Daemonultimate Odesláno 2. října Nahlásit Odesláno 2. října Seiko DX 1968 Píše se rok 1968 a my se ocitáme v Japonsku. Konkrétně v Naganu v Suwa Seikosha. Je září, příroda začíná zářit všemožnými barvami, ale ještě příjemně pálí sluníčko. Nejsme tu náhodou, v této době hodinářští mistři pracují na plné obrátky. A tak vznikají i jedny hodinky, jejichž osudem bude čekání v šuplíku na to, aby mohly někomu dobře sloužit. To čekání bude dlouhé. Dvakrát se otočíme dokola a jsme opět doma, nedaleko Prahy, kde vzniká nový život. A to jsem já. Nyní se ale vrátíme zpátky do Japonska. Zmíněnými hodinkami jsou hodinky Seiko DX v pozlacené úpravě včetně náramku. V té samé továrně tenkrát vznikaly i hodinky Grand Seiko. Řada hodinek DX (deluxe) vycházela z řady 5, ale byla jí mírně nadřazena. Řada DX byla určena k domácí distribuci, ale část hodinek se vyvážela i do Evropy a Asie. Hodinky jsou osazeny mechanickým strojkem s automatickým nátahem. Zajímavostí je absence ručního nátahu. Strojek je samozřejmě inhouse označený 6106 a má 25 kamenů. Období šedesátých let bylo pro značku Seiko důležité. Automatický nátah u strojků značka začala používat již v padesátých letech, ale právě v šedesátých vznikl slavný strojek 61xx, příkladně 6105 a 6159 s frekvencí 36000A/h. Ve stejné době se objevily i nové řady strojků pro King a Grand Seiko. Tyto strojky byly mechanicky, konstrukčně i zpracováním schopné konkurovat švýcarské produkci. Závěrem se vrátíme ke zmíněným hodinkám. Uběhla spousta času a hodinky mezi tím zdolaly vzdálenost z rodného Japonska do Střední Evropy, ale na ruku se příliš nedostaly. A po 57 letech se dostávají na tu mou. Osudové spojení je dovršeno a zpečetěno tím, že jsem nemusel ani upravovat náramek, sedí úplně přesně. 5 1 2
Daemonultimate Odesláno 2. října Autor Nahlásit Odesláno 2. října Pár čísel: 1963 – zrod Seiko 5 Seiko uvádí Seiko Sportsmatic 5 – první hodinky s tímto jménem. „5“ odkazuje na 5 vlastností: 1. automatický nátah, 2. denní datum v jedné ose, 3. voděodolnost, 4. zapuštěná korunka na 4. hodině, 5. odolné pouzdro i tah. Byly to hodinky „pro každého“ – spolehlivé a cenově dostupné. 1967–1968 – nástup Seiko 5 DX (Deluxe). Používá strojky 6106 a 6119 s 25 kameny. Hodinky jsou designově luxusnější – zlacení, jemné ciferníky, originální tvary pouzder. Tento kus (1968) spadá právě do první vlny DX modelů. 2
Návštěvník eloga Odesláno 3. října Nahlásit Odesláno 3. října (upraveno) Velmi dobře a poutavě sepsáno. Ať ti dobře slouží a šlapou dál. Upraveno 3. října uživatelem eloga
Daemonultimate Odesláno 3. října Autor Nahlásit Odesláno 3. října Právě teď, eloga napsal: Velmi dobře a potavě sepsáno. Ať ti dobře slouží a šlapou dál. Díky moc
Vlcak Odesláno 3. října Nahlásit Odesláno 3. října Vypadají opravdu luxusně. Úplně je vidím k obleku na návštěvu divadla nebo koncertu. Umístění dne vůči datumovce je dost nezvyklé, ale líbí se mi. Stejně jako navíc číslo dne v týdnu. Naštěstí je to číslováno od pondělí a ne od neděle jako to mají američané. To by mě dost mátlo. Nejvíc mě baví, když je k hodinkám příběh a ten tvůj mě bavilo číst. Gratulace. 1
Daemonultimate Odesláno 3. října Autor Nahlásit Odesláno 3. října Před hodinou, Vlcak napsal: Vypadají opravdu luxusně... Díky moc
reborn Odesláno 6. října Nahlásit Odesláno 6. října Na to, jak jsou staré, jsou v perfektním stavu. Upřímně, to okýnko s dnem v týdnu, notabene s nápovědou, kolikátej den v týdnu je pondělí, mi tam vůbec nesedí. Hlavně mi to přijde v úplně jiným stylu. Ale třeba to na živo vypadí líp. Nejsem si úplně jistej, jestli jsem to pochopil správně, že ty hodinky v té době koupil někdo z tvojí rodiny, ale jestli jo, tak to bych se přes to okýnko přenes :-)) 1
Daemonultimate Odesláno 10. října Autor Nahlásit Odesláno 10. října To okýnko v jinym stylu je právě super. Jak to dělaj dnes to dělá každej a jinak děkuju, jsou opravdu v parádním stavu.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se