luger dos Odesláno 29. března Nahlásit Odesláno 29. března Ahojte, začal jsem se zajímat o mechanické hodinky. Začal jsem opatrně a pořídil jsem si jen nějaké levnější strojky ale vždy zajímavé nějakou komplikcí. Např. digy Ruhla, 24 hodinové ruské, poljot s budíkem apod... Něco jsem našetřil a tak jsem si pořídil docela dost drahý model nacpaný komplikacema Fortis Flieger 599.10.170 Submodel (také viz vlákno Submodel). Tento můj model má strojek F2001-5. Původně, první patentované modely, byl prý používáný jen model F2001 (patent). A mě by zajímalo v čem se tyto dva modely liší. Třeba nějaký mistr hodinář je už někdy opravoval a mohl by znát rozlišovací prvky. Zajímá mě především kvalita provedení "civil" - "pilot" atd...
Harwey Odesláno 29. března Nahlásit Odesláno 29. března Prosim ta a nemohol si pokracovat v uz existujucom vlakne?
luger dos Odesláno 29. března Autor Nahlásit Odesláno 29. března Jo, mohl, ale říkal jsem si že se můj dotaz týká konkrétně strojku a tak že ho zařadím do zvláštního vlákna. Pokud by to někomu vadilo tak prosím admina o zařazení do patřičného vlákna.
YPO Odesláno 29. března Nahlásit Odesláno 29. března (upraveno) Možná bych oslovil NEST s dotazem. Tenhle stroj se tu tak často nevyskytoval, jestli vůbec. Osobně si myslím, že ve stroji nijak zásadní rozdíl nebude, možná jenom ve smyslu dekorovaný x nedekorovaný, pak byl jeden stroj ještě s GMT funkcí. Taky byl snad požadavek od kosmonautů, aby ty hodinky nezvonily, ale jenom vibrovaly. (možný rozdíl) *jak svítí to tritium po těch letech ? Upraveno 29. března uživatelem YPO
Radek124 Odesláno 29. března Nahlásit Odesláno 29. března (upraveno) Pokud to dobře chápu tak "submodel" = 41 mm pouzdro a "patentovaný" je v něm strojek s celým původním názvem F2001-5 (alarm naroubovaný ve formě částečné vestavby do výchozího chronografu ETA/Valjoux 7750, od roku 2012 existuje ještě komplikovanější provedení F2012 s GMT+AMPM, s ukazateli rezerv chodu alarmu+strojku) - a připrav se že i od zkušených od hodinářů v @ONYX servis hodinek na téma obliby a servisovatelnosti asi neuslyšíš moc hezkého. Upraveno 29. března uživatelem Radek124
YPO Odesláno 29. března Nahlásit Odesláno 29. března Tyhle pouzdra byly 40mm. Verze s lunetou: pouzdro 42mm a "přes" lunetu 44mm. Cosmonauty myslím 39mm.
luger dos Odesláno 29. března Autor Nahlásit Odesláno 29. března Bohužel, ale tritium tam není, myslím že je to ta nějaká Superlumi nebo tak nějak. Vydrží svítit asi 8 hod. Skutečně moc nezvoní, jen tak hlasitě drnčí ale vybrují že skáčou po stole. Průměr je 40,3 mm. Případná oprava bude hoooodně drahá. Ale mně se líbí právě ta komplikovanost a snad budou i kvalitně vyrobené takže snad něco vydrží.
YPO Odesláno 29. března Nahlásit Odesláno 29. března Na číselníku je písmeno T, takže to jsou tritiovky. Výroba Fortisu s tritiem skončila myslím v roce 2008, proto se ptám. 8 hodin je celkem slušný.
luger dos Odesláno 29. března Autor Nahlásit Odesláno 29. března Tak to jsem netušil že ty "T" znamenají tritum. Takže by měly svítit bez nasvícení ? Možná někdo vyměnil ručičky, ale znaky na ciferníku by musely stále svítit. Nebo ne ?
YPO Odesláno 29. března Nahlásit Odesláno 29. března Po dvaceti letech to bude svítit dost těžko. Nejsou to trubice, které se snaží ze všech sil svítit déle.
luger dos Odesláno 30. března Autor Nahlásit Odesláno 30. března tritium se musí taky nasvítit ext. zdrojem světla ? To nějak nechápu.
luger dos Odesláno 30. března Autor Nahlásit Odesláno 30. března Díky za navedení. Takže jsem z toho vyčetl následující: - tritium samo o sobě nezáří, září nějaká vybuzená "látka okolo něj", svítivost cca 10-20 let - "barvu s tritiem" není potřeba nasvicovat, svítí sama díky rozpadu. - "barva s tritiem" zřejmě obsahuje luminisenční složky které lze nasvítit a pak svítí i bez tritia, ale jen krátkou dobu A tak se vrací otázka - pokud mám na číselníku "T" , tedy tritium, tak proč musím nasvicovat ? Proč to nesvítí tak nějak samo a nebo nesvítí vůbec nikdy ? Je to falsum a žádné tritium tam nikdy ani nebylo ? Rok výroby hodinek je cca 2001
YPO Odesláno 30. března Nahlásit Odesláno 30. března Když se podívám na tuhle fotku z Chrono24, tak jsou vidět zažloutlé indexy a čísla na číselníku. To by odpovídalo už starému tritiu. Ručky jsou světlé, takže nejspíš Luminova, která bude svítit asi více. Možná bys to mohl vyfotit ve tmě bez nasvícení a poté s nasvícením, ať je jasno čem se tu vlastně bavíme. O tom, že by to bylo falsum silně pochybuji.
CEGY Odesláno 30. března Nahlásit Odesláno 30. března Tady to vypadá, že jsou ručky komplet měněny. Většinou je u Fortisu oranžová po těch letech vyšívaná. A tady je krásně sytá. Nejdou koupit hodinový ručky zvlášť, pouze celá sada komplet.
Emiliano Odesláno 30. března Nahlásit Odesláno 30. března V 30. 3. 2025 v 13:01, luger dos napsal: Díky za navedení. Takže jsem z toho vyčetl následující: - tritium samo o sobě nezáří, září nějaká vybuzená "látka okolo něj", svítivost cca 10-20 let - "barvu s tritiem" není potřeba nasvicovat, svítí sama díky rozpadu. - "barva s tritiem" zřejmě obsahuje luminisenční složky které lze nasvítit a pak svítí i bez tritia, ale jen krátkou dobu A tak se vrací otázka - pokud mám na číselníku "T" , tedy tritium, tak proč musím nasvicovat ? Proč to nesvítí tak nějak samo a nebo nesvítí vůbec nikdy ? Je to falsum a žádné tritium tam nikdy ani nebylo ? Rok výroby hodinek je cca 2001 Rozšířit Sám to píšeš: svítivost tritia cca 10 - 20 let, hodinky starý 24 let. Nemůže to být ono?
luger dos Odesláno 30. března Autor Nahlásit Odesláno 30. března Já mám číselník i ručky ve stejné "zelenožluté " barvě. Jsou naprosto stejné. Barva na ručkách je jakoby propadlá (seschlá), indexy jsou v pohodě čisté, ostré okraje. Foto v šeru a ve tmě po silném nasvícení LED svítilnou (po dobu asi 10 sek.)
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se