Přejít na obsah

pravopis

mischa

Doporučené příspěvky

Otázka za šest bodů (za osm pro ty, co nepoužijí Google ani Wikipedii :)): proč je ve slově polytechnika ypsilon a v poliklinika měkké i? :)

Protoze ve slove polytechnika jde o predponu stejne jako v pripade polystyrenu a naopak slovo poliklinika je odvozeno od polis. To je mesto, nepletu se? PS: pisu to bez guuglu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• Odpovědi 288
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Nevím proč, ale mě hodně štvou lidi, kteří neví, jak používat "mě/mně" a tak místo toho cpou neutrální "mne". A v případě, že to "mne" napíší ve větě, kde je to stejně špatně, tak to mi vadí víc, než když se někdo sekne v "mě/mně".

Pokud si nejsem jistý, jak se něco píše, tak nacpu všechny varianty psaného do googlu a která z nich vyhodí nejvíc výsledků, tu považuji za správnou :-)

Odkaz ke komentáři

Ja pisu bez diakritiky a vim ze to neni uplne spravny, ale pisu tak rychleji a mam mene preklepu nez kdyz pisu s diakritikou.. Pravidla pravopisu neznam, ale vetsinou kdyz se nekde seknu tak se mi v textu neco nezda.. Bohuzel mam problem s tim, ze nekdy pisu dlouhe vety, ktere zapminam ukoncit, mozna mi nekde vypadne carka a tak, ale zasadni zaseky nastesti vetsinou podvedome vnimam ;)

Odkaz ke komentáři

Já jsem byl odjakživa intuitivní češtinář. Hodně jsem četl a tak jsem měl zažitou češtinu aniž bych musel řešit pravidla. Prostě jsem diktát napsal bez chyby a nevěděl proč. Ale pozoruju na sobě že internet má neblahý vliv, někdy přemýšlím jak něco napsat správně. Všichni to píšou blbě a to mi do toho vnáší zmatek. Chyby určitě dělám taky, často na začátku věty nedomáčknu zvedátko (shift), nejsem si úplně jistý v čárkách a jiné chybky se jistě taky najdou, ale snažím se...

Jo, s tou intuicí jsem na tom podobně, bude to fakt tím, že člověk hodně čte a pak si pamatuje, jak slova a věty vypadají.

A taky u sebe pozoruju, jak jsem z internetu popletenej. Narážím denně na takové množství paskvilů a hrubek, že už jsem z toho jelen a už si sám nejsem jistej co je vlastně správně a musím se stále častěji dívat na nějaké chytré stránky.

Nejraději mám tuhle: http://www.pravidla.cz/

Odkaz ke komentáři

Tak podrobněji ;)

1.p. - Kdo, co?

2.p. - (Bez) koho, čeho?

3.p. - (Ke) komu, čemu?

4.p. - (Vidím) koho, co?

5.p. - Oslovujeme, voláme

6.p. - (O) kom, (o) čem?

7.p. - (S) kým, čím?

Je dobře, že sis to všechno zopakoval, ale ve větě: "Tak mě za forum to už jedno není" je zájmeno já ve třetím pádě a nijak jinak ;)

EDIT: věta je citována v původním znění v chybou :)

Upraveno uživatelem Karlos
Odkaz ke komentáři

Návštěvník salamio
Protoze ve slove polytechnika jde o predponu stejne jako v pripade polystyrenu a naopak slovo poliklinika je odvozeno od polis. To je mesto, nepletu se? PS: pisu to bez guuglu.

To jsem rád, že pracující inteligence ještě nevymřela :).

Přesně tak: řecká předpona πολυ znamená mnoho, zatímco poli- je odvozená od πόλις, což je vskutku město nebo obec (odtud také politika).

Odkaz ke komentáři

to sem jeste nevidel aby to nekdo takto omlouval, nicmene psani bez diakritiky ma svuj jasnsy puvod a spousta lidi si na to zvykla a v netikete je to pripustne.

Psaní bez diakritiky má původ v dobách kdy nebylo kompatibilní kódování, což je už jaksi bezpředmětné. Lidi si na to nezvykli, píšou tak i ti kteří už vůbec netuší že byl nějaký MSDOS, texťák T602 a počítače 386 s pamětí 2 Mb. Co to je ta netiketa? To existuje? Pořád o tom někde čtu a tak nějak to vypadá že to znamená že se může cokoliv co se mi zrovna hodí. Kdysi bylo nepsané pravidlo že diakritiku není vhodné používat když si nejsem zcela jistý že to příjemce dobře dekóduje. Dnes počítače běžně zvládají hebrejštinu, japonštinu, minimálně dvě čínštiny a několik azbuk takže tenhle důvod padá. Těch pár podivností jako třeba můj stařičký Palm, je opravdu bez významu.

Odkaz ke komentáři

Psaní bez diakritiky má původ v dobách kdy nebylo kompatibilní kódování, což je už jaksi bezpředmětné. Lidi si na to nezvykli, píšou tak i ti kteří už vůbec netuší že byl nějaký MSDOS, texťák T602 a počítače 386 s pamětí 2 Mb.

Ja pisu bez diakritiky z toho duvodu, ze mam standardne nastavenou anglickou klavesnici. A to proto, ze vetsina toho, co na pc napisu, je budto anglicky a nebo nejakej zdrojak (a na to zas potrebuju vsechny ty paznaky). Mam to na svym noutbuku i na noutbuku v praci, kterej ma navic kompletni instalaci v anglictine (kdyz uz jsme ta soucast emericky korporace).

Odkaz ke komentáři

Psaní bez diakritiky má původ v dobách kdy nebylo kompatibilní kódování, což je už jaksi bezpředmětné. Lidi si na to nezvykli, píšou tak i ti kteří už vůbec netuší že byl nějaký MSDOS, texťák T602 a počítače 386 s pamětí 2 Mb. Co to je ta netiketa? To existuje? Pořád o tom někde čtu a tak nějak to vypadá že to znamená že se může cokoliv co se mi zrovna hodí. Kdysi bylo nepsané pravidlo že diakritiku není vhodné používat když si nejsem zcela jistý že to příjemce dobře dekóduje. Dnes počítače běžně zvládají hebrejštinu, japonštinu, minimálně dvě čínštiny a několik azbuk takže tenhle důvod padá. Těch pár podivností jako třeba můj stařičký Palm, je opravdu bez významu.

no zrovna s japonstinou ci cinstinou je problem. me celkem jedno, jestli nekdo tusi msdos nebo ne, ale ja proste pamatuju bbsky a ty veci o kterych pises a od te doby sem se tomu naucil. psat s diakritikou by mi zabralo 2x tolik casu. netiketa je nejaky soubor pravidel jak se chovat na siti. myslim, ze je to zrejme i z nazvu.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...