Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Chtěl bych si na eBayi koupit cihličku (spíš placičku) z drahého kovu (max. 1 oz). Ale začala mnou cloumat nejistota jestli s tím nejsou spojeny nějaké další formality než jen průchod celnicí (a zaplacení DPH v případě nákupu z USA). Nebo zda není dovoz drahých kovů nějak omezen ...

Případně zda se liší nějak přístup dle typu kovu (stříbro, zlato, platina, paladium)?

Má někdo zkušenosti?

Odesláno

Když se mi připomeneš v pondělí, zkusím se zeptat kamarádů celníků :) Ty mají i přehled o dalších povinnostech, krom cla.

Odesláno

Pokud vim, tak dovoz drahych kovu, krom zaplacaneni cla a DPH podleha jen statistice, diky ktere se pred casem prislo na to, ze zlata se z nasi zeme vic vyvazi nez dovazi a protoze se tu netezi, tak to znamenalo, ze se sem dovazi na cerno. Ale muzu se taktez v pondeli poptat, jak je to presne. Ja bych z toho ale strach nemel.

Odesláno

Určitě se to cenově vyplatí, zlato a podobné věci se u nás prodává za mnohem vyšší ceny, než jsou ve světě obvyklé, kdo ví, čím to je, jen maloobchodními rabaty to nebude. Z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že například zlaté šperky na jihu Balkánu a v Turecku koupíte v 18kt za polovinu na gram než u nás 14kt.

Odesláno
Určitě se to cenově vyplatí, zlato a podobné věci se u nás prodává za mnohem vyšší ceny, než jsou ve světě obvyklé, kdo ví, čím to je, jen maloobchodními rabaty to nebude. Z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že například zlaté šperky na jihu Balkánu a v Turecku koupíte v 18kt za polovinu na gram než u nás 14kt.

Jenomže to se týká zlata zpracovaného do šperků. Tady se bavíme o investičním zlatě s ryzostí 999.9, se kterým se obchoduje na burze a vypadá to, že ve světových cenách.

http://www.zlate-mince.cz/Zlato_jako_Inves...etovem_trhu.htm

http://www.zlate-mince.cz/Zlato_jako_Inves...a_Investice.htm

Spíš to chce hlídat pohyby cen a v nejvýhodnějším okamžiku nakoupit.

Odesláno

VS: Na ty stránky jsem se díval, ale ty ceny mi přece jenom připadají trochu vyšší, než světové, teoreticky s ohledem na pohyb cen by to mělo být cca kolem 360,- Kč/g (+nějaké procento marže obchodníka a doprava), této ceně se blíží jenom kilové cihly, gramové kousky vyjdou na dvojnásobek. Takže když nakupovat, tak aspoň za statisíce, jinak se to moc nerentuje.

Odesláno
VS: Na ty stránky jsem se díval, ale ty ceny mi přece jenom připadají trochu vyšší, než světové, teoreticky s ohledem na pohyb cen by to mělo být cca kolem 360,- Kč/g (+nějaké procento marže obchodníka a doprava), této ceně se blíží jenom kilové cihly, gramové kousky vyjdou na dvojnásobek. Takže když nakupovat, tak aspoň za statisíce, jinak se to moc nerentuje.

Nojo, když obchodovat se zlatem, tak jedině v tunách :) Nakupovat po gramech je dobré akorát k tomu, když chci někoho obdarovat. Kdyby tam aspoň měli v nabídce pouzdra na hodinky z ryzího zlata, jako investici. Prim už by tam nějaký kalibr připasoval. :)

Odesláno

Abych pravdu řekl, tak já ty slitky chci spíše pro radost než jako investici...

Když už jsme u těch investic, tak bych šel raději do stříbra, i když jeho cena je teď možná spíše spekulativní. Ale každopádně přes specializované fondy, nikoliv nákupem fyzického kovu.

Odesláno

Já si to hned myslel, že kupovat 1 oz ryzího zlata je jenom pro ten pocit mít doma kousek ryzího zlata a ne na zbohatnutí :) Ono taky čeká člověka zklamání. Koupí si půl kila zlata, čeká velkou zlatou cihlu, jakou zná z filmů, a dostane plíšek jako tlustší kreditní karta :)

Odesláno

Jo, s tím stříbrem to nemusí být špatné, ale jeho cena dost kolísá. Světové zásoby (fyzicky v zemské kůře) jsou pouze dvojnásobné oproti zlatu, takže ho mnoho taky není. Ale snížila se jeho spotřeba, protože do nedávna, před masivním nástupem digitální fotografie, se valná část stříbra spotřebovala na fotografický materiál, kterého se dnes vyrábí zlomek oproti stavu před deseti lety. Odhadnout vývoj ceny je momentálně asi dost spekulativní.

Odesláno

Pokud si vzpomínám, tak zlaté cihličky /cca 10 dkg/ se daly koupit v rakouské bance v Linci. Před vstupem do EU na tom někteří podnikavci vydělávali. Než je dostali za celní a daňové úniky. Tuším, že je lapili na přechodu v Dolním Dvořišti. Nechávali si to tavit ve státní tavírně a potom to nabízeli Safině za výkupní cenu. Tak to asi prasklo. Dnes by to bylo asi bez problémů. Tedy pokud bys to nechtěl dál prodávat.

Odesláno

Ano, byly tam oba aspekty, jednak černý dovoz kvůli úsporám na clu a DPH, jednak virtuální export kvůli vyplacení DPH. Časem se to provalit muselo, protože dovoz a vývoz drahých kovů podlehá oznamovací povinnosti (tehdy v rámci ČR, dnes v rámci EU), takže se dalo statisticky snadno zjistit poměr mezi vývozem a dovozem.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...