Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

Tak konečně už můžu...

Že si jednou koupím Zenith s El Primerem, to již nosím v hlavě snad deset let. Jen jsem netušil kdy. A diky za to Chronomagu, že mě za poslední rok posunul o notný kus dopředu, že jsem se mohl seznámit se zkušenostmi majitelů spousty hodinek a spoustu si jich i naživo osahat. Srovnal jsem si v hlavě, co chci, zjistil, že současné modely mě příliš neoslovují, zato když vidím některé hodinky staré 30-40 let, zrychluje se mně tep. Vím, že spousta z vás se mnou nebude souhlasit, ale o tom to je. Hodinek je nespočet právě proto, že je i nespočet názorů, chutí a lásek.

Když jsem objevil Zenith El Primero ?Co-Pilot", stačilo pak již jen čekat, kdy se někde objeví na prodej. Je to model, který se vyznačuje ? na tu dobu ? nezvykle velkým průměrem pouzdra 44 mm. Toho je dosaženo tachymetrickou vložkou mezi číselníkem a lunetou, která zvětší průměr o čtyři milimetry oproti např. modelu Rainbow (který mimochodem považuji za nejpovedenější model Zenith všech dob). Těchto pouzder bylo na počátku 70-tých let vyrobeno celkem 2400, z toho v kombinaci ciferníku a lunety jako mám já 800 kusů.

Průběh mého nákupu na eBay je uveden tady, nerad bych tím plevelil chlubící vlákno. Vřele však doporučuji každému, kdo se chystá na větší nákup, ať si ho přečte.

Představovat El Primero snad není třeba. Tento automatický chronograf byl uveden 10.ledna 1969 jako první svého druhu na světě (shodou okolností já jej koupil 10.ledna 2009, tedy v den jeho čtyřicátého výročí), má 30-timinutový a hodinový sčítač, vteřinovku na devítce, datumku a srdce s 36000 kmity za hodinu. Bez podstatných změn se vyrábí dodnes a mám zato, že stále patří mezi kalibry, kterým žádného obdarovaného rozhodně neurazíte.

Hodinky jsem koupil na dobovém ocelovém tahu, který je velmi zvláštní konstrukce. Ne každému se musí nutně líbit, ale patří k těmto hodinkám a k této době, a já jsem rád, že se mi podařilo sehnat právě tuto kombinaci (i když netvrdím, že budu hodinky stále na tomto tahu nosit).

Další foto je uvedeno ve Foto Galerii .

Související článek o nákupu je uveden tady .

post-2687-1236460159.jpg

post-2687-1236460168.jpg

post-2687-1236460177.jpg

post-2687-1236460184.jpg

post-2687-1236460195.jpg

post-2687-1236460204.jpg

post-2687-1236460213.jpg

Upraveno uživatelem M916
Návštěvník Tada
Odesláno

Ano ano ano a ještě jednou ano!

Vintage hodinky jako řemen! Mají rodokmen, skvělou tehchniku a nadčasový design. Co víc chtít?

Gratulace a závist :D

Odesláno

Jirko gratuluju k super kousku a jsem rad, ze jsi se podelil i o dojmy z nakupu, rozhodne mohou ostatnim clenum pomoci v tom aby se nespalili. Uzij si je a tesim se az je uvidim nazivo :)

Odesláno

Gratuluji ,vítám do rodiny 36000

Odesláno

Moc pěknej model a navíc jeden z nejlepších chronometrovejch strojů -gratuluju!

P.S.: bacha na údržbu - neumí je promazat každej hodinář, stačí kapka oleje na špatný místo a stroj je v ....

• Po roku...
  • Po roku...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...