Juan Odesláno 11. června 2009 Nahlásit Odesláno 11. června 2009 Dobrý deň páni, nedávno som sa stal majiteľom týchto hodiniek http://www.chronoshop.cz/katalog/hodinky-T...rt-Chrono-Black Pokiaľ si pozorne pozriete fotky, pod stupnicou tachymetra nájdete ešte jednu stupnicu, rovnomerne rozdelenú na 100 dielov. Netuším, čo sa ňou meria, v návode k hodinkám o tom nie je zmienka. Pokúšal som sa nájsť odpoveď i na týchto stránkach, ale bez konkrétneho výsledku. Čiastkovú a úprimnú odpoveď mi poskytol jeden odborník, ktorý uviedol "asi nějaká lineární telemetrická, ale co měří, to nevím". Poradite? Vďaka
zdr Odesláno 11. června 2009 Nahlásit Odesláno 11. června 2009 Pouziva sa to ako stopky kde 1m = 100 nic zlozite v tom neni. Takze casovy usek nie je v sekundach ale v tejto stupnici. Tusim sa to pouziva na kratke stopovanie mensich usekou pri zavodoch aut na kratku trat ale ruku do ohna za to nedam .
dknespl Odesláno 11. června 2009 Nahlásit Odesláno 11. června 2009 Dobrý deň páni, nedávno som sa stal majiteľom týchto hodiniek http://www.chronoshop.cz/katalog/hodinky-T...rt-Chrono-Black Pokiaľ si pozorne pozriete fotky, pod stupnicou tachymetra nájdete ešte jednu stupnicu, rovnomerne rozdelenú na 100 dielov. Netuším, čo sa ňou meria, v návode k hodinkám o tom nie je zmienka. Pokúšal som sa nájsť odpoveď i na týchto stránkach, ale bez konkrétneho výsledku. Čiastkovú a úprimnú odpoveď mi poskytol jeden odborník, ktorý uviedol "asi nějaká lineární telemetrická, ale co měří, to nevím". Poradite? Vďaka Telemetrická není, telemetrická je kalibrovaná na rychlost zvuku ve vzduchu, muzes tak merit vzdalenost udalosti, kde soucasne nastava zablesk a rana, napr. blesk nebo vystrel z dela. Tj. pri priblizne rychlosti zvuku 340 m/s, to je cca 20 km/min, tj. je to stupnice od 1 do cca 20. To co mas jsou setiny minuty, v podstate slouzi k lehcimu vypoctu poctu udalosti za minutu nebo vypocet rychlosti. Rika se ji decimalni (i kdyz je setina) Tj. vis, ze napr. nejaky dej trval 0.8 minuty, tj. vis ze 10 takovych deju bude trvat 8 minut. Proste 100 se snaz deli a nasobi nez 60. Ale muzes ji s vyhodou vyuzit i pro telemetricky odecet, protoze staci delit 10 a nasobit 2, tj. pokus napr. uvidis blesk, zmacknes stopky, uslysis hrom, zastavis stopky a ukazuji 45 (tj. 27 s) , tak hned vis ze bourka je 9 km daleko (proteze 2*4.5=9) a nemusis pocitat 27*343/1000 = 9.261
zdr Odesláno 11. června 2009 Nahlásit Odesláno 11. června 2009 No zaujimave tak si doplnim vedomosti.
dknespl Odesláno 11. června 2009 Nahlásit Odesláno 11. června 2009 A Vite proc je 12 hodin a 60 minut a vterin a nepocita se cas v desitkove soustave? Ruka ma sice 5 prstu a dve ruce 10, ale kazdy prst ma 3 clanky. Na Mezopotamskem trzisti slouzila ruka jako pocitadlo, kdy na jedne ruce se pocitaji palcem clanky prstu na ostatnich prstech, tj. celkem 12 a na druhe ruce se scitaji tyto 12tky na celych prstech, tj 5x12=60. Tj. stejny puvod jako nase tucty a kopy. A navic je cca 12 uplnku do roka, takze jim to pekne sedelo dohromady.
Juan Odesláno 11. června 2009 Autor Nahlásit Odesláno 11. června 2009 Telemetrická není, telemetrická je kalibrovaná na rychlost zvuku ve vzduchu, muzes tak merit vzdalenost udalosti, kde soucasne nastava zablesk a rana, napr. blesk nebo vystrel z dela. Tj. pri priblizne rychlosti zvuku 340 m/s, to je cca 20 km/min, tj. je to stupnice od 1 do cca 20. To co mas jsou setiny minuty, v podstate slouzi k lehcimu vypoctu poctu udalosti za minutu nebo vypocet rychlosti. Rika se ji decimalni (i kdyz je setina) Tj. vis, ze napr. nejaky dej trval 0.8 minuty, tj. vis ze 10 takovych deju bude trvat 8 minut. Proste 100 se snaz deli a nasobi nez 60. Ale muzes ji s vyhodou vyuzit i pro telemetricky odecet, protoze staci delit 10 a nasobit 2, tj. pokus napr. uvidis blesk, zmacknes stopky, uslysis hrom, zastavis stopky a ukazuji 45 (tj. 27 s) , tak hned vis ze bourka je 9 km daleko (proteze 2*4.5=9) a nemusis pocitat 27*343/1000 = 9.261 Vďaka za objasnenie. Tušil som, že nejakého výrazného využitia sa táto stupnica nedočká Ale predsa len - keď to na tom ciferníku je, tak človek by to aj vyskúšal a pobavil sa s tým trošku, ale nevie ako na to. Myslím, že obdobné pocity pozná každý, keď kúpi niečo nové, hlavne keď ide o nejakú vec patriacu prevažne do mužských rúk - ovládač od TV, DVD ... Vtedy je nevyhnutné vyskúšať každú spomedzi XY funkcií, ktoré daná hračka ponúka, aby mal človek následne dobrý pocit, že "je to tam, funguje to, síce to nevyužívam, ale keby som chcel ..."
cernysip Odesláno 11. června 2009 Nahlásit Odesláno 11. června 2009 A Vite proc je 12 hodin a 60 minut a vterin a nepocita se cas v desitkove soustave? Ruka ma sice 5 prstu a dve ruce 10, ale kazdy prst ma 3 clanky. Na Mezopotamskem trzisti slouzila ruka jako pocitadlo, kdy na jedne ruce se pocitaji palcem clanky prstu na ostatnich prstech, tj. celkem 12 a na druhe ruce se scitaji tyto 12tky na celych prstech, tj 5x12=60. Tj. stejny puvod jako nase tucty a kopy. A navic je cca 12 uplnku do roka, takze jim to pekne sedelo dohromady. Děkuji. Od útlého dětství mi vrtá hlavou, proč a jak došli Sumerové k šedesátkové soustavě. Nikde jsem na to nenarazil (asi jsem špatně četl).
Juan Odesláno 11. června 2009 Autor Nahlásit Odesláno 11. června 2009 Děkuji. Od útlého dětství mi vrtá hlavou, proč a jak došli Sumerové k šedesátkové soustavě. Nikde jsem na to nenarazil (asi jsem špatně četl). Ále, to hádam nebude zlým čítaním. Je to síce už pár rokov čo som si čítal knižky Vojtecha Zamarovského, ale som presvedčený, že toto vysvetlenie tam nebolo. No a keď to nebolo v jeho knižkách, tak sa k tejto infomácii proste človek bežne nedostal. Teda, pokiaľ mu antika nebola vyslovene koníčkom.
Návštěvník Tada Odesláno 11. června 2009 Nahlásit Odesláno 11. června 2009 včera jsem narazil na stránku kde byly všechny tyhle stupnice, odkaz už si nepamatuji... Jak píše kibi je to stupnice na normování
dknespl Odesláno 11. června 2009 Nahlásit Odesláno 11. června 2009 (upraveno) Pocet produktu za jednotku casu se meri na produktomerne stupnici, ta je od 60 do cca 3000, tj. pocet produktu za 1 hodinu. Stopnes vyrobu jednoho produktu (jeden ukon). Kdyz to trva minutu tak je jich do hodiny presne 60, kdyz 1.2 sekundy tak je jich 3000 atd. Muze se tocit i po spirale, pak to muze jit i na min nez 60 ks/hodinu. Ta stupnice 100 je skutecne decimalni a pouzivat ji muzes na co chces, kde je vyhodnejsi pouzivat setinu minuty nez sekundu. Upraveno 11. června 2009 uživatelem dknespl
Juan Odesláno 11. června 2009 Autor Nahlásit Odesláno 11. června 2009 Problematika je objasnená a asi aj vyčerpaná, ďakujem prispievateľom. Priznám sa, že pojem "decimálna stupnica" som počul po prvý raz. Zaujímavé, že táto nenápadná stupnica má určite širšie možnosti praktického využitia, ako tachymeter, ktorý považujem za jednoúčelový - dá sa využiť výlučne na meranie rýchlosti v aute. A pritom tachymeterickou stupnicou je vybavených (podľa mňa) výrazne väčšie % podiniek, ako touto decimálnou. Asi to bude tým, že ten tachymeter je fotogenickejší, ako obyčajná 100-dieliková stupnica ...
skik Odesláno 11. června 2009 Nahlásit Odesláno 11. června 2009 (upraveno) včera jsem narazil na stránku kde byly všechny tyhle stupnice, odkaz už si nepamatuji... Jak píše kibi je to stupnice na normování poskytl bys pls alespoň drobné vodítko, jak ji najít - zkoušel jsem google a nejspíše nezadávám dobře vyhledávací parametry... Byl bych ti moc vděčný Upraveno 11. června 2009 uživatelem skik
jfidler Odesláno 12. června 2009 Nahlásit Odesláno 12. června 2009 Problematika je objasnená a asi aj vyčerpaná, ďakujem prispievateľom. Priznám sa, že pojem "decimálna stupnica" som počul po prvý raz. Zaujímavé, že táto nenápadná stupnica má určite širšie možnosti praktického využitia, ako tachymeter, ktorý považujem za jednoúčelový - dá sa využiť výlučne na meranie rýchlosti v aute. A pritom tachymeterickou stupnicou je vybavených (podľa mňa) výrazne väčšie % podiniek, ako touto decimálnou. Asi to bude tým, že ten tachymeter je fotogenickejší, ako obyčajná 100-dieliková stupnica ... Když už je o tom řeč, tak já jako "polopilot" (tralalajtista) bych třeba na hodinkách uvítal něco podobného, kdy by místo oblíbeného tachymetru byla třeba směrová růžice, a jako druhá stupnice by bylo právě toto decimální dělení (protože při výpočtech časů vycházejí desetinná čísla, která by se tím pádem pak nemusela přepočítávat na minuty a vteřiny)
little_w Odesláno 12. června 2009 Nahlásit Odesláno 12. června 2009 poskytl bys pls alespoň drobné vodítko, jak ji najít - zkoušel jsem google a nejspíše nezadávám dobře vyhledávací parametry... Byl bych ti moc vděčný nasel jsem jenom tohle: ciselna soustava a sedesatkova soustava. odkazy na wiki v cestine tam jsou, ale ty ceske verze clanku jsou velmi orezane. kdyby tady tada hodil ten odkaz, o kterem mluvil, taky bych se rad podival.
911 Odesláno 12. června 2009 Nahlásit Odesláno 12. června 2009 včera jsem narazil na stránku kde byly všechny tyhle stupnice, odkaz už si nepamatuji... Jak píše kibi je to stupnice na normování tak projed historii v prohlizeci za ten den , kdy jsi to nasel.
PavelK Odesláno 12. června 2009 Nahlásit Odesláno 12. června 2009 nasel jsem jenom tohle: ciselna soustava a sedesatkova soustava. odkazy na wiki v cestine tam jsou, ale ty ceske verze clanku jsou velmi orezane. kdyby tady tada hodil ten odkaz, o kterem mluvil, taky bych se rad podival. Dovolím si opravit odkaz na šedesátkovou soustavu.
farářskej Odesláno 12. června 2009 Nahlásit Odesláno 12. června 2009 já znám tuhle stránku s různejma stupnicema... stačí oprášit angličtinu a vybrat z levýho menu.
dknespl Odesláno 12. června 2009 Nahlásit Odesláno 12. června 2009 já znám tuhle stránku s různejma stupnicema... stačí oprášit angličtinu a vybrat z levýho menu. To je ze svycarske knizky nekdy z 50tych let,koupil jsem ji pred casem na ebay, kdyz budete rikat naskenuj, naskenuj ... tak naskenuju a postnu to sem. Je tenka.
Návštěvník Tada Odesláno 12. června 2009 Nahlásit Odesláno 12. června 2009 Přesně tuhle stránku se stupnicemi jsem měl na mysli
skik Odesláno 12. června 2009 Nahlásit Odesláno 12. června 2009 (upraveno) já znám tuhle stránku s různejma stupnicema... stačí oprášit angličtinu a vybrat z levýho menu. Pánové, všem Vám děkuji za reakce a poskytnuté odkazy zejména pak za tento uveden v citaci výše... Upraveno 12. června 2009 uživatelem skik
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se