa spytal rovno Jirky?
papun Odesláno 22. února Autor Nahlásit Odesláno 22. února Těsnění tam je, ale předpokládal jsem, že je primárně koncipované tak, aby těsnilo z venku. A hlavně bych očekával, že tím jak se korunka zatlačí, tak dojde k dosednutí kontaktních ploch a tím se dokonale utěsní. Kdežto při vytažení to je slabé místo. Doma jsem řešil spoustu různých uníků na nějakém médiu a vždycky fungovalo dotažení a nikdy né naopak. Jirku teď asi nechi otravovat. Myslím, že má teď spoustu jiných starostí.
OndraPod Odesláno 23. února Nahlásit Odesláno 23. února před 9 hodinami, papun napsal: Těsnění tam je, ale předpokládal jsem, že je primárně koncipované tak, aby těsnilo z venku. A hlavně bych očekával, že tím jak se korunka zatlačí, tak dojde k dosednutí kontaktních ploch a tím se dokonale utěsní. Kdežto při vytažení to je slabé místo. Doma jsem řešil spoustu různých uníků na nějakém médiu a vždycky fungovalo dotažení a nikdy né naopak. Jirku teď asi nechi otravovat. Myslím, že má teď spoustu jiných starostí. Jsem teď na mobilu, ale zkus pohledat schéma Sinn UX tam to těsnění bylo hezky názorně zobrazené
orol Odesláno 23. února Nahlásit Odesláno 23. února před 10 hodinami, papun napsal: ... Na youtube je toho spousta. Prostě ta rozloží, zalijou a složí v oleji. Díky za osvětu. Hlavně ti frajeři na You Tube neřeší, jak to vypadá za den, za týden, za rok ... před 9 hodinami, papun napsal: .... A hlavně bych očekával, že tím jak se korunka zatlačí, tak dojde k dosednutí kontaktních ploch a tím se dokonale utěsní. ... K dosednutí kontaktních ploch dojde hlavně u šroubovací korunky. Běžné vodotěsné korunky jsou v kontaktu permanentně.
AndyAaron Odesláno 23. února Nahlásit Odesláno 23. února Jak jsem psal vys. S vytekanim neni problem. Problem je, ze standardni strojky na tohle nejsou delane a zvyseny odpor, ktery olej klade, se projevuje na zivotnosti strojku a baterie a na presnosti chodu hodinek. Abych byl fer, zkouseno na zakladnich Casio hodinkach v cene par stovek. Dlouhodobe me laka narvat olej do Citizen s eco-drivem, kde by vliv na zivotnost baterky nemusel byt takovy
papun Odesláno 23. února Autor Nahlásit Odesláno 23. února Já jsem na takové pokusy moc konzervativní. Spíš mě to jen zajímalo a když říkáte, že to je ok, tak vám budu věřit. Přinejhorším si na tom člověk aspoň namastí kapsu . 1
Xenomorfus Odesláno 23. února Nahlásit Odesláno 23. února (upraveno) Obecne tesneni ploch a hrideli O-krouzkem (X-krouzkem) (tak jako to ma vetsina hodinek) vykazuje stejnou tlakovou odolnost z obou stran tesneni. Neco jineho je, pokud je to pripad, treba hridel nebo pistnice, kde je tesneni manzetou nebo guferem. Pokud by vyrobce hodinek na hridel korunky pouzil manzetu, tak by to tesnilo jen z jedne strany - jednim smerem. Pak zalezi na dane konstrukci korunky, jak je tubus, hridelka a vse kolem utesneno. Muze byt (a zhusta je), ze jak hridel, tak dosedaci cast ma svoje tesneni, takze i kdyz korunku vysroubujes, bude tesnit. Po zasroubovani muze byt jen odolnejsi vyssimu tlaku. Takze treba tlak oleje vevnitr je 5 bar, vysroubovana korunka (tesneni) vydrzi 10 bar a zasroubovana 20 bar.... Hodnoty si vymyslim, jen pro vysvetleni. Edit: Jeste mne napada, co se tyce odporu oleje, pouzit neco s mensi viskozitou. Treba ridky loziskovy olej, petrolej nebo tak.... Ale nevim, co hodinari dovnitr lijou ;-). Upraveno 23. února uživatelem Xenomorfus
Jiří Sedlák Odesláno 23. února Nahlásit Odesláno 23. února Co se týče Provoke, Jirka vybíral strojek s co nejvyšším točivým momentem na ručky. U základu může být opravdu problém.
Martin Bok Odesláno 2. března Nahlásit Odesláno 2. března Odpor na ručkách bylo, co mě zastavilo od plnění analogových hodinek. Zalil jsem "Casio Roayle" mod a všechno v naprosté pohodě a nic neteče ani dýnkem, ani tlačítky. Měl jsem strach ze změny hlasitosti pípání, ale taky v pohodě.Takže teď mě už straší jen léto a jeho teploty Prostor pro nějakou "vložku" (obvykle používají polystyrenové perly) pro kompenzaci teplotní roztažnosti prostě nebyl a nechávat bublinu se mi nechtělo z estetických důvodů...Použil jsem běžně dostupný silikonový olej a vše OK, ale je to digitál. Pro ručky je doporučovaný olej ideálně s viskozitou do 5cst, max 10cst. Bohužel, nepodařilo se mi na internetu najít cokoliv menšího než barel (nikdo nepočítá s bláznivými hobíky ). Víte někdo o nějaké dostupné variantě, případně nemáte chuť se úplatně podělit o zásoby? (A nebo neznáte někoho ve fabrice na šminky? Prý to tam používají do nějakých patlání pro ženské...)Odesláno z mého SM-S916B pomocí Tapatalk
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se