Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

:worried_anim: Jakozto hlava ne-pomazana, jsem si nedavno precetl jake ze vlastne vyrobce muzi splnit podminky, aby si mohl na sve vyrobky dat oznaceni SWISS MADE.

Myslite si, ze by se mely podminky jeste sprisnit nebo naopak povolit ?

Odesláno

ja teda neznam podminky udelani swiss made, ale zprisnit? jako ze vse vyrobeno ve svajcu treba? kdyz vezmu beznou produkci jako je becka, omega, longines, a spol. tak si vsechny soucastky vyrabi sami? ETA je vyrabena v CH nebo jen montovana?

Odesláno

"B" je manufaktura montující převážně etu.

Teď si vlastně vzpomínám, že podobná diskuze už tu proběhla. Probíralo se v ní i procentuální podíl výroby/hodnoty dílů, aby to ještě mělo brand SWISS MADE.

Odesláno (upraveno)

911: no právě.

Je "swiss made" etalon, benchmark nebo jen reflektuje best practise zájmové skupiny a je tak "zakonzervován".

Vyplývá norma z potřeb zákazníka nebo požadavků výrobců?

Já coby zákazník bych chtěl variantu první tj. stanovit normu, nenastavovat jí podle požadvaku nějaké již existující party výrobců a už vůbec normu neohýbat dle dalšího lobbingu.

edit: pokud je to jak psal kamil, že snad víc jak 50% HODNOTY (nikoliv počtu) dílů musí být ze švajcu, pak by na omegy stačilo safír vyrobit ve švajcu a zbytek v číně a swiss made je i tak doma

edit2: http://cs.wikipedia.org/wiki/Swiss_Made - tady se mluví o dílech, nikoliv zda jde o počet či hodnotu, ale překvapuje mě ta "finální montáž". Opět se vracím ke Steinhartu. Je tedy assembler (má subdodavetele) a přesto má swiss made?

Upraveno uživatelem bandicoot
Odesláno
  bandicoot napsal:
911: no právě.

Je "swiss made" etalon, benchmark nebo jen reflektuje best practise zájmové skupiny a je tak "zakonzervován".

Vyplývá norma z potřeb zákazníka nebo požadavků výrobců?

Já coby zákazník bych chtěl variantu první tj. stanovit normu, nenastavovat jí podle požadvaku nějaké již existující party výrobců a už vůbec normu neohýbat dle dalšího lobbingu.

edit: pokud je to jak psal kamil, že snad víc jak 50% HODNOTY (nikoliv počtu) dílů musí být ze švajcu, pak by na omegy stačilo safír vyrobit ve švajcu a zbytek v číně a swiss made je i tak doma

edit2: http://cs.wikipedia.org/wiki/Swiss_Made - tady se mluví o dílech, nikoliv zda jde o počet či hodnotu, ale překvapuje mě ta "finální montáž". Opět se vracím ke Steinhartu. Je tedy assembler (má subdodavetele) a přesto má swiss made?

presne. kdyby melo byt totiz swiss made ze vse je made in swiss, komplet in swiss, tak si nekoupime ani flik flac :D

Odesláno (upraveno)

Ono totiž jde o to, jestli "Swiss made" má být jen značka, že je to vyrobeno někde, pak je to myslím úplně jedno.

Mě tedy spíš vadí to, že v zájmu zachování určité zaručené kvality touto značkou by se měla zpřísnit výroba a kontrola.

Ta značka by zase měla víc znamenat etalon kvality a ne jen paběrkování, kde kolik procent čeho může být vyrobeno.

Bohužel i ve Švýcarsku umí dělat šmejdy. Samotné Swiss made je u mě o ničem, vždy musí být ještě spojeno se značkou, které ještě alespoň trochu věřím, že jí jde i o kvalitu, nikoliv jen marketingově využít tuto značku.

Upraveno uživatelem Ondraj
Odesláno
  911 napsal:
presne. kdyby melo byt totiz swiss made ze vse je made in swiss, komplet in swiss, tak si nekoupime ani flik flac :D

a nebo mame vsichni na ruce napriklad 'petikorunu' :whistling:

Odesláno
  Ondraj napsal:
Ono totiž jde o to, jestli "Swiss made" má být jen značka, že je to vyrobeno někde, pak je to myslím úplně jedno.

Mě tedy spíš vadí to, že v zájmu zachování určité zaručené kvality touto značkou by se měla zpřísnit výroba a kontrola.

Ta značka by zase měla víc znamenat etalon kvality a ne jen paběrkování, kde kolik procent čeho může být vyrobeno.

Bohužel i ve Švýcarsku umí dělat šmejdy. Samotné Swiss made je u mě o ničem, vždy musí být ještě spojeno se značkou, které ještě alespoň trochu věřím, že jí jde i o kvalitu, nikoliv jen marketingově využít tuto značku.

Tak tak. :smile_anim: Pod to se podepisuju.

Odesláno (upraveno)
  bandicoot napsal:
Ondraj, PhoeniX: kamarádi, jste idealisti. O "značku" může jít tak maximálně v rodinných podnicích. Všude jinde jde o zisk, dividendu a tantiémy.

Čoveče, já si myslím, že pořád někteří Švýcaři koukají na svou značku jako na etalon kvality, než jako na marketingový prostředek.

Ono totiž bez tohoto ta značka časem zanikne a nezbude znamenat nic. V horším případě až Číňani budou lepší, to může znamenat i přitěžující okolnost. :D

Dokonce jsem četl, že někteří význační výrobci si chtějí udělat vlastní novou známku kvality, která by byla daleko přísnější.

Ani bych se nedivil, když je třeba pátek s filipem v tomto dáván do jednoho koše s těmi na druhé straně barikády.

Odesláno

Ondraj: v posledních letech mi tyhle starý pravdy nějak padají. Možná je to jen můj pesimismus.

Na druhou stranu, když značka bude padat, stejně tak i návratnost kapitálu, akcionář si vybere jinej kšeft s vysokou dividendou, třeba výrobu mobilních hajzlíků nebo nadnárodní inseminaci prasat dle EU norem na kvalitu spermatu.

Tomu akcionáři v pozadí je to buřt. Ten chce jen výpalné...

Odesláno

Ondraj: každej, kdo dělá v a.s. musí v dnešní době pořád myslet na to, kdy akcionář sklapne noty a řekne tak, v mobilních hajzlákách je větší výnos, jdu od vás...resp. vy jdete na prodej... proto musíme hákovat tak, aby tam ten výnos pro akcionáře byl. A proto musíme hákovat kvalitně. nepochybně takhle přemýšlejí i vůdci hodinářských firem, ale otázka je, zda to dělají pro hodinky, nebo pro svojí mzdu.

Kur*a to je na debatu tak k osmýmu pivu :-)

Odesláno (upraveno)

Tak já bych si asi radši trochu té naivity nechal, aby se mi ty hodinky taky ještě líbily. ;)

To už bych pak musel přestat věřit např. i tomu, že Prim vyrábí a prodává hlavně radost. :D

Doufám, že pátek s filipem nebudou nikdy vyrábět třeba sekačky na trávu.

Odesláno
  bandicoot napsal:
Ondraj: každej, kdo dělá v a.s. musí v dnešní době pořád myslet na to, kdy akcionář sklapne noty a řekne tak, v mobilních hajzlákách je větší výnos, jdu od vás...resp. vy jdete na prodej... proto musíme hákovat tak, aby tam ten výnos pro akcionáře byl. A proto musíme hákovat kvalitně. nepochybně takhle přemýšlejí i vůdci hodinářských firem, ale otázka je, zda to dělají pro hodinky, nebo pro svojí mzdu.

Kur*a to je na debatu tak k osmýmu pivu :-)

ja bych se hned pridal, jelikoz je to muj denni chleba. ale ja muzu zacit uz u 3tiho piva. u 8 bych te uz asi poblil :D

Odesláno

911: tak jo, máme téma na sraz...

s pivama jsem na tom stejně, těch "dáme deset a pak pudem chlastat" je hudba minulosti.

Já jsem teď pesimista, byl jsem tejden pod dachsteinem, kde jsem kecal s hoteliérem o rodinnejch hotelích (kde jeho pradědek postavil hotel, dědek 2, táta další 2 a to se bavíme jen v jedný linii) - tak jsem smutnej jak je to tady v řiti. Tady ta skutečná srdcová tradice neni. A u velkohodinek, kde ty firmy patřej spolu s chlastem, kabelkou a voňavkou nějaký šedý eminenci už taky ne.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...