Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Značka Poljot je väčšine známa najmä v súvislosti s leteckými chronografmi. Faktom však je, že majú na svedomí aj niekoľko "civilných" kúskov, ktoré stoja za pozornosť. Navyše, hodinky so súdkovitým tvarom púzdra /fr. tonneau = sud/ sú podľa mňa neprávom na okraji obľúbenosti, aj keď tento tvar má svoje nespochybniteľné ergonomické a estetické výhody. Tak som sa rozhodol prilepiť sem recenziu jedného z najpoužívanejších /a najobľúbenejších/ kúskov.

Hodinky majú na pomery značky veľmi netradičný tvar nerezového púzdra, vnútri je kaliber Poljot 3133. Pochádzajú z čias kontroverzných modelov ako Albatros a spol, ktoré boli na hrane copyrightu (slušne povedané). Púzdro aj zvyšok hodiniek sú nemiestne fotogenické, čo firmu údajne priviedlo do sporu s Franckom Mullerom /o tom v závere/, prevedené je vo vysokom lesku, ako v podstate takmer celý zvyšok hodiniek. Dynko je v brúsenej oceli, s logom Poljot, gravírovaným nápisom RUSSIAN CHRONOGRAPH, STAINLESS STEEL a gravírovaným číslom /018/999/. Upevnené je štyrmi skrutkami a k dispozícii je aj verzia s priehľadom na strojček /dodávaná len ako doplnok k sériovému, nemá žiadne číslovanie/. Séria Tonneau bola vydaná v tisíckusovej sérii, v štyroch verziách /dve v leštenom nereze - tá druhá s bielym ciferníkom a ukazovateľom mesačnej fázy, dve zlatené verzie - v žltom zlatení s bielym a v červenom zlatení s čiernym ciferníkom), z každej verzie 250 kusov. Všetky nápisy na hodinkách sú v latinke & angličtine.

Sklo je zaoblené, minerálne, korunka signovaná logom Poljot, rozteč nožičiek je 20mm. Rozmery bez korunky sú 40.5 x 35mm /s nožičkami 50 x 35mm/, výška cca 14mm. Ciferník je kompletne dekorovaný vlnkami, všetky minútové indexy sú v červenej farbe. Subindexy majú leštené kovové ručičky, dátumovka je na pozícii 6. Hodinové číslice a ručičky sú svietivé, zelenej farby.

Hodinky boli nosené zo začiatku /niekoľko rokov/ takmer denne ako primárne "oblekovky", neskôr som zakúpil aj verziu v červenom zlatení a striedal som podľa farebnosti oblečenia. Hodinky sú vďaka tvaru púzdra nečakane praktické a komfortné (18cm zápästie), žiadne zarezávanie koruniek do ruky ani pri úplnom ohnutí zápästia, sedia na svojom mieste. Napriek vysokému lesku ciferníka je čitateľnosť výborná, čomu výrazne pomáha tvar ručičiek a dobrý kontrast s tmavým ciferníkom. Púzdro má po rokoch známky nosenia /drobné mikroškrabance/, sklíčko je však nepoškodené, zrejme aj vďaka tomu, že neprečnieva cez lunetu. Strojček je bez akýchkoľvek výhrad, veľmi presný, odolný, za tých veľa rokov nosenia nulový problém. Hodinky vystriedali niekoľko remeňov, aktuálne je tam Di-Modell Teju Chrono (moja slabosť k plazom, resp. k tomu čo z nich zvýši), ktorý môžem odporúčať. Tvar a hmotnosť hodiniek všeobecne žiadajú silnejšie "čalúnenie" remeňa, tento je tak na dolnej hranici použiteľnosti, pokiaľ ide o vyváženie hodiniek na ruke.

Pokiaľ ide o hodinky, ťažko byť objektívny, keďže sa jedná o jeden z mojich obľúbených kúskov. Ako hodinky na denné nosenie pre mňa nemajú chybu, elegantné, viditeľné /robia dojem/, praktické pri odčítaní času, spoľahlivé, presné. Jediné, čo by som im vyčítal, je mizerná /= základná/ vodotesnosť, čo síce pri tomto účele použitia nehrá žiadnu praktickú rolu, ale pri ceste z krčmy, vlastne z práce, čo to trepem, človek občas stúpi do mláky..

Pozn.: vysoký lesk je pri fotení úplne peklo, odrazy na mikroškrabancoch vyzerajú ako keby boli hodinky špinavé.. čo samozrejme nie sú. Takže sa ospravedlňujem, kompakt ani ja viac nedokážeme. Prišiel som na to až pri prezeraní fotiek, ale aj tak som sa rozhodol tie fotky použiť - aspoň zistíte, čo vás čaká po piatich rokoch sústavného obúchavania hodiniek o zárubne :) To mi pripomína, že najbližšie pôjdu k hodinárovi na dôkladné preleštenie - zaslúžia si.

Pokiaľ ide o údajný spor s firmou Franck Muller - nepodarilo sa mi nájsť žiadne relevantné údaje o tomto spore, každopádne niekoľko známych motajúcich sa okolo ruských hodiniek mi potvrdilo, že uvedený model bol predmetom sporu, ktorý sa ale zrejme neriešil na súde. Dôvodom sporu mala byť podobnosť s modelom Conquistador King. Faktom je, že Poljot s týmto typom púzdra vo Švajčiarsku jednoducho nekúpite, a ani v minulosti nebol v distribúcii /čierny ciferník je už snáď aj vypredaný v obidvoch verziách/. Navyše, v čase keď sa Herr Muller rozvádzal s Vartanom Sirmakesom /obchodne, pochopiteľne/, padali tvrdé obvinenia prepieralo sa všeličo. Jedným z obvinení bol údajný nákup 1.500 kusov calibrov Poljot, ktorý mala v r. 1994 realizovať Sirmakesova firma Technowatch. Podľa dokumentácie, kalibre údajne nesmeli obsahovať "nič čo by ich identifikovalo ako Poljot". Sirmakes rezolútne popieral, že by sa tieto objavili v hodinkách Franck Muller: "Yes, it sometimes happens that we order Russian, Japanese or Chinese movements. But we used them for research, to know what the competitors are making. There is nothing but Swiss movements in the watches of the Franck Muller group". No, 1.500 kúskov na študijné účely.. ole :clap: Padali o.i. aj obvinenia o nelegálnej práci ľudí z krajín bývalého ZSSR. Ostatné nie je relevantné, aj keď zaujímavé :), takže ďalšie urban stories inokedy, prípadne v diskusii.

Každopádne, toto je len na dokreslenie folklóru okolo tohto modelu. Rád by som sa dozvedel o údajnom spore alebo spolupráci viac - ak by ste niekto niečo vedeli detailne,

ocením keď to postnete. A, skoro by som zabudol, názory na hodinky tiež.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Odesláno (upraveno)

Díky za článek a za fotky! Podobnost s Mullerem je opravdu stopro čistě náhodná, takže tomu sporu se těžko co divit. Ale o hranici co už je a co ještě není fake tu bylo napsáno dost a dost.

Jinak hodinky to nejsou podle mého gusta (nelíbí se mi tenhle tvar a velká čísla), ale určitě si mnou nenech kazit radost, kterou z nich máš!

edit překlep

Upraveno uživatelem jorix

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...