Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Zdravim, nenasiel som tu tuto temu a rad by som si nechal poradit, ktore automaty su vhodne na sportovanie (nielen plavanie), turistiku a pod. Rozumiem, ze vhodnejšie su quartz, ale za odporucanie budem vdacny.

Odesláno (upraveno)

Ok, dik za linky, nic mi take nevyhodilo. A ja som sa pytal na automaty, v tych tebou zaslanyhc linkoch sa riesia obycajne quartz športové hodinky. Príspevky nenahanam ,ostatnYch kolegov teda nebudem vyrusovat. Pardon pane.

Upraveno uživatelem Peka
Odesláno

ok teda, ake sporty mas okrem plavania a turistiky na mysli? toto nie su sporty ktore by mali hodinky ohrozit velkymi otrasmi, samozrejme nejaka vodotesnost musi byt, tak hociake automaty budu OK. chces pri sportovani na hodinkach aj nieco sledovat? mas oblubene automaty? kludne ich nos. 

Odesláno

Automat, odolny voci otrasom, ziadne merania, BT, Radiovky, cista mechanika s vodotesnostou. Ale hlavne aby to vydrzalo prudke pohyby, ako pri squash.  

Pokial ide o moje caste prispevky tu, ja sam sa snazim byť tolerantný vo svojom zivote k ludom, ktori vystupuju trochu nadsene a naivne, hoci v tej chvíli nemusia rozdavat svojmu okoliu múdre rady. Po par dnoch (alebo po takom prispevku, ako od teba) ma nadsenie prejde. Cize skusme nebyt stari "brucouni" a poprosim o trochu tej tolerancie. Dik

• Dát hlas 1
Odesláno

neda sa jednoznacne povedat, bacha taketo nenos, alebo tieto si daj hoci aj na rubanie kamena...

je tu dost kolegov, co automaty, manualy nosia 24/7, nedavaju ich dole ani na strelbu, tenis, bike, saunu...

dalsi radsej menia za g-shocky

ano, vseobecne plati, ze jemna mechanika je hakliva na otrasy

aj ked napr J&S maju na golf urcene automaty

https://jaermann-stuebi.ch/en/collection/

Odesláno

Podobnou otázku řeším přes 10 let. Je tu na fóru například uživatel, který nosil Sinn U1 všude možně po světě, hory, písek, voda, mráz a píše, že vše bez problémů. Na internetu najdeš (Reddit, WuS fórum) lidi, kteří nosili Seiko 5 jako zedníci a měli je na sobě při práci se sbíječkou a taky OK. Na stejných fórech se dá dočíst, že někomu se rozbili hodinky při střelbě, někomu při golfu, dokonce jsem našel uživatele, kterej si stěžoval, že ty Rolexky už nejsou co bejvaly, že se mu uvolnilo něco z číselníku, když s nima třísknul při opravě auta 😃.

Nedávno jsem se na to ptal hodináře a bylo mi řečeno, že občasné otřesy nevadí, u systematických by se bál. Squash je za mě na mechaniku celkem zápřah. Já bych si pro podobné účely koupil (schválně uvádím z různých cenových kategorií) Seiko Turtle, Certina DS Action Diver, Doxa SUB 300T nebo Sinn U1.

Já osobně jsem nakonec zjistil, že při sportu mi za chvilku stejně vadí kovový tah nebo váha hodinek, a tak jako většina nosím Casio Géčka. Navíc jsou takový motivační, vždycky ve fitku si říkám, že jsem nerozbitnej, když mám nerozbitný hodinky a zvládnu o pár sérií navíc 🙂

• Dát hlas 1
Odesláno

Ja nikdy uplne nechapu ten duvod. Jasne, asi ty tezky ocelovy mechanicky hodinky squash ci pinec parkrat prezijou, ale jakou to cafra ma vyhodu oproti tomu si je sundat a pak opet nandat? Jinak jasna odpoved je ta, ze se na tydle sporty mechaniky proste moc nehodej. Pokud to musi bejt, zkusil bych Jaermann & Stübi nebo Richard Mille, no. Pripadne co nejlevnejsi a nejlehci, idealne titanovy hodinky se Sellitou na latkovym remeni. At se to aspon levne opravi, kdyby bylo nejhur:)

• Dát hlas 1
Odesláno

Pokud už musíš mít automaty na sport, kup si nějaký jetý potápky ( vodotěsnost) a ty huntuj ….. jinak raději kvarc didžitl ….. Casio , Garmin , Suunto ….. atp

když si představím ty štosy pro rotor a uchycení rotoru při máchání rukou, tak je mi těch hodinek líto…. 

• po měsíci...
Odesláno

Také velmi preferuji mechaniky. Více vydrží mechaniky s ručním nátahem (u automatů se mi několikrát utrhl rotor), zatím jsem měl jako nejodolnější Panerai, nyní právě po pár letech s servisu.

Z automatu docela dost vydržely Seiko.

• po 2 týdnech...
Odesláno

Možná mě tu někdo bude kamenovat, ale já normálně do práce nosím Seiko 6139-6005 modrý Pogue, automat, Chrono, rok 75. Na údržbu strojů, velkejch strojů. Rány kladivem, rázový utahováky, všude olej, vazelína kolem dokola železo a nic než železo. Už přes rok, ale taky jsem si je na to nechal udělat. Nechal jsem tehdá zrenovovat všechno s tím, že třeba vložku do lunety (původní lunetu v vložkou mám samozřejmě schovanou) jsem trval na tom, že žádná 3M páska, ale to nejlepší lepidlo co odolá oleji. Sklo je aftermatket Sternkreutz a mám ještě jedno navíc takže drbnout můžu aftermatket lunetu nebo sklo. To mi nevadí. No a pouzdro je taky renovované, protože jsem si řekl, že patinu si udelám sám. Vše dělal Ruda a jeho brácha v Onyxu. Hodinky jsou jak nový a stroj teda drží jak rezervu kolem 50 hodin tak i potom co spadly z cca 60cm na parkety pořád prakticky nulovou odchylku. Prostě si dřív vezmu jiný než je potřeba to řešit, sice nemají vteřinovku, ale s chronem to běhá tak do vteřiny a když chrono nepoužívám třeba 3 dny a pak ho spustím podle přesného času, tak minutovka sedí s vteřinovku na nule přesně na indexu.

Pro neznalé, jsou to přesně ty hodinky se kterýma poručík Columbo několikrát praštil o železnou tyč až to zazvonilo a pak prohlásil: slyšíte to, pořád tikají, tyhle hodinky nejde rozbít. 😁 Proto jsem si je koupil a dopřál jim plný servis. Teď jsou to zase hodinky které nejde rozbít. 

Pak taky beru do práce Hamilton Murph, Seiko SKX, Seiko King turtle, prim Sport 2 Humberto, Vostoky a Citizen tsuyosa, ty už dostaly zásek do lunety o formu, ale nic co by nešlo rozleštit a hodinkám celkové nic.

Vedou ale Pogue a Murph, nicméně Murph (stroj H10, ETA powermatic kovový) se začaly předcházet cca do 10 s denně, předtím dělaly 2s+ stabilně, možná za to může za obří magnetická deska na upnutí formy. Možná jsem byl moc blízko. Každopádně ten jejich klenutej safír vydrží tak hodně a těžko se trefuje něco jinýho 😁

Takže automaty v pohodě třeba Seiko je spíš háklivejší na ztvrdlý mazivo než na nějakej ten náraz jsem vypozoroval. Švýcary otloukám jen jedny, tak nevím, ale asi taky dobrý. Těch 10 sekund není nic hroznýho, navíc to přičítám spíš tomu magnetu.

Na sport bych pořídil Seiko potápky základ se 7S, 4R. Případný zničení takovýho strojku moc nebolí a hlavně i dost vydrží. Stačí už jenom vybrat mezi želvami, samuraji, monstry, SKX nebo jestli si vystačíš se sporty 5KX bez šroubovaci korunky. Tak či onak průser to nebude. V létě k vodě v podstatě nic jinýho než potápky od Seika nenosím.

V 4. 9. 2025 v 13:42, Micey napsal:

ale jakou to cafra ma vyhodu oproti tomu si je sundat a pak opet nandat?

Jednu velkou: nesundáš - neukradnou. 😁 Směju se, ale myslím to smrtelně vážně. Takový vypáčený skříňky na koupališti nebo v posilovně, vykradený nebo ukradený batohy na pláži, to není nic neobvyklýho snad nikde na světě.

• Like 1

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...