Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno
K čemu vlastně mají hodináři stůl, když většinu času tráví pod stolem?

A pod čím by jinak ten čas trávili?

Odesláno
Jak jsem slíbíl, tady stoly z učiliště v Jihlavě.

Z diskuze vyplynulo,že v současnosti dálkově studuješ na hodináře,možná si někde na té fotce.Jak se těšíš na závěrečné zkoušky v prosinci.Myslím,že jen díky úsilí pana Ondráčka zůstal obor hodinář v našem školství - je to borec. Jestli se mýlím tak sorry.

post-2877-1255296561.jpg

Odesláno
Z diskuze vyplynulo,že v současnosti dálkově studuješ na hodináře,možná si někde na té fotce.Jak se těšíš na závěrečné zkoušky v prosinci.Myslím,že jen díky úsilí pana Ondráčka zůstal obor hodinář v našem školství - je to borec. Jestli se mýlím tak sorry.

post-2877-1255296561.jpg

No jasně :-). Jinak kurs můžu jen doporučit, přihlášky na další běh jsou ještě otevřené. Spíš teď řeším co dál. Třeba i ten stůl ...

Odesláno
No jasně :-). Jinak kurs můžu jen doporučit, přihlášky na další běh jsou ještě otevřené. Spíš teď řeším co dál. Třeba i ten stůl ...

mohl bys prosim nejak popsat prubeh toho kurzu? splnil tva ocekavani? ty mas celkem obecne prehled, tak jestli ti tam treba neco chybelo, jestli to muzes treba porovnat s vyukou v nemecku ci svycarech nebo pokud jste navstivili treba skolu pri nejake zneme znacce. atd. dekuju.

Odesláno
mohl bys prosim nejak popsat prubeh toho kurzu? splnil tva ocekavani? ty mas celkem obecne prehled, tak jestli ti tam treba neco chybelo, jestli to muzes treba porovnat s vyukou v nemecku ci svycarech nebo pokud jste navstivili treba skolu pri nejake zneme znacce. atd. dekuju.

No to už není o stolu. Já to mám jako koníčka, takže jsem nikde jinde nestudoval. Jako začátek je to určitě dobré, ale samozřejmě těch hodin je strašně málo, otázka je jestli si při zaměstnání jich může člověk dovolit víc.

Frekvence je cca 2 dny resp. den a půl, pátek od 14 hod do 17:30 a sobota celý den od 7:30 do 17:30, jednou až dvakrát do měsíce a párkrát je to více dní, když má škola prázdniny a učebna a dílna je volná.

V teorii se dělá převážně technologie a hodinové stroje, víceméně v rozsahu jak jsou v těch hodinářských učebnicích co tu kolují elektronicky, tj. od velkých hodin kyvadlových, různé kroky a další mechanismy až po náramkové hodinky a základní komplikace, tj. chronograf a věčný kalendář. Trochu se dělají i elektrické hodiny a kvarcky. Spoustu si toho může člověk nastudovat sám, ale je dobré, že v učebně jsou např. modely na různé mechanismy, kroky a tak a pak s výkladem je to taky snažší. A hlavně je tu ten efekt, že se tomu ten člověk to odpoledne opravdu věnuje.

Praktický výcvik začíná obligátním ohýbáním drátu, následuje výroba natahovacího klíčku na hodiny a pak budíky, budíky a budíky, stolní a bicí hodiny, kukačky. A potom hodinky, nejdříve větší Molnije, pak primky, ETA automaty a snad i chronograf, ale ten jsme ještě nedělali. Něco málo se dělá i na hodinářském soustruhu, zavrtání čepu, výroba natahovací hřídele. Toho soustruhu je docela málo.

Takže, hodinky se člověk vyrábět nenanučí, ale opravit si je, vyčistit, namazat, seřídit, srovnat kulhání, narovnat vlásek, vyměnit hřídel setrvačky, seřídit krok, vyměnit palety, vyměnit kameny, pero v perovníku to se naučit dá.

O zahraničních školách jsem psal, čistě teoreticky. Řeším právě co dál. Že bych přestal vydělávat, opustil rodinu a odjel na WOSTEP nebo do učení k Rogerovi Smithovi mi v mém věku nehrozí.

Asi se dají nějaké zahraniční týdenní kursy, v Německu je jich dost. Třeba i prázdninový WOSTEP. Jsou korespondenční kursy na britském BHI, kam se jezdí na nějaké zkoušky. Třeba v tom Německu jsou kursy s různou pokročilostí. No zjišťuji to.

Hledám třeba teď soustružnický kurs pro dospělé, klidně v tom nastavení jako je tento hodinářský, jako víkendový, při zaměstnání ale nic jsem zajímavého zatím nenašel.

Jinak s těmi základy se asi člověk může rozvíjet sám. Když má dílnu, stůl a slušněj vercajk. Dost se toho dá načíst v knížkách. Ale praktické vedení je asi nenahraditelné.

Pokud tedy máte někdo nějaký nápad.

Možná by to zasloužilo vlastní vlákno.

Odesláno

Všem díky za fotky. Klucí ten bordel není můj, to bych nevydejchal, na pořádek jsem pacient. Dole budou odkazy na stoly pánů Hodinářů i stím mým vloženým "nepřehledným prostředím" .

Ty Jihlavský stoly moc vysokou ohrádku nemaj, v Polný byla rozhodně vyšší a v poslední dílně jsme mívali snad 15-ti centimetrovou. Tam to vůbec byli slušný stoly, bůhví kde jim dneska konec. K osvětlení, mam stejný typ lampičky co je na fotce z učiliště, a až jednou budou peníze tak ji s radostí prohodím oknem a koupim Waldmanna.

Výška desky mi vychází jako kompromisní kolem 85-90 cm s tím že dole bude vysouvací deska na klávesnici, jako u kancl. stolu. Trochu přemejšlím jestli dát šuplíky napevno ke stolu, nebo to vyřešit pomocí kontejneru na kolečkách.

To ArthurN: Někdy určitě, zatím toho moc k vidění není :)

To Adam99: Tohle jsem potřeboval, kostrukci. To předsazení spodních skříněk je ůžasnej nápad.

Odesláno

Zpět ke stolům. Ještě jsem narazil na toto http://www.julesborel.com/pdf/tool/TC08page0048.pdf

Je to i s tou Waldmann lampou. Vypadá parádně jak ten stůl tak ta lampa. Stůl by se dal udělat. Lampa není úplně zadarmo.

Jestli koukám na ten stůl správně, tak je se stavitelnou výškou. To asi člověk neudělá na koleně, ale řešilo by to elegantně ten problém.

Odesláno
Zpět ke stolům. Ještě jsem narazil na toto http://www.julesborel.com/pdf/tool/TC08page0048.pdf

Je to i s tou Waldmann lampou. Vypadá parádně jak ten stůl tak ta lampa. Stůl by se dal udělat. Lampa není úplně zadarmo.

Jestli koukám na ten stůl správně, tak je se stavitelnou výškou. To asi člověk neudělá na koleně, ale řešilo by to elegantně ten problém.

Co je na té lampě tak speciálního? Snesl bych ji i na normálním pracovním stole.

Odesláno
Co je na té lampě tak speciálního? Snesl bych ji i na normálním pracovním stole.

Je festovní, lehká, zářivka má teplotu denního světla a stojí bratru deset papouchů.

Odesláno

jednu lampicku s teplotou denniho svetla mam, dostal jsem ji od americkejch bratru vojaku :) na prvni pohled nic moc, na druhy si vsimnete, ze z toho fakt neboli oci, netaha to... proste prirozene. na treti pohled vas nasere, ze to jede na 110V, ale tady jsou na to zvykli, takze se 230V - 110V adapteru (resp. trafostanic) vsude vali celkem dost.

Odesláno

jj do Polné sem taky chodil k panu Ondráčkovi, praxe pan Klement super chlap, ředitel tuším jméno Skočdopole? Pohodová škola to byla. Jinak jak bude čas vyfotím stul

Odesláno

dknespl: Diky za info o skole. Taky jsem o tom uvazoval a byl s nimi i v kontaktu po mejlu. Ale nakonec to zkrachovalo na tom, ze bych na to nemel cas. Uz takhle to mam s casem na haku, kdyz kombinuju denni phd. studium s 1/2 uvazkem v praci. Ale jestli se na sebe jednoho krasnyho dne nastvu (nebo spis naseru) a s tim doktoratem seknu a zapojim se plnne do procesu (protoze me moje prace velmi bavi), tak bych o tom mohl jeste zauvazovat. Mno uvidim...

Odesláno

Pokud to čte nějaký moderátor, nechcete přehodit ty příspěvky ohledně učiliště do zvláštního vlákna? Třeba "Studium hodinařiny při zaměstnání", prosím.

• Po letech...
Odesláno

Dobrý den,

pokud scháníte ještě hodinářský stůl mohu vám jeden nabídnout,součástí stolu je elektromotor na nastavení výšky.

rozměry:výška 71 až 103

deska:170x60

police:129x30

kontajnery: 2x4šuplík

pracovní deska a police je s masívu

• po 2 týdnech...
Odesláno

Dobrý den,mohu poprosit o nějaké foto?

Děkuji. MK

Dobrý den,

pokud scháníte ještě hodinářský stůl mohu vám jeden nabídnout,součástí stolu je elektromotor na nastavení výšky.

rozměry:výška 71 až 103

deska:170x60

police:129x30

kontajnery: 2x4šuplík

pracovní deska a police je s masívu

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...