babaq Odesláno 7. října 2005 Nahlásit Odesláno 7. října 2005 Už nějakou dobu sleduji a nasávám informace o hodinkách a hodně mě to chytlo. Řekl jsem si, že bych to měl oslavit nákupem nějakých pěkných hodinek, samo sebou mechanické a asi s automatickým nátahem. No a tak jsem taky přišel na to, že některé hodinky mají extra tlačítko na opravu data (např. z levnějších Orient) a to se může hodit - např. u ruských (Poljot?, Vostok) se musí "jezdit přes 12". Jiná zajímavá vlastnost by byla hacking, tedy možnost při nastavování času zastavit vteřinovou ručičku prostě jenom vytažením korunky do nastavovací polohy. Tady to vypadá, že to neumí vesměs levnější hodinky. Při té příležitosti jsem narazil i na to, že běžný způsob pozastavení vteřinové ručičky - jemný posun proti proudu času - není dobré používat často; psali na Poor Man's Watch u nějakých Orientů. A teď nevím... napadlo mě tedy, existuje nějaký tutoriál "What is what in mechanical watches?" Docela bych se rád dovzdělal a udělal si jasno, až si půjdu pořídit něco pěkného na ruku.
TomasH Odesláno 7. října 2005 Nahlásit Odesláno 7. října 2005 No ja asi neodpovim primo na otazku... jen chci rict neco malo co mam na srdci... Ted jsem si Koupil Aviatory od Volmaxu a musim rict ze to nastavovani toho data je uplne v pohode, clovek to stejne potrebuje nastavit jen parkrat za nekolik mesicu, takze v tom neni vubec zadnej problem, nehlede na to ze to potrebujes prenastavit jen o par dni, takze je ptakovina kvuli tomu odsuzovat nejake hodinky.. Stejne je to s tou sekundovkou, kdyz si to pridrzis rukou "proti proudu" tak to jde krasne a pohodlne. Nechapu k cemu mit dalsi knoflik na hodinkach jen kvuli datumu... proste lidi jsou dneska desne liny...
RomanP Odesláno 8. října 2005 Nahlásit Odesláno 8. října 2005 No já ho i v něčem chápu. Jedna věc je "líný" a druhá, jestli to opravdu dělá strojku dobře, jak někde četl ? Myslím to s pozastavením ručičky třeba jednou týdně na půl minuty...
TomasH Odesláno 8. října 2005 Nahlásit Odesláno 8. října 2005 Tak na tohle nedokazu odpovedet, protoze tomu bohuzel nejsem hodinar :-( Jen muzu rict ze mam automaty seiko 5 (asi 9 let) u kterych se ta sekundovka taky nastavuje "zatlacenim proti proudu" :-) je pravda ze jsem je takhle nastavoval uz nescetne krat za celou dobu co je mam a porad behaj naprosto paradne a velice presne. Ale je pravda ze neni strojek jako strojek...
ssykora Odesláno 28. října 2005 Nahlásit Odesláno 28. října 2005 U hodinek s dvojitým datem se musí nějakým způsobem řešit aretace datumu, protože 5x do roka nemá měsíc 31 dnů. Nejčastěji to je rychloposuvem korunky v prostřední poloze a to tak, že jedním směrem se posouvá den v týdnu a druhým den v měsíci, dalším způsobem je velmi často tlačítko pro aretaci dne v týdnu. A co se týká konstrukce strojku, tak ten musí být řešen tak, že otáčení ručkama zpět nemůže poškodit mechaniku strojku a tudíž ani držení zastaveného strojku povytaženou korunkou. Při otáčení zpět se u některých konstrukcí datum o jeden den vrátí u některých ne. Jen jedna věc může poškodit strojek, a to je používání rychloposuvu data v době kdy se datum mění sám, tj. v době kolem půlnoci, protože palec je právě zasunut do datumového věnce a pro rychloposuv je jiný palec a v případě použití větší síly něco povolí. Většinou to je něco v rychloposuvu. Takže když u některých hodinek nefunguje rychlé přetáčení data, tak právě se to stalo z tohoto důvodu. Doporučoval bych nepoužívat rychloposuv od 18hod do 6hod. Protože některé mechanismy přetáčí datum více jak 4hodiny. V posledních desetíletí se nastavují ručky tak, že datum se začíná přetáčet od půlnoci, ale dřív se nastavovali ručky tak, že přetáčení data muselo být ukončeno právě o půlnoci. I když některé hodinky mají mžikové přetáčení data, tak palec v datumovém věnci může být před přetočením i několik hodin.
Skeleton Odesláno 7. září 2006 Nahlásit Odesláno 7. září 2006 Jeste k tomu datu ... Neni tedy na zavadu, kdyz se mi datum zmeni jeste chvili pred tou dvanactou? ... Zil jsem v domeni, ze se lame prave az pres pulnoc. Diky!
kubson Odesláno 7. září 2006 Nahlásit Odesláno 7. září 2006 Skeleton napsal: Jeste k tomu datu ... Neni tedy na zavadu, kdyz se mi datum zmeni jeste chvili pred tou dvanactou? ... Zil jsem v domeni, ze se lame prave az pres pulnoc. Diky! to je normal
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se